Președintele României, Klaus Iohannis a emis un decret prin care a conferit acest titlu onorific mai multor persoane, printre care și un botoșănean.
Gheorghe Sorescu care este încadrat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) în calitate de secretar de stat și se ocupă de relația cu prefecturile din teritoriu
Se află printre cei 12 civili cărora le-a fost conferit acest titlu onorific. Gheorghe Sorescu susține că a aflat despre onoarea care i-a fost făcută de la ziariștii centrali. Și, nefiind familiar cu procedura urmată în astfel de situații, bănuiește că a fost la propunerea ministrului de Interne, Marcel Vela .
„Am aflat și eu că mi s-a conferit acest ordin de către președinte. Nu am știut, sincer nu am știut de el. E o surpriză plăcută și pentru mine, mă onorează și mă obligă în egală măsură”,
A arătat Gheorghe Sorescu
De asemenea, secretarul de stat din Botoșani a subliniat că împarte acest titlu cu toți reprezentanții Guvernului din teritoriu.
„În egală măsură cred că este un ordin pe care ar trebui să-l împart cu toți prefecții și subprefecții din România pentru perioada asta grea pe care am parcurs-o și încă nu am terminat-o. Cu pandemie, cu alegeri. M-a luat și pe mine prin surprindere la modul plăcut. Vreau să împart acest ordin, dacă poate fi folosit termenul acesta cu tot ce înseamnă prefecturi din România care chiar au parcurs o perioadă foarte grea”,
Gheorghe Sorescu, secretar de stat MAI
Dincolo de partea onorifică, Gheorghe Sorescu a dezvăluit că nu are idee dacă acest Ordin aduce și alte beneficii.
(sursa - Cancelaria Ordinelor)
Deşi recent înfiinţat, Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” continuă tradiţia medaliei cu acelaşi nume, înfiinţată prin Decretul Regal nr. 2812 din 3 noiembrie 1903 în scopul răsplătirii acelor funcţionari ai statului care au contribuit la restabilirea ordinii şi siguranţei publice (ofiţeri şi agenţi din poliţie şi jandarmerie).
În timpul războaielor purtate de România in cursul secolului trecut, Medalia „Bărbăţie şi Credinţă” a fost acordată subofiţerilor şi trupei. Aceasta a făcut ca, la reinstituirea ei prin Legea nr.528/2003, distincţia să fie expres destinată maiştrilor militari şi subofiţerilor, precum şi altor categorii de funcţionari publici statut special (şi cu grade echivalente celor de maiştri militari şi subofiţeri), având atribuţii în domeniile ordinii publice şi siguranţei naţionale, protecţiei civile şi de prevenire şi stingere a incendiilor.
Dorind a asigura o anumită simetrie la nivelul întregului sistem naţional de decoraţii al României, legiuitorul a găsit de cuvinţă să analizeze posibilitatea înfiinţării unei distincţii destinată în mod expres ofiţerilor, precum şi funcţionarilor publici cu statut special (şi cu grade echivalente celor de ofiţeri), având atribuţii în aceleaşi domenii ale ordinii publice şi siguranţei naţionale, protecţiei civile etc.
Instituit prin Legea nr.413/2004, Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” este o decoraţie complet nouă. În prealabil, prin Legea nr. 50/2004 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 29/2000, această distincţie a fost introdusă în sistemul naţional de decoraţii. Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” este organizat pe patru grade, de la Mare Ofiţer la Cavaler (în ordinea importanţei ierarhice). Pentru însemnul decoraţiei a fost folosit tipul de cruce „de Malta”, cu particularitatea medalionului central, decorat cu acvila din stema României, având o formă ovală, la fel ca Medalia cu acelaşi nume. Panglica decoraţiei este derivată din cea, tradiţională, a Medaliei „Bărbăţie şi Credinţă”, cu adăugarea în centru a unei benzi aurii. Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” are însemne pentru civili şi, respectiv, pentru militari, dar spre deosebire de medalia cu acelaşi nume nu se acordă decât pentru fapte săvârşite în timp de pace.
Acordat în primă promoţie în anii 2005-2006, Ordinul „Bărbăţie şi Credinţă” este una dintre distincţiile care răsplăteşte, în mod curent, meritele ofiţerilor, ale funcţionarilor publici cu statut special (cu grade echivalente celor de ofiţeri), precum şi ale altor categorii de funcţionari cu studii superioare care activează – în principal – în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (precum şi în Serviciul Român de Informaţii, în Serviciul de Informaţii Externe, în Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi în Serviciul de Protecţie şi Pază).
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024