De la 1 octombrie salariile vor crește pentru unii angajați.
Acum, un milion și jumătate de români sunt plătiți cu salariul minim. Pentru altă jumătate de milion însă, așteptarea se prelungește.
Asta, după ce Guvernul și-a dat seama, chiar în ziua în care trebuia să ia decizia, că eliminarea facilităților fiscale pentru cei din construcții, agricultură și industrie alimentară va duce, în ciuda majorării salariului minim, la o scădere a veniturilor nete.
Până la noi calcule angajații din aceste sectoare vor rămâne cu actualele salarii minime.
Un milion și jumătate de români câștigă salariul minim pe economie, adică 28% din numărul total de salariaţi activi, potrivit datelor oficiale, scrie știrileprotv.ro
Pentru ei, de la 1 octombrie, salariul minim brut pe economie crește de la 3.000 de lei în prezent, la 3.300 de lei, a decis Guvernul. Asta înseamnă că un angajat va primi, în mână, cu 181 de lei mai mult față de acum, adică în total de 2.079 de lei, arată calculele făcute de Executiv, care includ o facilitate fiscală.
Pentru angajații din construcții, agricultură și industrie alimentară, care au reglementări separate în această privință, decizia a fost amânată în ședința de guvern.
Premierul i-a cerut ministrului finanțelor să refacă toate calculele după ce sindicatele au atras atenția că în mod paradoxal după ce vor fi mărite, lefurile vor scădea de fapt prin eliminarea facilităților fiscale.
Marcel Ciolacu, Prim-Ministru: „Calculele prezentate în această dimineață de Ministrul Finanțelor arată că, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară ar fi putut scădea. Eu nu sunt de acord cu acest lucru. Am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanță.”
Peste 510.000 de angajați din construcții, agricultură și industrie alimentară așteaptă noile calcule ale Guvernului, după ce oficialii și-au dat seama că introducerea plății contribuției la sănătate, de 10%, de care sunt acum scutiți, le-ar scădea veniturile nete.
De exemplu, în cazul celor din construcții, salariul minim este 4.000 de lei brut, ceea ce înseamnă un net de 3.150 de lei. Dacă brutul ar fi urcat la 4.500 de lei, așa făcuse inițial calculele guvernul, netul ar fi scăzut la 3.094 de lei. Asta ar fi însemnat că un salariat ar fi luat cu 56 de lei mai puțin acasă. Pentru ca angajatul să-și păstreze veniturile nete, ar fi nevoie de un brut majorat la 4.600 de lei.
Și în sectorul agro-alimentar, ar fi nevoie de o creștere mai mare decât cea calculată inițial. De pildă, o majorare la 3.500 de lei a salariului brut ar însemna un câștig pe net de 44 de lei față de cât primește acum, 2.363 de lei.
De la 1 ianuarie 2024, premierul spune că va urma o nouă creștere a salariului minim, pe care o va negocia cu patronatele și sindicatele. Mai mult, intenția ar fi de creștere diferențiată, așa cum au cerut patronatele.
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024