Ştiri
CE este HHC-ul, drogul extrem de periculos găsit în dulciuri și dispozitive de vapat

În prezent, acest drog nu este trecut pe lista substanțelor interzise din România.

Droguri vândute în dispozitive de vapat și prăjituri

 

Peste 100.000 de dispozitive de vapat care conțineau droguri au fost produse și comercializate în rândul copiilor și tinerilor de către o grupare din Iași, care avea ramificații în toată țara. Iată ce este HHC, drogul regăsit în compoziția acestora, și de ce nu este trecut pe lista substanțelor interzise din România.

 

Procurorii efectuează ample operațiuni de percheziții în cazul unei grupări din Iași, cu ramificații în toată țara, care au comercializat dulciuri şi dispozitive de vapat care aveau în compoziție droguri, scrie Playtech.

 

Percheziţiile au avut loc în judeţele Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și în municipiul București, 42 de persoane urmând a fi audiate la Iaşi.

 

Au ajuns la copii și tineri

 

Conform anchetatorilor, de la finalul anului 2022, mai multe persoane care erau angajate sau controlau două societăţi comerciale din judeţul Iaşi au constituit un grup infracţional organizat care avea ca obiecte de activitate importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe cu efecte psihoactive.

 

Practic, aceștia sunt acuzați că au produs și vândut copiilor și tinerilor prăjituri, jeleuri, bomboane, precum şi dispozitive de vapat care aveau în compoziție ”substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și, în unele cazuri, inclusiv THC”, a transmis Poliția Română.

 

Ce este HHC?

 

Hexahidrocannabinolul (HHC) a apărut la finele anului 2021 în Statele Unite, devenind rapid popular și în Europa, potrivit Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT). Este o moleculă semisintetică, sintetizată din canabidiol (CBD) extras din plante de canabis cu conținut scăzut de THC (cânepă), fiind primul canabinoid semisintetic (SSC) raportat în UE.

 

Acesta se regăsește sub formă de flori uscate, uleiuri, rășini sau lichide de vaping, produsele HHC putând fi ingerate, fumate sau inhalate, tot mai multe astfel de produse fiind vândute pe piață, la liber.

 

Sistemul de avertizare timpurie (EWS) al UE îl monitorizează drept nouă substanță psihoactivă (NPS), fiind cunoscute relativ puține lucruri despre efectele și riscurile utilizării sale.

 

Ce efecte are?

 

Mai multe studii citate de centrul european, indică faptul că HHC are efecte similare cu THC, principala substanță psihoactivă din canabis. În prezent, HHC se vinde la liber ca înlocuitor al produselor de canabis și THC într-o gamă de produse precum țigări electronice, uleiuri sau jeleuri. Ba mai mult, în reclame se fac adesea comparații cu efectele canabisului și ale THC.

 

Începând din octombrie 2022, EMCDDA a primit notificări cu privire la aproximativ 50 de capturi de produse care conțin HHC, cu precădere în Italia, Polonia și Germania.

 

În România, produsele cu HHC nu sunt reglementate și nici interzise

 

Ofițerul de presă al ANA, Iuliana Teodorescu, afirmă faptul că HHC-ul (hexahydrocannabinol) este un produs chimic derivat al THC-ului (cabanis) ce odată consumat are aceleași efecte ca în cazul canabisului.

 

„Conform datelor existente până în acest moment, efectele apărute ca urmare a consumului de HHC ar fi similare celor cauzate de consumul de THC – canabis”,

 a spus aceasta.

 

De asemenea, ea a precizat faptul că, la „nivel european, ca și în țara noastră, substanța HHC – hexahidrocanobinoid este sub monitorizare intensivă”. Până să ajungă să fie interzisă pentru consum, substanța trebuie să treacă prin mai multe evaluări.

 

„ANA are rolul de a informa public de fiecare dată când o substanță este pusă sub monitorizare la nivel european. O substanță nu este inclusă automat pe lista substanțelor interzise, ci doar în baza unei evaluări de risc ce conține informații legate de capturi existente și consecințe în planul sănătății publice: admiteri la tratament, urgențe medicale și decese asociate consumului acelei substanțe”,

a explicat Iuliana Teodorescu.

 

HHC este sub control național în alte 12 state europene: Belgia, Danemarca, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Austria, Polonia, Finlanda și Islanda.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
PERCHEZIȚII ale Poliției la o proxenetă de 54 de ani din Corni care obliga fete să se prostitueze
PERCHEZIȚII la Botoșani: Țigări electronice cu etnobotanice și jeleuri cu droguri vândute în zona școlilor și liceelor – FOTO&VIDEO

 

Șoselele și-au luat tribut și anul acesta cu femeia zdrobită de asfalt
Numărul conducătorilor auto implicați în accidentele rutiere constatate de polițiști este în scădere.Polițiștii botoșăneni au prezentat o situație a ultimilor cinci ani și, din fericire, la Botoșani este înregistrat un trend descendent al acestor evenimente.
Un botoșănean care s-a crezut șofer prins cu minciuni de polițiștii suceveni
Ghinion pentru un botoșănean oprit la control în județul Suceava. 
Dorința secretă pentru Moș Crăciun: Farmacia Anca lansează un nou concurs pentru copii
(P) Copiii sunt așteptați duminică, 10 decembrie, la Farmacia Anca 4, de pe strada Independenței.
ANUNȚ Primăria comunei Mihai Eminescu cu privire la parcarea mașinilor pe domeniul public în momentul deszăpezirii
Primăria comunei Mihai Eminescu vă anunță că în baza Reglementarii tehnice ‘’Normativ privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor Publice’’ indicativ AND 525-2013, elaborată de Compania Națională de Autostrăzi şi Drumuri Naționale din România - S.A. din 17.06.2013, începând cu data de 16.11.2023 Unitatea Administrativ Teritoriala a început pregătirea activităților specifice sezonului rece.
Copii mutilați din cauza petardelor – MESAJ de la Poliția Botoșani pentru părinți
„Festivalul petardelor” a început deja la Botoșani, zona în care sunt auzite aceste pocnete fiind preponderent Centrul Istoric al orașului.
Județul Botoșani ferit momentan de epidemia de rujeolă
În urma a șase cazuri înregistrate la Secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani se constată că la acest moment nu există pacienți internați cu rujeolă.
Un botoșănean a fost ales rectorul unei universități din Iași
La noile alegeri, botoșăneanul a fost votat într-un procent de 88%. 
Iohannis a promulgat legea cu MAJORAREA salariilor angajaților de la Casa de Asigurări
Legea prin care se majorează veniturile personalului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost promulgată, joi, de preşedintele Klaus Iohannis.
Comportamentul suspect al unui șofer botoșănean care conducea „o bombă cu ceas”
Un echipaj de Poliție a oprit autoturismul condus de șoferul din Botoșani pentru un control de rutină.Modul în care a reacționat bărbatul le-a ridicat polițiștilor o serie de întrebări.
Poliția Botoșani în căutarea vânzătorilor ilegali de artificii sau petarde
Pentru că am pășit deja în luna decembrie, una specifică pentru utilizarea materialelor pirotehnice de orice fel, polițiștii botoșăneni au demarat acțiunile de control care vizează comerțul cu aceste obiecte considerate periculoase în cazul în care nu sunt folosite corect.
Parc fotovoltaic și energie verde pentru spitale, CJ-ul a depus proiecte de 2 milioane de euro
Consiliul Județean Botoșani și două unități subordonate au depus pentru finanțarea din Fondul pentru Modernizare trei proiecte. Acestea vizează realizarea unui parc fotovoltaic și a două centrale fotovoltaice.
„În căutarea lui Eminescu’’ prin expoziția taberei de fotografie
Memorialul Ipotești invită toți botoșănenii în perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024 să-l descopere pe poetul nepereche.
Botoșănean, la un pas de moarte pe câmp: Doi polițiști vigilenți i-au salvat viața
Doi polițiști cu suflet mare au reușit să-l salveze pe respectivul bărbat. 
5 lucruri pe care să le ai în vedere în rutina de îngrijire personală
(P) A avea grijă de tine însăți este o dovadă că te prețuiești și te respecți, că îți dorești să fii un adult sănătos atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Este important să te prioritizezi și să pui pe primul loc grija față de tine - nu este, nicidecum, un act narcisist, ci faptul că îți acorzi atenția cuvenită presupune că-ți dorești să te bucuri de tine și de tot ceea ce ai în jur într-un mod sănătos.
USR Botoșani: Pierdem din nou bani europeni, iar primarul Cosmin Andrei nu știe cum să-și ascundă neputința
O altă serie de investiții din fonduri europene își pierde finanțarea din cauza lucrărilor întârziate, iar Primăria Botoșani a cerut acordul Consiliului Local pentru acoperirea sumelor necesare din banii botoșănenilor.
7 activități pentru a întări relația de cuplu
(P) Trăim în secolul vitezei, unde agitația cotidiană poate avea un impact negativ asupra relației de cuplu. De asemenea, stresul și rutina pot fi și ele factori perturbatori, iar investiția în timp de calitate alături de persoana iubită este necesară pentru a consolida conexiunile din cuplu.
Sfaturi practice pentru a bea mai multă apă în fiecare zi
(P) Apa este esențială pentru buna funcționare a organismului și pentru starea generală de sănătate. Deși afirmația de mai sus este un lucru cunoscut de către majoritatea oamenilor, puține persoane au un consum adecvat de apă, în fiecare zi. De la menținerea hidratării la eliminarea promptă a deșeurilor metabolice, apa este esențială. Iată cum poți să crești cantitatea de apă pe care o consumi în fiecare zi și cum să beneficiezi de impactul pozitiv al hidratării asupra organismului.
Casa pentru copiii Alexandrei Ivanov începe ușor să prindă contur – GALERIE FOTO
Noi informații au fost transmise pe rețelele de socializare despre stadiul lucrărilor la casa construită pentru copiii Alexandrei Ivanov.
Bețivul serii! Botoșănean REȚINUT de polițiști după ce a fost prins de DOUĂ ori turmentat la volan în doar câteva ore
Botoșăneanul a fost surprins băut la volan miercuri, 6 decembrie 2023, pe străzile din municipiul reședință de județ.
PNL Botoșani: Eficientizăm controalele vamale – Birourile vamale vor fi dotate cu scanere performante
Birourile vamale de frontieră vor fi dotate cu 26 de sisteme performante de scanare, care vor fi montate la începutul anului viitor. Contractul pentru achiziția a 26 sisteme noi de scanare pentru Autoritatea Vamală Română este semnat.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
”Mă duc la Craiova să câştig şi cred că pot să câştig. Vorba lui Dorinel Munteanu, de ce să-mi fie frică? Dacă stăm bine fizic, câştigăm. Fotbalistic cred că suntem la nivelul lor, nu cred că sunt atât de talentaţi î ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9679 lei
USD
Dolarul SUA
4.6140 lei
CHF
Francul elveţian
5.2769 lei
GBP
Lira sterlină
5.8029 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1866 lei
XAU
Gramul de aur
301.7158 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2595 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3050 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0289 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3946 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6664 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.1 o C
Dorohoi
-3.6 o C
Bucecea
-2.6 o C
Darabani
-4.3 o C
Saveni
-2.6 o C
Ştefăneşti
0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.