Porțile Bisericii Sfântul Gheorghe s-au închis pentru credincioși în 2020, pe data de 10 august. Era prima vară de pandemie iar deschiderea șantierului a însemnat o rază de speranță mai ales pentru botoșănenii care se simt aproape de Ocrotitorul Spiritual al orașului – Sfântul Mucenic Gheorghe.
La acest moment s-a ajuns la un stadiu de realizare al lucrărilor de aproximativ 50%. Dimineață, primarul Cosmin Andrei și echipa de specialiști din Primărie a efectuat o vizită de lucru pentru a vedea ce s-a realizat acolo dar mai ales, ce mai este de dus la bun sfârșit. A fost întâmpinat la Biserică de părintele protopop Petru Fercal, care a binecuvântat lucrările la invitația părintelui Dumitru Mateciuc.
La o primă vedere, părea că timpul s-a oprit în loc, mai ales în interiorul Bisericii care a fost transformat într-un tablou de schele agățate pe pereții cenușii. În exterior, la fel, imagine de șantier și dat fiind timpul ploios, o mare de noroi.
Specialiștii au venit cu explicații și anume că s-a lucrat extrem de mult la terasamente, construcții, izolații sau instalații electrice atât în interior cât și la clopotniță. Lucrări mai puțin vizibile ochiului liber de necunoscător, însă extrem de importante pentru trăinicia edificiului.
Abia din momentul prezent se va trece la etapa de vizibilitate pentru a se ajunge la punctul în care Biserica de suflet a orașului să redevină bijuteria ce ne-a fost lăsată moștenire de domnița Elena Doamna.
Pe lângă lucrările programate, proiectanții și-au pus mintea la lucru pentru a proiecta și un frumos altar de vară, pentru slujbe în aer liber: ”Se pare că de acest coronavoris nu vom scăpa repede și vrem să facem un altar de vară, atât cât ne permite timpul și temperatura de față, încercăm să facem față vremurilor”.
Primarul mai mult a ascultat. Când și când intervenea cu aprecieri. Și adresa întrebări pentru o mai bună imagine a parcursului intervențiilor.
„Aveam această obligație morală să reabilităm Biserica Sfântul Gheorghe, lucru pe care îl facem și cu ajutorul părintelui care este aici și a tuturor celor implicați iar cu promisiunea constructorului anul acesta va fi gata acest edificiu și îl vom putea păstra pentru 100 de ani, nu părinte?”,
Cosmin Andrei, primar
Părintele paroh, a continuat declarația primarului:
„Constructorul a spus 50 de ani, dar cred că la ce lucrări s-au făcut, cred că vor rezista până la a doua venire. Oricât de îndepărtat ar fi. Doar la acoperiș o să mai intervină, noi vom fi oale și ulcele atunci pentru că are garanție cel puțin 100 de ani, sperăm ca măcar 100 de ani să reziste, îl vor schimba urmașii noștri. Dar la structură și rezistență, nu cred că se va mai interveni, oricât de mare cutremur ar fi, s-a lucrat extrem de bine”,
Dumitru Mateciuc, preot paroh Biserca Sfântul Gheorghe
Iar protopopul Petru Fercal a binecuvântat lucrările.
„Avem în spate o istorie, iar tinerii noștri trebuie să cunoască trecutul, dragostea pentru Dumnezeu și față de țară, să le insuflăm lucrul acesta și de drag pentru cultură dar și pentru duhovnicie, plus de dragoste între oameni. Să fie frumos, să comunicăm bine și în orice împrejurare să ne simțim bine, ocrotiți de Dumnezeu”,
Petru Fercal, părinte protopop
Constructorul a dat asigurări că în toamnă, undeva în lunile septembrie – octombrie, Biserica Sfântul Gheorghe va fi redată botoșănenilor.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Militarii de la Botoșani s-au pregătit intens la o acțiune organizată cu alte două batalioane
Redacția Botoșăneanul
Jan 19, 2025
Becali îl scoate din primul 11 pe un fost jucător de la FC Botoșani: Pierde toate mingile
Redacția Botoșăneanul
Jan 19, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 19, 2025
Schimbări anunțate în școli: CE va interzice noul ministru al Educației
Redacția Botoșăneanul
Jan 19, 2025
Botoșănean surprins pe camerele video în timp ce abandonează un câine – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 19, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile