Ştiri
Botoșani CineGong: ”Vieți duble”, o comedie pentru oameni inteligenți

Filmul a fost proiectat în premieră, vineri, 20 iulie 2019, la Cinema Unirea Botoșani.

Dacă ar fi să aşezăm în antiteza filmului realizat de Olivier Assayas  o carte, aceea ar fi "Cerneala" lui Fernando Trias de Bes. O carte-metaforă în care autorul îşi poartă cititorul printr-o serie de încercări-probe. Astfel, la Trias de Bes înveţi să te purifici prin iubire (librarul), prin foc (matematicianul), să eliberezi norii (corectorul), să joci totul pe o singură carte (tipograful), să ştii să îţi controlezi şi îţi stăpâneşti obsesiile (editorul). Şi rămâi în sine, descoperit ca o pagină albă, scrisă cu cerneala care dispare pe măsură ce citeşti, singura cerneală care explică motivul tuturor lucrurilor inexplicabile.

 

Însă iată că vine Olivier Assayas cu filmul său, ”Vieţi duble”/”Doubles vies”, şi îşi pune în minte să răstoarne mentalităţi şi să bulverseze până şi această lume nouă despre care credeai că ştii deja totul.

 

Regizorul francez dovedeşte o excelentă ştiinţă a actorului, ştie să îşi plieze personajul pe trăsăturile native ale interpretului, iar alegerea a două vedete carismatice (Juliette Binoche și Guillaume Canet), într-o poveste în care comedia se împleteşte cu elocinţa discursului, nu face decât să transforme un subiect aparent pretenţios într-o stare de spirit, să așeze înaintea spectatorului o dezbatere publică în termeni comuni, căci ea, dezbaterea, ne priveşte pe fiecare şi pe toţi laolaltă.

 

Filmul este, cum spuneam, o dezbatere despre viitorul cărţii: pe hârtie sau pe tabletă? În librărie sau pe internet? Cu preţ sau fără? Mai bine de trei sferturi din film se derulează în jurul acestui subiect, însă dialogurile sunt departe de a fi obositoare. Create anume să impună un ritm alert fimului, atmosfera este conectată la viteza cu care societatea însăşi se schimbă. Desigur, Olivier Assayas ştie că cea mai mare rezistenţă a societăţii este la schimbare. Personajele nu dau verdicte, dar traversează ele însele etape pe care le recunoaştem a fi fost cândva şi ale noastre.

 

De altfel, regizorul plusează şi, pentru ca mesajul să fie şi mai clar, în film este introdus chiar şi Giuseppe Tomasi di Lampedusa, cu al său celebru citat din finalul cărţii ”Ghepardul”: “Trebuie să se schimbe ceva, pentru ca totul să fie la fel ca înainte”.

 

Acţiunea filmului se derulează în jurul a câtorva personaje cu impact direct la privitor. Editorul Alain (Guillaume Canet) şi soţia lui Selena (Juliette Binoche), pe de o parte, scriitorul Leonard (Vincent Macaigne) şi soţia lui Valerie (Nora Hamzawi), pe de cealaltă parte. Între ei intervine o tânără  (Christa Theret), cea care în fapt zdruncină liniştea şi, de ce nu, promiscuitatea celor două cupluri.

 

Întâmplările la care asistăm sunt mai mult decât ordinare, trădări fără cataclisme sentimentale, atracţii lipsite de complicaţii intelectuale, regizorul alegând parcă anume să nu ofere puncte comune între relaţiile carnale şi cele strict profesionale. În afara singurului personaj pentru care aventura vieţii este vitală pentru a rămâne în atenţia publicului. Iar acesta este, fireşte, scriitorul. Care nu se sfieşte să îşi povestească în cărţi propriile poveşti de dragoste, prilej pentru o nouă dezbatere, chiar dacă secundară în economia filmului: câtă ficţiune şi câtă realitate umple un roman? Are dreptul un scriitor să expună în carte viaţa privată a celor cu care interacţionează? Cine pune preţ pe carte atunci când povestea este, de fapt, viaţa unui om? Cine câştigă, cine pierde?

 

Filmul ”Vieţi duble” merită un parcurs mai amplu în spațiul românesc, tema fiind una dacă nu de interes major, măcar cu impact emoţional în rândul unui anumit segment de public. Suntem gata să renunţăm la cartea scrisă? Suntem pregătiţi să ne abandonăm marelui colos numit Google, gata să ne disciplineze, să ne definească în algoritmi, spre a ne încadra ulterior în principiile de fier ale noii lumi?

 

Cultura digitală modifică întreaga structură a umanităţii. Blogurile, Twitter, audiobook-ul sunt termenii cei mai uzitaţi în filmul lui Olivier Assayas. Iar tema este foarte bine digerată de spectator, pentru că regizorul ştie foarte bine să o încadreze în poveste. Un film cu un umor neforţat, într-un limbaj bine tradus pentru privitorul de nivel mediu, imagini sugestive, decupate doar atât cât e nevoie pentru ca mesajul să se contureze deplin. Dialoguri în ritm bine dozat, un parcurs alert, cu întâmplări mai mult sugerate decât explicite.

 

”Vieţi duble” poate fi şi filmul despre două lumi antagonice, aflate în permanentă luptă, dar un antagonism necesar evoluţiei. Iar concluzia pe care Olivier Assayas o aşază înaintea privitorului nu este deloc descurajatoare. Rezistenţa la schimbare nu este o soluţie. Aternativa, în schimb, este întotdeauna salvatoare.

 

Cinefilii botoșăneni îl pot viziona după următorul program: Duminică, Miercuri: 20:00; Luni, Joi: 18:00.

loading...
Juliette Binoche și Guillaume Canet în ”Vieți duble”, la Cinema Unirea Botoșani - VIDEO

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Fițe de vedetă: nuntă cu interdicții în familia actorului botoșănean
Vedeta le-a spus fanilor că nu vrea să stea la poze pentru ei,  mai ales că va fi ocupată să facă fotografii pentru presă și online.
Alertă de TERORISM la Botoșani, în timpul unui meci de fotbal
Toate forțele de securitate au fost în alertă, după ce un apel la 112 anunța că pe Stadionul Municipal a fost amplasată o bombă.
Un preot și un mare sfătuitor a plecat la Domnul: Te vom purta în rugăciunile noastre - FOTOGALERIE
Un preot râvnitor, un mare sfătuitor, un ctitor și un bun prieten al creștinilor a fost condus, duminică, pe ultimul drum.
Iftime dă veștile despre Ongenda: Situația lui este acum OK, a avut o ofertă care a fost mai degrabă la mișto
Fotbalistul a fost convins să-și prelungească înțelegerea cu clubul din Botoșani, care i-a stabilit o clauză de reziliere importantă.
O nouă promoție de asistenți medicali la Botoșani - FOTOGALERIE
Cei mai mulți dintre absolvenți rămân să muncească în țară, în special în Botoșani.
Profesorul care s-a împrumutat la bancă pentru a-i duce pe copii în excursie impresionează din nou: Muncește în Spania pentru a putea continua activitățile cu copiii din Botoșani
Este profesor de religie într-un sat din nordul Botoșanilor și probabil că nici o programă școlară nu reușește să facă ceea ce Vasile Postolachi și-a propus și chiar reușește: să facă din copii oameni buni. Iar pentru asta nu se dă înapoi de la niciun sacrificiu.
Avea 18 ani și a murit în Italia după o suferință cumplită, familia are nevoie de AJUTOR pentru a o aduce acasă - FOTO
Durere fără margini pentru o femeie care și-a văzut fiica cum se stinge în cruntă suferință, fără ca medicii să o poată ajuta. Acum, singura dorință a familiei este să o poată înmormânta pe Florentina acasă, alături de tatăl ei adoptiv, care a fost răpus de cancer.
Botoșănean DISPĂRUT în Germania, rudele cer ajutor: Cei care l-au văzut, rog să mă contacteze
Un botoșănean plecat la muncă în Germania este căutat de cei de acasă, rudele fiind îngrijorate că ceva rău s-ar fi putut întâmpla.
Comunicat PSD: Sunt singurul candidat care își asumă guvernarea țării, care are curajul și voința de a mișca lucrurile pentru români
Congresul Partidului Social Democrat s-a desfășurat sâmbătă, 24 august 2019, la Palatul Parlamentului, în prezența a peste 1.100 de membri de partid.
Petrescu, supărat și după 4 - 1 cu FC Botoșani: Trebuia să dăm 8 goluri
Dan Petrescu a avut, însă, și cuvinte de laudă pentru echipa botoșăneană.
REVOLTA unei botoșănence când s-a uitat în oglindă: Din sufletul meu te rog să te lași de această meserie!
Tinerele vor să fie în pas cu moda, însă de multe ori a apela la un specialist poate deveni o adevărată loterie.
Fostul căpitan al FC-ului după ce a bătut Botoșaniul: O senzație unică
200.000 de euro a plătit CFR pentru fotbalist, care a evoluat trei sezoane la FC Botoșani.
FC Botoșani, bătută rău de CFR Cluj după un meci fără istoric – VIDEO
Roș-alb-albaștri au suferit sâmbătă seară prima înfrângere din sezonul 2019-2020. CFR Cluj a învins cu 4 – 1 pe FC Botoșani într-un meci disputat în cadrul etapei a VII -a din Liga 1.
Liderul USR, mesaj de la Botoșani pentru Dăncilă: Folosiţi elicopterul că autostrada spre Moldova tot nu e
Dan Barna, candidatul Aliantei 2020 USR-PLUS la alegerile prezidentiale, i-a răspuns Vioricăi Dăncilă după ce liderul PSD l-a acuzat că nu merge în rândul oamenilor.
S-au găsit vinovații pentru distrugerea unei bucăți de drum abia modernizat, se face apel la înțelegerea șoferilor – FOTOGALERIE
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, căreia i se subordonează Secția Drumuri Naționale (SDN) Botoșani, a reacționat după ce Botoșăneanul a publicat joi imagini de pe DN 24C.
FAZA ZILEI: Pedeapsă cruntă la o nuntă din Botoșani după ce câteva tinere au furat mireasa – GALERIE FOTO
Câteva tinere de prin Vorona și împrejurimi se vor gândi cu siguranță mult mai bine de acum înainte dacă să fure mireasa pe la nunțile la care merg. Și aceasta după pățania pe care au trăit-o în urmă cu exact o săptămână.
Antrenorul clujenilor e praf înaintea meciului cu FC Botoșani: Ar mai lipsi să-mi pun patul aici
FC Botoșani o întâlnește sâmbătă, de la ora 21:00, pe CFR Cluj într-un meci din cadrul etapei a VII –a din Liga 1. Partida are loc la patru zile după cea jucată de ardeleni în play-off – ul Champions League, iar antrenorul acestora a decis să odihnească mai mulți fotbaliști.
Sucevenii au decis să filmeze non-stop ieșirea spre Botoșani, camere video optimizate pentru plăcuțele de înmatriculare
Numărul camerelor video de supraveghere video care vor filma zi şi noapte ce se întâmplă pe străzile municipiului Suceava, dar şi în alte zone de interes public, va fi suplimentat în perioada următoare, pentru creşterea siguranţei cetăţenilor.
Aflat în concediu medical, președintele CJ primește cadou un director de cabinet
Consilierii județeni se vor întruni pe 29 august în ședință ordinară și vor dezbate, printre altele, un proiect de hotărâre privind organigrama și statul de funcții.
După aproape 20 de ani un celebru actor se întoarce la Dorohoi: În liceu am jucat volei în sala teatrului
Devenit cunoscut în toată țara după apariția în mai multe seriale și emisiuni la posturile centrale de televiziune, dorohoianul Octavian Strunilă va reveni în orașul natal.
Sondaj
Trebuie dărâmate garajele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Cât am fost în liceu, am jucat volei în sala teatrului și am organizat baluri pentru boboci. În cazul meu... m-am ocupat mai mult de baluri decât de volei”, Octavian Strunilă, actor originar din Dorohoi ...
astratex.ro
Curs valutar
23 august 2019
EUR
Euro
4.7216 lei
USD
Dolarul SUA
4.2706 lei
CHF
Francul elveţian
4.3268 lei
GBP
Lira sterlină
5.2121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0058 lei
XAU
Gramul de aur
205.4478 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2385 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4384 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8854 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2064 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1833 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6333 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.