Ştiri
Comunicat PNL: Spitalul Regional Iași bate pasul pe loc - Verde de la Comisia Europeană, roșu de la Guvern

Promisiunea spitalelelor regionale din programul de guvernare al PSD a rămas doar o vorbă scrisă pe hârtie. În aproape 2 ani și jumătate nu s-a avansat nicio etapă în realizarea lor, deși 150 de milioane de euro sunt pe masa Comisiei și așteaptă doar să fie cheltuiți. Proiectele privind spitalele regionale din Iași, Cluj și Craiova nu reușesc să fie finanțate din fonduri europene pentru că Ministerul Sănătății nu-și face treaba, iar Guvernul României refuză să schimbe procedurile de accesare a banilor. 

În aceste condiții, liberalii de la Cluj au decis să acceseze direct finanțarea pentru construcția spitalului regional. Și europarlamentarul liberal Marian Jean Marinescu s-a adresat în scris Comisiei Europene și Ministerului Sănătății și a livrat soluțiile pentru accesarea directă a fondurilor pentru spitalul Regional Craiova. Realitatea din teren este, însă, cel mai sugestiv răspuns.


În anul 2015, Guvernul Ponta a inclus 3 dintre cele 8 spitale regionale promise în finanțarea cu fonduri europene nerambursabile, iar beneficiarul agreat de Comisia Europeană era Ministerul Sănătății din România. Au trecut patru ani de atunci, iar ministerul condus de PSD bate pasul pe loc.


Ministrul Pintea se ascunde în spatele procedurilor și ridică din umeri având grijă să dea tot timpul vina pe altcineva. Ba chiar a declarat că o amânare până în anul 2024 ar fi benefică pentru că România ar obține unele avantaje în anii următori. Însă, până când ministrul Pintea se decide, cele 150 de milioane de euro rămân la Bruxelles și politicienii liberali nu pot accepta asta. La Cluj, administrația liberală a județului a început lupta cu Guvernul de la București pentru a avea dreptul să acceseze direct banii.


Clujul este pregătit să înceapă lucrările


Președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Alin Tișe, s-a adresat direct Comisiei Europene: ”Vă rugăm să agreați și propuneți modificarea Programului Operațional în sensul înlocuirii ministerului, ca aplicant eligibil, cu unitățile administrativ-teritoriale pe raza cărora s-a decis amplasarea spitalelor regionale. Inițiativa va permite Consiliului Județean Cluj să demareze realizarea proiectului Spitalului Regional care este prioritar pentru noi”. Cu alte cuvinte, Consiliul Județean Cluj cere Comisiei Europene să scoată Ministerul Sănătății din circuitul finanțării spitalului regional Cluj.


Răspunsul Comisiei Europene a fost simplu: ”Programul Operațional poate fi modificat la cererea autorităților naționale. Nu este de competența Comisiei să decidă asupra beneficiarilor individuali. Acest aspect intră în responsabilitatea Guvernului României”. Ca atare, guvernul trebuie să notifice Comisia Europeană că este de acord să lase regiunile să acceseze direct fondurile pentru spitalele regionale. Până acum, acordul guvernului nu a venit.


La Cluj, însă, administrația liberală nu renunță și a pregătit deja terenul pentru construcția spitalului. ”Noi nu putem să stăm cu mâinile în sân. Am gestionat până acum proiecte cu fonduri europene de 200 de milioane de euro. Avem terenul pregătit pentru spitalul regional. Am făcut deja toate demolările necesare pe terenul pe care Consiliul Județean Cluj l-a predat pentru acest proiect. Doar nu era să stăm să stăm la infinit la mâna guvernului”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.


Spitalul Regional Iași – victima grupărilor din PSD


La Iași, proiectul viitorului spital regional a căzut victima războiului politic dintre președintele Consiliului Județean Iași, pesedistul Maricel Popa, și primarul Mihai Chirică. Deputatul PNL de Iași, Marius Bodea spune tranșant: ”Unde există un pesedist la putere, nu există implicare în niciun proiect, în nimic. La Iași, avem 2 pesediști care fac parte din 2 grupări rivale din PSD. Se acuză permanent unul pe altul, își plătesc polițe și își urmează interese proprii. Proiectul spitalului regional a fost îngropat în acest conflict – a fost schimbat amplasamentul spitalului în funcție de interese imobiliare oculte, iar asta s-ar putea să ne coste proiectul”.


Deputatul Bodea spune că PNL a făcut în mod repetat apeluri publice ca acest proiect să se miște. ”Cei doi trebuie să lase la o parte conflictele politice și să urmărească interesele cetățenilor. Ei uită că spitalul regional Iași urmează să deservească 3,5 milioane de români. Dacă vocile de la Iași s-ar fi unit cu cele de la Cluj și Craiova, în acest moment eram mult mai avansați în acest proiect”, a adăugat deputatul Bodea.


Craiova e dusă cu vorba de ani și ani


La Craiova se vorbește de mai bine de 10 ani despre Spitalul Regional care ar urma să îi deservească pe cei 3 milioane de locuitori din sud-vestul României. Pentru autoritățile locale și județene de la PSD, spitalul regional Craiova este însă doar subiect de campanie electorală.


Candidatul PNL la alegerile europarlamentare, Marian Jean Marinescu, a făcut nenumărate demersuri la Comisia Europeană și la Ministerul Sănătății pentru a mișca proiectul spitalului Regional Craiova. “Lucrurile sunt foarte ușor de rezolvat. Dar nu există dorință la nivelul puterii PSD”, spune Marinescu.


El declară că este foarte clar pentru toată lumea că anul acest nu se va pune nicio cărămidă la baza spitalului regional din Craiova. “Mie chiar îmi pasă de spitalul ăsta și mă doare că se bate pasul pe loc. Haideți să vedem seria minciunilor aplicate în subiectul spitalului ăsta de care toată regiunea are nevoie. În decembrie, Ministerul Sănătății a mințit că studiul de fezabilitate este gata. Comisia Europeană a spus că nu. Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, ne tot spune că se face. Cum să se facă dacă în bugetul județului și al Guvernului nu sunt alocate co-finanțările naționale pentru proiectul spitalului? Este o altă minciună. PSD ne amăgește pe toți de ani și ani. De ce Doljul nu se ridică și nu își unește vocea cu Clujul să ia banii direct de la Comisia Europeană? Pentru că nu vor să ridice vocea la propriul Guvern, le e frică că rețeaua de relații se va distruge. Iar în timpul ăsta, Oltenia nu are un spital de pediatrie și are doar o sută de paturi pentru întreaga regiune la oncologie. Este crimă ce se întâmplă aici”, spune Marinescu.

 

Octavian Cotescu, dorohoianul care ne-a încântat tinerețea, o poveste de dragoste ca-n filme și un fiu călugăr la Athos - FOTO&VIDEO
Astăzi, 22 august, se împlinesc 34 de ani de când renumitul actor Octavian Cotescu a plecat la cele veșnice, la doar 54 de ani. Actorul născut la Dorohoi a lăsat în urmă o soție și un fiu, pe Valeria Seciu și Alexandru Cotescu, astăzi monah la Muntele Athos.
Pleci la drum? Evită zonele în care sunt programate ASTĂZI lucrări
Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu prudență și să manifeste înțelegere pentru eventualul disconfort produs în trafic.
Campanie de informare la Botoșani, cu oficial ministerial și primari din județ
Scopul acestei acţiuni este de a realiza o informare corectă şi cât mai completă a potenţialilor migranţi români în ceea ce priveşte drepturile pe care le au în statele membre ale Uniunii Europene.
Alexandra Vicol, actriță: Cred că familia și mediul familial te pot defini că persoană, îți pot influența personalitatea
Un spectacol de referință din repertoriul Teatrului Mihai Eminescu Botoșani ajunge într-un festival național. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Daniela Bucătaru, Sorin Ciofu, Alexandra Vicol, Răzvan Amitroaei și Gina Pătrașcu.
PREMIERĂ: Un partid își organizează congresul la Botoșani, un milionar încearcă președinția
Pentru prima oară, cel puțin în ultimii 20 de ani, o formațiune politică își organizează congresul la Botoșani. Este o cutumă în România ca întrunirile celui mai înalt for al formațiunilor politice să aibă loc în București.
Femeie preluată de urgență de aeronava SMURD, pentru a fi transportată la Iași
Aproape că nu trece o zi în care elicopterul SMURD să nu fie chemat la Botoșani, cele mai multe cazuri care necesită intervenții urgente fiind pentru pacienți care au suferit un infarct.
Botoșăneancă sancționată pentru că nu a respectat un indicator INVIZIBIL: Au stat pasivi o săptămână - FOTO
A fost nevoie de două accidente rutiere, patru mașini avariate, pagube materiale conexe și o persoană rănită pentru ca cineva să ia în serios o problemă semnalată de nenumărate ori.
Pesta porcină africană, CONFIRMATĂ din nou în Botoșani: Porcii vor fi eutanasiați, apoi incinerați și îngropați
Două noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate miercuri în județul Botoșani.
MESAJ important din partea unei instituții pentru rentierii agricoli de la Botoșani
Anunț important din partea unei instituții de la Botoșani pentru rentierii agricoli.
O celebră trupă de la București face reclamă unui bistro din Botoșani: Ai pierdut dacă nu ai ajuns VIDEO
(P) A fost un weekend sută la sută botoșănean pentru trupa condusă de Bogdan Marin – ”Bodo”. Joi, Proconsul a cântat la Ziua comunei Stăuceni, iar vineri la SummerFest Botoșani.
MOMENTUL impactului la Dorohoi: Camionul lovit în plin de trenul în care erau zeci de călători – VIDEO
O cameră stradală a surprins momentul în care un camion încărcat cu nisip care tranzita municipiul Dorohoi a fost lovit de un tren de călători.
Profesor din Botoșani condus astăzi pe ultimul drum, un fost director a compus o poezie în memoria lui
Un îndrăgit profesor s-a stins din viață duminică, 18 august 2019.
Parcul de agrement Cornișa se va închide timp de o săptămână
Administratorii parcului de agrement turistic și sportiv Cornișa au anunțat că vor închide complexul timp de câteva zile.
Ministrul sănătății vine în control la Spitalul de Psihiatrie de la Botoșani
Noi controale vor fi făcute de ministrul sănătății Sorina Pintea.
Italianul Diego Fabbrini revine în Liga 1 din România după ce a refuzat Botoșaniul
Diego Fabbrini se întoarce în Liga 1 după ce a impresionat în perioada petrecută la FC Botoșani.
Un liceu din municipiu se reabilitează în totalitate cu aproape 1 milion de euro
Consilierii locali s-au întrunit de îndată într-o ședință în cadrul căruia s-a votat aprobarea unui proiect prin care se dorește modernizarea unui liceu din municipiul Botoșani.
Botoșănean implicat într-un accident din vina unei șoferițe, o persoană transportată la spital
Un botoșănean a fost implicat într-un accident rutier. 
Absolvenţii de facultăţi economice, angajaţi la ANAF fără concurs: Să scoatem procedura asta care e foarte greoaie
Condiția este ca tinerii să fi absolvit facultatea cu minimum nota 8.
Concurs organizat de IȘJ pentru suplinitori cu CINCI zile înainte de începerea școlii
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) organizează testare organizată pentru ocuparea posturilor vacante pentru suplinitori calificați și necalificați.
Primul punct de alimentație publică de la Cornișa se deschide în septembrie
Marele minus al Parcului de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa a fost lipsa punctelor de alimentație publică de unde clienții să își poată cumpăra răcoritoare sau produse alimentare.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
V-a plăcut SummerFest-ul organizat la Parcul Cornișa?
Da
Nu
Nu am participat
Declaraţia zilei
”A fost o onoare pentru mine să fiu propusa și votată de către colegii mei pentru funcția de secretar general al organizației TNL Botoșani. Mă bucur că am avut oportunitatea să fac parte din organizație, care este un loc unde ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7274 lei
USD
Dolarul SUA
4.2601 lei
CHF
Francul elveţian
4.3460 lei
GBP
Lira sterlină
5.1683 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0003 lei
XAU
Gramul de aur
205.3780 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2407 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4444 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8920 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2022 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1833 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6340 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.