Ştiri
Cinstirea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul la Seminarul din Dorohoi – GALERIE FOTO

Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Dorohoi a îmbrăcat haine de sărbătoare, întru bucuria sărbătoririi hramului de vară al instituției de învățământ ocrotite de Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul.

Constantă și reper al firescului oricăror vremuri, și în acest an momentele festive din data de 4 august s-au concretizat în oficierea slujbei Vecerniei Mari unite cu Litia de către un sobor de preoți, profesori și absolvenți ai „Școlii de la Răscruci”, sub protia pr. Stelian Ciurciun, Protopop al protopopiatului Dorohoi, răspunsurile la strană fiind oferite de numeroși absolvenți și elevi, coordonați de prof. Răzvan Sarafim.

 

Prin mijlocirea cântărilor duioase, a prezenței credincioșilor din Dorohoi și împrejurimi, apropiați și binefăcători ai instituției de învățământ cu specific teologic vocațional, precum și a corpului profesoral de la cele două profiluri – Pastorală și Filologie bilingv română-engleză, s-au creionat sentimente de mulțumire aduse lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra tuturor în anul școlar care s-a încheiat, pentru rezultatele la învățătură și purtare obținute de elevi, evocându-se duhovnicește, totodată, personalitățile emblematice din istoria îndepărtată și apropiată a școlii, oameni providențiali precum pr. Dumitru Furtună, pr. Vasile Cojocariu și pr. Constantin Muha.

 

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, directorul instituției de învățământ - pr. prof. Petru-Georgel Chichioacă a înnoit în inimile celor prezenți pilda vieții și a petrecerii pământești a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, și a prezentat amănunte și mărturii semnificative privind sfințenia dăruită de Dumnezeu acestui „vlăstar” al Țării de sus, originar din localitatea Crăiniceni, județul Botoșani.

 

Născut în preajma cinstirii Sfântului Proroc Ilie, la 23 iulie 1913, al cărui nume îl va și primi la botez, rămas orfan de părinții trupești din fragedă pruncie, pașii îi vor fi purtați de Dumnezeu spre Mănăstirea Neamț, iar mai apoi în Țara Sfântă, pe valea Hozevei, acolo unde ieromonahul și ulterior pustnicul Ioan va viețui vreme de 24 de ani în aspră nevoință, în ascultări precum cele de infirmier și bibliotecar, în povățuirea pelerinilor, în traducerea de fragmente din Sfinții Părinți și în alcătuirea de poezii duhovnicești. Având două modele de aspră viață duhovnicească - Sfinții Ioan Botezătorul și Ilie Tesviteanul, precum și „mijlocitoare la milostivul Dumnezeu” pe Maica Domnului, de icoana căreia a fost însoțit  spre Lavra de la Neamț, Cuviosul Ioan Iacob Românul se va muta la Domnul în vremea postului Adormirii Maicii Domnului, în data de 5 august 1960, însoțit de ucenicul lui și de mulțimi de păsări.

 

La două decenii de la trecerea sa la Domnul, în mod minunat, trupul său va fi aflat purtător de bună mireasmă și va fi așezat la Mănăstirea Sf. Gheorghe din Hozeva, până în prezent casa Sfântului. Pentru viața sa sfântă, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat în anul 1992 canonizarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț sau Hozevitul, devenit peste numai un an ocrotitorul instituției de învățământ reînființate - Seminarul Teologic din Dorohoi.

 

Viața Sfântului este plină de înțelesuri și de învățături pentru noi. În primul rând, învățăm să avem încredere în pronia lui Dumnezeu, în purtarea de grijă a lui Dumnezeu pentru noi, care, asemenea celei arătate față de Sfântul Ioan, a reușit să ofere o cale în viață în pofida șanselor mici -  copil orfan, lipsit, vremuri de război. De asemenea, Sfântul Ioan a fost un om smerit, care L-a căutat pe Dumnezeu în simplitatea și curăția inimii, și L-a mărturisit apoi aproapelui său prin fapte bune, povățuire sufletească și multă rugăciune. Curăția pe care a dobândit-o prin pocăință, nevoință și chemarea numelui lui Dumnezeu l-a făcut să fie căutat și cercetat de mulțimi de credincioși, atât în timpul vieții sale, cât și după mutarea sa la Domnul, a concluzionat părintele director Petru-Georgel Chichioacă.

 

Momentele s-au încheiat prin cuvinte și fapte de recunoștință arătate binefăcătorilor, ostenitorilor și apropiaților Seminarului, evidențiindu-se lucrările de pictare și de înfrumusețare săvârșite recent în Paraclis, lucrare din suita de evenimente festive prilejuite de aniversarea, în anul 2023, a trei decenii de la reînființarea instituției de învățământ.

 

În ziua de 5 august, evenimentele au continuat la Mănăstirea Sfântul Ioan Iacob de la Crăiniceni, prin oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un ales sobor de diaconi, de preoți și profesori ai seminarului.

 

„Lipsit fiind pe pământ de toată mângâierea omenească, ai trăit de mic printre străini ca un sihastru, Cuvioase Părinte Ioane, avânt tată pe Dumnezeu, iar mamă pe Preacurata Fecioară, sprijin pe bătrâna ta bunică, surori de taină, lacrimile, iar fraţi iubiţi pe sfinţii îngeri, care nevăzut te însoţeau, păzind picioarele tale de ispitele cumplitului vrăjmaş. Pe Hristos Mântuitorul, roagă-L să dăruiască lumii unire, pace şi mare milă!” (Stihirile Vecerniei Mari). (Pr. Prof. Pristavu Cosmin)

 

Doxologia.ro

 

loading...
loading...
Musulmanul care a auzit de Botoșani datorită Sfântului Ioan Iacob / Biserica din marginea orașului a ”îmbrăcat” o altă biserică - FOTOGALERIE
Sfântul Botoșaniului este sărbătorit astăzi, o biserică din municipiu își sărbătorește ocrotitorul - FOTO

 

Vârstnicii din județ felicitați de social-democrați – GALERIE FOTO
Sărbătorită la 1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice ne invită să promovăm drepturile acestora și să încurajăm participarea lor activă în societate.
RAZII în trei orașe de la Botoșani: Mașini trase pe dreapta, oameni legitimați și zeci de amenzi
Acțiune a polițiștilor botoșăneni. 
Șofer încătușat în trafic după un scandal de pomină cu polițiștii
Polițiștii continuă cercetările în acest caz.
ALERTĂ de ultimă oră: Botoșaniul sub COD GALBEN
Meteorologii au emis o avertizare meteo de tip Cod Galben.
El este tânărul militar din Botoșani găsit împușcat în birou: Ai jurat să aperi țara, dar statul ăsta infect te-a omorât - FOTOGALERIE
Andrei avea doar 22 de ani și a fost găsit împușcat într-o unitate militară din Focșani.
4 milioane de euro! Se pregătește modernizarea unei școli din Botoșani – FOTOGALERIE
Anunțul a fost făcut de către președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, în cadrul ședinței ordinare.
Mii de pelerini așteptați la Iași: Mitropolia Moldovei a decis CÂND vor fi scoase Moaștele Sfintei Parascheva
Racla cu Moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva va sta timp de o săptămână în baldachinul amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi.
Moarte învăluită în mister: Militar de 22 de ani din Botoșani găsit împușcat în cap
Anchetatorii merg pe mai multe ipoteze.
Din această lună: Bani mai mulți pentru unii angajați, aceste tichete au fost MAJORATE
Vești bune pentru o mulțime de angajați.
Șefa de la Județ, atac (in)direct în plen: Cu penele altuia te poți împodobi, dar nu poți zbura
În debutul ședinței ordinare a Consiliului Județean de vineri, 30 septembrie, Doina Federovici, a adresat un mesaj în plen.
Pasageri leșinați într-un avion blocat pe pistă: Am făcut saună la propriu - FOTOGALERIE
Oamenii ar fi fost ținuți închiși în avion, fără aer condiționat, la temperaturi ridicate.
Oferta toamnei la Uncle Vic: 30% reducere la principalele produse din meniu, în zilele lucrătoare, de la amiază până seara
(P) În prima zi de octombrie a fost lansată o ofertă specială la restaurantul Uncle Vic.
APEL al Bisericii pentru un tânăr care a stat o lună în comă! Locul unde doarme în prezent
Parohia Pacea a lansat apelul pe pagina de Facebook și a apelat la bunătatea semenilor pentru ajutorarea unui tânăr.
VEȘTI de ultimă oră de la București: Apare o nouă pensie în România
Există o nouă pensie specială, iar sute de români o pot încasa, dacă se încadrează în aceste categorii.
Armament și tehnică de luptă prezentate șefilor județului – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost expuse pistoale de mai multe tipuri dar și arme mai mari.
Tichetele de masă și voucherele de vacanță ar putea fi eliminate din veniturile salariale: Rămâne de stabilit
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că a reînceput programul voucherelor de vacanță dar cu unele modificări.
Vreme neobișnuită în octombrie! Anunțul meteorologilor despre când vine frigul
Meteorologii au anunțat primele prognoze pentru luna octombrie 2022. România se va confrunta cu temperaturi neobişnuite pentru această perioadă din an.
Exerciții anunțate de Raed Arafat în cazul unui atac nuclear: Dacă ți se spune să stai acasă, să stai acasă cu geamurile închise
Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a sfătuit populația să nu intre în panică, să rămână în case cu ferestrele închise şi să asculte recomandările venite pe căi oficiale.
Șeful educației botoșănene a mai deschis un Centru de Excelență – FOTOGALERIE
Deschiderea oficială a avut loc în moment de dublă sărbătoare, respectiv pe data de 1 octombrie 2022.
„Obstacole” de pe străzile din municipiu reclamate la Primărie
În ședința ordinară de Consiliu Local a fost ridicat acest subiect.
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
5.0469 lei
CHF
Francul elveţian
5.1652 lei
GBP
Lira sterlină
5.6367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4963 lei
XAU
Gramul de aur
270.7253 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1728 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6857 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.8 o C
Dorohoi
14.8 o C
Bucecea
16.7 o C
Darabani
14.0 o C
Saveni
14.6 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.