Ştiri
Școlile din Botoșani care formează muncitori: Noi scoatem meseriași, nu oameni care să stea cu mâna întinsă - FOTO

Meseriașii sunt tot mai greu de găsit în România, iar salvarea ar putea veni de la școlile din Botoșani. 

„Liceul acesta a devenit un brand”

 

Trei școli din județul Botoșani sunt o soluție pentru lipsa de meseriași din România. Aici sunt pregătiți sute de tineri de la sat, pentru meseriile cele mai căutate de pe piața muncii. Bătălia pe locuri este acerbă, iar cei mai mulți absolvenți sunt angajați imediat după terminarea studiilor, potrivit adevărul.ro

 

În România, meseriașii sunt tot mai greu de găsit. Marile companii ajung să apeleze la angajați aduși din Extremul Orient, din țări precum Nepal, Vietnam, Pakistan sau Bangladesh. Patronii se plâng că nu mai găsesc sudori, tinichigii, meseriași în construcții și nici măcar textiliști. Fermierii, la rândul lor, spun că nici chiar ciobani nu se mai găsesc prin satele Moldovei. Cei mai mulți dintre localnicii moldoveni care știu o meserie aleg să plece în Occident, motivați de salariile mai consistente.

 

În țară, au rămas în marea lor majoritate meseriașii pensionari, nevoiți să lucreze și la 70 de ani în condițiile în care nu are cine să-i înlocuiască. Există însă o speranță în mediul rural al județului Botoșani, unde trei școli sătești sunt adevărate incubatoare de meseriași tineri și pricepuți. Este vorba, în mare parte, de copii de la sat, dornici să câștige o pâine și pentru care agenții economici se bat încă de la terminarea studiilor.

 

Una dintre cele mai puternice școli de meseriași din nordul Moldovei este Liceul „Alexandru Vlahuță„ din comuna botoșăneană Șendriceni. Deși este un liceu de la țară, peste 1.300 de candidați se bat anual pe cele câteva sute de locuri disponibile. Și asta fiindcă acest liceu este, după cum spun și profesorii, un adevărat brand și o „fabrică” de meseriași pentru piața muncii. Aici învață peste 800 de elevi din toate comunele județului, iar unii bat zeci de kilometri ca să poată urma cursurile de aici.

 

„Liceul nostru a devenit un brand în zona învățământului tehnologic. Şi asta pentru că scopul nostru este de a oferi tinerilor o meserie căutată pe piața muncii. Oricare dintre aceste calificări îi permite absolventului să se angajeze sau să-şi deschidă o afacere în domeniu. Noi scoatem meseriași, nu oameni care să stea cu mâna întinsă! Am fost nevoiți să ne adaptăm cerințelor de pe piața muncii, fiindcă scopul unei școli tehnologice este de a pregăti viitori absolvenți care să-şi găsească rapid un loc de muncă”,

a precizat Viorel Dohotaru, director Liceului tehnologic din Șendriceni.

 

Printre cele mai renumite profiluri ale liceului sunt de mecanic agricol, ospătar, brutar, chelner, tâmplar și mecanic auto. Aici se face și tinichigerie auto, foarte căutată pe piața muncii. Liceul dispune de laboratoare și ateliere moderne unde elevii învață fiecare componentă și fiecare mecanism. În plus, liceul a realizat numeroase parteneriate cu agenți economici, în special mari fermieri sau restaurante, pentru ca elevii să facă practică cu cele mai noi utilaje.

 

Florin are 16 ani și a venit tocmai de la Vorniceni, aflat la 30 de kilometric depărtare, pentru a învăța să devină mecanic auto.

 

„Pentru mine înseamnă să-mi câștig pâinea. Să mă pot întreține”,

 spune tânărul.

 

Mulți absolvenți sunt angajați imediat ce termină studiile.

 

Academia tractoriștilor din nordul Moldovei

 

O altă școală de meseriași extrem de căutată se află în comuna Vlăsinești, județul Botoșani. Se numește Școala de mecanizatori agricoli „Gheorghe Burac” și este cea mai mare șansă la un viitor pentru sute de copii din mediul rural, o adevărată „academie” de tractoriști. meserie foarte căutată pe piața muncii și foarte bine plătită. Astfel, un mecanizator cu studii primește, în sezon, și aproape 2.000 de euro.

 

Școala a fost înființată în 2015 și a fost organizată ca o școală profesională cu trei niveluri, de la clasa a IX-a până la clasa a XI-a. Fiecare elev primește o bursă lunară de 200 de lei, dar și școlarizare gratuită pentru permis categorie B și Tr. Și aici concurența este mare, și de obicei rămân cei mai buni, dornici să învețe o meserie.

 

„Pentru mulţi, este o şansă nesperată de a-şi câştiga pâinea. Cei care termină sunt buni meseriași, căutați pe piața muncii”,

spune Radu Andronache, profesor în cadrul școlii.

 

Și aici, partenerii școlii sunt mari fermieri cu utilaje foarte moderne. De altfel, cei mai buni absolvenți sunt angajați pe loc după terminarea studiilor.

 

Meseriași formați pentru branduri de lux

 

Pe lângă cele două școli de meseriași deja menționate, tot la țară există Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona, unde sute de elevi de la sat sunt pregătiți să devină pomicultori, legumicultori, peisagiști, dar și chelneri sau bucătari.

 

Baza materială a liceului este una de excepție, dispunând inclusiv de un campus modern.

 

Și la Liceul Textil din municipiul Botoșani sunt pregătiți numeroși tineri pentru industria textilă, care caută cu disperare angajați. Mulți dintre cei mai buni absolvenți ajung să lucreze în fabrici care produc lucruri pentru branduri de lux.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Istoricul militar Sergiu Balanovici a ținut oră la Liceul „Dimitrie Negreanu” - GALERIE FOTO

 

 

Șoselele și-au luat tribut și anul acesta cu femeia zdrobită de asfalt
Numărul conducătorilor auto implicați în accidentele rutiere constatate de polițiști este în scădere.Polițiștii botoșăneni au prezentat o situație a ultimilor cinci ani și, din fericire, la Botoșani este înregistrat un trend descendent al acestor evenimente.
Un botoșănean care s-a crezut șofer prins cu minciuni de polițiștii suceveni
Ghinion pentru un botoșănean oprit la control în județul Suceava. 
Dorința secretă pentru Moș Crăciun: Farmacia Anca lansează un nou concurs pentru copii
(P) Copiii sunt așteptați duminică, 10 decembrie, la Farmacia Anca 4, de pe strada Independenței.
ANUNȚ Primăria comunei Mihai Eminescu cu privire la parcarea mașinilor pe domeniul public în momentul deszăpezirii
Primăria comunei Mihai Eminescu vă anunță că în baza Reglementarii tehnice ‘’Normativ privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor Publice’’ indicativ AND 525-2013, elaborată de Compania Națională de Autostrăzi şi Drumuri Naționale din România - S.A. din 17.06.2013, începând cu data de 16.11.2023 Unitatea Administrativ Teritoriala a început pregătirea activităților specifice sezonului rece.
Copii mutilați din cauza petardelor – MESAJ de la Poliția Botoșani pentru părinți
„Festivalul petardelor” a început deja la Botoșani, zona în care sunt auzite aceste pocnete fiind preponderent Centrul Istoric al orașului.
Județul Botoșani ferit momentan de epidemia de rujeolă
În urma a șase cazuri înregistrate la Secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani se constată că la acest moment nu există pacienți internați cu rujeolă.
Un botoșănean a fost ales rectorul unei universități din Iași
La noile alegeri, botoșăneanul a fost votat într-un procent de 88%. 
Iohannis a promulgat legea cu MAJORAREA salariilor angajaților de la Casa de Asigurări
Legea prin care se majorează veniturile personalului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost promulgată, joi, de preşedintele Klaus Iohannis.
Comportamentul suspect al unui șofer botoșănean care conducea „o bombă cu ceas”
Un echipaj de Poliție a oprit autoturismul condus de șoferul din Botoșani pentru un control de rutină.Modul în care a reacționat bărbatul le-a ridicat polițiștilor o serie de întrebări.
Poliția Botoșani în căutarea vânzătorilor ilegali de artificii sau petarde
Pentru că am pășit deja în luna decembrie, una specifică pentru utilizarea materialelor pirotehnice de orice fel, polițiștii botoșăneni au demarat acțiunile de control care vizează comerțul cu aceste obiecte considerate periculoase în cazul în care nu sunt folosite corect.
Parc fotovoltaic și energie verde pentru spitale, CJ-ul a depus proiecte de 2 milioane de euro
Consiliul Județean Botoșani și două unități subordonate au depus pentru finanțarea din Fondul pentru Modernizare trei proiecte. Acestea vizează realizarea unui parc fotovoltaic și a două centrale fotovoltaice.
„În căutarea lui Eminescu’’ prin expoziția taberei de fotografie
Memorialul Ipotești invită toți botoșănenii în perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024 să-l descopere pe poetul nepereche.
Botoșănean, la un pas de moarte pe câmp: Doi polițiști vigilenți i-au salvat viața
Doi polițiști cu suflet mare au reușit să-l salveze pe respectivul bărbat. 
5 lucruri pe care să le ai în vedere în rutina de îngrijire personală
(P) A avea grijă de tine însăți este o dovadă că te prețuiești și te respecți, că îți dorești să fii un adult sănătos atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Este important să te prioritizezi și să pui pe primul loc grija față de tine - nu este, nicidecum, un act narcisist, ci faptul că îți acorzi atenția cuvenită presupune că-ți dorești să te bucuri de tine și de tot ceea ce ai în jur într-un mod sănătos.
USR Botoșani: Pierdem din nou bani europeni, iar primarul Cosmin Andrei nu știe cum să-și ascundă neputința
O altă serie de investiții din fonduri europene își pierde finanțarea din cauza lucrărilor întârziate, iar Primăria Botoșani a cerut acordul Consiliului Local pentru acoperirea sumelor necesare din banii botoșănenilor.
7 activități pentru a întări relația de cuplu
(P) Trăim în secolul vitezei, unde agitația cotidiană poate avea un impact negativ asupra relației de cuplu. De asemenea, stresul și rutina pot fi și ele factori perturbatori, iar investiția în timp de calitate alături de persoana iubită este necesară pentru a consolida conexiunile din cuplu.
Sfaturi practice pentru a bea mai multă apă în fiecare zi
(P) Apa este esențială pentru buna funcționare a organismului și pentru starea generală de sănătate. Deși afirmația de mai sus este un lucru cunoscut de către majoritatea oamenilor, puține persoane au un consum adecvat de apă, în fiecare zi. De la menținerea hidratării la eliminarea promptă a deșeurilor metabolice, apa este esențială. Iată cum poți să crești cantitatea de apă pe care o consumi în fiecare zi și cum să beneficiezi de impactul pozitiv al hidratării asupra organismului.
Casa pentru copiii Alexandrei Ivanov începe ușor să prindă contur – GALERIE FOTO
Noi informații au fost transmise pe rețelele de socializare despre stadiul lucrărilor la casa construită pentru copiii Alexandrei Ivanov.
Bețivul serii! Botoșănean REȚINUT de polițiști după ce a fost prins de DOUĂ ori turmentat la volan în doar câteva ore
Botoșăneanul a fost surprins băut la volan miercuri, 6 decembrie 2023, pe străzile din municipiul reședință de județ.
PNL Botoșani: Eficientizăm controalele vamale – Birourile vamale vor fi dotate cu scanere performante
Birourile vamale de frontieră vor fi dotate cu 26 de sisteme performante de scanare, care vor fi montate la începutul anului viitor. Contractul pentru achiziția a 26 sisteme noi de scanare pentru Autoritatea Vamală Română este semnat.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
”Mă duc la Craiova să câştig şi cred că pot să câştig. Vorba lui Dorinel Munteanu, de ce să-mi fie frică? Dacă stăm bine fizic, câştigăm. Fotbalistic cred că suntem la nivelul lor, nu cred că sunt atât de talentaţi î ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9679 lei
USD
Dolarul SUA
4.6140 lei
CHF
Francul elveţian
5.2769 lei
GBP
Lira sterlină
5.8029 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1866 lei
XAU
Gramul de aur
301.7158 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2595 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3050 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0289 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3946 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6664 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.1 o C
Dorohoi
-3.6 o C
Bucecea
-2.6 o C
Darabani
-4.3 o C
Saveni
-2.6 o C
Ştefăneşti
0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.