Ştiri
A fost ADOPTATĂ legea pentru care Margareta Mihalache s-a zbătut ani întregi: ”Își cereau drepturile, ei susțin tradiția…”

O veste mult așteptată a adus bucurie în rândul celor care, de la o simplă pasiune, au dezvoltat o profesie pe care, însă, statul nu a pus mare preț.

Asta până în acest an, când Parlamentul a adoptat Legea meșteșugarilor tradiționali.

 

 

Indemnizații și reduceri de taxe

 

Săptămâna trecută, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat cu 262 de voturi pentru, două voturi contra si 31 de abțineri, Legea meșteșugarilor tradiționali din România.

 

Potrivit legii, cei recunoscuți ca fiind meșteșugari tradiționali vor putea primi anumite indemnizații care nu pot fi mai mici decât salariul minim net pe tara, dar si reducerea unor taxe.

 

 

Cornelia Ciobanu: ”Margareta Mihalache era foarte implicată, făcea demersuri…”

 

Legea a adus multă bucurie la Botoșani, dar și oarecare tristețe. Pentru că cea care s-a implicat, prin Asociația Meșterilor din Moldova, pentru ca munca acestor oameni să fie nu doar recunoscută, ci și sprijinită, a fost Margareta Mihalache.

 

În calitate de referent etnograf al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Margareta Mihalache s-a implicat direct în promovarea acestei legi. Din nefericire, nu a mai trăi să își vadă visul împlinit, ea sfârșind din viață la mijlocul lunii mai 2020.

 

”O lege pe care o așteptau foarte mulți. Din păcate, la noi a murit domnișoara care se ocupa de etnografie. Margareta Mihalache era foarte implicată, făcea demersuri, prin Asociația Meșterilor din Moldova, pentru această lege. Își cereau drepturile, pentru că, până la urmă, meșterii populari susțin tradiția pentru identitatea neamului nostru. Margareta Mihalache, fiind pe domeniul ei, era foarte implicată pentru ca această lege să fie adoptată. Ea lucra direct cu ei, le știa mult mai bine problemele”,

Cornelia Ciobanu, manager Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoșani

 

Proiectul de lege are ca obiect reglementarea cadrului general pentru recunoaşterea statutului meşteşugarilor tradiţionali, a drepturilor şi îndatoririlor acestora, precum şi organizarea şi funcţionarea structurilor reprezentative ale meşteşugarilor tradiţionali din România, în scopul conservării, protejării, transmiterii, promovării şi punerii în valoare a meşteşugurilor şi a culturii tradiţionale.

 

Managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoșani spune că legea îi va ajuta foarte mult pe cei care, fără să facă rabat de la valoare, au rămas fideli tradiției populare.

 

”Este foarte bine. Noi prin tot ce făceam aici, la târgurile la care participau, nu puteam să ajutăm foarte mult, ei rămâneau doar cu ceea ce vindeau în cele trei zile de festival. Noi le asiguram cazarea sau, dacă erau de departe, aveau trei mese pe zi. Este foarte bine venită această lege. Ei muncesc foarte mult, cheltuiesc pe materiale, pe promovare. Sunt artiști valoroși. La aceste târguri nu sunt acceptate kitschuri, doar lucrările autentice”,  

Cornelia Ciobanu, manager Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoșani

 

Din păcate, pandemia și restricțiile impuse în acest an au anulat evenimentele dedicate tradițiilor populare programate. Și veștile nu sunt îmbucurătoare nici pentru lunile care vin.

 

”Nu aș putea să spun când vom avea un târg al meșterilor populari la Botoșani. Dacă s-ar fi încheiat pandemia probabil că pe 15 august ne-am fi întâlnit. Dar nu credem că este posibil, pentru a respecta regulile impuse... Vom face, probabil, doar Salonul de Artă Naivă, care se poate face și online”,

Cornelia Ciobanu, manager Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoșani

 

 

Cum se stabilește calitatea de meșteșugar tradițional și cine acordă indemnizațiile

 

Calitatea de meșteșugar tradițional se recunoaște în urma parcurgerii procedurii reglementate de prezenta lege, prin decizie a comisiei speciale pentru verificarea și acordarea statutului de meșteșugar tradițional și prin emiterea unui certificat de meșteșugar tradițional de către Uniunea Națională a Meșteșugarilor Tradiționali din România.

 

-Meșteșugarii tradiționali înscriși în Registrul Național al Meșteșugarilor Tradiționali din România, în scopul expunerii și/sau al comercializării produselor meșteșugărești proprii beneficiază de locuri centrale, special amenajate, în cadrul festivalurilor, târgurilor, bâlciurilor și altor evenimente de profil, organizate la nivel național, regional sau local, în vederea expunerii sau a comercializării produselor meșteșugărești proprii

 

-Meșteșugarii tradiționali înscriși în Registrul național al meșteșugarilor tradiționali din România beneficiază de reducerea la jumătate a taxelor de participare la festivaluri, târguri, bâlciuri, târguri stradale la alei principale și alte evenimente de profil, unde își expun și/sau își comercializează produsele meșteșugărești tradiționale proprii.

 

-În limitele stabilite prin bugetele proprii ale unităților administrativ teritoriale, consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale în care domiciliază meșteșugari tradiționali pot acorda indemnizații respectivilor meșteșugari, numai dacă sunt înscriși în Registrul național al meșteșugarilor tradiționali din România sau dacă dețin titlul de tezaur uman viu, conform dispozițiilor legale în vigoare. (2) Renta nu poate fi mai mică decât salariul minim net pe țară și mai mare decât salariul mediu brut pe economie, calculate conform legii. (3) Renta atribuită în condițiile alin.(l) este personală, netransmisibilă și încetează la data decesului meșteșugarului tradițional. Renta poate fi cumulată cu orice venituri obținute de către meșteșugarul tradițional, conform legii.

 

(Foto: Facebook/Margareta Mihalache în mijlocul meșterilor populari, Botoșani, 2018)

 

loading...
Angajată a Centrului de Creație găsită decedată în locuință: O mare pierdere pentru cultura botoșăneană- FOTOGALERIE
Cultura botoșăneană este în DOLIU: ”O pierdere colosală. Putea fi ea însăși un tezaur viu”

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
A scris și o carte! FC Botoșani a transferat unul dintre cei mai inteligenți jucători din lume
Macedoneanul David Babunski (26 de ani), crescut în faimoasa academie a Barcelonei, La Masia, a ajuns la FC Botoșani în martie anul acesta, chiar înainte de întreruperea forțată din Liga 1.
Mari probleme pentru compania cu cel mai mare magazin din Uvertura Mall
H&M va închide 170 de magazine anul acesta, din cauza pierderilor înregistrate pe fondul pandemiei de Coronavirus, retailerul suedez anunțând că se va concentra pe comerțul online.
Botoșăneancă moartă în Sicilia, apel pentru găsirea rudelor din România
O femeie cu vârstă de 57 de ani a decedat în Italia, iar autoritățile din ”Cizmă” îi caută asiduu rudele.
Explozie într-o bucătărie, femeie cu multiple arsuri preluată de SMURD
În urma cu puțin timp, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a fost sesizat despre producerea unei explozii de butelie urmată de incendiu într-o bucătărie de vară din comuna Dersca.
10 terase și nu numai amendate în prima seară de controale anti Covid – VIDEO & FOTOGALERIE
Autoritățile și-au pus în practică promisiunile și vineri seară au ieșit într-o amplă acțiune de control pentru a vedea dacă și cum sunt respectate măsurile împotriva răspândirii coronavirusului în Starea de Alertă.
Recomandări valoroase pentru creșterea potenței
(P) Problemele de potență sunt un subiect tabu pentru majoritatea bărbaților, dar din fericire, pentru rezolvarea acestora exista numeroase suplimente si pastile potenta naturale, care nu va pun sanatatea in pericol si au multe alte beneficii.
Ce se întâmplă la expirarea unui certificat SSL?
(P) Certificatele SSL au o durata de viata relativ scurta si va pot proteja website-ul  pana la doi ani inainte de a expira. Monitorizarea datei de expirare este foarte importanta; daca nu va reinnoiti certificatul SSL la timp pregatiti-va pentru ce e mai rau - temutul mesaj de avertizare de securitate din browsere.
Primul cartier autonom din Botoșani - Alfa Park Residence
(P) Un proiect rezidențial ce implică o dezvoltare rezidențială impresionantă, dezvoltat de grupul de firme Electroalfa.
Măsuri extreme la Botoșani din cauza exploziei de Covid-19: Sute de polițiști și jandarmi plus o mulțime de instituții merg la terase, în piețe și centre comerciale
Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19, începând din această seară, polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și polițiști locali vor verifica respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă.
inpuff.ro
Loading...
Bărbatul suspect de COVID care a dispărut din spital a fost GĂSIT, ce le-a spus polițiștilor
Polițiștii au fost alertați de către personalul medical.
Zilele Casei Enescu, în această vară, pentru copiii de la Mihăileni
Un nou proiect va fi demarat în cadrul programului transversal Educaţie pentru Patrimoniu cu componenta de meşteşuguri adăugată.
ALERTĂ: Meteorologii au anunțat Cod Roșu în județul Botoșani
Administrația Națională de Meteorologie a emis în urmă cu scurt timp o alertă de Cod Roșu pentru mai multe localități din județul Botoșani.
Oficial: CE se întâmplă cu concediile medicale
Măsura este motivată prin necesitatea debirocratizării în acordarea concediilor medicale.
O copilă de 13 ani a născut după ce s-a iubit cu un bărbat cu 12 ani mai mare, tatăl copilului a ajuns pe mâna procurorilor
Chiar dacă magistrații botoșăneni au concluzionat că raporturile sexuale au avut loc cu acordul minorei, tânărul de 25 de ani răspunde în fața legii.
Loading...
DOLIU la Inspectoratul de Jandarmi: A murit un fost comandant
Jandarmii botoșănenii sunt în doliu după moartea unui fost comandant.
Iftime se ia de Moruțan: Nu mai spune nimic ca mare fotbalist
Olimpiu Moruțan a fost criticat de Valeriu Iftime, fostul său patron de la FC Botoșani, toate acestea deoarece nu reușește să se impună în primul 11 al vicecampioanei României.
COVID încă face parte din viața noastră – CAZURILE de la Botoșani în ultimele 24 de ore
Până astăzi, 3 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 28.166 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
Pro România și-a prezentat noi candidați cu mici contre politice: Este o nucă tare - LISTA
La sediul partidului, Mihaela Huncă și-a prezentat o nouă serie de candidați la funcția de primar.
COD PORTOCALIU la Botoșani: Ploi torențiale, fulgere și vijelii
Agenția Națională de Meteorologie (ANM) are o nouă avertizare ce vizează printre altele și județul Botoșani.
Eltrans a obținut LICENȚA de transport pentru noile autobuze – GALERIE FOTO
Compania de transport public local a anunțat în urmă cu puțin timp că a mai parcurs o etapă importantă pentru introducerea în municipiu a celor 9 autobuze achiziționate anul acesta.
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Faceți-l așa cum e că, dacă se ajunge la exproprieri, nu se mai termină nici într-o sută de ani drumul ăsta. Faceți-l așa și după aceea vedem noi și cu a treia bandă”,Cristian Achiței, deputat, despre drumul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8378 lei
USD
Dolarul SUA
4.3085 lei
CHF
Francul elveţian
4.5522 lei
GBP
Lira sterlină
5.3598 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0080 lei
XAU
Gramul de aur
245.7662 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3768 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9856 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1736 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.