Ştiri
Artista cu vioara se întoarce acasă după 10 ani, alături de elvețianul cucerit de Botoșani: E o atmosferă frumoasă, oamenii te primesc bine / Ador mâncarea românească

Melomanii botoșăneni sunt așteptați vineri, 18 februarie, la concertul săptămânal al Filarmonicii ”George Enescu”.

Un concert care se anunță a fi unul aparte. Și asta deoarece violonista Diana Turcu va cânta în orașul natal. Stabilită de câțiva ani în Elveția, după un periplu profesional în Germania, artista revine pe scena de la Botoșani, regăsind în orchestră foști profesori sau colegi de școală din timpul liceului.

 

Însă emoția violonistei este dublată de faptul că va evolua la Botoșani alături de un artist elvețian, împreună cu care a cântat deseori, dar niciodată în România.

 

Astfel, concertul de vineri, aflat sub bagheta dirijorului Mircea Holiartoc, îi va avea ca soliști pe violonista Diana Turcu și violistul Michel Willi (Elveția), cei doi pregătind pentru publicul botoșănean Simfonia concertantă pentru vioară, violă și orchestră, KV. 364, de W.A. Mozart. Programul serii va fi completat de Uvertura operei „La clemenza di Tito” (W. A. Mozart) și de Sinfonietta pe teme rusești, op 31 (N. Rimski-Korsakov).

 


(Dirijorul Mircea Holiartoc)

 

 

”Cel mai greu, mai provocator, e să cânți acasă”

 

Diana Turcu s-a născut în Botoșani, a urmat de la 7 ani cursurile Liceului de Artă ”Ștefan Luchian”, pentru ca de la 15 ani să continue la Colegiul Național de Artă ”Octav Băncilă” din Iași, oraș în care a absolvit ulterior și Conservatorul. În anul trei se afla deja la Weimar, în Germania, cu o bursă Erasmus, pentru ca după un an să fie acceptată la Master, în același timp activând și în orchestra din Jena, Germania. Din Weimar avea să plece apoi către Zürich, în Elveția, pentru a studia cu Rudolf Koelman, despre care știa că este ultimul student al marelui violonist Jascha Heifetz. Aici, în Elveția, avea să urmeze un Master, apoi și al doilea, în Pedagogie Muzicală.

 

Recunoaște că are emoții înaintea concertului de la Botoșani.

 


(Violonista Diana Turcu)

 

”M-am întâlnit cu foști colegi, chiar și pe stradă. E o atmosferă frumoasă, oamenii te primesc bine, cu căldură. Și mă bucur că întâlnesc atâtea fețe cunoscute. Am avut emoții de azi dimineață. Pentru că cel mai greu, mai provocator, e să cânți acasă. Prima dată am cântat la Botoșani când aveam 14 ani, apoi la 23 de ani. Acum, după 9 sau 10 ani, voi cânta din nou”, a mărturisit Diana Turcu.

 

Botoşăneanul.ro v-a prezentat povestea Dianei Turcu: Diana Turcu, de la fetița cu trompetă la violonista îndrăgostită de Enescu: Sufletul rămâne întotdeauna acolo unde te-ai născut / Suntem sclavii muzicii, de aceea avem degetele rupte, chinuite, diforme…

 

Va cânta pe scena de la Botoșani alături de violistul Michel Willi, din Elveția.

 

 

”Botoșani e un oraș foarte pașnic”

 

Artist carismatic, jovial, gata să împrăștie în fiece clipă zâmbete și bună dispoziție, Michel Willi spune că a fost surprins să găsească un oraș atât de liniștit, în contrast cu lumea din care vine, cu forfota și cu oamenii mereu grăbiți.

 

”Botoșani e un oraș foarte pașnic, liniștit, oamenii nu se grăbesc, sunt foarte relaxați și asta e bine. În Zürich toată lumea merge foarte rapid pe stradă, oamenii sunt ocupați, mereu pe telefon…”, spune Michel Willi. 


 


(Michel Willi, violist)

 

Dacă la Botoșani vine pentru prima dată, în România a cântat de nenumărate ori, în special cu orchestra din Zürich, la Festivalul ”George Enescu” din București. Dar a mai fost și în Transilvania, Mureș, Sibiu, Cluj, Timișoara.

 

”Ador mâncarea românească! Muzicienilor mereu le place mâncarea (râde), mă rog, celor mai mulți muzicieni”, nu scapă Michel Willi prilejul să puncteze.

 

Este un artist cu experiență, format la rândul său de artiști de renume, dacă amintim de P. Novsak și A. Piraccini, apoi studiile de Master cu I. Ozim și A. Shtern, în Los Angeles.

 

În 1993-19994 a fost laureat al Fundației Kiefer-Hablützel și al Asociației Elvețiene a Muzicienilor. Din 1993 până în 1998, Michel Willi a fost membru al Orchestrei orașului Winterthur, al Orchestrei Operei din Zurich și al Filarmonicii de cameră din Bavaria. Din 1998 este membru permanent al Orchestrei Tonhalle din Zurich. De asemenea, ca muzician de cameră este membru al octetului elvețian, iar din 2000 până în 2010 a fost membru al Cvartetului Niziol Zurich.

 

Deși a studiat dintru început vioara, în final a ales viola. Chiar dacă, spune artistul, repertoriul pentru violă este mult mai restrâns decât cel pentru vioară.

 

”Artistul este un receptacul pentru emoții care vin de peste tot: din cer, din pământ, dintr-o bucățică de hârtie, dintr-o formă trecătoare, dintr-o pânză de păianjen”, spunea Pablo Picasso. Iar Michel Willi recunoaște că și el, asemenea, tuturor artiștilor, se luptă cu emoțiile înaintea și în timpul fiecărui concert.

 

”Dacă trebuie să te ridici să vorbești în fața a o sută de oameni nu ești așa de relaxat. Și pentru muzicieni este la fel. Trebuie să mă concentrez foarte mult pe minte, pe comportament, pe ce gândesc. Pentru că dacă încerc să mă gândesc că e dificil și să sper să nu fac o greșeală o să mă influențeze, începi să tremuri și apoi nu mai e niciun sunet. Pentru mine cea mai importantă chestie e să știu ce pot să fac. Însemnând că emoțiile să nu îmi influențeze negativ muzica”, spune Michel Willi.

 

În spatele fiecărui concert se află multă concentrare, mult exercițiu, mai ales în cazul soliștilor.

 

”Oamenii care devin soliști au bineînțeles antrenament, fac asta de multe ori, de fiecare dată devin mai buni. Uneori te gândești la chestii ciudate în timpul cântatului și asta e rău pentru muzică. Trebuie să te gândești foarte bine doar la muzică. În dimineața asta ascultam un podcast al unui pianist care spunea toate lucrurile pe care le consideră importante. Mai întâi postura e importantă. Dacă ai o postură bună deja te simți mai bine… Și toate simțurile sunt importante. Dacă miroși bine se eliberează endorfine pozitive… Gândește doar la momentul în care cânți. Nu te gândi la ce urmează, poate faci o greșeală, trăiește mereu în prezent și doar ascultă muzica. Și respiră! Dar presupun că e ceva ce ai nevoie să exersezi”, mărturisește Michel Willi.

 

Cei doi artiști, dar și membrii orchestrei Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, alături de dirijorul Mircea Holiartoc, așteaptă publicul meloman în sala de concerte vineri, 18 februarie 2022, de la ora 18.30.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Afacere cu ghinion: Garda de Mediu a aplicat o amendă de 20.000 de lei
Comisarii de la Garda de Mediu au stabilit și o serie de măsuri pentru remedierea problemelor identificate în timpul controlului.
A plecat la ceruri o profesoară născută la Botoșani, cu o carieră de peste 35 de ani
O profesoară originară din Botoșani s-a stins din viață.
Botoşănean în stare gravă, elicopterul SMURD chemat urgent
Aeronava sanitară aterizează pe terenul Unității Militare UM 01189, din municipiul Botoșani.
Pianist și compozitor: Unul dintre copiii minune din Botoşani
A reuşit să se dezvolte într-un artist deosebit, cu un parcurs profesional deopotrivă clasic şi inedit.
A doua probă de la bac cu 50 de candidați absenți, niciun eliminat la Botoșani
Elevii botoșăneni au susținut astăzi proba scrisă obligatorie a profilului. 
Concursuri sportive cu premii în bani, maraton pe străzile orașului și concert caritabil la Botoșani
Aceste acțiuni ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.
Aproape 70 de cazuri la Botoșani în ultimele ore – CÂT este rata de infectare în municipiu
 Compartimentul Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani a transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele 24 de ore.
Ţigări şi alcool de contrabandă în mașină, polițiștii de frontieră au scotocit peste tot
Bărbatul le-a spus polițiștilor că a achiziţionat ţigările şi alcoolul pentru consumul propriu.
Polițiștii botoșăneni, alături de copii pentru promovarea siguranței pe internet și a respectării regulilor de circulație -GALERIE FOTO
Activitatea a avut loc în colaborare cu Asociaţia OvidiuRo.
Trei persoane rănite în urma unui cumplit accident, una a rămas încarcerată – GALERIE FOTO
Circulația în zonă a fost îngreunată. 
Circulație restricționată într-o zonă a municipiului Botoșani, șoferii îndemnați către rute alternative
Spectacolele din Piața 1 Decembrie vor fi supravegheate de jandarmi.
Unitatea mobilă pentru testări Babeș-Papanicolau ajunge în mai multe localități din Botoșani – PROGRAMUL deplasărilor
În  septembrie, continuă testarea gratuită Babeș Papanicolau sau HPV în localitățile din județul Botoșani.
ANUNȚ Asociația Moldoovis organizează o întâlnire cu crescătorii de oi și capre din regiunea Moldovei - Trei teme de discuții  
Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis invită crescătorii de oi și capre din regiunea Moldovei la întâlnirea organizată în colaborare cu Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare Popăuți în data de 26 august 2022, orele 11:00, în amfiteatrul Vasile Niga – Popăuți. 
3 electrocasnice care te ajută să ai un stil de viață sănătos
(P) Tot mai mulți adulți, încă din primii ani de maturitate, sunt din ce în ce mai interesați de o schimbare a stilului de viață. Numărul mare de persoane care au probleme de sănătate crește anual, iar unul din motivele principale este stilul de viață necorespunzător. Astfel, tot mai mulți oameni ajung la medic cu afecțiuni ale căilor respiratorii, gastrointestinale sau cu dureri de coloană.
Județul Botoșani sub Cod Galben de ploi și vânt
Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață o avertizare de Cod Galben pentru județul Botoșani.
Ambulatoriul de specialitate la Spitalul Județean de Urgență ”Mavromati”, scos la licitație
Valoarea totală a proiectului se ridică la 13 milioane de euro.
Expoziție și concert de pian la patru mâini la Casa Memorială ”George Enescu” din Liveni
În cadrul manifestării va fi vernisată expoziția „Receptarea lui George Enescu în contemporaneitate”.
Alessia, sportiva care a murit de ziua ei: Un medic explică motivele morții subite la tinerii sportivi
Tânăra baschetbalistă a murit în somn, exact în ziua în care împlinea 18 ani.
ACCIDENT pe o stradă din municipiu, femeie transportată la spital
Potrivit polițiștilor, femeia se angajase în traversarea străzii prin loc nepermis și fără să se asigure.
Botoșănean în arest după ce și-a vizitat fosta iubită
Un bărbat de 46 de ani a fost reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Politicienilor le urăm vacanţă plăcută în continuare, să ne urmărească la televizor. Probabil că trebuie mai multe rezultate, iar dacă vom reuşi atunci sper că vor face un mic deranj şi vor veni aici alături de noi ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8849 lei
USD
Dolarul SUA
4.8018 lei
CHF
Francul elveţian
5.0503 lei
GBP
Lira sterlină
5.8119 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5619 lei
XAU
Gramul de aur
273.7366 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2507 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2026 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3448 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7296 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1989 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.1 o C
Dorohoi
21.2 o C
Bucecea
22.8 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
21.5 o C
Ştefăneşti
23.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.