Ştiri
„Comando” umanitar pentru bătrânii din satele Botoșaniului: Când aud poarta, fug repede şi îmi iau hainele de duminică

Elevi şi profesori într-un proiect inedit. În mod voluntar, în fiecare săptămână, merg acasă la bătrânii singuri şi îi ajută în gospodărie, dar mai ales le ţin companie.

Satele din judeţul Botoşani, mai ales cele îndepărtate, situate aproape de graniţa de nord a României, sunt din ce în ce mai îmbătrânite. Majoritatea sătenilor în putere au plecat în străinătate pentru a scăpa de sărăcie şi traiul greu de la capătul României.

 

În urmă au rămas mulţi părinţi şi bunici în vârstă, majoritatea cu diferite boli cronici şi cu venituri mici. De ani de zile nimeni nu le mai calcă pragul.

 

În comune precum Viişoara, Păltiniş, Suharău, Hudeşti, Rădăuţi Prut şi în general tot malul Prutului, în zona de nord, la fiecare două case se află un bunic singur care abia se descurcă. Tocmai de aceea un grup de profesori şi elevi din comuna Viişoara s-au gândit să dea o mână de ajutor, scrie Adevărul.

 

Aproape în fiecare săptămână, voluntar, se adună şi merg pe la casele bătrânilor. În primul rând, îi vizitează pe cei singuri şi bolnavi, le dau o mână de ajutor în gospodărie şi socializează cu ei.

 

„Când aud poarta, fug repede şi îmi iau hainele de duminică, pălărie tot. Îi ca şi cum m-ar vizita nepoţii. Nu ştiu ce să mai fac de bucurie! Când ştiu că se apropie ziua, stau la geam toată dimineaţa să-i zăresc în capul uliţei, dinspre magazin”, mărturiseşte moş Stan, un bătrân de 80 de ani din Viişoara, rămas văduv de aproape 20 de ani.

 

 

„Le mângâiem bătrâneţea”

 

Comuna Viişoara, aflată la aproximativ 60 de kilometri de municipiul Botoşani, este o zonă agrară formată din două cătune cu mulţi vârstnici. Majoritatea au pensii de CAP şi trăiesc singuri. Tocmai de aceea, angajaţi de la Primărie, dar şi de la şcoala din localitate s-au gândit să iniţieze un proiect prin care să dea o mână de ajutor acestor pensionari singuri. L-au intitulat „De vorbă cu bunicii”, pentru că iniţial se gândeau doar să-i viziteze şi să-i ajute să socializeze.

 

„Totul a început atunci când secretarul comunei, doamna Alexandra Botez, m-a abordat şi mi-a spus că are o idee privind bătrânii din sat. Eu, fiind consilier educativ, mi-a plăcut. Am vorbit cu ceilalţi colegi şi am trecut imediat la treabă. La început, am zis că doar trecându-le pragul îi vom face mai fericiţi. Şi aşa a fost”, spune Cristina Ceică, consilier educativ la Şcoala Viişoara.

 

După o simplă discuţie, s-au mobilizat voluntar învăţători, profesori, elevi şi oameni din sat. Grupuri de câte 10 -15 persoane au plecat pe la casele bătrânilor: în primul rând să vadă cum stau cu sănătatea, cu moralul, de ce anume au nevoie.

 

„A fost o efervescenţă incredibilă. Sunt implicaţi copii, cadre didactice, voluntari de prin sat. Este extraordinar. Ţinând cont de realitatea demografică şi de vârsta înaintată a consătenilor noştri, ne-am dat seama că acest proiect este esenţial. Le mângâiem bătrâneţea”, spune primarul din Viişoara, Laurenţie Râmbu.

 

 

„Mai zburătăcesc şi eu”

 

Aproape o dată pe săptămână este vizitată câte o persoană vârstnică. Dacă este nevoie, o parte a voluntarilor se duc după medicamente, alţii sparg lemne sau cară apă, dar cel mai important stau de vorbă cu gazdele. Printre cei vizitaţi este şi moş Ghiţă Cojocaru, un bătrân de 100 de ani, veteran al Celui de-al Doilea Război Mondial. Moş Ghiţă a luptat pe front, a stat în lagărele din Siberia şi a muncit o viaţă întreagă, iar la vârsta sa tot ce-şi doreşte este un partener de discuţii.

 

„Mai zburătăcesc şi eu când vin copiii şi toţi oamenii ăştia. Vreau câteodată să povestesc şi n-am cui. Nu pot să spun cum mă simt când vin la mine. Stăm sub nuc şi ne punem la masă. Aşa, ca în familie. Este o mare bucurie”, spune moş Ghiţă Cojocaru.

 

O altă săteancă, în vârstă de 70 de ani, spune că vizitele elevilor şi profesorilor sunt ca o mană cerească.

 

„Mă bucur şi eu de o găleată cu apă proaspătă şi aşa de o mângâiere de nu-mi mai trebuie nimic după aceea”, mărturiseşte femeia pentru Adevărul.

 

loading...
loading...
De vorbă cu bunicii: Un simplu Bună ziua spus din inimă i-a făcut atât de fericiți

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Colonelul care conduce Jandarmeria Botoșani: Analfabet în viitor nu va fi cel care nu știe să citească, va fi cel care nu știe să înțeleagă
Cristian Boariu, inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi a declarat că invitația primită pentru Ziua Educației a fost onorantă.
Șeful Poliției, Ioan Aniței, la Inspectoratul Școlar Județean: Când închizi o școală, deschizi o pușcărieVIDEO
Inspectorul șef al Poliției botoșănene a fost de asemenea prezent la manifestațiile organizate de Ziua Educației.
Primarul, la ziua învățământului: De Ziua Muncii, nu muncim, de Ziua Educației, nu învățămFOTOGALERIE
Invitat și Inspectoratul Școlar Județean pentru Ziua Educației, primarul a avut un discurs în care a cerut un moment de reflecție.
Medicii de la „Mavromati” care sar în ajutorul cuplurilor cu o problemă dureroasă: Citesc pe internet că ar trebui să se adreseze
Medicii endocrinologi de la Spitalul Județean „Mavromati tratează o paletă largă de afecțiuni.
Doina Federovici, printre profesori și elevi: „Tinerii sădesc viitorul, dar noi trebuie să-l udăm”FOTOGALERIE
Președintele Consiliului Județean a fost unul dintre vorbitorii din cadrul manifestației organizată la sediul Inspectoratului Școlar Județean.
Prefectul Sorin Cornilă, la Ziua Educației: Vă felicit pentru munca nobilă GALERIE FOTO
Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani a fost alături de cadrele didactice, elevii și personalul auxiliar din unitățile de învățământ botoșănene.
Necaz într-o familie din Botoșani, o femeie preluată de elicopterul SMURD
Aeronava sanitară a fost solicitată din nou la Botoșani.
Ziua Educației la Inspectoratul Școlar, printre oficiali, inspectori, elevi, profesori și cuvinte cu... subînțeles – VIDEO & GALERIE FOTO
5 octombrie 2022, Ziua Educației la Botoșani. Chiar dacă unitățile de învățământ au fost astăzi închise, la sediul Inspectoratului Școlar Județean au avut loc manifestații specifice.
Tot mai mulți botoșăneni diagnosticați cu o boală „tăcută”: Apar mereu cazuri noi
Cadrele medicale susțin că frecvent sunt diagnosticați pacienți cu această boală. 
Mesajul unui om de afaceri de Ziua Educației: Profesorii sunt anticorpii societății care încearcă din răsputeri să o curețe de mediocritate, neglijență, răutate și infatuare
De Ziua Mondială a Educației, omul de afaceri Cătălin Silegeanu, directorul general al companiei Hidroplasto din Botoșani, a transmis un mesaj de felicitare a tuturor oamenilor care aleg să își pună cunoștințele și dibăcia în slujba comunității, participând la complexul proces de educare a indivizilor.
ACTIVITĂȚI la Liceul Pedagogic Nicolae Iorga, de Ziua Educației, cu tema Profesorul – agent al schimbării - GALERIE FOTO
Un proiect inițiat de Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani a avut loc pe data de 4 octombrie, în ajunul Zilei Internaționale a Educației.
Medic nou la Spitalul „Mavromati”, s-a transferat de la Dorohoi: Sunt sigură că lucrurile vor merge spre bine
 Spitalul Județean „Mavromati” continuă să-și mărească echipa medicală.
Zeci de copii au avut parte de o lecție ”specială”, alături de polițiștii botoșăneni – FOTO
Polițiștii botoșăneni au fost din nou alături de copii, pentru promovarea siguranței pe internet și a respectării regulilor de circulație.
Detectoarele de fum și de gaze vă salvează viața!
Simțiți miros de gaz metan în casă? Trebuie să știți cum să reacționați, astfel încât să nu provocați o explozie care v-ar putea pune viața în pericol.
Botoșănenii care dețin mulți câini vizitați de polițiști, au fost aplicate trei sancțiuni - FOTO
Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, alături de specialiști ai DSVSA Botoșani, au efectuat o amplă acțiune în municipiile Botoșani și Dorohoi.   
Mașină parcată acroșată de un tractor, ce au descoperit polițiștii
Bărbatul va fi cercetat penal.
Jandarmii le-au vorbit sportivilor din Botoșani despre bullyng și fairplay - FOTO
Elevii au aflat modalități concrete de evitare a implicării în fapte de natură penală sau contravențională și adoptarea unui comportament civilizat și în spiritul fairplay-ului sportiv.
Brățara cu Buton ROȘU pe care pensionarii o vor primi acasă: Va fi adusă chiar de poștaș
Brățările care au sistemul de alertă Butonul Roșu vor fi livrate acasă prin poștă, în perioada următoare, împreună cu un dispozitiv mobil.
AVANSEAZĂ lucrările pe DN 29D, asfalt în zona Ștefăneștiului – GALERIE FOTO
Continuă lucrările în cadrul proiectului de modernizare a DN 29D, Botoșani – Ștefănești.
Se anunță SCHIMBĂRI importante la proba practică a examenului auto
Proba practică a examenului auto ar putea fi susținută și cu examinatori autorizați, nu doar cu ofițeri și agenți de poliție.
Laudabil, nimic de zis! Dar, ma intreb daca d-na Cristina Ceica stie ca d-na secretara Alexandra Botez, din a carei initiativa s-a inceput vizitarea si ajutorarea acestor batrani, a despartit o familie si a lasat un copil cu handicap pe drumuri, furandu-i tatal si in acelasi timp sprijinul si ajutorul??? Oare nu ar fi trebuit sa inceapa cu vizitarea si mangaierea acestui copil, care nu si-a mai vazut tatal fizic de peste 6 ani , ca sa nu mai vorbim de vreun sprijin, sfat sau ajutor parintesc cat de mic in ultimii 10 ani? Un copil , extrem de vulnerabil si sensibil, care a asteptat zi de zi , peste 10 ani, ca tatal sau sa-si aminteasca de ea.... Trist si ilar in acelasi timp.
6 august 2021, 13:55
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Din păcate, nu producem fotbal. Suntem într-o situaţie destul de dificilă mental. Cred că frica şi-a spus mult cuvântul asupra jocului. Dacă jucăm prost cu Rapid şi ne bate Rapidul, bănuiesc că va trebui să schimbăm ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9419 lei
USD
Dolarul SUA
4.9805 lei
CHF
Francul elveţian
5.0577 lei
GBP
Lira sterlină
5.6702 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4464 lei
XAU
Gramul de aur
273.2533 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2562 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1697 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2201 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6634 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.1 o C
Dorohoi
9.7 o C
Bucecea
11.0 o C
Darabani
9.0 o C
Saveni
10.2 o C
Ştefăneşti
9.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.