Ştiri
„Amenda” pentru moartea Alexandrei, praful în ochi aruncat pentru mulțime: Sancțiunile trebuie să fie pentru cei care greșesc

Spitalul din Botoşani unde a murit tânăra mamă, Alexandra Ivanov, pentru că niciun medic nu a ajutat-o în cele mai grele momente ale vieţii ei pe pământ, a fost amendat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu 42.000 de lei (8.400 de euro).

Spitalul susţine că va contesta sancţiunea.

Și Alexandra a contribuit la salariul medicului de gardă

 

Alexandra Ivanov, ca toţi ceilalţi oameni din Romania care au un job, contribuia la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate, cel gestionat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. La fondul de asigurări de sănătate vor fi strânşi, în acest an, 42 de miliarde de lei (8,4 mld. euro), adică undeva la 8% din toate veniturile bugetului consolidat, scrie Ziarul Financiar.

 

Nimeni din spitalul din Botoşani nu s-a gândit că şi Alexandra Ivanov contribuia la acest fond, deci era dreptul ei sa beneficieze de cea mai atentă îngrijire, pentru că ea a plătit ani de zile pentru acest serviciu. Dar aceşti zei făcuţi din scânduri lipite cu scoci au gândit altfel.

 

Salariile medicilor – ajunse la nivelul celor din UE - sunt plătite din contribuţiile tuturor. Salariul medicului de gardă din noaptea în care a murit Alexandra Ivanov a fost plătit şi din banii acesteia din urmă. Iar medicul de gardă nu a făcut nimic ca să o salveze pe cea care contribuia la salariul ei.

 

Noi obişnuim să credem că ce primim aşa, din când în când şi fără şpagă, “e de la stat”. Dar statul cine e? Statul nu este altceva decât suma impozitelor plătite, nimic altminteri.

 

Cine plătește acești bani?

 

Casa de Asigurări de Sănătate a amendat spitalul în care a murit Alexandra Ivanov cu 42.000 de lei. Breaking News peste tot.

 

Sa ne oprim şi să judecam, totuşi. Cine plăteşte aceşti bani? Contribuabilul, sănătos sau bolnav, plăteşte 10% din venitul lui brut la Sănătate. Ministerul Finanţelor îi ia banii. Ministerul Sănătăţii sau Casa de Asigurări dau bani spitalului, apoi Casa de Asigurări amendează spitalul. Ca să vezi! Din banii cui plăteşte spitalul amenda, dacă nu din banii pe care şi-i primeşte chiar de la casa de asigurări? Tai din banii spitalului, care e vai de mama lui, dar, dacă spitalul rămâne fără bani, pacienţii – adică cei care plătesc acest serviciu - ce fac? Ei plătesc şi, pentru plata lor, e obligatoriu să beneficieze de un serviciu decent. Dar ar putea să nu mai fie aşa pentru că spitalul a fost “amendat”.

 

Banii mutați dintr-un cont în altul

 

 

În urmă cu mulţi ani, o fostă şefa de la agenţia care supraveghea achiziţiile publice îmi spunea că a amendat, cu un milion de euro, o primărie de sector din Bucureşti pentru nişte nereguli privind achiziţiile publice. Primăria a plătit amenda – spunea ea – a doua zi. Pentru că, în aceeaşi zi, banii s-au întors în contul primăriei. Pentru că amenzile date se fac buget în sectorul în care sunt date. Adica se muta banii dintr-un cont în altul, atât. Nimeni nu plateşte, doar banii se muta. Nicio acţiune în regres.

 

Aşa şi în cazul Botoşani. Spitalul este “amendat” de ce cel care, prin lege, este obligat să-l finanţeze. Cei penalizaţi sunt cei care contribuie, nu cei care greşesc. În loc să vadă unde este greşeala, Casa de asigurări îi penalizează tocmai pe cei care contribue, deşi există un fond pentru malpraxis medical. De ce Colegiul medicilor nu a constatat până acum că avem de-a face cu un malpraxis? Cu o neglijenţă ce a dus la moartea unui om? Sau poate nu avem nimic aici şi e firesc ca un pacient în mare suferinţă să fie lăsat să moară pe un pat de spital, în vreme ce medicul de gardă doarme?

 

Pacienţii din spitalul din Botoşani nu trebuie sa platească pentru greşelile altora. Nu am văzut, în Romania, vreo acţiune în regres care să facă vâlvă. Pentru că statul, atotputernic, plăteşte, pentru că are bani. Să “amendezi” un spital public, pe care chiar tu îl finanţezi nu e ca şi cum i-ai spune fetiţei tale ca nu mai mergem în parc până nu-şi faci temele.

 

Când tai finanţarea unui spital, chiar şi cu “amendă”, tai dreptul celor care plătesc la ceea ce li se cuvine.

Or, sancţiunile trebuie să fie pentru cei care greşesc, nu pentru cei care plătesc.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Spitalul Județean a primit o amendă uriașă după moartea Alexandrei în Maternitate

 

A crezut că merge și așa: Sucevean amendat la Botoșani după ce a mințit polițiștii
Polițiștii botoșăneni l-au surprins pe bărbatul de 31 de ani joi, 21 septembrie 2023.
Dan Alexa sub presiune în meciul cu UTA: Vin aici să-și vândă scump pielea - VIDEO
FC Botoșani – UTA Arad se joacă sâmbătă de la ora 18:45 pe Stadionul Municipal Botoșani.
Botoșăneancă infectată cu virusul West Nile: Este al doilea caz în județ
Încă un caz de infectare cu virusul West Nile a fost înregistrat la Botoșani.
Apariție rară la Botoșani: Pasăre pe cale de dispariție, surprinsă deasupra apei
Unul dintre cei aproximativ 200 de indivizi a fost surprins în timp ce se hrănea.
Tânăr șofer de 23 de ani judecat pentru că a încercat să dea 100 de euro polițiștilor
Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au finalizat cercetările în cadrul unui dosar penal.
„Lady in red” – Dacie cu o vechime de 50 de ani, în stare excelentă, verificată de RAR Botoșani - GALERIE FOTO
O bijuterie pe patru roți care (încă) funcționează ireproșabil grație proprietarului care a avut grijă de această mașină de colecție.
Sprijin pentru familiile vulnerabile, 1.400 de lei ajutor pentru plata facturilor la energie
Cea mai importantă măsură adoptată vreodată de Guvernul României pentru persoanele vulnerabile a intrat în etapa a doua.
Temperaturi neobișnuite și în octombrie: CUM va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Meteorologii au emis prognoza pentru următoarele două săptămâni.
Jandarmii botoșăneni, prezenți la evenimentul auto Demo Drift și la meciul dintre FC Botoșani și UTA Arad
Manifestările publice diverse desfășurate în acest sfârșit de săptămână au determinat suplimentarea efectivelor Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.
10 instructori auto de la Botoșani amendați de polițiști după ce au încurcat circulația
Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au organizat o acțiune de verificare a instructorilor auto.
„Ghinion” pentru mai mulți elevi din Botoșani: Au chiulit de la școală și s-au întâlnit cu Poliția pe stradă
În cadrul acțiunii desfășurate de polițiștii botoșăneni, au fost aplicate de peste 10.000 de lei.
Un tânăr s-a ales cu o amendă usturătoare după ce a filmat o luptă dintre câini ajunsă pe rețelele de socializare
Animalele prezentau modificări structurale la nivelul urechilor, motiv pentru care polițiștii botoșăneni s-au autosesizat.
Un botoșănean care a agresat sexual o tânără în fața unui restaurant a fost reținut
Bărbatul ar fi profitat de imposibilitatea victimei de a se apăra.
Suceveni ajunși la Penitenciarul Botoșani după ce au bătut un cal cu bestialitate, până ce a căzut la pământ
Agresorii celor lipsiți de apărare sunt, de cele mai multe ori tineri, unii chiar sub 18 ani.
Mai mulți botoșăneni rămân FĂRĂ apă din cauza unei avarii
Anunțul a fost făcut de reprezentanții companiei SC Nova Apaserv SA.
Precizare făcută de Ministerul Educației: Elevii ai căror părinți NU pot dovedi că sunt singuri, primesc bursă cu o declarație notarială pe propria răspundere
Reprezentanții Ministerului Educației spun că părinții sunt responsabili să asigure documentele care să susțină această situație.
MĂSURI drastice adoptate de Guvern: Salariile ar putea scădea cu 400 de lei
Veniturile mai multor angajați ar putea fi afectate, începând cu luna octombrie, când măsurile fiscale propuse de Guvern vor intra în vigoare.
PROGRAMUL Happy Cinema pentru săptămâna 22 – 28 septembrie
Cinefilii botoșăneni sunt așteptați la Happy Cinema pentru a urmări cele mai noi filme.
PROTEST la Penitenciar: Angajații au întrerupt lucrul și refuză să mai facă ore suplimentare
Astăzi, sindicatele afiliate Federației Politiștilor de Penitenciare la care este afiliat și Sindicatul „Novo Legis Botoșani” din Penitenciarul Botoșani au organizat un protest prin care și-au anunțat refuzul privind prestarea muncii suplimentare. 
Doliu la Urban Serv, un inginer cu experiență a trecut la cele veșnice
Un inginer care lucra de peste două decenii la compania Urban Serv a trecut la cele veșnice.
Pentru Daaa.... Sa inteleg ca raspundeti doar la ce va convine. Pentru mine e clar: din momentul in care un bolnav a intrat pe poarta spitalului, cadrele medicale raspund de viata lui. In acest caz, trebuie sa raspunda cu cariera, cel putin...
17 septembrie 2023, 12:37
Draga Cetățene ,dacat trimitea sms uri ,alerta spitalul !!! Medicii nu stau pe tel !!!! Probabil ,maica sa stătea pe tel in garda …
16 septembrie 2023, 15:47
Casa de asigurări de sănătate nu se află în relații contractuale cu medicul respectiv, are încheiat un contract civil doar cu spitalul, așa că se află în imposibilitatea de a sancționa medicul, pentru că nu are pârghiile necesare să facă acest lucru, nu permite legislația. Ar fi bine să vă documentați înainte de a face unele afirmații, domnule reporter! Am pretenții de la dumneavoastră!Iar spitalul se poate îndrepta împotriva medicului pentru a recupera banii din sancțiune, așa cum se procedează de fiecare dată când sunt imputați bani spitalului din cauza greșelilor unor medici. Prin urmare, nu plătește nimic contribuabilul, cum se tot vehiculează în toată presa.Și nimeni din presă nu sesizează faptul că acțiunea spitalului de a contesta sancțiunea casei de sănătate reprezintă de fapt o contestație asupra propriului raport de analiză întocmit de către o comisie internă a spitalului, care a constatat exact aceleași nereguli ca și casa. Cu alte cuvinte, își dau cu stângul în dreptul.Dar pentru a fi spuse public toate lucrurile acestea, trebuie mai întâi să existe profesionalism.P.S. Nu mă aștept să-mi publicați postarea. E suficient ca măcar voi să o citiți.
16 septembrie 2023, 12:55
Nu conteaza ce studii avea. Conteaza ce lucra o mama a 3 copii la varsta de 25 ani? Poate era in concediu de crestere a copilului... poate ca visele ei erau sa-si faca datoria existentiala pana la o varsta, apoi sa-si faca si cariera... Sau poate Bunul Dumnezeu i-a daruit cariera de mama. Cu multi copii... cu familie numeroasa... cu responsabilitati... Poate c-ar fi ajuns in amfiteatrele universitare doar peste mult timp, o data cu copiii ei....cand vor termina acestia facultatea. O mama traieste din bucuriile copiilor ei.Dar ce conteaza, este faptul ca unii, cu studii multe, cu programe de pregatire si perfectionare permanenta, cu experienta profesionala nu si-au facut treaba. Si nu era o treaba voluntara ci... una platita... Si de ce nu si-au facut treaba? Din ignoranta, nepasare si lipsa de empatie fata de semenul de care trebuie sa aiba grija. Vreti sa va mai spun lucruri... Domnule..... Nicu.... Mai bine mai cititi o data SMS.urile transmise de un om in ultima clipa de viata...
16 septembrie 2023, 09:34
Nu aveți ce da .. și tot Alexandra ,Alexandra !!! Unde lucra aceasta doamna ?! Ce studii avea ?! ! Aveți vreun interes ?! Pana la vârsta de 25 de ani ..
16 septembrie 2023, 00:40
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.9 o C
Dorohoi
16.5 o C
Bucecea
18.4 o C
Darabani
15.7 o C
Saveni
16.6 o C
Ştefăneşti
18.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.