Ştiri
A fost emisă autorizația de construire pentru modernizarea DN 29 D Botoșani-Ștefănești

Investiția în șoseaua de aproape 50 de kilometri se ridică la 200 de milioane de lei.

Autorizația de construire pentru modernizarea Drumului Național 29 D Botoșani-Ștefănești a fost emisă de Ministerul Transporturilor.

 

Antreprenorul lucrării a predat deja proiectul tehnic, iar, după ce compania de drumuri emite și ordinul de începere, constructorul are la dispoziție doi ani pentru a finaliza lucrarea.

 

Lucrările care fac obiectul autorizării sunt cuprinse pe sectoarele km 2+800 – km 18+500 și km 21+800 – km 48+146 din județul Botoșani, în intravilanul și extravilanul unităților administrativ-teritoriale Botoșani, Ștefănești, Stăuceni, Gorbănești, Trușești și Blândești.

 

 

DN 29D, Botoșani - Trușești - Ştefănești

 

Vechi drum din Moldova, cunoscut ca şleau din Evul Mediu, care făcea legătura cu ţinuturile tătărăşti din Ucraina, DN 29D are o desfăşurare extrem de variată, traversând văile Sitnei, Suliţei, Jijiei şi Durneşti, care sunt separate între ele de colinele situate în Câmpia Jijiei superioare.

 

Plecând din centrul municipiului Botoşani, drumul traversează succesiv localităţile: Stăuceni Victoria, Silişcani, Drâslea, Truşeşti, Guranda, Cucuteni și Ştefăneşti.

 

Amenajarea în plan şi profil longitudinal, cât şi pietruirea drumului au fost executate în perioada anilor 1862 - 1887. Modernizarea a fost executată între 1960 - 1968 pe sectorul Botoşani - Truşeşti, iar pe sectorul de la coborârea spre Truşeşti, cât şi pe sectorul Truşeşti - Ştefăneşti, în cursul anilor 1969 - 1973. Începând din anul 1980, s-a realizat pe unele sectoare ranforsarea sistemului rutier.

 

Pe acest drum au fost executate, în cursul anului 1982, primele îmbrăcăminţi rutiere din cadrul D.R.D.P. Iaşi, având ca liant gudronul, rezultat din cocseriile Combinatului Siderurgic Galaţi, din cauza lipsei acute de bitum din acea perioadă.

 

DN 29D va fi modernizat între limitele km 2+800 - km 18+500 şi km 21+000 - km 48+039 (intersecția cu DN 24C). Sectorul de drum cuprins între km 18+500 - km 21+000 a fost reabilitat în cadrul proiectului „Deviere DN 29D, km 18+500 - km 20+816”.

 

Structura rutieră a drumului este suplă, alcătuită din straturi bituminoase pe fundație din materiale granulare, aflată într-o stare de degradare avansată. Ultimele lucrări de întreținere prin execuția de covoare sau ranforsări au fost efectuate în anii 1980 - 1990. Sectoarele km 5+900 - km 6+600, km 8+700 - km 9+700, km 28+775 - km 29+025 sunt afectate de fenomene de instabilitate, circulația se desfășoară în condiții precare din cauza tasărilor platformei drumului și a crăpăturilor de pe partea carosabilă.

 

Din investigarea stării de degradare, aproximativ 21% din lungimea totală a drumului se află într-o stare  rea, iar 79% din sectoarele investigate se află într-o stare mediocră de degradare.

 

Pe traseul DN 29D, din cele 8 poduri, 5 poduri vor fi noi, iar celelalte 3 poduri vor fi reabilitate.

 

Cel mai mare pod este cel de la km 31+516, peste pârâul Jijia, care are trei deschideri (16+21+16 m) şi lungimea totală de 58,55 m. Partea carosabilă pe pod este de 7,80 m încadrată de 2 trotuare de 1,65 m. Aici sunt prevăzute lucrări de reabilitare a podului, cu modificarea elementelor de gabarit actuale, dar cu păstrarea structurii de rezistenţă.

 

Pentru sectoarele cu teren instabil este prevăzută execuţia a două viaducte, singurul drum din zona de nord a Moldovei cu asemenea lucrări de artă. Acestea vor asigura traversarea zonelor cu alunecări ample și active, vor avea suprastructura formată din grinzi din beton precomprimat de 24 m lungime dispuse joantiv, peste care se execută o placă de suprabetonare.

 

Primul viaduct va avea 29 de deschideri, iar cel de al doilea, 42 de deschideri. Declivitatea acestora va fi egală cu cea a drumului, prevăzându-se măsuri speciale de adaptare a banchetei şi a aparatelor de reazem, pentru preluarea diferenţelor de nivel.

 

Amenajarea trecerii la nivel de la km 31 + 315, în Bucecea, cu calea ferată Lețcani - Dorohoi, se va realiza prin înlocuirea elementelor carosabile între linii ca şi cele de intrare - ieşire în zona liniei de cale ferată cu elemente noi, în soluție modernă, astfel încât traversarea să se realizeze în condiții de confort pentru diminuarea șocului transmis.

 

În zonele urbane/rurale, unde traficul pietonal este intens, sunt prevăzute trotuare pietonale.

 

Se vor amenaja alveolele pentru mijloacele de transport în comun, în afara părţii carosabile, precum şi refugii sau locuri de parcare, structura rutieră fiind similară cu cea a drumului.

 

loading...
ASTĂZI: S-a dat ordinul de începere a lucrărilor pentru consolidarea alunecării de teren de pe drumul județean Dumeni - Havârna - FOTO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
PNL Botoșani pe cale să piardă funcția de prefect: Am făcut tot ceea ce se putea face
Noua configurație politică la nivel național în urma alegerilor generale va avea efecte în teritoriu prin schimbarea unor persoane care ocupă funcții importante la Botoșani.
Sfaturi pentru nopțile geroase de la pompierii botoșăneni
Având în vedere temperaturile scăzute prognozate pentru următoarea perioadă, mai ales pe timpul nopții, vă recomandăm să acordați o atenţie deosebită măsurilor de siguranţă în propriile locuinţe, dar şi la locul de muncă, pentru a se evita pierderile de vieţi omeneşti, dar şi de bunuri materiale.
Un tânăr afacerist a devenit „omul numărul 2” în PNL Botoșani
Anunțul a fost făcut de liderul liberalilor în prima conferință de presă organizată în 2021 la sediul partidului din strada Teatrului.
Peste 3.350 de cazuri noi în țară și zeci de oameni morți – SITUAȚIA pe județe
Grupul de Comunicare Strategică a transmis situația cazurilor noi de la nivel național.
Patru zile de ger năprasnic: TEMPERATURILE anunțate de meteorologi
Meteorologii au emis o avertizare meteo de ger.
Se fac noi angajări la spital – CE se caută
Noi posturi disponibile la spitalul din cel de-al doilea municipiu al județului.
Zeci de cazuri noi și un deces la Botoșani în ultimele ore
Direcția de Sănătate Publică a transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele 24 de ore.
DISPARE scenariul hibrid: Elevii care vor veni la școală din februarie
Există trei scenarii stabilite pentru reluarea cursurilor în format fizic, în funcție de evoluția ratei de infectare la nivel local.
Preotul Alupoaiei a fost externat: Părintele mulțumește tuturor celor care s-au rugat pentru el
Preotul Ioan Alupoaiei a fost externat, iar starea sa este bună.
Loading...
Omagiul scriitorilor botoșăneni la bustul poetului Mihai Eminescu, s-au alăturat și liberalii – GALERIE FOTO&VIDEO
Scriitorii botoșăneni, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, au depus o coroană de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din centrul orașului.
GALA ANGELICA GHERMAN: Școala online văzută prin ochii copiilor – COMPUNEREA fetei Ilinca Cepoi: Îmi lipsește chiar și sala de sport
Copiii au fost actorii principali la cea de-a VIII-a ediție a Galei Angelica Gherman. Organizatorii au premiat compuneri despre „școala online în pandemie” scrise de elevi din ciclul primar.
Acord de principiu pentru deblocarea situației de la Nova Apaserv, șefa CJ: Facem toate eforturile pentru a normaliza situația
Consiliul Județean Botoșani va lua măsurile ce se vor impune pentru a încerca deblocarea situației de la Nova Apaserv.
Raluca Turcan, un nou mesaj pentru bugetari: NU se taie salariile, dar se umblă la SPORURI
Ziua Culturii Naționale la Botoșani, cine sunt MARII absenți ai zilei – GALERIE FOTO&VIDEO
O candelă aprinsă, flori de toamnă și un trandafir stingher sub fulgii de ianuarie la bustul poetului Mihai Eminescu din parcul ce îi poartă numele.
Loading...
FLORI pentru Mihai Eminescu, oficialitățile botoșănene au dat startul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale – GALERIE FOTO&VIDEO
La Botoșani au debutat, în această dimineață, manifestările prilejuite de Ziua Culturii Naționale și, totodată, de omagiere a poetului Mihai Eminescu, la 171 de ani de la naștere.
Botoșănean UCIS pentru banii de pensie: Un tânăr de 23 de ani a ajuns după gratii
Un bărbat a fost arestat în cazul crimei.
Sindicalist din Educație: Părinții propagă cel mai rapid virusul / Profesorii s-ar simți mai în siguranță dacă toți părinții s-ar vaccina
Potrivit datelor oficiale, doi din trei angajați din preuniversitar sunt dispuși să se vaccineze.
Eminescu, Gogol și Chaplin: Cum a ajuns geniul botoșănean într-un mic orășel din Elveția – GALERIE FOTO
Marele poet născut în Botoșani se bucură de recunoaștere și în afara granițelor țării.
Cătălin Silegeanu: Politica românească din prezent este la nivelul anilor 1881, așa cum a fost prezentată de Mihai Eminescu în urmă cu sute de ani!
Astăzi, 15 ianuarie 2021, se împlinesc 171 ani de la nașterea celui care avea să devină un Titan al culturii românești, Mihai Eminescu.
Proxenet din Botoșani încătușat, mascații au eliberat o tânără obligată să se prostitueze într-un complex de lux
Proxeneții au fost ridicați de mascați în timpul unei acțiuni fulger în miez de noapte.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Am solicitat o analiză a inechităților din legea salarizării, care, în urma mai multor decizii judecătorești, nici nu mai este unitară. Vă asigur că intenția mea nu este aceea de a decima personalul din sistemul public. ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8737 lei
USD
Dolarul SUA
4.0172 lei
CHF
Francul elveţian
4.5274 lei
GBP
Lira sterlină
5.4853 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8752 lei
XAU
Gramul de aur
239.4568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3544 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1123 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1655 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6552 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-6.2 o C
Dorohoi
-5.9 o C
Bucecea
-6.5 o C
Darabani
-4.4 o C
Saveni
-6.1 o C
Ştefăneşti
-1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.