Ştiri
Centrul Vechi a fost scanat! TUR VIRTUAL creat în cadrul unui proiect transfrontalier: A fost o provocare pentru noiFOTO & VIDEO

Totul a fost posibil grație unui proiect transfrontalier intitulat „Back to our common roots” – „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”

Proiect pentru revitalizarea Centrului Istoric

 

Conferința transfrontalieră privind conservarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului cultural și istoric a avut loc astăzi în sala Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia.

 

Direcția Județeană de Cultură Botoșani este partener în cadrul proiectului în timp ce Primăria municipiului Botoșani este lider de proiect, ceilalți parteneri fiind Departamentul de Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Consiliului Municipal Ivano Frankivsk, respectiv Centrulde Dezvoltare Municipală și Regională Ivano Frankivsk - Centru de Resurse.

 

„Astăzi 21 septembrie 2022 este Ziua Cooperării Europene. Având în vedere acest prilej și având în vedere că noi desfășurăm împreună cu Primăria municipiului Botoșani un proiect cu finanțare europeană, organizăm o conferință transfrontalieră de promovare a patrimoniului cultural în cadrul căreia vor fi prezentate rezultatele din ceea ce am făcut noi în Centrul Istoric”,

Dănuț Huțu, director Direcția Județeană de Cultură.

 

La eveniment au luat parte președintele CJ Botoșani Doina Federovici,  viceprimarul Bogdan Buhăianu, subprefectul Paula Berențan, reprezentanți din Ucraina, directori ai instituțiilor de cultură, dar și alți invitați.

 

S-a scanat Centrul Vechi

 

Managerul proiectului Back to our common roots” – „Întoarcere la rădăcinile noastre comune” este Raluca Bălășcău.

 

„Suntem extrem de fericiți pentru că ceea ce am spus noi, acum doi ani când am anunțat public și acum vreo trei ani când am scris proiectul, a devenit realitate. Într-adevăr există un traseu subteran sub Centrul Vechi. Suntem în măsură să arătăm imagini astăzi și suntem foarte încrezători pentru că pe viitor am putea să punem în valoare Centrul Vechi așa cum merită”,

Raluca Bălășcău, manager de proiect.

 

Cu o precizie de milimetru s-a scanat tot ceea ce înseamnă Centrul Istoric supra și subteran. În urma imaginilor care au fost prezentate a reieșit că există tunele subterane și beciuri.

 

A fost o muncă laborioasă.

 

„Un proiect care a fost o provocare pentru noi. S-a identificat ceea ce este în subteranul Centrului Vechi, dar această identificare este oarecum parțială deoarece nu a fost acces fizic în toate beciurile deoarece unele dintre ele au fost surpate. Pentru zonele unde nu s-a putut face fizic scanarea în aceste beciuri s-a folosit o tehnologie nouă prin scanare non-invazivă. Am folosit niște echipamente care scanează prin sol lucru care a relevat existența și altor trasee decât cele care fizic au putut fi identificate”,

Ciprian Săvescu, manager de proiect în cadrul asocierii care a efectuat scanarea

 

 

Tur virtual și hartă interactivă

 

Toate informațiile au fost transpuse într-o hartă interactivă cu acces online. Echipa de proiect a fost constituită din specialiști din mai multe activități: geofizică, arhitectură, geodezie (măsurători) și arheologie.

 

Este disponibil și un tur virtual care poate fi găsit AICI.

 

Iar la Botoșani se parcurg pași pentru înființarea primului muzeu multimedia al diversității multiculturale, iar ineditul din acest demers este faptul că locația aleasă este în subteran, într-unul din beciurile din Centrul Istoric.

 

„Rezultatele acestui proiect sunt foarte importante pentru Primăria Botoșani pentru că noi practic ne dorim o revitalizare a Centrului Vechi. Atât Muzeul Multimedia care este într-o ultimă etapă de licitație apoi vom începe execuția acestuia cât și aceste tuneluri subterane care au fost descoperite sub coordonarea echipei condusă de dl Huțu sunt obiective principale care pot ajuta la revitalizarea Centrului Vechi și la o nouă idee despre ceea ce trebuie să însemne acest teritoriu important plin de istorie și cultură pentru botoșăneni”,

Bogdan Buhăianu, viceprimar municipiul Botoșani.

 

La Botoșani a fost prezent astăzi și un reprezentant de la Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Suceava.

 

„De această dată avem proiecte legate de cultură care se implementează în zona transfrontalieră Botoșani și Ivano Frankivsk, proiecte care au rezultate frumoase și de ce nu și foarte inovatoare. Subiectul zilei din punctul meu de vedere este inovator în zona transfrontalieră. Partenerii din Ucraina au fost foarte interesați”,

Bogdan Tănasă, reprezentant BRCT Suceava.

 

Bugetul total al proiectului: 938.560 euro, din care subvenția ENI este de 842.101,72 euro și cofinanțarea beneficiarilor este de 96458,28 euro.

 

Bugetul pe beneficiar este după cum urmează:

 

  • Orasul Botosani: 520.800 euro
  • Departamentul de Dezvoltare Economică, Ecologie și Economisirea Energiei Ivano Frankivsk (UA): 190,271 euro
  • Direcția Județeană de Cultură Botoșani (RO): 61.514 euro
  • Centrul de dezvoltare municipală și regională – Centrul de resurse (UA): 165.975 euro
loading...
loading...
Centrul Istoric scanat 3D și fotografiat cu drone pentru crearea unui tur virtual – FOTOGALERIE

 

Botoșănean condamnat la aproape 5 ani de pușcărie capturat tocmai la Buzău
Bărbatul era fugar și a fost dat în urmărire națională.
Haine „fără firmă” în valoare de 4.000 de lei confiscate de Poliție
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani au descins într-un magazin din municipiul Botoșani.
Politicienii se implică și în activități sportive – GALERIE FOTO
La nivelul Uniunii Europene anual între 23-30 septembrie se marchează Săptămâna Europeană a Sportului, cu scopul de a conștientiza cetățenii în ceea ce privește importanța unui stil de viață activ.
Un botoșănean care-și teroriza soția a fost ridicat de polițiști
El avea interdicție să se apropie de soție din cauza comportamentului violent.
DEMONSTRAȚIE a jandarmilor! Ce se poate întâmpla la prinderea infractorilor, câinele a sărit prin geamul mașinii – VIDEO & GALERIE FOTO
Echipajele Grupei de Acțiuni Speciale și Intervenție Antiteroristă dar și Grupei Conductori Câini de Serviciu ajutate de doi elevi de la Școala Fălticeni care se află în practică la IJJ Botoșani au participat la demonstrație.
Polițiștii de la Botoșani aproape șocați după discuții cu copii: Noi suntem acolo!
Periodic au loc astfel de întâlniri între grupuri de copii și polițiștii de la Biroul de Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
TRAGEDIE la Suceava: Tânăr de 26 de ani mort în mâinile medicilor – GALERIE FOTO
Tânărul a murit într-un accident urtier care a avut loc în această dimineață.
PERICOLELE din școală care pot distruge copii: În fiecare zi se întâmplă câte un caz, dar nu sunt reclamate
Este un subiect extrem de important care necesită și măsuri rapide. Mai ales că în legislația specifică românească nu este nicio prevedere pentru astfel de fapte.
Ședință ATOP „fără reflectoare” la sediul Jandarmeriei!
Membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică Botoșani (ATOP) au fost convocați pentru ședința ordinară aferentă lunii septembrie, întâlnirea fiind găzduită la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani.
FC Botoșani transferă un fundaș din Franța
Oficialii formației FC Botoșani îi vor aduce un nou jucător lui Mihai Teja.
Își revine Juventus? De ce Allegri își poate juca viitorul în meciul cu Maccabi Haifa
(P) Fanii lui Juventus Torino au trăit o eră de glorie între 2012 și 2020, când echipa lor a cucerit nu mai puțin de nouă titluri consecutive, în Serie A. Perioada de grație s-a încheiat în 2021, atunci când Inter Milano a întrerupt supremația juventină. Nici în 2022 nu au reușit torinezii să revină în fruntea Serie A, competiția fiind cucerită de AC Milan în acest an.
Iulius Mall Suceava te invită la TEDxAreni să pornești „În căutarea autenticității”, alături de Ancuța Bodnar, Dan Negru, Alex Nedea și alte persoane publice
Maratonul de inspirație TEDxAreni, în care speakerii vor vorbi despre autenticitate, despre ce înseamnă a avea și a respecta o identitate inspirată din circumstanțele sociale și cultura din care facem parte, va avea loc pe 1 octombrie 2022, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava. Invitați sunt Dan Negru, Mihaela Nabăr, Alex Nedea, Ana-Cristina Leonte, Ancuța Bodnar, Bogdan Rădulescu, Daniela Zeca Buzura, Oxa, Horațiu Silviu Ilea, dar vor fi și alte surprize. La eveniment vă așteaptă și Iulius Mall Suceava pentru a petrece împreună o seară culturală de excepție plină de inspirație.
După atâtea supermarketuri, în sfârșit s-a deschis și o fabrică la Botoșani – FOTOGALERIE 
În prezența Excelenței Sale, Uffe Balslev, Ambasadorul Regatului Danemarcei în România și a reprezentanților LTP Balkan, astăzi a fost inaugurată la Botoșani cea de-a 12-a și cea mai nouă unitate a acestei companii cu capital danez.
Cățel salvat de pompierii botoșăneni – FOTOGALERIE
 Pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au fost solicitați în urmă cu puțin timp pentru a salva un cățel dintr-un cămin dezafectat de pe strada Peco, municipiul Botoșani.
30 septembrie 2022: Ziua în care circul politic a fost „târât pe jos” la secția de Poliție
Ultima zi lucrătoare a săptămânii (doar pentru anumite categorii de salariați, ce-i drept) a fost una plină de evenimente. Iată-le: 
Un jandarm în vârstă de 25 de ani și-a dat demisia, după câțiva ani de activitate, șeful IJJ: A fost o surpriză pentru mine
Cel care a anunțat trecerea în rezervă a tânărului subofițer a fost tocmai inspectorul șef Cristian Boariu, cel care conduce Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Botoșani.
RECTIFICARE de buget la Nova ApaServ, venituri mai mari din scumpirea apei
Un alt proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței ordinare a fost „acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Botoșani în Adunarea Generală a Acționarilor Societății Nova ApaServ Botoșani pentru rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2022.”
CINCI zile cu scandal, muzică nocturnă și picnic în stradă la un priveghi – POVESTEA amenzilor aplicate de Poliție și jandarmi - VIDEO
Botoșănenii care locuiesc în zona Armoniei au avut parte de o săptămână de coșmar din cauza unui mort. Situația s-a calmat între timp, nu pentru că s-ar fi intervenit legal în mod neapărat, ci pentru că a fost înhumat decedatul.
Două doamne pentru funcția de ministru al Educației, una este din Botoșani
Locul lăsat liber de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ar putea fi ocupat de o femeie, o consilieră prezidențială fiind principala favorită.Fotoliul este dorit însă și de un lider marcant liberal, ce a mai avut funcții guvernamentale.
Adio, permis! Mașina Poliției izbită de șoferul beat a fost practic aruncată pe marginea drumului – FOTO
Imagini de la accidentul rutier care a avut loc astăzi în județ.
Daca la suprafata nu s-a reusit, inca, revitalizarea Centrului Vechi,macar in subteran sa se reuseasca.
21 septembrie 2022, 17:07
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
5.0469 lei
CHF
Francul elveţian
5.1652 lei
GBP
Lira sterlină
5.6367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4963 lei
XAU
Gramul de aur
270.7253 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1728 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6857 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
29.3 o C
Dorohoi
24.3 o C
Bucecea
26.8 o C
Darabani
23.5 o C
Saveni
27.3 o C
Ştefăneşti
26.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.