Ştiri
Acuze grave aduse Bisericii de către preotul caterisit de la Schit Orășeni: M-au lovit cu piciorul...și am fost târât

Preotul caterisit al bisericii din Schitul Orăşeni Deal, judeţul Botoşani, îi acuză pe reprezentanţii Bisericii că au spart uşile lăcaşului de cult şi că l-au strâns de gât şi târât pe jos. 

Uşă spartă, preot călcat în picioare  

 

În apărarea preotului dat afară de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, au sărit localnicii.

 

La biserica din satul Orăşeni-Schit, situat la numai câţiva kilometri de municipiul Botoşani, a izbucnit în dimineaţa zilei de duminică, 12 noiembrie, un scandal monstru. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei sunt acuzaţi de un preot caterisit, adică dată afară din Biserică, că au spart uşile unui lăcaş de cult monument istoric şi totodată l-ar fi agresat pe fostul om al Bisericii. O parte a localnicilor ţin partea preotului caterisit şi sunt furioşi pe reprezentanţii Mitropoliei.  

 

 

Preotul Ioan Ungureanu, de la biserica din localitatea Orăşeni Schit a fost caterisit, adică dată afară din Biserică în această vară prin decizia Consistoriului Arhiepiscopiei Iaşilor ratificat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Motivul conflictului cu şefii ierarhici a fost refuzul preotului botoşănean de a-i pomeni pe ÎPS Mitropolitul Teofan şi alţi şefi ierarhici la slujbe. Preotul a luat această decizie, după ce, spune aceasta înalţă ierarhi ar fi avut înclinaţii ecumenice, fiind de acord cu principiile conciliului de la Creta. Preotul caterisit nu recunoaşte însă decizia şefilor săi şi a continuat să vină la biserica din parohie.  

 

Duminică reprezentanţii Mitropoliei au decis să aducă un nou preot în sat. De aici a început şi circul. Fostul preot Ioan Ungureanu, susţine că reprezentanţii Bisericii pur şi simplu au luat cu asalt biserica din parohie, însoţiţi de un fel de gărzi de corp. Refuzul lui Ioan Ungureanu de a-i lăsa în biserică a fost urmat de un asediu, spune fostul preot.

”Este vorba despre intrarea cu brutalitate şi spargerea uşilor unei biserici monument istoric din Schitul Orăşeni, de către patru cinci indivizi, special antrenaţi, corpolenţi. Mai întâi ei au forţat uşile bisericii cu tot felul de unelte. Noi am rezistat cât am putut. Dar după 7-8 minute, am fost doborâţi de puterea lor( n.r. preotul era însoţit de dascăl, în biserică). Am observat printre ei pe un angajat al unei firme de protecţie şi pază din Iaşi, care de obicei venea acum câteva luni şi aducea notificările Mitropoliei.”, spunea Ioan Ungureanu.

Totodată preotul caterisit spune că a fost agresat de cei care au intrat în biserică.

”După ce au intrat peste noi, două dintre acele persoane corpolente m-au înşfăcat, fiindcă eu am căzut jos, şi m-au lovit cu piciorul dându-mă la o parte din calea de acces. Celălalt bărbat voinic m-a luat de mână şi am fost târât câţiva metri. Au venit alţi doi băieţi, bine structuraţi din punct de vedere al musculaturii şi au tăiat belciugul şi de la a doua uşă, pe care pălimarul reuşise să o închidă.”, adaugă fostul preot.  

Totodată Ioan Ungureanu spune că a strâns de gât.

”Am vrut să ies afară, să strig după ajutor, dar deodată în uşă a apărut preotul Chirilă, angajat al Mitropoliei Moldovei şi al Bucovinei. Acesta mi-a pus mâinile în gât strângându-mă cu putere şi împingându-mă, mi-a spus ”tu aici stai, nu ai ce căuta afară”.”, precizează Ioan Ungureanu.

Cu reprezentanţii Mitropoliei se afla şi noul preot, cel care trebuia să îi i-a locul lui Ungureanu. În cele din urmă reprezentanţii Mitropoliei s-ar fi retras după intervenţia localnicilor. Mai ales că o parte a acestora sunt susţinători ai fostului preot Ungureanu.

”Noi am contribuit la această biserică din sat. Şi nu este vorba de material doar ci şi cu sufletul. El este preotul nostru”, spune o localnică, supărată pe reprezentanţii Bisericii.

Unii localnici nici nu vor să audă de alt preot.   

 

Poziţia Bisericii: evacuare paşnică la Orăşeni   

 

De cealaltă parte reprezentanţii Mitropoliei spun că lucrurile nu au stat chiar aşa. Aceştia recunosc că au venit duminică la Orăşeni Schit cu un nou preot, dar, arată aceştia, la solicitarea a zeci de enoriaşi.

” O delegaţie a Arhiepiscopiei Iaşilor s-a deplasat la biserica Parohiei Schit Orăşeni din judeţul Botoşani pentru a-l prezenta comunităţii pe preotul delegat de Centrul Eparhial pentru a sluji pe perioada clarificării situaţiei canonice a fostului preot Ioan Ungureanu, care a fost caterisit de Consistoriul Arhiepiscopiei Iaşilor, decizie confirmată şi de instanţa superioară, Consistoriul Mitropolitan. Această deplasare s-a făcut la solicitarea enoriaşilor din această parohie, care au trimis două memorii la Centrul Eparhial, fiecare însoţit de câteva zeci de semnături”, precizează reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor într-un comunicat.  

Totodată reprezentanţii Bisericii spun că de fapt fostul preot Ungureanu este cel care a agitat spiritele la Orăşeni. Această acţiune canonică şi legală, desfăşurată în chip paşnic pe tot parcursul ei de credincioşi din parohie împreună cu delegaţi ai Centrului Eparhial, a fost obstrucţionată încă de la început de fostul preot Ungureanu, care se afla în biserică, dar fără a fi început vreun slujbă, şi de câţiva susţinători ai săi, unii aduşi din alte localităţi, care au recurs la cuvinte jignitoare, ameninţări şi bruscări. În faţa acestor manifestări violente, reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor au preferat să se retragă, menţinând acelaşi comportament paşnic, după cum se poate vedea şi din imaginile filmate”, adaugă reprezentanţii Arhiepiscopiei.  

 

 ”Vrea să trecem la a săvârşi cununii mixte”  

Scandalul dintre Biserică şi preotul Ioan Ungureanu a început în luna mai. Preotul paroh Ioan Ungureanu a refuzat să mai pomenească la slujbe  ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei dar şi pe capul Bisericii Ortodoxe Române. La aceea vreme preotul spunea că a luat această decizie după ce şefii Bisericii Ortodoxe Române au fost de acord cu prevederile conciliului de la Creta. Conform convingerilor preotului acest conciliu ar fi eretic şi ar duce inclusiv la obligarea preoţilor de a face cununii între persoane de religii diferite.

 ” Mitropolitul nostru a semnat nişte documente anul trecut în Insula Creta, prin care doreşte să facă o unire, o nivelare a religiilor, fiind biserici şi alte confesiuni. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, vrea să trecem la a săvârşi cununii mixte. Iar noi am renunţat la pomenirea numelui său”,preciza la aceea dată Ioan Ungureanu. (Sursa: Adevărul)

download from google playdownload from apple store

 

loading...
Ședință fără concluzii la Prefectură cu scandalul de la Biserica Schit Orășeni 
Reprezentanții Arhiepiscopiei Iașilor reacţionează după scandalul de la Schit Orășeni
Polițiști și jandarmi la o biserică pentru schimbarea preotului, cel vechi n-a vrut să plece și-a ieșit scandal


 

Proiect național despre sport și fitness pentru copii speciali organizat la Botoșani

La Botoșani se va derula un proiect național despre importanța sportului la copii cu nevoi speciale.

Ca la noi, la nimenea: Clădiri considerate monumente istorice deși au cam dispărut

Mai multe obiective din Botoșani sunt considerate monumente istorice deși ele practic nu mai există de ani buni.

„Spuma” serviciilor speciale de la Botoșani, adunată în Palatul Administrativ – FOTOGALERIE

Prezentarea acțiunilor desfășurate de-a lungul anului 2017 de cadrele Inspectoratului Județean de Jandarmi s-a făcut într-un cadru extrem de oficial și select.

IATĂ cine este jandarmul de onoare al județului Botoșani – VIDEO

Inspectoratul de Poliție Județean avea până anul trecut polițistul anului, Inspectoratul Județean de Jandarmi își premiază jandarmul de onoare.

Distincții speciale pentru oamenii de cultură din Botoșani: Propunerea SURPRIZĂ făcută de specialiști

La solicitarea ministrului culturii, anul acesta când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918 vor fi premiate anumite personalități din Botoșani.

Toți șefii Jandarmeriei adunați în sala Palatului Administrativ : VIDEO & GALERIE FOTO

Sala Nicolae Iorga a Palatului Administrativ s-a făcut albastră joi, 18 ianuarie, la orele amiezii.

Bani de la Stat pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița

Crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa vor beneficia de sprijin financiar pentru aplicarea programului de susţinere a acestora în vederea producerii cărnii de porc, pentru creşterea, îngrăşarea şi livrarea porcilor din aceste rase.

 

Cafe-bar distrus într-un incediu de proporţii: Pompier rănit, transportat la spital

Un cafe-bar a fost distrus într-un incendiu produs în noaptea de 17 spre 18 ianuarie, cel mai probabil, din cauza unui jar căzut din centrala termică pe materiale combustibile.

Ministerul Justiției, cadou neașteptat pentru deținuți: Incredibil CE surpriză le pregătește

Au jefuit, au violat sau au înjunghiat, iar acum sunt la pușcărie. 

loading...
DOUĂ dintre cele mai iubite piese de teatru pot fi revăzute în weekend

Botoșănenii sunt așteptați weekend-ul acesta la Casa Tineretului pentru a viziona două spectacole oferite de actorii Teatrului Mihai Eminescu.

Tarabe goale în Piața Centrală, comercianților le-a înghețat marfa: Riscul e al nostru - GALERIE FOTO

Vremea de afară le aduce probleme și comercianților din Piața Centrală care susțin că vânzările au scăzut în această perioadă.

Îngrijorare în Antalya: S-a „rupt” Moruţan

Olimpiu Moruţan, fotbalist transferat de FCSB în această iarnă, şi lăsat să joace la FC Botoşani se află în această perioadă  în cantonament, în Antalya.

Intervenţie în forţă a drumarilor la Botoşani: 34 de autoutilaje au acţionat pe timpul nopţii

Echipele DRDP Iaşi au făcut faţă cu brio avertizării Codului de ninsori şi viscol instituit la nivel regional începând cu noaptea de 17/18 ianuarie 2018. Astfel, la momentul de faţă, pe drumurile de pe raza tuturor celor 9 Secţii de Drumuri Naţionale (SDN) din subordine se circulă în condiţii de iarnă. 

Doina Federovici o laudă şi o susţine pe Viorica Dăncilă: Este un avantaj pentru România

Preşedintele organizaţiei judeţene PSD Botoşani, senatorul Doina Federovici, şi-a manifestat, miercuri, satisfacţia pentru faptul că PSD a oferit României prima femeie prim-ministru din istoria sa. 

loading...
O nouă zi LIBERĂ pentru bugetari!

Reveniți din minivacanțele de Ziua Națională, Crăciun și Anul Nou, bugetarii vor beneficia de o nouă zi liberă.

Tânăr din Botoşani prins de poliţişti la Podu Iloaiei cu o maşină fantomă

Un bărbat, în vârstă de 28 de ani, aflat la volanul unui autoturism a fost supus unui control al Poliției Rutiere.

Poliţia, APEL către şoferii botoşăneni: Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare

În contextul atenţionărilor meteorologice referitoare la căderi de precipitaţii sub formă de  ninsoare, însemnate cantitativ şi viscolite, poliţiştii rutieri recomandă tuturor participanţilor la trafic să manifeste maximă prudenţă! 

Un jucător botoşănean a ajuns cel mai scump fotbalist român

Jucătorul de 24 de ani, care a evoluat și pentru națională, a ajuns să fie în momentul de față cel mai scump fotbalist român.

Un puştan a încăput pe mâna Poliției după ce-a intrat în gospodăriile oamenilor: CE le fura din bătătură

Infractor imediat după ce și-a sărbătorit majoratul. Iar viitorul tânărului botoșănean nu pare să fie unul promițător.

vivacredit.ro
FLAGRANT cu poliţişti, în staţia de maxi-taxi pe Calea Naţională: Un tânăr de 18 ani arestat pe loc

Poliţiştii botoşăneni au descins, în cursul zilei de miercuri, în zona Calea Naţională. Un puştan de 18 ani a fost prins în fapt.

Daca nu-l lauzi pe seful, primesti un sut in dos. Azi, cateriseire pentru lipsa de lauda a BOSS-ului. Asta e biserca azi, asta e BOR. Scandal, violente, caterisiri, toate in numele banilor de la cei cu credinta in Dumnezeu. Niste hie
14 noiembrie 2017, 14:32
iarena.ro
loading...
loading...
Sondaj
Se califică FC Botoșani în play-off?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Unul dintre versurile citate din poemul citit, aparține unui alt poet, Marius Ianuș. Lucrurile de care am fost acuzată, sînt tocmai acelea împotriva cărora protestez: violența, abuzul, vulgaritatea la care mulți dintre noi sî ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6514 lei
USD
Dolarul SUA
3.8054 lei
CHF
Francul elveţian
3.9608 lei
GBP
Lira sterlină
5.2713 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4196 lei
XAU
Gramul de aur
162.6746 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2250 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.5078 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0394 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0605 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1832 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6246 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-4 o C
Dorohoi
-4 o C
Bucecea
-4 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-4 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.