Ştiri
CJ Botoșani și 12 primari s-au asociat pentru a atrage mai mulți bani europeni – GALERIE FOTO

O solicitare pentru introducerea teritoriului ITI – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Dezvoltare sustenabilă și integrată în Țara de Sus în acordul de parteneriat al României cu Uniunea Europeană pentru perioada de programare 2021-2027 și alocarea sumelor necesare pentru asistență tehnică în vederea elaborării strategiei teritoriului Țara de Sus, a fost semnată în cursul zilei de ieri.

Întâlnire la Botoșani

 

Consiliul Județean Botoșani împreună cu primăriile Dorohoi, Pașcani, Târgu Frumos, Săveni, Darabani, Vorona, Mihai Eminescu, Hilișeu Horia, Dolhasca, Siret și Dumbrăveni, în urma unei ample analize a situației economico-sociale a județului Botoșani, a județelor Iași și Suceava, precum și a regiunii Nord-Est în ansamblu, cu necesitățile ei, au identificat o serie de obiective comune ce au drept scop dezvoltarea sustenabilă și integrată a acestei zone. 

 

Obiectivele propuse cuprind acțiuni pe domenii de responsabilitate multiplă (multisectoriale și multifond), drept pentru care se consideră necesară continuarea demersurilor legale pentru atragerea fondurilor europene, prin Programul național pilot de descentralizare - Investiții Teritoriale Integrate. 

 

În acest sens, prin voința autorităților și prin hotărârile a 12 UAT-uri fondatoare din cele trei județe aflate în teritoriul desemnat, a fost constituită o structură asociativă încă din luna august 2020,  respectiv Asociația de Dezvoltare Intercomunitară - DEZVOLTARE SUSTENABILĂ ȘI INTEGRATĂ ÎN ȚARA DE SUS.

 

Bani europeni pentru dezvoltare zonală 

 

Totodată s-au întreprins toate demersurile necesare în scopul obținerii recunoașterii și dezvoltării teritoriului pe care îl reprezentăm, inclusiv organizarea împreună cu Ministerul Fondurilor Europene a unei sesiuni de informare la Botoșani pe tema oportunității accesării fondurilor prin acest Programul național pilot de descentralizare - ITI.

 

Această parte a provinciei istorice Moldova, regiunea nord-estică a României este o zona în care istoria, cultura si tradiția completează mediul natural, deosebit de atrăgător. Regiunea Nord-Est este cea mai mare regiune de dezvoltare a României sub aspectul numărului de locuitori și al suprafeței deținute.

 

Cu toate că Regiunea Nord-Est este cea mai mare regiune de dezvoltare a României, aceasta se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în raport cu nivelul de dezvoltare, fiind vulnerabilă din punct de vedere economic și afectată grav de declinul demografic reprezentat în special de exodul populației tinere apte de muncă. Astfel, produsul intern brut regional pe cap de locuitor este mult sub media națională, situație care a condus la accentuarea disparităților de dezvoltare față de celelalte regiuni, situația economică și socială a continuat să se agraveze odată cu intrarea în perioada de criză economică și financiară.

 

Restructurarea industriei în regiunea Nord-Est a dus la apariția unei situații economice precare și instabile, existând zone de declin industrial și cu șomaj ridicat, aspecte rezultate și din analiza hărților de sărăcie atât ale mediului urban, cât și ale celui rural. Apropierea comunelor de orașe mari le reduce acestora riscul de sărăcie, în timp ce zonele lipsite de centre urbane sau polarizate de centre urbane mici și sărace tind să-și accentueze nivelul de sărăcie. În regiunea Nord-Est, s-au conturat arii rurale cu risc ridicat de sărăcie și nivel scăzut al dezvoltării comunitare precum triunghiul format de orașele Botoșani-Săveni-Ștefanești, cât și sudul județului Iași.

 

Infrastructura rutieră și feroviară este deficitară existând diferențe mari față de starea infrastructurii la nivel național, fiind necesară crearea unui nod regional și transfrontalier de transport, teritoriul desemnat fiind principala poartă de intrare în România dinspre Ucraina, cât și Moldova prin legături rapide, la rețeaua TEN-T globală și la coridorul pan-european rutier și feroviar IX.

 

Prin acest acord se solicită de la Guvernul României:

 

- Un dialog instituțional coordonat de MFE cu ministerele responsabilizate de lege și Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord Est, respectiv ADI-ul - ”DEZVOLTARE SUSTENABILĂ ȘI INTEGRATĂ ÎN ȚARA DE SUS”, în vederea evaluării situației actuale de pregătire, de capacitate administrativă și de implementare/monitorizare;

- Includerea teritoriului ITI ”Țara de Sus” și a instituțiilor desemnate în conținutul Legii 176/2020 în Acordul de Parteneriat, programele operaționale și prioritățile de finanțare ale acestora, precum și în negocierile oficiale cu Comisia Europeană;

- Asigurarea finanțării de către Guvern a elaborării strategiei de dezvoltare pentru teritoriul ITI ”Țara de Sus”;

-  Suport în organizarea capacității administrative a ADR Nord Est și ADI -DEZVOLTARE SUSTENABILĂ ȘI INTEGRATĂ ÎN ȚARA DE SUS, de a pune în aplicare pregătirea, finanțarea și monitorizarea proiectelor ITI.

loading...
Doina Federovici: Voi aduce bani europeni pentru dezvoltarea județului Botoșani prin toate programele, inclusiv prin mecanismul ITI - Țara de Sus, Investiții Teritoriale Integrate

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Lucian Trufin: Dezvoltarea județului Botoșani nu se află pe lista priorităților actualului Guvern!
Senatorul Lucian Trufin consideră că județul Botoșani este defavorizat, neaflându-se pe lista priorităților actualului Guvern. În anul 2020, dar și în 2021, fondurile acordate pentru dezvoltarea județului au scăzut considerabil față de anii precedenți când PSD era la guvernare.
ACUZAȚII grave la Mavromati: Pacienți morți după ce s-au infectat în spital, telefoanele închise … de teama incendiilor - VIDEO
Se scriu poveşti cumplite în timpul pandemiei în spitalele româneşti. Un bărbat din Botoşani reclamă faptul că şi-a internat tatăl pentru o intervenţie banală şi l-a luat mort după ce s-a infectat în spital cu o bacterie şi cu Covid. Şi tot acolo, fiica unei femei spune că nu a fost lăsată nici măcar să-şi ia adio de la mama ei la telefon.
DOLIU în educație, s-a stins din viață o iubită și respectată învățătoare din Botoșani: Îngerul din viața mea a urcat la ceruri - FOTO
A plecat prea devreme, lăsând în urmă multe lacrimi și tristețe.
Mașină ridicată dintr-o stație de maxi-taxi - FOTO
O mașină a fost ridicată din stația de maxi-taxi din capătul liniei 1.
IMAGINI de la accidentul dimineții: Șoferița transportată la spital - FOTOGALERIE
Tânăra șoferiță a rămas încarcerată.
ACCIDENT în această dimineață: Persoană încarcerată, salvatorii sunt pe drum
În această dimineață, un eveniment rutier grav s-a produs pe un drum din județ. Către locul accidentului se deplasează pompierii și ambulanța SMURD.
La mulți ani, Luminița, Clara, Lucia, Svetlana!
An de an, la 26 februarie, creştin ortodocşii o prăznuiesc pe Sfânta Muceniţă Fotini Samarineanca, ocrotitoarea celor ce poartă numele Luminiţa, Clara, Lucia, Svetlana.
Expoziție de cusături la Memorialul Ipotești
Un grup de la Memorialul Ipotești a avut ocazia să descopere la Călinești, mai exact în Biblioteca de la Șerbăuți, o frumoasă colecție de cusături populare din zonă.
Gestionară de la CAR cu puncte de lucru și în Botoșani, judecată pentru 1.900 de infracțiuni
Sunt cifre amețitoare, rezultate în urma unei anchete întinse pe ani, în condițiile în care escrocheria a ieșit la iveală în vara anului 2015.
Loading...
OFICIAL: Botoșăneanca pensionată la 42 de ani cu pensie specială, numită secretar de stat la Interne
Premierul Florin Cîțu a făcut noi numiri de secretar de stat la Interne, Justiție, Muncă și Educație, deciziile fiind publicate joi în Monitorul Oficial.
Ada Macovei amenință cu procese și plângeri penale funcționarii Primăriei
Consilierii liberali nu renunță așa ușor la proiectul privitor la majorarea burselor pentru elevi acordate de Primărie elevilor din învățământul preuniversitar. 
„Specialii” care vând bunurile orașului ”aproape degeaba”: Acest cioclu al SRL-urilor românești
Lichidatorul desemnat de instanța de judecată continuă de ani de zile să recupereze pentru bugetul de stat datoriile create de falimentara Termica, fosta societate de termoficare a orașului.
Parlamentarii PNL & USR de Botoșani, vot împotriva despăgubirilor de secetă pentru fermieri
Amendamentele depuse în cadrul comsiilor de specialitate reunite din Camera Deputaților și Senatul României au fost respinse.
FAZA ZILEI: Un director din Primărie le cere colegilor să nu-i mai insulte inteligența: Să nu mă ia de prost
Seria interpelărilor din plenul municipal, chiar și în variantă online, a fost una cu subiecte pestriție și pe alocuri cu multă ironie.
Loading...
Coşmarul botoșănenilor din satul chinuit de sete: Bem apă din şanţuri de 30 de ani - FOTOGALERIE
Într-un sat din judeţul Botoşani, peste 100 de familii trăiesc de mai bine de 30 de ani fără nicio sursă de apă.
Schimbare de la 1 martie! Se aplică obligatoriu în toate aceste magazine
România trebuie să se alinieze unei directive a Uniunii Europene.
Ridicăm standardele: noul ansamblu de apartamente Premium cu pachete de dotări - unicat în piață - pentru locuințe care respiră!
(P) Noile apartamente Made To Measure, marca UNIQUE Residence, din zona centrală a Botoșaniului - Aleea Maxim Gorki nr. 6
Șofer din Botoșani, accident într-o intersecție: Două persoane au fost rănite
Cei doi conducători auto nu se aflau sub influența băuturilor alcoolice.
Posturi disponibile la o instituție din Botoșani, prin transfer la cerere – DETALII
Este vorba despre trei posturi.
Laborator pentru biologie moleculară RT-PCR construit la Secția de Boli Infecțioase
Construirea unui laborator pentru biologie moleculară RT-PCR a fost aprobată de consilierii județeni în cadrul ședinței de astăzi.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
Cum mi-am întâlnit sufletul pereche într-un reality show la televizor? Eu chiar mă văd măritată, tânără să fiu! Anul ăsta nu… mai sunt chestii de rezolvat şi apoi. Nu, încă nu ne-am mutat împreună! Cu George mă înţ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8725 lei
USD
Dolarul SUA
3.9845 lei
CHF
Francul elveţian
4.4025 lei
GBP
Lira sterlină
5.6427 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7566 lei
XAU
Gramul de aur
229.6421 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2291 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3531 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1869 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1929 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1867 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6553 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.9 o C
Dorohoi
11.9 o C
Bucecea
12.0 o C
Darabani
8.5 o C
Saveni
12.0 o C
Ştefăneşti
13.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.