Ştiri
AVERTISMENTUL medicilor, după ce un botoșănean a murit de la o supradoză de paracetamol: Luăm medicamente fără să ne gândim că ne pun viața în pericol

Moartea botoșăneanului infectat cu Covid-19, care a murit după ce s-a tratat acasă, a stârnit reacții în lumea medicală. Avertismentele vin de la trei importanți medici din România.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, a reacționat public după ce un bărbat din Botoșani infectat cu noul coronavirus a murit după ce s-a tratat acasă cu paracetamol.

 

Dr. Valeriu Gheorghiță (foto sus), a spus care sunt simptomele ce apar în cazul pacienților infectaţi cu noul coronavirus și care ar trebui să reprezinte „un semnal de alarmă” și să îi facă pe oameni să meargă la spital, nu să se trateze acasă.

 

„Sunt situații care sunt nedorite. Oamenii trebuie să înțeleagă că atunci când sunt diagnosticați cu infecția cu COVID-19 trebuie să țină legătura cu medicul de familie. Dacă sub tratamentul la domiciliu evoluția nu este favorabilă, atunci este un semnal de alarmă și trebuie să ne adresăm serviciilor de specialitate într-un spital care se ocupă cu monitorizarea și tratamentul pacienților cu coronavirus așa încât să beneficiem de investigații și respectiv de un tratament în concordanță cu starea medicală”,

dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

 

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus a precizat că trebuie să ne deplasăm de urgenţă la spital dacă febra persistă, starea de oboseala este accentuată, ne lipseşte aerul său respirăm dificil.

 

„La spital mergem în primul rând dacă observăm persistența febrei, dacă aceasta persistă mai mult de 5 zile de la debutul bolii este un element de evoluție nefavorabilă sau reapariția febrei după o perioadă în care persoană era cu stare bună și nu mai avea febră. De asemenea, starea de oboseală accentuată, oboseala la efort, disconfortul toracic și senzația de lipsă de aer sau de respirație dificlă. Sunt elemente de alarmă care trebuie să inducă în mod obligatoriu la apelarea la medicul de familie și de asemenea la adresarea către un spital”,

dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

 

 

Adrian Marinescu: ”Se moare în momentul în care luăm supradoză de paracetamol”

 

De asemenea, Adrian Marinescu, medicul primar boli infecțioase de la ”Matei Balș”, a vorbit ieri despre cazul bărbatului în vârstă de 70 de ani, bolnav de COVID-19, care a murit din cauza unei supradoze de Paracetamol. Adrian Marinescu a declarat că medicamentele ne pot face și rău și că sunt toxice și pot duce la reacții severe dacă nu sunt luate corect.

 

 

”Medicamentele nu numai că nu sunt luate cu prescripție medicală, dar nu se respectă în niciun fel prospectul. Vorbim de Paracetamol și nu numai. Și aici aș aminti că orice medicament, în momentul în care nu este luat corect și mai ales într-o doză corespunzătoare poate să fie toxic și poate să ducă la reacții severe. Se moare în momentul în care luăm supradoză de Paracetamol, când luăm antibiotice fără prescripție”,

dr. Adrian Marinescu.

 

 

”Luăm medicamente fără să ne gândim că ne pun viața în pericol”

 

Medicul primar boli infecțioase de la ”Matei Balș” a precizat că medicamentele trebuie luate după prescripția unui medic.

 

„Depinde ce afecțiuni mai avea pacientul, ce s-a întâmplat concret, dacă era un pacient cu infecție de SARS-CoV-2, dacă era monitorizat de medicul de familie sau de către un alt medic în această perioadă de timp. Sunt medicamente, cum este Paracetamolul, pe care le luăm fără să ne gândim o secundă că ele într-adevăr pot să ne pună viața în pericol. Spun acest lucru pentru că în cazul vaccinului, statistic, la nivel mondial, numărul efectelor adverse care să fie semnificative este foarte mic”,

dr. Adrian Marinescu.

 

 

Avertismentul lui Tudor Ciuhodaru

 

Și medicul ieșean Tudor Ciuhodaru a acut o reacție promptă:

 

”Alertă. Un pacient a murit după supradozaj de paracetamol. 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale. Respectarea strictă a intervalului de minim 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice. Educația pentru sănătate și noțiunile de prim ajutor ar trebui predate în toate școlile din România”.

 

 

Redăm integral avertismentul și indicațiile medicului Tudor Ciuhodaru:

 

Trebuie să știți:

 

1. Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.

2. Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă.

3. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:

a) febrei și al

b) durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.

4. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea:

5. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

6. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

7. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.

8. Copilul nu este un adult în miniatură. (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor) iar la

9. La copii cu vârsta sub 6 ani recomandăm utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei (10 - 15 mg/kg/la o administrare).

10. Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult.

 

 

Atenție la supradozaj (terapeutic sau intoxicaţie accidentală):

 

1. Se impune tratament medical imediat (urgent la spital), chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinic.

2. Pacienţii trebuie spitalizaţi!

3. Se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric.

4. Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile.

5.Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil, în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic, și cu monitorizarea funcțiilor vitale.

 

 

Doze și mod de administrare uzuale:

 

a) Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani:

Doza recomandată este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate Paracetamol 500 mg) la intervale de 4 ore, administrată la nevoie.

Doza maximă recomandată pentru adulţi este de 4 g paracetamol (8 comprimate Paracetamol 500 mg) pe zi.

b) Copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani:

Doza este de 60 mg/kg şi zi, repartizată în prize egale, de exemplu 15 mg/kg şi priză la 6 ore sau 10 mg/kg şi priză la 4 ore.

Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.

 

loading...
Un botoșănean infectat a murit în urma unei supradoze de paracetamol
Ce spun medicii despre studentul care a ajuns la spital în stare gravă după ce a luat prea mult paracetamol: E şi răceală, e şi ceartă cu…

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Sabie medievală găsită la Stâncești: Sperăm să fie o descoperire epocală
Arma a fost pusă la dispoziţia autorităţilor, urmând a fi expertizată pentru se vedea dacă are valoare istorică.
Doar 18 cazuri noi la Botoșani în ultimele 24 de ore
Direcția de Sănătate Publică a transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele 24 de ore.
Cinci botoșăneni ”culeși” de jandarmi în miez de noapte
Misiunile executate de jandarmii botoșăneni la sfârșitul săptămânii trecute s-au concretizat în aplicarea a nu mai puțin de 89 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 20.000 de lei.
ACUM: Șapte femei sărbătorite la sediul DGASPC - GALERIE FOTO
Un moment festiv are loc în aceste momente la sediul Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.
PSD Botoșani: Un 8 Martie altfel - GALERIE FOTO
Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită la nivel global, pe data de 8 martie.
ÎNGRIJORĂTOR: Pompierii botoșăneni, aproape 200 de misiuni în prima săptămână de primăvară
În prima săptămână a lunii martie, pompierii botoşăneni au avut 189 misiuni de protecţie a vieţii, mediului şi valorilor materiale, ceea ce înseamnă, în medie, 27 intervenții pe zi.
Vezi pe cineva în pericol și NU faci nimic? Ai putea ajunge la închisoare
Cei care nu ajută o persoană aflată în pericol sau care nu anunță autoritățile imediat despre ea riscă să ajungă în spatele gratiilor sau să fie amendați.
ATENȚIE, doamnelor și domnișoarelor: Polițiștii botoșăneni vă așteaptă cu ”amenzi” - FOTO
Surprize pentru șoferițe, în această dimineață.
Cătălin Silegeanu: La mulți ani, tuturor femeilor!
Această zi de 8 Martie, în care sărbătorim femeia, ne face să realizăm de fapt esența vieții, întrucât fără ea nu am fi existat!
Loading...
ACUM: Forfotă în Piața Centrală, zeci de botoșăneni în căutarea buchetului perfect - GALERIE FOTO
Este agitație în aceste momente în Piața Centrală din municipiul reședință de județ.
Încă o clădire pusă la pământ în municipiul Botoșani: A dispărut în doar două zileGALERIE FOTO
Imagine dezolantă în centrul municipiului Botoșani, în vecinătatea unui liceu.
Raiul din sufletul copiilor: Dar din dar pentru o mamă imobilizată la pat - FOTOGALERIE
Un nou ajutor pentru o mamă din Botoșani, imobilizată la pat în urma unui cumplit accident, a venit din partea copiilor dintr-o parohie din municipiu.
Botoșăneanul care a creat fascinanta lume a bețelor de chibrit: Ai impresia că lumea e perfectibilă, că aspiraţia te conduceGALERIE FOTO
Răbdare, migală, imaginație, spirit ludic, mesaj. Toate într-o lume care fascinează, într-un univers în care omul devine simplu privitor.
Stâlp rupt cu un Porsche, șoferul a dispărut după accident
Șoferul are la dispoziție 24 de ore pentru a se prezenta la poliție și a anunța evenimentul rutier.
Loading...
Noi precizări despre funcționarea școlilor în scenariul roșu: Maximum 15 elevi pentru clasa a VIII-a și 17 pentru liceu
Conducerile unităților de învățământ vor identifica, adaptat fiecărei situații, soluții adecvate pentru asigurarea procesului educațional online.
REACȚIE după incendiul uriaș la care au fost trimiși și pompierii botoșăneni: Îi îmbrățișez pe colegii mei și le sărut obrazul scuipat pe nedreptGALERIE FOTO
După incendiul de sâmbătă, lichidat după multe ore și cu o adevărată desfășurare de forțe, au rămas în urmă mulțumiri, recunoștință, dar și multe critici lansate în spațiul public.
Bugetarii nu vor mai putea încasa simultan și pensie și salariu de la stat – DETALII despre proiect
Angajații vor putea să muncească dacă doresc până la vârsta de 70 de ani.
Prefectul, după protestul împotriva vaccinării obligatorii: O astfel de lege trebuie gândită foarte bine și cu multă prudență
Protestatarii au transmis un memoriu reprezentantului Guvernului în teritoriu.
Arhivă impecabilă la o instituție din Botoșani, un angajat lăudat de ministrul Muncii - Își respectă munca și îi respectă pe oameni GALERIE FOTO
Matei Vieru lucrează de 13 ani în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) iar datorită lui arhiva instituției arată impecabil.
Masca de protecție NU mai este obligatorie la școală în două situații
Documentul va fi publicat în Monitorul Oficial.
De ce mor cu zile acasă și nu se duc la urgentă?
18 februarie 2021, 14:54
Am avut temperatura 38,5 cam 4 zile,transpiratie si udat tricouri 3 nopti si am luat doar fiole de algocalmin si nu mai am nimic.Daca ma duceam la spital deja era Covid.....
18 februarie 2021, 10:57
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Ce siguranță au acești copii de 15 – 16 ani maximum pe traseu, de la școală până acasă, ei termină orele la 19:00, respectiv 20:00. Când ajung acasă, când se odihnesc, când învață? Plus siguranța deplasării, de la ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8838 lei
USD
Dolarul SUA
4.1118 lei
CHF
Francul elveţian
4.4060 lei
GBP
Lira sterlină
5.6917 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7890 lei
XAU
Gramul de aur
223.8171 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3297 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1502 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2419 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.2 o C
Dorohoi
-3.3 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-4.6 o C
Saveni
-3.2 o C
Ştefăneşti
-1.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.