Ştiri
Actrița din Botoșani care a devenit VEDETĂ populară: M-am gândit doar la cei care mi-au făcut onoarea să mă nască, să mă crească și să îmi dea viața lorFOTO&VIDEO

Este actriță, profesor universitar, deține două doctorate, a jucat în zeci de spectacole de teatru și a apărut în filme semnate de regizori de renume. Un destin impresionant, o poveste de viață care pare ea însăși desprinsă dintr-un film.

Are  o carieră strălucită pe scenă și la catedră, dar a decis să se întoarcă la visul dintâi: acela de a cânta muzica părinților și a străbunilor săi. Și nu oricum, ci într-un concurs deloc ușor, girat de un juriu intransigent. Așa se face că duminică seara, la emisiunea ”Vedeta populară”, actrița Viorica Vatamanu a fost văzută de milioane de români, iar juriul nu a făcut decât să confirme valoarea unui artist, a unui om menit să poarte prin lume moștenirea primită de la străbuni.

 

Locuiește de aproape trei decenii în București, lucrează la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC), unde predă Vorbire scenică. În aceeași instituție a absolvit ea însăși, în 1991, secția Actorie, la clasa prof. Sanda Manu.

 

(Viorica Vatamanu, actriță, profesor universitar)

 

Iar duminică seara, la emisiunea Iulianei Tudor, a reprezentat zona Moldovei, aducând pe scenă cântecul din Botoșani.

 

 

Din Sulița lui Ilie Cleopa…

 

Viorica Vatamanu s-a născut într-o zi specială: 27 martie, de Ziua Internațională a Teatrului. A venit pe lume în comuna Sulița, în județul Botoșani, și a locuit la Lunca.

 

"Aici, la Sulița, s-a născut și Părintele Ilie Cleopa. Familia părintelui era bună prietenă cu bunicul meu, care era un om foarte credincios. Bunicul meu mergea des la Sulița, noi locuiam în Lunca. Cred că de acolo a început totul, din pământul acela. Dumnezeu era acolo, când am venit pe lume Dumnezeu era acolo", mărturisea cu emoție actrița, într-o altă emisiune a televiziunii naționale, "Chip și asemănare".

 

 

…pe scena de la Botoșani

 

Botoșănenii își amintesc și astăzi rolurile pe care Viorica Vatamanu le-a interpretat pe scena ”de acasă”.

 

Constantin Adam, fost regizor tehnic la Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani, dar și deținătorul unor roluri care au făcut istorie în vreme, nu uită stagiunea 1981-1982 a teatrului, când Viorica Vatamanu era distribuită în spectacolul "Nota zero la purtare".

 

”Repetițiile încep în noiembrie 1981, deci exact acum 39 de ani! Fiind inspirată din viața școlară, pentru rolurile secundare s-a apelat la 2-3 elevi din clasele liceale terminale. Printre cei acceptați a fost și Viorica Vatamanu, de la Liceul Pedagogic, o elevă foarte serioasa, ordonată și talentată. Vacanta de iarna a devenit lucrativă pentru ea, premiera fiind în 31 ianuarie 1982. A fost un succes deplin”,

Constantin Adam, fost regizor tehnic la Teatrul Eminescu

 

(Constantin Adam)

 

Printre cei care jucau în acel spectacol: Ion Ruscuț, C. Ghiniță, Sorin Vasilescu, C. Adam, Fl. Zâncescu, Ruxandra Petru, I. Plăeșanu, St. Pană, M. Păunescu, I. Apostoliu, I. Ligi etc. Și nu avea să fie deloc o misiune ușoară pentru eleva de la Pedagogic: s-au jucat 248 de reprezentații, în patru stagiuni. În toamna lui 1983, Viorica Vatamanu a fost iarăși cooptată, de data aceasta în "O soare la mahala" . A urmat "Frumosul cotidian" și "Bacalaureații" (1985), de data aceasta fiind angajată și totodată cu statut de "bacalaureantă", ne spune Constantin Adam, întrucât absolvise liceul.

 

În acest timp completează distribuția spectacolului "Făt Frumos și balaurul", interpretând rolul Ilenuța, cu care va face mai multe turnee bucurându-se de ropote de aplauze alături de partenerul Făt Frumos, interpretat de C. Adam.

 

La spectacolul cu numărul 500, Silvestri Ailenei scria: "Ilenuța, fata de care e îndrăgostit, nu e de găsit. Aceasta - Viorica Vatamanu, și ea bine aleasă, într-o costumație de tânără româncuță - este ținută prizonieră în hruba cea adâncă a Mumei Pădurii...".

 

”Drumul spre Facultatea de teatru i se deschide tot mai mult. În ultima stagiune botoșăneană joacă în "Romeo și Julieta la Mizil" (15 sept 1986) și "Slugă la doi stăpâni" (22 ian 1987), având colegi pe Adriana Galben, Petrișor Stan, Roxana Ionescu, Doru Bandol, Const. Ghiniță, Dan Puric, Silvia Brădescu, Florita Rusu. Din toamna lui 1987 devine studentă, o studenta exemplar”,

Constantin Adam, fost regizor tehnic la Teatrul Eminescu

 

Imediat după absolvirea facultății – în 1991 – este angajată la Academia de Teatru și Film București, unde predă până astăzi, fără întrerupere.

 

 

”Să nu smintești pe alții cu ceea ce faci”

 

Misiunea scenică a fost pentru Viorica Vatamanu o zbatere continuă. Chiar dacă este foarte talentată, nu a căutat niciodată notorietatea, nu a fost niciodată tratată ca o vedetă, nici nu a forțat ușile televiziunilor în căutarea efemerelor străluciri. Pentru că a știut dintru început că rostul ei este în Adevăr.

 

"Când am terminat facultatea simțeam că sunt atrasă și mai mult către partea spirituală a vieții, legătură noastră și mai puternică cu Dumnezeu. Ce mă fac?, îmi tot spuneam. Pentru ce am făcut școala asta? Am mers la un călugăr și i-am spus: am terminat Actoria. Pe timpul ăla, eram foarte puțini oameni din județul Botoșani care reușiseră la Actorie. Era Cotescu, erau frații Tapalagă și Mălaimare. Ce facem e cu voia lui Dumnezeu, mi-a spus călugărul. Totul e că ceea ce faceți să fie în Adevăr făcut. Să nu smintești pe alții cu ceea ce faci. Nu știam multe, dar m-am rugat. Doamne, nu mă lasă să urc pe scenă și să fac prostii", povestește actriță în interviul televizat.

 

 

Minunile vieții, acolo unde scena nu are cortină

 

Minunile și bucuriile Vioricăi Vatamanu își trag seva din pământul Botoșanilor, din oamenii cei mai frumoși ai vieții ei: propriii părinți, față de care manifestă o înduioșătoare recunoștință și dragoste.

 

"Mama mea a fost un om extraordinar de bun. Când s-a prăpădit au venit sate întregi. Ea niciodată nu vorbea pe nimeni de rău. Erau țărani cooperatori. Tatăl meu, orice întrebare i-aș fi pus, el îmi dădea un răspuns. De unde știi, măi tăticule, măi? Dintr-o broșură, răspundea. El știa totul dintr-o broșură... Eu am mai multe facultăți. Cum, măi tăticule, că ai numai 8 clase. După ce am citit a doua oară Biblia mi-am dat o licență, a spus. După ce a făcut o casă, într-o comunitate de țigani, a venit acasă și a zis: am mai făcut o facultate. Acum face școala vieții, așa spune, nu mi-am dat încă licență, dar am numai de 10".

 

Tatăl rămâne figura emblematică, chipul de țăran rapsod, creștinul care știe nu doar toate ale vieții, dar și ale sufletului.

 

Atât de intransigent, însă, încât nu i-a dat voie fiicei sale să cânte dacă nu era perfectă. Mărturisirea a făcut-o duminică, la emisiunea-concurs a Iulianei Tudor:

 

”Tatăl meu era rapsod popular și nu mă lăsa să cânt, îmi spunea mereu că vocea mea nu e bună. Mi-a creat acest complex. Mai târziu, mama mi-a spus: fiecare om trebuie să facă ce îi place. Așa m-am hotărât să vin”.

 

 

Juriul impresionat de actrița ”populară”

 

”Sub poale de pădure”, cântecul interpretat de Viorica Vatamanu, a surprins până la a intriga. Neobișnuit, nemaiîntâlnit, nemaiauzit. Și chiar așa era. Cântecul vine din Lunca Botoșanilor și nu a mai fost niciodată cântat, după cum a mărturisit Viorica Vatamanu.

 

”Cântecul a fost învățat de mine acum 50 de ani, de la tatăl meu, nu s-a cântat niciodată până acum”,

Viorica Vatamanu

 


(Viorica Vatamanu la emisiunea ”Vedeta populară”)

 

Juriul a apreciat calitatea extraordinară a melodiei și a momentului creat (”Muzica doamnei Vatamanu a fost o muzică poetică. Doamna poate crea emoție” – Grigore Leșe), capacitatea de a transmite această emoție (”Dvs. simțiți cântecul și îl transmiteți exact așa cum trebuie” – Elise Stan), armonia dintre costum și interpretare (”Este o simbioză totală între costum și piesa pe care ați interpretat-o. Glasul dvs. este acolo unde trebuie să fie, în sufletul unei românce adevărate care nu a uitat unde s-a născut, deși trăiește de atâta timp în Bucureștiul acesta mare” – Niculina Stoican).

 

Apariția, în proba a doua a concursului, alături de una dintre cele mai îndrăgite artiste din Botoșani, a fost un nou moment care a adunat ropote de aplauze. Nu au lipsit nici de data aceasta emoțiile și surprizele. Pentru că Brândușa Covalciuc Ciobanu este nimeni alta decât fosta colegă de liceu și prietenă a Vioricăi Vatamanu. 

 

”Unul dintre cele mai emoționante momente din cariera mea. Cu Viorica Vatamanu am o prietenie de 42 de ani. Am fost colege de liceu, am fost la internat împreună. Viorica știa că eu colaboram cu Orchestra Rapsozii Botoșanilor și și-a dorit să merg cu ea la Școala Populară de Arte. Ne-am dus amândouă, dar pe holul scolii am întâlnit o familie de actori, care au spus că Viorica e expresivă și au înscris-o la actorie. Cred că ea își îndeplinește astăzi destinul. Tatăl ei a fost un vestit rapsod în Lunca, la fel și fratele ei”,

Brândușa Covalciuc Ciobanu, artistă de muzică populară

 


(Brândușa Covalciuc Ciobanu și Viorica Vatamanu, la emisiunea ”Vedeta Populară”)

 

Aprecierile juriului au fost din nou la superlativ, Viorica Vatamanu fiind apreciată pentru respectul față de străbuni (”Mi-a plăcut tare mult felul în care purtați costumul și că vă întoarceți au atâta demnitate și respect la origini” - Niculina Stoican), pentru trecerea de la doină la cântecul de joc (”Ați demonstrat că puteți foarte bine interpreta și în stilul arhaic tradițional, dar și cântec de joc de o vivacitate extraordinară” – Elise Stan), chiar dacă emoțiile au fost vizibile (”Vă văd lăcrimioarele că licăresc, momentul a fost unul foarte frumos, încărcat de emoție” – Cornelia Rednic).

 

După cum era de așteptat, Viorica Vatamanu a câștigat ediția, alături de tânăra Iazmina Cojocaru (18 ani), ambele concurente fiind promovate în semifinala competiției.

 

La scurt timp după difuzarea emisiunii, Viorica Vatamanu avea să se întoarcă tot către oamenii dragi de acasă.

 

”Poate cineva din satul meu natal, Lunca, județul Botoșani, dorește să revadă. Am reprezentat cu drag străbunismul și m-am gândit doar la cei care nu mai sunt printre noi pe pământ și care mi-au făcut onoarea să mă nască, să mă crească și să îmi dea viața lor. Să fie toți la un loc cu îngerii și să ne pregătească viața veșnică”,

Viorica Vatamanu, actriță, profesor universitar

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
COD GALBEN la Botoșani emis de meteorologi
Meteorologii au emis o avertizare de tip Cod Galben la Botoșani.
Dosar penal pentru un șofer oprit în trafic de polițiști
Control cu probleme pentru un conducător auto din Botoșani. 
Aproape 50 de amenzi date de polițiști botoșăneni în ultimele două zile
Noi acțiuni organizate de polițiștii botoșăneni.
ASTĂZI: Bărbat mort de beat tras pe dreapta în trafic, val de nereguli descoperite de polițiști
Polițiștii au deschis dosar penal.
O șoferiță de 21 de ani a lovit un bărbat care mergea pe mijlocul drumului
Polițiștii au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă
CJ a aprobat parteneriatul cu ADR Nord-Est pentru Drumul „Vămii” și modernizarea Memorialului Ipotești
Fondurile europene pot contribui esențial la dezvoltarea județului, motiv pentru care noua conducere a Consiliului Județean Botoșani pune un mare accent pe atragerea și utilizarea lor.
ACUM: Polițiștii botoșăneni, din nou în stradă pentru salarii: Ieri am fost Guvernul Cuțu, azi suntem Guvernul  MâțuFOTO & VIDEO
Un nou protest este în plină desfășurare la această oră în Piața Revoluției din municipiul reședință de județ.
Probleme tehnice în prima zi de vaccinare a populației la Botoșani
Primul centru de vaccinare la Botoșani este deschis la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”.
ACUM: Sute de oameni stau la coadă pentru a-și plăti taxele și impozitele - GALERIE FOTO
Este îmbulzeală mare la această oră la Direcția de Impozite și taxe Locale, a Primăriei Municipiului Botoșani.
Loading...
Mai multe case cuprinse de flăcări la Botoșani, AVERTISMENTUL pompierilor
Au vrut să-şi încălzească locuinţele şi au făcut focul, dar nu s-au asigurat că au coşurile de fum curăţate de funingine, reparate sau protejate termic faţă de materialele combustibile din care sunt construite acoperişurile, tavanele sau pereţii caselor.
Cum se circulă la această oră, NU pleca la drum înainte de a ști care este starea drumurilor
Informații cu privire la starea drumurilor naționale din zona Moldovei pot și obținute de la Dispeceratul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP).
GALA ANGELICA GHERMAN: Școala online prin ochii copiilor – COMPUNEREA elevului Iustin Apetroae: Câteodată m-am plictisit
Copiii au fost actorii principali la cea de-a VIII-a ediție a Galei Angelica Gherman. Organizatorii au premiat compuneri despre „școala online în pandemie” scrise de elevi din ciclul primar.
O botoșăneancă a găsit o pungă cu bani: Vă rog, cine știe că a pierdut… - FOTO
O femeie din Botoșani caută persoana care a pierdut în municipiul Botoșani o punguță cu bani.
A fost lansată Asociația Pur și simplu verde: Susținem progresul economic și protejarea mediului înconjurător
Vineri, 15 ianuarie, a avut loc videoconferința de lansare a Asociației ”Pur și simplu verde”. Gazdele evenimentului au fost Ioana Petrescu, președintele Asociației, și Radu Gabriel, actor și membru al Asociației.
Loading...
Cătălin Silegeanu: Îmi anunț public dorința de a candida la președinția partidului PRO România
Și asta pentru că, spune Silegeanu, PRO România are nevoie de o conducere aleasă, nu impusă.
ACUM: A început vaccinarea populației la Botoșani – FOTO&VIDEO
În acest moment, la centrul din sala de sport a Colegiului Tehnic ”Gh. Asachi” din municipiul Botoșani este în desfășurare etapa de vaccinare a populației.
Spărgători din Botoşani prinși în Timiș: Au furat salam, cârnați, bere, chiar și un tort de înghețată
Cei trei care au speriat... Nordul au fost prinși în Vest.
Zăpezi și ger la Botoșani, CUM va fi vremea astăzi - VIDEO
Ninsori abundente s-au înregistrat noaptea trecută în județele Moldovei.
Biserica din Botoșani în care preoții se roagă și pentru cei care au murit în condiţii suspecte, înecaţi sau fără lumânare - FOTOGALERIE
În ziua praznicului bisericii, în memoria celor care au murit fără lumânare sau în condiții suspecte se împart pachete cu peşte, cu fructe şi lumânări sau candele.
A intrat în ograda unui gospodar și l-a lovit cu ciocanul în cap, agresor trimis în judecată
Bărbatul este cercetat pentru tentativă de omor.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
Avem colegi care spre exemplu în plină campanie electorală se rușinau în a merge cu noi pe stradă. Ca să o spun pe aia dreaptă. Chiar o să-i întreb de ce? Nu era momentul atunci, am lăsat să treacă, a venit Crăciunul, am lă ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8740 lei
USD
Dolarul SUA
4.0405 lei
CHF
Francul elveţian
4.5329 lei
GBP
Lira sterlină
5.4696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8928 lei
XAU
Gramul de aur
238.2202 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2326 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3512 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0975 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1620 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1861 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6552 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-12.1 o C
Dorohoi
-11.9 o C
Bucecea
-12.2 o C
Darabani
-10.6 o C
Saveni
-12.1 o C
Ştefăneşti
-6.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.