Ştiri
CreaFuture a ajuns la final, conferință de închidere după o săptămână maraton – GALERIE FOTO

Conferința de închidere a proiectului Proiectul ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier” a avut loc vineri, 24 septembrie 2021 în sala Mihai Eminescu a Hotelului Rapsodia, cu o prezență de peste 50 de persoane.

Au luat loc în sală și au aflat despre obiectivele realizate ale proiectului parteneri din Ucraina – Cernăuți, de la Centrul Bucovinean de Artă pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Românești precum și de la Casa Corpului Didactic Botoșani.

Cu o zi înainte în aceeași locație în cadrul acestui proiect a avut loc un forum cu peste 130 de persoane, din domeniul educației sau oficialități. Iar în zilele premergătoare, echipa de implementare a avut evenimente în oglindă la Cernăuți în Ucraina unde CreaFuture a fost de asemenea încheiat cu un forum și o conferință/

 

Ce a fost CreaFuture?

 

Proiectul ”CreaFuture - Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”, nr. de referinţă 2 SOFT/1.1./142, a ajuns la ceasul bilanţului. Este un moment bun pentru liderul de proiect- Asociaţia B-Right Media Botoşani- şi partenerii săi- Casa Corpului Didactic Botoșani, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi și Liceul de Arta nr. 5 din Cernăuți, să treacă în revistă realizările proiectului, lecţiile învăţate şi să pună bazele sustenabilităţii activităţilor.

 

O idee pornită de la nevoi comune…

 

Proiectul a plecat de la o certitudine reieșită din statistici actuale, și anume că 80% dintre absolvenții de liceu pornesc în viață, fără a ști cu adevărat care este profesia care li se potrivește. Aceleași statistici arată că 40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii. În cele mai multe dintre cazuri, tinerii absolvenți se trezesc la finalul liceului că nu își pot utiliza cunoștințele obținute în cei 12 ani de educație, decât într-un procent extrem de mic, într-un domeniu care să le ofere independența necesară pentru a porni singuri în viață.

 

Situația este similară și în unitățile de învățământ din Ucraina unde elevii sunt împovărați de ultrateoretizarea materiilor din programa școlară. Proiectul a fost scris în 2018, când totul încă stătea sub semnul unei normalităţi, însă pandemia a acutizat acest fenomen, transferând procesul educațional în sistemul online, un mediu virtual care i-a prins nepregătiți pe elevi și profesori deopotrivă. În acest context, a devenit şi mai stringentă necesitatea de a găsi instrumente adecvate pentru a transmite informaţiile către elevi într-un mod atractiv şi util, care să-I ajute să depăşească toate obstacolele şi să-i pregătească cu adevărat pentru viitor.

 

82 de facilitatori formaţi după reţeta CreaFuture

 

CreaFuture a venit în sprijinul a 82 de facilitatori educaționali, cadre didactice sau lucrători de tineret din România și Ucraina, cu impact direct asupra unui grup țintă format din 1.640 de tineri. Cursanţii au fost selectați de către partenerii din România și Ucraina care s-au ocupat de organizarea cursurilor precum și de partea logistică, în timp ce liderul de proiect şi-a asumat conceperea şi susţinerea întregului program de formare pe ambele părţi ale graniţei, printr-o echipă interdisciplinară ce a inclus un formator şi doi consilieri de dezvoltare personală.

 

Au fost organizate cursuri gratuite în domeniul creativității și dezvoltării persoanale pentru abilități de viață în Botoșani (27-31 iulie 2020, respectiv 7 – 11 septembrie 2020) și la Cernăuți (4 – 6 iunie, 11 – 13 iunie respectiv 17 – 21 iunie 2021) cu 40 de participanți din România şi 42 din Ucraina.

 

Provocările pandemiei şi ˝casa virtuală CreaFuture˝

 

În ciuda restricțiilor cauzate de pandemia cu virusul SARS-COV-2 echipa de implementare a proiectului a depus toate diligențele necesare pentru ca proiectul să își atingă scopul final, iar beneficiarii să aibă parte de cursurile organizate atât la Botoșani (România) cât și la Cernăuți (Ucraina). Au fost numeroase perioade, mai lungi sau mai scurte, în care a fost nevoie de suspendarea proiectului pentru ca facilitatorii în domeniul educației să poată participa la orele de curs în format fizic, aşa cum fusese prevăzut în proiect. Echipa de formatori şi echipa de management au lucrat permanent la planuri de contingenţă, pentru a nu reduce din impactul dorit al proiectului, cu respectarea în acelaşi timp a tuturor restricţiilor impuse de cele două state, în lupta cu virusul.

 

S-a început cu Botoșaniul, unde cursurile au avut loc într-un cadru inedit, în aer liber. Ambele serii s-au bucurat de metodele de educație non-formală ce au fost prezentate şi testate ˝la firul ierbii˝. După finalizarea modulelor de formare, la Botoşani s-au demarat laboratoarele de creativitate, unde cursanţii au aplicat metodele învăţate în activităţi cu minim 20 de tineri. Cifrele au început să fie înregistrate pe instrumentele de monitorizare a impactului proiectului: 40 de cursanţi şi 800 de beneficiari finali erau deja o realitate.

 

În paralel, a fost creat site-ul proiectului, https://creafuture.ro- o ˝casă virtuală˝. Acasă la CreaFuture înseamnă locul unde toate persoanele interesate pot obține într-un mod extrem de facil informații legate de acest proiect şi de metodele prezentate în cadrul activităţilor de formare. Este un instrument destinat profesorilor din Botoșani (RO) și Cernăuți (UA), cu impact final asupra a sute de elevi care vor avea parte de o fărâmă de non-formal la orele de curs.

 

A urmat o pauză de suspendare pentru ca vizita echipei de implementare să poată fi permisă de autoritățile ucrainene, și așa se face că, 9 luni mai târziu CreaFuture a ajuns la Cernăuți, în Ucraina, printre cadrele didactice care își desfășoară activitatea la unitățile de învățământ din zona respectivă. Activitățile specifice proiectului s-au desfășurat la sediul Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti. În mod identic cu cele de la Botoșani, și în facilitatorii în domeniul educației au fost împărțiți în două serii. După absolvire, asemenea colegilor lor din Botoşani, şi cursanţii din Cernăuţi au demarat laboratoarele nonformale în care au aplicat practic metodele învăţate pe parcursul formării. Astfel, proiectul a mai generat 42 de absolvenţi ai cursului şi 840 de beneficiari finali.

 

Camere de stimulare a creativităţii la Botoşani şi Cernăuţi

 

Pentru ca profesorii şi lucrătorii de tineret de pe cele două părţi ale graniţei să poată organiza activităţile nonformale într-un cadru cât mai adecvat, prin proiect s-au înfiinţat şi două camere de stimulare a creativităţii. La Botoșani, acest laborator a fost înființat în incinta partenerului Casa Corpului Didactic și inaugurat într-o zi de mare însemnătate națională – 5 octombrie 2020, când în fiecare an se marchează Ziua Internațională a Educației, având parte de prezența lui Cezar Grozavu, directorul Biroului Regional de Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Suceava.

 

„Mă bucur mult că reușiți să vă întâlniți, că duceți activități în calendarul propus mai departe, este o mare provocare în contextul dat, al granițelor închise, al problemelor de COVID, al asigurărilor medicale și a tuturor piedicilor administrative care apar și mâine nu știm ce mai urmează. Sper să fie un plus valoare pentru organizație, pentru CCD dar și pentru cadre didactice, elevi, toți beneficiarii astfel încât să răspundă nevoilor tinerilor din ziua de astăzi care sunt, vedeți, din ce în ce mai virtuali, din ce în ce mai conectați în digital și mai puțin în întâlnirea fizică”,

Cezar Grozavu, directorul BRCT Suceava

 

La Cernăuți, partenerii ucraineni au amenajat laboratorul de educație non formală în incinta Liceului de Artă nr. 5, evenimentul inaugural fiind marcat pe data de 18 iunie 2021

În prezența gazdelor, Vasyl Andrusiak, directorul Liceului de Artă nr. 5 Cernăuți, alături de Pavlo Holovaty, managerul de proiect de la partenerul ucrainean și alți reprezentanți ai unității, s-a inaugurat laboratorul de creativitate.

 

„Este rezultatul acestui proiect și înțelegem perfect, că una este ca acest proiect să fie deschis și alta este să fie plin, să se dezvolte, sau să dezvolte copii, tineri, în toate direcțiile. Vom sprijini dezvoltarea acestui laborator. Cred că v-ați convins că, tinerii care studiază la acest liceu sunt într-adevăr personalități creative. Însă creativitatea trebuie dezvoltată în toate direcțiile și obiectivul prinicipal este dezvoltarea comunicării”,

Pavlo Holovaty, responsabil de proiect de la partenerul ucrainean

 

Beneficiind de resursele puse la dispoziţie de cele două laboratoare şi de experienţa practică dobândită în cadrul cursurilor, absolvenţii au organizat activităţi şi au depus proiecte individuale reunite într-o broșură cu metode de bune practici ce este disponibilă în mod gratuit pe pagina electronică oficială a proiectului. 

 

Forumuri transfrontaliere

 

Toți absolvenții cursurilor de creativitate și dezvoltare a abilităților de viață se vor reuni împreună cu alţi specialişti din domeniile relevante pentru schimburi de experiență și know-how în cadrul celor două forumuri organizate la Botoșani (RO) și Cernăuți (UA), la finalul lunii septembrie, urmate de două conferințe de închidere a proiectului, unde se vor discuta şi planurile de viitor pentru asigurarea menţinerii impactului pe ambele părţi ale graniţei.

 

CreaFuture pe scurt

 

Finanțator: Uniunea Europeană, Instrumentul European de Vecinătate, Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020; Bugetul aprobat: 220.197 euro; Obiectiv general: Creșterea accesului tinerilor din Botoșani (RO) și Cernăuți (UA) pe piața muncii și dezvoltarea abilităților lor de viață și a creativității prin cooperarea transfrontalieră în domeniul educației, până în 2024. Înființarea unei comunități transfrontaliere de specialiști în creativitate și abilități de viață în zona Botoșani și Cernăuți pe baza principiului 3 C (comunicare - cooperare - comunitate), pe durata de implementare a proiectului.

 

Realizări:

 

  • 4 organizaţii din România şi Ucraina implicate în toate activităţăile proiectului;
  • 42 de facilitatori în domeniul creativităţii şi dezvoltării personale formaţi;
  • 1.680 de participanţi la laboratoarele nonformale;
  • 40 de metode de educaţie nonformală predate şi experimentate în timpul cursurilor şi laboratoarelor;
  • 1 broşură de bune practici pusă la dispoziţie gratuit pentru toţi actorii educaţionali;
  • 2 camere de stimulare a creativităţii deschise la Botoşani şi Cernăuţi;
  • Un site al proiectului şi pagini pe reţelele sociale pline de fotografii, filmări, testimoniale, modele de bună practică;
  • Un film al proiectului, numeroase comunicate şi inserţii în mass-media RO-UA.
loading...
Conferință de închidere a unui proiect transfrontalier: Rămas bun, Cernăuți, rămas bun CreaFuture în Ucraina! - FOTO&VIDEO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Florin Țurcanu a reacționat după acuzațiile că ar conduce „din umbră” societatea Nova Apaserv
Fostul președinte al Consiliului Județean, actualmente în structura de conducere a Filialei Județene ALDE Botoșani a reacționat în urma unui comunicat de presă transmis de USR.
Românul care a trăit coșmarul pușcăriilor din China ajunge la Botoșani în cadrul unui pelerinaj de 100 de zile prin țară
2.922 de kilometri pentru 2.922 de zile de detenție, în pelerinaj fiind incluse principalele locuri de detenție, tortură și exterminare a foștilor deținuți politici din România.
O fată de 15 ani a plecat de acasă, de două săptămâni nu a mai dat nici un semn
Dacă ați văzut-o pe Petronela, sunați la 112 sau anunțați urgent cea mai apropiată unitate de Poliție.
MAI caută doi medici pentru Botoșani, CUM se face recrutarea
Posturile de medic specialist  sunt prevăzute cu gradul profesional maxim de comisar de poliție.
Cu alcoolemie 1,38 mg la volan: Prins de polițiști după ce a produs un accident rutier
Accidentul a fost produs de un botoșănean de 52 de ani.
RESTRICȚII la apă în patru comune, afectați vor fi și cetățenii din Dorohoi
Din cauza creșterii consumului de apă, resursele din rezervoarele de înmagazinare ale Nova Apaserv S.A Botoșani se epuizează cu rapiditate, fiind necesară refacerea periodică a acestora.
Mai bine de doi ani de închisoare și amendă de 1.800 de lei, după o ispravă în trafic
Botoșăneanul de 30 de ani a fost ridicat de acasă și dus direct la Penitenciar.
Protestatarii s-au întâlnit cu autoritățile, CE revendicări au avut în fața prefectului – GALERIE FOTO
Drepturi salariale, plata sporurilor, dar și corelarea salariilor angajaților au fost câteva dintre problemele ridicate de sindicaliștii care au ieșit astăzi în Piața Revoluției pentru a-și striga nemulțumirile.
ACCIDENT pe Calea Națională: Copil lovit pe trecerea de pietoni, polițiști anunțați prin 112
În urma impactului, minorul a fost transportat la spital.
Loading...
ACUM: Protest în Piața Revoluției, puzderie de angajați cu pancarte și stegulețe: Muncă da și plata ba - FOTO & VIDEO
Un protest are loc în aceste momente în Piața Revoluției din municipiul Botoșani.
Doi porci și zeci de păsări au murit, la un pas de a arde toată casa după ce o fetiță de 5 ani s-a jucat cu chibriturile
21 de intervenții ale pompierilor botoșăneni, în ultimele 24 de ore.
Călugăr mort la 44 de ani, înmormântat la Mănăstirea Gorovei: Om bun, om cu inimă bună, orfan, neînțelesGALERIE FOTO
S-a stins cu doar câteva zile înainte de a împlini 44 de ani.
Lecturi de poezie la Memorialul Ipotești: Mariana Codruț în dialog cu Bogdan Crețu
În cadrul Școlii de vară pentru tineri cercetători filologi (doctoranzi și masteranzi), care a ajuns la ediția a IV-a și se desfășoară la Memorialul Ipotești în perioada 27 iunie – 3 iulie 2022, se va organiza o întâlnire cu poeta Mariana Codruț și criticul literar Bogdan Crețu.
Camion răsturnat pe un drum din județ, piatră împrăștiată pe carosabil
Un accident rutier produs pe un drum din județ a perturbat traficul în zonă preț de câteva ore.
Loading...
La mulţi ani, Petru, la mulţi ani, Pavel! Obiceiuri şi tradiţii la marea sărbătoare
Apostolii Petru şi Pavel (sau Paul), patronii spirituali ai penitenciarelor, sunt sărbătoriţi pe 29 iunie.
Primăria din Botoșani care a cumpărat un SUV de 40.000 de euro, dar riscă să fie executată silit
Autorităţile locale spun că această achiziţie îi ajută să facă economie la buget, dar în acelaşi timp primăria este în pragul executării silite.
Cea mai mare cumpănă prin care a trecut o artistă din Botoșani: Eu m-am dus peste apă, m-a scăpat de la moarte
Trecutul din mediul rural a venit, la pachet, cu o groază de peripeții pe care artista nu le-a ratat. Iar una dintre povești era chiar să se sfârșească tragic.
Căutat în toată Europa: Botoșănean arestat pe Aeroportul Internaţional din Bacău
Un bărbat din judeţul Botoşani, dat în urmărire internaţională, a fost prins imediat de a coborât din avion.
ACCIDENT pe drumul Suceava-Botoșani, după ce un șofer a intrat pe contrasens
Un bărbat a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe, după un accident rutier petrecut pe DN 29 Suceava-Botoșani.
2022, un an excelent pentru a cumpăra un televizor inteligent
(P) Cu ocazia Cupe Mondiale din Qatar din acest an, producătorii de televizoare inteligente se așteaptă la o creștere a vânzărilor acestora, deoarece, în general, într-un an de Cupă Mondială, interesul pentru achiziționarea acestui tip de bunuri de folosință îndelungată crește.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mă rog la bunul Dumnezeu să prind eu vremea în viaţă când se va reface Mitropolia Bucovinei la Suceava, pentru că merităm. Noi am avut-o. Sunteţi aici preoţi, care alături de noi, de mireni, avem această obligaţie să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9430 lei
USD
Dolarul SUA
4.7005 lei
CHF
Francul elveţian
4.9319 lei
GBP
Lira sterlină
5.7237 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4468 lei
XAU
Gramul de aur
274.3717 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2440 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2478 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6495 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1998 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
35.4 o C
Dorohoi
34.5 o C
Bucecea
34.8 o C
Darabani
34.0 o C
Saveni
34.9 o C
Ştefăneşti
30.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.