Ştiri
Comunicat USR: PSD+PNL fac la Botoşani administraţie pe furiş - „Miroase de la o poştă a corupţie, incompetenţă şi practici nedemocratice”

Multe primării din  judeţul Botoșani, în frunte cu cele din municipii, dar şi cu Prefectura judeţului sau Consiliul Judeţean, arată o nepăsare crasă faţă de legile ce le obligă să comunice cetăţenilor activitatea pe care o prestează, zice-se, în slujba lor.

Administraţia locală care conduce judeţul şi localităţile judeţului Botoşani a ajuns la o lipsă de transparenţă a propriei activităţi fără egal în ultima lungă perioadă de timp, iar situaţia, probabil, este la fel şi în alte judeţe ale ţării.

 

Uniunea Salvaţi România a depus, prin consilierii pe care îi are în comunele conduse de primari PNL şi PSD proiecte prin care a solicitat transparentizarea activităţii şi toate, fără excepţie, au fost respinse de edili şi majorităţile lor.

 

 

Legi încălcate la vârful CJ-ului şi Prefecturii

 

Dar ce să ceri „micilor” primari, dacă şefa judeţului şi prefectul însuşi fac la fel? Doina Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean, de când a fost aleasă în funcţie, nu a organizat o singură conferinţă de presă, neriscând să i se pună întrebări incomode. Comunică doar prin intermediul comunicatelor de presă, astfel încât cetăţenii să vadă, pe cât posibil, doar atât cât dumneaei, sau staff-ul său, doreşte să fie văzut. Faptul că există o lege care obligă autorităţile publice să organizeze, cel puţin lunar, conferinţe de presă, tocmai pentru a oferi cetăţenilor posibilitatea de a evalua obiectiv activitatea aleşilor lor, nu pare să deranjeze pe nimeni la CJ.

 

Prefectul Sorin Cornilă, garantul legalităţii în judeţ, reprezentantul Guvernului în teritoriu, are acelaşi comportament vis-a-vis de conferinţele de presă şi nu numai. Transparenţa de altădată de la Prefectură a dispărut imediat ce a fost numit în funcţie omul de afaceri Cornilă, conferinţele de presă fiind înlocuite cu comunicatele. Desconsiderarea legilor îl face pe prefect să încalce nu doar prevederile legate de comunicarea cu presa, ci şi pe cele ce privesc comunicarea cu publicul, în general. Deputatul USR Andrei Drancă i-a solicitat în luna februarie tematica problemelor discutate în Comisia de Dialog Social, pentru a putea veni, prin propuneri legislative, în întâmpinarea solicitărilor adresate la nivelul judeţului de sindicate şi patronate. Nici până astăzi nu a fost transmis un răspuns din partea Instituţiei Prefectului, deşi solicitarea s-a făcut instituţional.

 

 

Primarii se întrec în modalităţi de a-şi ascunde activitatea

 

Aceeaşi dorinţă de a sta departe de ochii cetăţenilor au demonstrat-o edilii comunelor Lozna şi Suharău, dar şi din oraşul Flămânzi, când au respins proiectele depuse de consilierii USR pentru transparentizarea activităţii. La Botoşani s-a solicitat semnarea unui parteneriat de colaborare cu Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, pentru ca angajările de la Primărie să nu se mai facă pe pile şi relaţii. Proiectul depus de consilierii USR prevede ca subiectele de concurs să fie trase la sorți cu ajutorul unei platforme IT. Acest proiect zace de mai bine de 6 luni, alături de alte multele, în sertarele aparatului Consiliului Local, pentru că nu se doreşte o astfel de onestitate. Deşi sunt publice, nici şedinţele de consiliu local şi consiliu judeţean nu sunt transmise live către cetăţeni decât prin intermediul unor pagini pe reţelele de socializare create de USR.

 

„La Lozna eu am depus un proiect pe transparenţă în care solicitam să se transmită în direct şedinţele de CL. A fost respins, am revenit cu el, iar a fost respins. Şedinţele ar trebui înregistrate şi stocate, conform legii, nu se face nici asta. Nu era nici măcar un site funcţional, acum s-a făcut, dar lipsesc date multe, precum declaraţiile de avere”, -  Liviu Guleac, consilier local USR în CL Lozna.

 

„Proiectul pentru transparenţă l-am depus de două ori şi nu a fost aprobat. Proiectul cu ANFP pentru angajări corecte a fost respins de secretară, dacă vă puteţi imagina aşa ceva. Am solicitat supravegherea video pe oraşul Flămânzi din cauza infracţionalităţii mari din ultimii ani, nici măcar asta nu s-a aprobat.” – Eusebiu Iftode, consilier local USR în CL Flămânzi.

 

„Nu pot spune că nu găsesc sprijin în Consiliul Local, însă totul până la transparentizare. Aici stăm rău şi noi.”- Cristi Bordianu, consilier local USR în CL Suharău.

 

USR Botoşani se va adresa instanţelor de judecată pentru toate încălcările legilor transparenţei  comise de administraţiile PNL-PSD şi va informa cetăţenii judeţului în legătură cu paşii făcuţi. „Din  păcate, coaliţia militaro-socialistă aflată acum la guvernare, a avut grijă să construiască norme potrivit cărora politicienii care refuză să dea informaţii nu păţesc nimic. De aceea au această atitudine. Dar ne vom adresa instanţei să vedem dacă putem să schimbăm ceva. Este evident că ceea ce se întâmplă miroase de la o poştă a corupţie, incompetenţă şi practici nedemocratice. Este din ce în ce mai trist tot acest context”, este declaraţia deputatului USR Andrei Drancă.

 

(Comunicat USR Botoșani)

 

Încă o avarie: Se oprește apa în mai multe localități
O nouă avarie anunțată de societatea Nova ApaServ.
PNL Botoșani: Noi măsuri pentru oameni și companii
Guvernul României, condus de liberalul Nicolae Ciucă, continuă să protejeze românii de creșterile de prețuri, așa cum și-a asumat în pachetul Sprijin pentru România, și ia măsuri care stimulează economia.
Polițiștii botoșăneni alături de copiii din tabără - FOTO
Activitățile din Tabăra Agafton vor continua pe toată perioada verii, polițiștii dorind să stea de vorbă cu cât mai mulți copii, pentru a-i ajuta să înțeleagă consecințele adoptării unor comportamente nesănătoase și a-i ajuta să găsească alternative sănătoase.
TRAGEDIE: Botoșănean din Italia, mort într-un tragic accident chiar de ziua lui, doi copii au rămas fără tată
Două fetițe mici au rămas acum fără tată și o femeie tânără își plânge soțul.
ACUM: Oaspeți la Maternitatea Botoșani, s-a donat aparatură de aproape 900.000 de lei - FOTOGALERIE
Aparatură modernă pentru Secția de Neonatologie a Spitalului Județean Mavromati.
Județul Botoșani, sub două alerte de Cod Galben: Caniculă și vijelii
Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări pentru județul Botoșani.
ACUM: Doamna care a „încercat marea cu degetul” în afaceri la Botoșăneanul TV, între succes și eșecuri – FOTOGALERIE & VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din anul 2004, după ce a renunțat la un loc de muncă care-i oferea stabilitate.
Tatăl Roxanei, suceveanca ucisă de rechin în Egipt, a aflat de la știri despre tragedie: Singura ei bucurie erau călătoriile
În timp ce, la Suceava, rudele se pregătesc de înmormântare, oficialii din Egipt încearcă să afle ce anume ar fi momit prădătorul marin atât de aproape de zonele cu oameni.
Concursuri-fulger înainte de îngheţarea angajărilor la stat, nici Budăi nu se lasă mai prejos
Ministerele au dat drumul la zeci de concursuri în ultimele zile înainte de îngheţarea angajărilor la stat, intrată în vigoare la 1 iulie şi aplicabilă cel puţin pentru şase luni.
Loading...
Doar 14 ucraineni în centrele de refugiați din Botoșani, SITUAȚIA de marți la frontieră
În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 50 de persoane și 14 vehicule.
Justiția din Botoșani pierde un magistrat de seamă: La prima vedere ar putea părea o știre banală, însă în realitate…
Colegii din Justiție spun că ”magistratura pierde un judecător care s-a luptat de-a lungul anilor pentru devoalarea abuzurilor și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale”.
Gândurile unei absolvente din Botoșani către viitorul licean: Deși pare absurd, eu te încurajez să te ocupi de tine, apoi de școală
”Școala nu m-a învățat nimic”, spun unii dintre cei care au finalizat cursurile liceale. ”Școala m-a învățat să mă descurc singură”, spune Ionela Alexandra, la scurt timp după ce a trecut cu brio de examenul maturității.  
Se dau toţi banii înapoi: Guvernul a decis OFICIAL
Sute de mii de lei vor intra direct pe card.
Ne întoarcem la mască! Ministrul Sănătății: Unele măsuri autoritare nu și-au atins scopul și au format o iritare în rândul populației
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, recomandă din nou masca în spațiile închise.
Loading...
MODIFICĂRI la Codul rutier: Dispare o faptă de comportament agresiv, ce se întâmplă cu perioadele de suspendare a permisului auto
Codul rutier urmează să fie “îmblânzit”, potrivit unui proiect de lege ce va ajunge curând la votul decisiv al deputaților cu propunere de adoptare, o parte dintre măsurile apărute spre începutul anului urmând să fie modificate sau chiar să dispară.
Selecționata României la fotbal s-a impus cu un scor minim în fața Finlandei
(P) Meciul a fost jucat în cadrul Ligii Națiunilor - în Grupa 3 din Divizia B, în a 3-a zi de meciuri România a primit acasă selectionata Finlandei. Această victorie este una deosebit de importantă pentru tricolori deoarece semnifică prima victorie a României în cadrul acestui turneu. Înainte de acest meci, selectionata noastră a suferit 2 înfrângeri consecutive - în meciul împotriva selecționatei Bosniei și Herțegovinei și împotriva selecționatei Muntenegru.
SUMARUL zilei: Apartamente din Centrul Vechi vândute pe sub mână / Actriță din Botoșani în film cu Mircea Bravo / Femeia ucisă de rechin era angajată la Fisc
Locul în care pare că nu se întâmplă nimic este de multe scena unor întâmplări ieșite comun, fie că vorbim despre administrația publică, fie că privim către alte domenii.
Ministrul Sănătății vorbește din nou de valuri: Vârful acestui val în Europa va fi undeva la sfârșitul lunii iulie / Noi avem un decalaj de circa două săptămâni
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni că vârful valului de infectări cu noul virus în România ar putea fi atins între 14 şi 21 august, la două săptămâni faţă de perioada estimată pentru restul Uniunii Europene.
Corul militar al Garnizoanei Botoșani a dedicat un cântec Sfântului Ștefan cel Mare - VIDEO
Corul militar „Răzeșii” al Batalionului 335 Artilerie „Alexandru Cel Bun” din Botoșani a dedicat un cântec Sfântului Ștefan cel Mare.
ANUNȚ PUBLIC Licitație imobile din Flămânzi
STUDIUM GREEN S.R.L., înființată și funcționând în conformitate cu legile din România, cu sediul social pe str. Theodor Mihali, nr. 39-43, spațiul comercial 1, parter, municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj, înregistrată la Registrul Comerțului cu nr. J12/1547/2003, Identificator Unic la Nivel European (EUID) ROONRC. J12/1547/2003, având codul fiscal RO15500551, cont bancar RO04BTRLRONCRT0367428601, deschis la Banca Transilvania, legal reprezentată de Bob Dorin George,
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dna Ada Macovei nu trebuia schimbată de acolo. Dacă tot am schimbat-o trebuia să pui PSD și era PSD. Să schimbăm cu un liberal de-al nostru, nu trebuia să acceptăm acest lucru pentru că ea chiar și-a făcut treaba acolo la ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9449 lei
USD
Dolarul SUA
4.8088 lei
CHF
Francul elveţian
4.9770 lei
GBP
Lira sterlină
5.7845 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5413 lei
XAU
Gramul de aur
278.6640 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2473 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2170 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2642 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7184 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1998 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
36.6 o C
Dorohoi
36.7 o C
Bucecea
35.9 o C
Darabani
31.1 o C
Saveni
37.1 o C
Ştefăneşti
30.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.