Ştiri
Botoșănenii riscă să rămână FĂRĂ apă potabilă pe termen nelimitat: Să găsească soluţii urgente sau să demisioneze

Autorităţile au anunţat deja Guvernul de această situaţie disperată şi cer demisia şefilor de la societatea de apă şi canal.

Botoşaniul se află la un pas de o situaţie de criză fără precedent. Întregul judeţ riscă să rămână fără apă, pe termen nelimitat. Inclusiv spitalele, pompierii şi alte instituţii. Evident, pe lângă toţi utilizatorii casnici. De vină, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Botoşani, este proasta administrare a operatorului de apă Nova Apaserv, societatea cu acţionariat de stat, unde şefii au salarii astronomice.

 

Mai precis, Nova Apaserv a înregistrat datorii uriaşe, inclusiv la furnizorul de energie electrică, are conturile blocate şi riscă să nu mai poată furniza apă în tot judeţul. Situaţia este atât de gravă încât prefectul i-a anunţat deja şi pe prim-ministru, dar şi pe Raed Arafat.

 

 

Datorii de aproape 50 de milioane de lei

 

De aproape 20 de ani, operatorii de apă şi canalizare ai judeţului Botoşani au fost bântuiţi de datorii şi faliment. Chiar şi în condiţiile în care au fost subvenţionaţi de stat, iar principalul acţionar a fost mereu statul, prin Consiliul Judeţean şi primăriile din judeţ, scrie Adevărul.

 

Nova Apaserv societate unde Consiliul Judeţean este acţionar majoritar a fost înfiinţată în 2010 după ce fostul operator, Apa Grup s-a înecat în datorii. Nu a durat mult până când Nova Apaserv să înceapă să calce pe urmele fostului operator. Apogeul a fost atins la finalul anului trecut, atunci când societatea a reuşit să adune datorii uriaşe, de aproape 50 de milioane de lei. Cele mai mari sunt la Aquaterm, o firmă angajată să modernizeze reţelele de apă şi canal în două comune. Din cauza diferendelor, contractul a fost reziliat iar Aquaterm a dat în judecată Nova Apaserv. A câştigat iar operatorul de apă trebuia să-i dea peste 7 milioane de lei. Totodată Nova Apaserv a acumulat datorii uriaşe şi la Eon Energie. Cert este că la începutul anului, operatorul de apă al Botoşaniului s-a trezit cu toate conturile blocate şi în situaţia în care rămânea fără energie electrică. Şi asta în condiţiile în care, contractul de furnizare al curentului electric expirase la finele lui decembrie iar din cauza datoriilor nu mai putea încheia altul. Au fost salvaţi de un act adiţional care însă expiră la finalul acestei săptămâni.

 

 

”La nivel de prim-ministru se cunoaşte această situaţie”

 

Situaţia este de-a dreptul disperată. Şi asta în condiţiile în care, fără energie electrică, va urma sistarea apei, din cauza opririi instalaţiilor. Vor avea de suferit inclusiv spitalele, în plină pandemie, dar şi pompierii care au nevoie constantă de alimentare cu apă, pentru intervenţii.

 

Reprezentanţii Prefecturii prin Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au trimis imediat o adresă la Comitetul Naţional pentru situaţii de urgenţă iar reprezentantul Guvernului în teritoriu a luat legătura cu premierul, dar şi cu Raed Arafat.

 

„Am trimis o informare privind situaţia la Nova Apaserv către departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Am vorbit personal cu domnul Raed Arafat. La nivel de prim-ministru de cunoaşte această situaţie. Am şi vorbit personal cu domnul ministru şi i-am explicat în ce situaţie se află operatorul de apă din Botoşani. Am avut şi o întâlnire la care a participat şi reprezentantul Consiliului Judeţean, o echipă managerială de la Nova Apaserv dar şi reprezentantul Eon Energie care răspunde de această regiune. Cea mai mare problemă este să nu ajungem în situaţia în care se va sista alimentarea cu energie electrică şi atunci am fi într-o situaţie de criză”,

prefectul Dan Nechifor.

 

 

„Să găsească soluţii urgente sau să demisioneze”

 

Reprezentanţii Consiliului Judeţean cer conducerii de la Nova Apaserv să găsească soluţii urgente. Aceştia sunt nemulţumiţi că şefii operatorului de apă încasează salarii foarte mari dar nu reuşesc să asigure managementul dorit.

 

„Pentru nivelul ridicat al datoriilor de la Nova Apaserv, conducerea trebuie neapărat să dea explicaţii. Directorii de acolo trebuie să spună cu subiect şi predicat de ce s-a ajuns la această situaţie. Pentru că posturile pe care dumnealor le ocupă în acest moment, pe lângă faptul că le asigură venituri foarte bune, le impun şi o serie de obligaţii printre care şi cea a unui management profesionist şi eficient. Ceea ce nu se poate spune în acest moment. Ar face bine să găsească soluţii urgente sau să demisioneze. Lucrurile clar nu mai pot continua în acest mod.”,

Doina Federovici, preşedintele CJ.

 

Mai mult decât atât, potrivit sursei citate, reprezentanţii de la Consiliul Judeţean spun că a fost majorat de două ori capitalul social al societăţii.

 

„Este o alocare de 1.8 milioane de euro”, adaugă Doina Federovici.

 

La rândul lor, şefii de la Nova Apaserv se disculpă şi spun că nu au nicio vină. Aceştia aruncă totul pe litigiul cu Aquaterm.

 

”Nici eu şi nici colegii mei nu suntem responsabili de această situaţie. Din momentul în care am pierdut procesul la Curtea de Arbitraj cu cei de la Aquaterm, au început şi problemele la societate. Este o culpă care nu ţine de noi. Sunt deschis şi dispus să dau orice fel de explicaţii pentru această situaţie. În ceea ce priveşte demisia mea, vreau să vă spun că acum o depun dacă aş şti că vine cineva care ar rezolva problema. Este un efort financiar foarte mare în condiţiile în care avem de făcut plăţi către furnizori, salarii şi din păcate nu am găsit niciun fel de înţelegere din partea antreprenorului la care suntem datori”,

directorul Nova Apaserv, Albert Tănasă.

 

loading...
Avarie de proporție într-un cartier, acuzații către Nova Apaserv: Suntem inundați cu apă murdară - VIDEO
Botoșăneni lăsați fără apă din cauza avariei uriașe de pe bulevard: Anunțul Nova Apaserv

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
PNL Botoșani pe cale să piardă funcția de prefect: Am făcut tot ceea ce se putea face
Noua configurație politică la nivel național în urma alegerilor generale va avea efecte în teritoriu prin schimbarea unor persoane care ocupă funcții importante la Botoșani.
Sfaturi pentru nopțile geroase de la pompierii botoșăneni
Având în vedere temperaturile scăzute prognozate pentru următoarea perioadă, mai ales pe timpul nopții, vă recomandăm să acordați o atenţie deosebită măsurilor de siguranţă în propriile locuinţe, dar şi la locul de muncă, pentru a se evita pierderile de vieţi omeneşti, dar şi de bunuri materiale.
Un tânăr afacerist a devenit „omul numărul 2” în PNL Botoșani
Anunțul a fost făcut de liderul liberalilor în prima conferință de presă organizată în 2021 la sediul partidului din strada Teatrului.
Peste 3.350 de cazuri noi în țară și zeci de oameni morți – SITUAȚIA pe județe
Grupul de Comunicare Strategică a transmis situația cazurilor noi de la nivel național.
Patru zile de ger năprasnic: TEMPERATURILE anunțate de meteorologi
Meteorologii au emis o avertizare meteo de ger.
Se fac noi angajări la spital – CE se caută
Noi posturi disponibile la spitalul din cel de-al doilea municipiu al județului.
Zeci de cazuri noi și un deces la Botoșani în ultimele ore
Direcția de Sănătate Publică a transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele 24 de ore.
DISPARE scenariul hibrid: Elevii care vor veni la școală din februarie
Există trei scenarii stabilite pentru reluarea cursurilor în format fizic, în funcție de evoluția ratei de infectare la nivel local.
Preotul Alupoaiei a fost externat: Părintele mulțumește tuturor celor care s-au rugat pentru el
Preotul Ioan Alupoaiei a fost externat, iar starea sa este bună.
Loading...
Omagiul scriitorilor botoșăneni la bustul poetului Mihai Eminescu, s-au alăturat și liberalii – GALERIE FOTO&VIDEO
Scriitorii botoșăneni, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, au depus o coroană de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din centrul orașului.
GALA ANGELICA GHERMAN: Școala online văzută prin ochii copiilor – COMPUNEREA fetei Ilinca Cepoi: Îmi lipsește chiar și sala de sport
Copiii au fost actorii principali la cea de-a VIII-a ediție a Galei Angelica Gherman. Organizatorii au premiat compuneri despre „școala online în pandemie” scrise de elevi din ciclul primar.
Acord de principiu pentru deblocarea situației de la Nova Apaserv, șefa CJ: Facem toate eforturile pentru a normaliza situația
Consiliul Județean Botoșani va lua măsurile ce se vor impune pentru a încerca deblocarea situației de la Nova Apaserv.
Raluca Turcan, un nou mesaj pentru bugetari: NU se taie salariile, dar se umblă la SPORURI
Ziua Culturii Naționale la Botoșani, cine sunt MARII absenți ai zilei – GALERIE FOTO&VIDEO
O candelă aprinsă, flori de toamnă și un trandafir stingher sub fulgii de ianuarie la bustul poetului Mihai Eminescu din parcul ce îi poartă numele.
Loading...
FLORI pentru Mihai Eminescu, oficialitățile botoșănene au dat startul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale – GALERIE FOTO&VIDEO
La Botoșani au debutat, în această dimineață, manifestările prilejuite de Ziua Culturii Naționale și, totodată, de omagiere a poetului Mihai Eminescu, la 171 de ani de la naștere.
Botoșănean UCIS pentru banii de pensie: Un tânăr de 23 de ani a ajuns după gratii
Un bărbat a fost arestat în cazul crimei.
Sindicalist din Educație: Părinții propagă cel mai rapid virusul / Profesorii s-ar simți mai în siguranță dacă toți părinții s-ar vaccina
Potrivit datelor oficiale, doi din trei angajați din preuniversitar sunt dispuși să se vaccineze.
Eminescu, Gogol și Chaplin: Cum a ajuns geniul botoșănean într-un mic orășel din Elveția – GALERIE FOTO
Marele poet născut în Botoșani se bucură de recunoaștere și în afara granițelor țării.
Cătălin Silegeanu: Politica românească din prezent este la nivelul anilor 1881, așa cum a fost prezentată de Mihai Eminescu în urmă cu sute de ani!
Astăzi, 15 ianuarie 2021, se împlinesc 171 ani de la nașterea celui care avea să devină un Titan al culturii românești, Mihai Eminescu.
Proxenet din Botoșani încătușat, mascații au eliberat o tânără obligată să se prostitueze într-un complex de lux
Proxeneții au fost ridicați de mascați în timpul unei acțiuni fulger în miez de noapte.
"Am avut şi o întâlnire la care a participat şi reprezentantul Consiliului Judeţean, o echipă managerială de la Nova Apaserv dar şi reprezentantul Eon Energie" Atenţie mare la furnizorul de energie electrică, e rupere la facturi, doar specialiști de mare calibru pot demonstra această pungășie.
acum 2 zile, 21:11
Cel mai vinovat in toata chestia asta eu il gasesc pe D-nul Țâbuleac M. si cu ăia de la vremea aceea, pentru că:1. au infiintat o noua societate si a predat bunurile judetului sa o administreze, cand putea sa le de-a la Iasi sau Constanta cum se mai vorbea pe la colturi;2. au lasat la plecare un contract de finantare de peste 100 mil euro semnat cu AM POS Mediu; daca nu era acest contract atunci, nu se mai ajungea la proces cu Aquaterm si deci nu m-ai erau probleme;3. macar bine ca se alimenteaza orasul Saveni cu apa potabila si au scapat de nenorocirea aia de apa din Negreni, cu toate ca nu am auzit prea multe studii privind sanatatea populatiei care sa evidentieze efectul periculos asupra omului, ca studiile de la covitşOare ce ar zice domnul nominalizat de pe scaunul sau moale de problemele care le-a creat acu cca 10 ani.
acum 2 zile, 14:33
Conflictul dintre Nova și Aquaterm a început de pe vremea când Președintele Consiliului de Administrație era domnul Constantin Dan Deleanul, cunoscut in societate ca fiind cumatrul Doinei Federovici. S-a ajuns in aceasta situație datorita promovării de către partid a rudelor, cumetrilor, etc. Dacă ești absolvent de Spiru Haret sau M. Kogălniceanu și cumatrul unui șef de partid, nu înseamnă ca devii specialist.
acum 2 zile, 13:09
La Nova sunt destui juristi, platiti binisor, de ce a trebuit sa se incheie contract cu o casa de avocati, pe bani grei, care nu este in stare sa castige procese importante, ci din contra!! Reziliati contractul cu casa de avocatura, ce rost are sa o platiti aiurea?!! Insa daca procesul a fost pierdut pe bune, atunci obligatoriu trebuie analizata toata activitatea UIP, detaliat si de la inceput, pentru ca, se pare ca problema este aici! Sa se verifice si de ce au dat bir cu fugitii multi angajati de la acest departament, ce specialisti a avut, ce contracte a incheiat, de ce unii angajati aveau alte preocupari in timpul programului (spre exemplu, scoala de soferi!!), de ce nu au fost monitorizate cum trebuie lucrarile, etc, etc, etc., toate aceste neajunsuri de-a lungul timpului ducand in final la dezastrul financiar in care se afla Nova astazi!!
acum 2 zile, 12:31
Situatia de la Nova este cauzata de un cumul de factori: management defectuos concretizat in decizii proaste, salarii mari ale directorilor mult mai multi decat era necesar, angajari numai pe aranjamente (fie politic, fie pile sau bani grei) ale directorilor sau sefilor mai mici, fara nicio legatura cu competenta, contracte oneroase pentru diverse prestari de servicii care puteau fi prestate cu salariatii proprii (de exemplu, contractul de curatare canale, contractul pentru distribuirea facturilor, si multe altele care nu sunt neaparat necesare), lipsa profesionistilor din CA, sau mai degraba prezenta in CA a unor oameni care nu au nicio legatura cu managementul unei societati de anvergura companiei de apa de la Botosani, incapabili de a lua deciziile corecte pentru functionarea companiei. La Nova Apaserv trebuie obligatoriu facut un audit de personal, care va avea surpriza de a descoperi tot felul de angajati, mai putin specialistii in domeniu, fie ingineri, fie muncitori. Birourile sunt pline de neaveniti, economisti, juristi, ”specialisti” de la Spiru Haret sau alte facultati de acest gen, rar vezi un inginer adevarat, de la Politehnica (asta-i facultate grea, putini tineri se mai incumeta s-o faca). Nu numai conducerea de la ”apa” este vinovata de situatia GRAVA in care s-a ajuns, in egala masura sunt vinovati si cei de la CJ Botosani, presedinte, vicepresedinte, etc. care ar fi trebuit demult sa puna piciorul in prag, cum s-ar zice, dar nu au facut-o, ci, dimpotriva, au pus umarul la distrugerea acestei societati strategice.
acum 2 zile, 11:57
Acel proces trebuia castigat. Aveau multe atuuri in mana. Este un mister cum de a fost pierdut. Aici ar trebui facute niste cercetari. Au mai avut un proces pierdut in mod misterios cu o societate din oras.
acum 2 zile, 11:38
”Nici eu şi nici colegii mei nu suntem responsabili de această situaţie. Din momentul în care am pierdut procesul la Curtea de Arbitraj cu cei de la Aquaterm, au început şi problemele la societate. Este o culpă care nu ţine de noi(conducerea Nova) ... " Se demonstreaza ca ai gresit, pierzi procesul, ai de platit daune si ... nu ai nici o vina. Cine poate crede o asemenea aberatie? Nu inteleg, de ce, cei de la Aquaterm tac. Si asa i-ati nenorocit, ar trebui sa iasa sa dea in vileag toate magariile voastre.Sa platiti voi toate daunele, nu din banul public. Demisia, manageri de doi bani ! Toata conducerea de la Nova sa DEMISIONEZE!
acum 2 zile, 11:20
Sa ne explice Președintele Consiliului Județean ce înseamnă un trai mai bun. Sa nu avem apa la robinete in Situație de Alerta.
acum 2 zile, 10:23
La Nova ApaServ și UrbanServ consiliile de administrație sunt pline de PSD-isti, de ce Federovici nu-i pune sa administreze corespunzător aceste societăți ?Tot Federovici a declarat anul trecut ca , “ cu legea in mâna, împreuna cu Consiliul de Administrație va lua decizii urgente” pt ca sa nu se întrerupă apa.Din păcate, ce nu a înțeles Federovici, este ca nu se poate face administrație doar cu poze și comunicate de presa, cosmetizate frumos de către “foști ziaristi liberi”.
acum 2 zile, 09:59
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Am solicitat o analiză a inechităților din legea salarizării, care, în urma mai multor decizii judecătorești, nici nu mai este unitară. Vă asigur că intenția mea nu este aceea de a decima personalul din sistemul public. ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8737 lei
USD
Dolarul SUA
4.0172 lei
CHF
Francul elveţian
4.5274 lei
GBP
Lira sterlină
5.4853 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8752 lei
XAU
Gramul de aur
239.4568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3544 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1123 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1655 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6552 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-5.7 o C
Dorohoi
-5.5 o C
Bucecea
-6.1 o C
Darabani
-4.4 o C
Saveni
-5.7 o C
Ştefăneşti
0.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.