Ştiri
Botoșănenii își cinstesc astăzi Sfântul - FOTO&VIDEO

Astăzi, 23 iulie, se împlinesc 106 ani de la nașterea sfântului botoșănean Ioan Iacob Hozevitul, ocrotitorul românilor din Țara Sfântă.

Sfântul Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, cunoscut și sub denumirea de Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, s-a născut pe 23 iulie 1913, în satul Crăiniceni-Horodistea, din județul Botoșani.

 

Rămas orfan de mamă la numai șase luni și de tată la vârsta de zece ani, a fost crescut de unchiul sau, Alecu Iacob.

 

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a intrat în obștea monahală de la Mănăstirea Neamț în anul 1933. A fost tuns în monahism pe 8 aprilie 1936, primind numele de Ioan. Nas și părinte duhovnicesc i-a fost ieromonahul Ioachim Spătarul, egumenul schitului Pocrov.

 

Cu aprobarea lui Nicodim Munteanu pleacă în noiembrie 1936, împreună cu călugării nemțeni Claudiu Derevleanu și Damaschin Trofin, în Țara Sfântă. Ajuns aici, ia hotărârea de a nu se mai întoarce în țară. Ceilalți doi călugări s-au reîntors în mănăstirea de metanie. Alege să trăiască vreme de doi ani într-o peșteră din pustiul Iordanului. Apoi ajunge la Mănăstirea "Sfântul Sava", unde se nevoiește timp de opt ani. În această mănăstire, alături de alți cinci călugări români, a îndeplinit felurite ascultări: îngrijitor al bolnavilor, paracliser, ghid, ajutor de econom și bibliotecar.

 

La propunerea arhimandritului Victorin Ursache, Patriarhia noastră l-a numit pe Ioan Iacob Hozevitul egumen al Schitului Românesc de la Iordan. Pe 14 septembrie 1947, a fost hirotonit preot în Biserica Sfântului Mormânt și va conduce Schitul Românesc până în anul 1952.

 

Se retrage într-o peșteră, numită Chilia Sfânta Ana, care ținea de Mănăstirea "Sfântul Gheorghe Hozevitul". Această peșteră se găsește în puștiul numit Ruva, pe malul stâng al pârâului, la vreo trei km de mânăstire. Intrarea în peșteră era posibilă numai cu ajutorul unei scări, căci ea se află la o înălțime de șapte metri.

 

Peștera avea trei încăperi: prima, de vreo doisprezece metri pătrați, cu o firidă săpată în piatră, era locul unde se ruga, odihnea, medita sau scria poezii, Cuviosul Ioan Iacob. Printr-o scobitură în piatră se ajungea în a două încăpere, de șase metri pătrați, în care pustnicul mânca din puțina hrană pe care i-o aducea din mânăstire ucenicul sau, schimonahul Ioanichie Pârâiala. Alături se găsea a treia încăpere, o "peșteră" a mormintelor, locul unde erau așezate spre odihnă veșnică, trupurile celor ce se nevoiseră aici.

 

Cuviosul Iacob Ioan Hozevitul și-a cunoscut ziua când avea să treacă la cele veșnice, însemnând-o pe peretele peșterii. 

 

A trecut la Domnul pe 5 august 1960, la numai 47 de ani. Timp de 20 de ani trupul Cuviosului Ioan a rămas în peștera Sfânta Ana.

 

Dezgropat după două decenii, s-a constatat că trupul sau nu putrezise și răspândea bună mireasmă. Sfintele sale moaște au fost coborâte pe 15 august din peșteră Sfântă Ana și aduse spre cinstire în Mănăstirea "Sf. Gheorghe Hozevitul". 

 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în ședința din 20 iunie 1992, cu data de prăznuire în calendar pe 5 august.

 

O biserică din Botoșani este închinată Sfântului Ioan Iacob. Situată în zona industrială a municipiului Botoşani, Biserica "Sfântul Ioan Iacob", având ca ocrotitor sfântul botoşănean născut în Crăiniceni, comuna Horodiştea, judeţul Botoşani, vieţuitor la Mănăstirea Hozeva din Ţara Sfântă, a fost la început o capelă de cimitir de dimensiuni modeste, dar care primea credincioşi cu frică de Dumnezeu şi cu evlavie din tot oraşul Botoşani.

 

Parohia "Sf. Ioan Iacob" şi Biserica, ce poartă acelaşi hram (cu zi de pomenire la 5 august) a funcţionat mai întâi ca o capelă în care se oficiau doar slujbele de pomenire a morţilor. În anul 1922, veteranii de război au donat un hectar de teren şi au înfiinţat aici un cimitir. În anul 1927 se construieşte în cimitir o biserică de lemn de dimensiuni reduse destinată slujbelor de parastase şi de înmormântare.

 

Având hramul iniţial Ziua Crucii, actuala Biserică a suferit unele modificări întrucât dimensiunile reduse nu puteau primi credincioşi care începeau să vină la sfintele slujbe din ce în ce mai mulţi. În anul 1998 un credincios din zonă, astăzi înmormântat în cimitirul parohial, Gheorghe Scarlat, cu cheltuială proprie şi ajutor de la alţi câţiva creştini din zonă, reconstruieşte capela dându-i dimensiuni mai mari. În acelaşi an, zona este declarată de către Protopopiatul Botoşani parohie cu hramul "Ziua Crucii" (14 septembrie). În anul 1999, luna ianuarie vine prin transfer preotul Ioan Iordache care până în septembrie acelaşi an, împreună cu noii credincioşi finalizează lucrările de restaurare şi pictura interioară a Bisericii. Pictorii au fost Pr. Marian Petrovici şi Iuliana Frânţescu. De asemenea tot atunci s-a realizat şi clopotniţa din lemn, care se află la intrarea în cimitir.

 

Pe 23 iulie 2000 are loc slujba de târnosire a Sfântului Locaş de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, însoţit de PC Protopop Lucian Leonte şi de un ales sobor de preoţi şi diaconi. Din data de 1 august 2010, este numit paroh preotul Radu Constantin Zaiţ. Noul lăcaș a fost sfințit în 2016, de IPS Teofan.

 

 

IMNUL ROMÂNESC
(scris de Sf. Ioan Iacob, Din pragul anului 1956)

Acum, ori niciodată
Treziţi-vă, Români!
Având credinţă-n suflet
Şi arma sfântă-n mâini.

În rodul născocirii
Să nu nădăjduiţi,
Ci "arma mântuirii"
Mereu s-o mânuiţi!

Uniţi-vă în cuget
Prin simţuri creştineşti
La sânul "Maicii Voastre"
Cele duhovniceşti!

În pavăza credinţei
Fiind adăpostiţi,
La vremuri de războaie
Veţi fi nebiruiţi.

Tot neamul de pe lume
Şi "cel de sub pământ"
De s-ar scula-mpotrivă
Va fi de voi înfrânt.

Plecaţi-vă la Domnul
Grumazul umilit,
Să vă înalţe fruntea
În "plaiul cel dorit".

De somnul nesimţirii
Să nu mai dormitaţi
Că "zorii mântuirii"
S-arată la Carpaţi.

Cu dragoste curată,
Ca fraţii petrecând,
Să nu ştirbim onoarea
Şi graiul nostru sfânt!

Trezindu-ne simţirea
Din suflet creştinesc
Să punem Semnul Crucii
Pe steagul românesc!

Pe tronul cel din sufler
S-avem necontenit
Icoana prea cinstită
A Regelui mărit!

De vom păzi unirea
Şi "Crezul din Strămoşi",
Vom fi şi jos, în lume
Şi-n ceruri glorioşi!

În scumpa noastră ţară
Atunci vor creşte iar
Virtuţile străbune,
Cu nume secular.

Din groapa stricăciunii
Săpată de tiran
Se va scula cu slavă
"Răsadul lui Traian".

Deci, azi, ca niciodată,
Să ne vădim "Creştini"
Păstrând neprihănită
Credinţa, prin străini!

 

loading...
”Săptămâna pentru viață” își ia startul într-o Biserică

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Fițe de vedetă: nuntă cu interdicții în familia actorului botoșănean
Vedeta le-a spus fanilor că nu vrea să stea la poze pentru ei,  mai ales că va fi ocupată să facă fotografii pentru presă și online.
Alertă de TERORISM la Botoșani, în timpul unui meci de fotbal
Toate forțele de securitate au fost în alertă, după ce un apel la 112 anunța că pe Stadionul Municipal a fost amplasată o bombă.
Un preot și un mare sfătuitor a plecat la Domnul: Te vom purta în rugăciunile noastre - FOTOGALERIE
Un preot râvnitor, un mare sfătuitor, un ctitor și un bun prieten al creștinilor a fost condus, duminică, pe ultimul drum.
Iftime dă veștile despre Ongenda: Situația lui este acum OK, a avut o ofertă care a fost mai degrabă la mișto
Fotbalistul a fost convins să-și prelungească înțelegerea cu clubul din Botoșani, care i-a stabilit o clauză de reziliere importantă.
O nouă promoție de asistenți medicali la Botoșani - FOTOGALERIE
Cei mai mulți dintre absolvenți rămân să muncească în țară, în special în Botoșani.
Profesorul care s-a împrumutat la bancă pentru a-i duce pe copii în excursie impresionează din nou: Muncește în Spania pentru a putea continua activitățile cu copiii din Botoșani
Este profesor de religie într-un sat din nordul Botoșanilor și probabil că nici o programă școlară nu reușește să facă ceea ce Vasile Postolachi și-a propus și chiar reușește: să facă din copii oameni buni. Iar pentru asta nu se dă înapoi de la niciun sacrificiu.
Avea 18 ani și a murit în Italia după o suferință cumplită, familia are nevoie de AJUTOR pentru a o aduce acasă - FOTO
Durere fără margini pentru o femeie care și-a văzut fiica cum se stinge în cruntă suferință, fără ca medicii să o poată ajuta. Acum, singura dorință a familiei este să o poată înmormânta pe Florentina acasă, alături de tatăl ei adoptiv, care a fost răpus de cancer.
Botoșănean DISPĂRUT în Germania, rudele cer ajutor: Cei care l-au văzut, rog să mă contacteze
Un botoșănean plecat la muncă în Germania este căutat de cei de acasă, rudele fiind îngrijorate că ceva rău s-ar fi putut întâmpla.
Comunicat PSD: Sunt singurul candidat care își asumă guvernarea țării, care are curajul și voința de a mișca lucrurile pentru români
Congresul Partidului Social Democrat s-a desfășurat sâmbătă, 24 august 2019, la Palatul Parlamentului, în prezența a peste 1.100 de membri de partid.
Petrescu, supărat și după 4 - 1 cu FC Botoșani: Trebuia să dăm 8 goluri
Dan Petrescu a avut, însă, și cuvinte de laudă pentru echipa botoșăneană.
REVOLTA unei botoșănence când s-a uitat în oglindă: Din sufletul meu te rog să te lași de această meserie!
Tinerele vor să fie în pas cu moda, însă de multe ori a apela la un specialist poate deveni o adevărată loterie.
Fostul căpitan al FC-ului după ce a bătut Botoșaniul: O senzație unică
200.000 de euro a plătit CFR pentru fotbalist, care a evoluat trei sezoane la FC Botoșani.
FC Botoșani, bătută rău de CFR Cluj după un meci fără istoric – VIDEO
Roș-alb-albaștri au suferit sâmbătă seară prima înfrângere din sezonul 2019-2020. CFR Cluj a învins cu 4 – 1 pe FC Botoșani într-un meci disputat în cadrul etapei a VII -a din Liga 1.
Liderul USR, mesaj de la Botoșani pentru Dăncilă: Folosiţi elicopterul că autostrada spre Moldova tot nu e
Dan Barna, candidatul Aliantei 2020 USR-PLUS la alegerile prezidentiale, i-a răspuns Vioricăi Dăncilă după ce liderul PSD l-a acuzat că nu merge în rândul oamenilor.
S-au găsit vinovații pentru distrugerea unei bucăți de drum abia modernizat, se face apel la înțelegerea șoferilor – FOTOGALERIE
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, căreia i se subordonează Secția Drumuri Naționale (SDN) Botoșani, a reacționat după ce Botoșăneanul a publicat joi imagini de pe DN 24C.
FAZA ZILEI: Pedeapsă cruntă la o nuntă din Botoșani după ce câteva tinere au furat mireasa – GALERIE FOTO
Câteva tinere de prin Vorona și împrejurimi se vor gândi cu siguranță mult mai bine de acum înainte dacă să fure mireasa pe la nunțile la care merg. Și aceasta după pățania pe care au trăit-o în urmă cu exact o săptămână.
Antrenorul clujenilor e praf înaintea meciului cu FC Botoșani: Ar mai lipsi să-mi pun patul aici
FC Botoșani o întâlnește sâmbătă, de la ora 21:00, pe CFR Cluj într-un meci din cadrul etapei a VII –a din Liga 1. Partida are loc la patru zile după cea jucată de ardeleni în play-off – ul Champions League, iar antrenorul acestora a decis să odihnească mai mulți fotbaliști.
Sucevenii au decis să filmeze non-stop ieșirea spre Botoșani, camere video optimizate pentru plăcuțele de înmatriculare
Numărul camerelor video de supraveghere video care vor filma zi şi noapte ce se întâmplă pe străzile municipiului Suceava, dar şi în alte zone de interes public, va fi suplimentat în perioada următoare, pentru creşterea siguranţei cetăţenilor.
Aflat în concediu medical, președintele CJ primește cadou un director de cabinet
Consilierii județeni se vor întruni pe 29 august în ședință ordinară și vor dezbate, printre altele, un proiect de hotărâre privind organigrama și statul de funcții.
După aproape 20 de ani un celebru actor se întoarce la Dorohoi: În liceu am jucat volei în sala teatrului
Devenit cunoscut în toată țara după apariția în mai multe seriale și emisiuni la posturile centrale de televiziune, dorohoianul Octavian Strunilă va reveni în orașul natal.
Sondaj
Trebuie dărâmate garajele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Cât am fost în liceu, am jucat volei în sala teatrului și am organizat baluri pentru boboci. În cazul meu... m-am ocupat mai mult de baluri decât de volei”, Octavian Strunilă, actor originar din Dorohoi ...
astratex.ro
Curs valutar
23 august 2019
EUR
Euro
4.7216 lei
USD
Dolarul SUA
4.2706 lei
CHF
Francul elveţian
4.3268 lei
GBP
Lira sterlină
5.2121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0058 lei
XAU
Gramul de aur
205.4478 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2385 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4384 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8854 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2064 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1833 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6333 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.