Ştiri
Crina Andriucă: După această perioadă de izolare, în România, lucrurile, din păcate, vor rămâne la fel

A terminat liceul la Botoșani, apoi a urmat Studii Europene în Cluj, după care s-a îndreptat către teatru. Tot la Cluj. Spune că această pandemie ”ne leagă pe toţi”, dar din păcate România va rămâne la fel.

Un interviu realizat de Andrei Crăciun, despre căutările unor tineri artiști în vreme de pandemie.

 

-Drum. Crina Andriucă, actriță. De unde vine Crina și unde vrea ea să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea sa. Cum s-a format actorița de astăzi? Cine ești dumneata, Crina?

 

-Drum. “Drum bun și fericire după drum”. A fi artist și cetăţean în România este într-adevăr o provocare. Am terminat liceul la Botoșani, profil real. Am trăit așa… cu multe reguli și fără prea multă expunere  la artă,  frumos, empatie ori deschidere. Bineînţeles că în suflet aveam o mare pornire romantică  vizavi de lucrurile acestea, dar o trăiam în secret, ca pe un ceva doar al meu. Mai târziu, din lipsă de îndrumare și curaj, am început cursurile Facultăţii de Studii Europene, în Cluj. Am învăţat multe lucruri constructive dar nimic suficient de satisfăcător pentru universul meu interior. Am tras un mare loz în această facultate – am avut parte de  un profesor care să mă încurajeze să urmez ceea ce mă face să mă simt vie, prin urmare am renunțat la facultatea de studii europene. De asemenea un bun prieten buclat a avut o mare influenţă asupra deciziei mele. A urmat o serie de câteva admiteri și am intrat la Facultatea de Teatru și Film (UBB, Cluj) – aici urmează câteva povești haioase și intense, apoi licenţa, masteratul (mentorul meu fiind doamna Miriam Cuibus, un pedagog și un actor foarte bun. Ne-a înzestrat cu un pachet mare de cunoștințe care încă sedimentează, și ce bine că da!), teatru independent, teatru de stat iar acum amândouă. Viața mea artistică e  tot mai antrenantă. Există multă artă bună în jurul meu, consum cu drag și cred în libertate de expresie. Mă interesează mai puţin trendurile si cred că e destul loc pentru toţi – timpul filtrează cel mai bine lucrurile. În fond determinarea, profesionalismul si atitudinea față de muncă  fac diferența.

 

-Spectacole. Unde să vină publicul spectator să vă vadă, cu apetitul deschis de citirea interviului? Unde ești de găsit? Pe marele ecran, precum și pe ecranele mici și mijlocii te-am putea întâlni?

 

-Acum suntem foarte ușor de găsit, la fel și munca noastră. Mai ales de când suntem carantinaţi – totul e online. Sunt actriţă angajată a Teatrului de Nord din Satu-Mare (unde vă aștept pe toti cu drag când nu e pandemie. Mă bucur că fac parte din Trupa Mihai Raicu, o trupă dinamică într-o continuă căutare de noi direcții artistice, unde se fac proiecte tot mai interesante ). În restul timpului, activez, în Cluj, în cadrul “Mendel Collective”, un colectiv multidisciplinar de artiști independenți (practic explorăm împreună ce se întâmplă când pui la un loc mai multe arte lucrând în jurul unui concept, pe scurt sincretism. Și aici trebuie să o menționez pe Adina Roman care structurează și pregătește suportul teoretic al lucrărilor); e frumos și constructiv să fac ce îmi place într-un cadru sănătos, echilibrat, autentic. Prefer să lucrez cu artiști care au plăcere să lucreze cot la cot și să parcurgă procesul cu răbdare, neștiind întotdeauna care va fi rezultatul final. Lucrurile se întâmplă în timp, au nevoie de timp, iar reușita presupune o serie de eșecuri – și eu încep să înţeleg asta.

 

-Autoizolare. Cum v-ați descurcat în autoizolare, cum v-a priit, ce n-a fost bine, ce credeți că urmează? Pentru teatru, pentru noi toți?

 

-Personal a fost și este o perioadă foarte bună pentru interiorul meu creativ. Îmi petrec izolarea împreună cu Colectivul într-o locație la munte, în județul Harghita. Avem toate condiţiile necesare pentru a crea: natură, aparatură si oameni care să inspire, fie ei și în online. Am conceptualizat multe idei bune, a fost o perioadă cel puţin interesantă. (și tot aici am descoperit existenţa scorpionului de carte; l-am găsit într-o noapte sub pernă). În online, am surprins multă interacţiune bună, dar și mai puţin bună și… ce chestie că ne leagă pe toţi această pandemie, pe TOȚI! (indiferent de orice factor care înainte dădea impresia de insectar: etnie, rasă, sex, statut, etc.). În ceea ce privește teatrul, cum avea să funcţioneze… a fost destul de confuz la început, apoi încet a început să se creioneze un soi de dinamică, iar acum cu toții căutăm forme noi de a face teatru în condițiile actuale. După această perioadă de izolare, în România, lucrurile, din păcate, vor rămâne la fel. Și asta pentru că nu suntem ușor impresionabili – te-ai aștepta ca lumea să  tragă concluzii și astfel să urmeze schimbări majore. Dar pare, mai degrabă, că e un drum pavat cu pietre înaintea noastră, și cu greu mă gândesc la tot ceea ce urmează. Trebuie să lucrăm mult împreună ca să poate veni vorba de o schimbare.

 

Interviul integral, pe viitorulromaniei.ro.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Actrița Gabriela Nistorică va fi condusă astăzi pe ultimul drum, foștii colegi din teatru îi aduc un ultim omagiu - FOTOGALERIE
Actrița din Botoșani care răstoarnă prejudecăți: Încep să tolerez din ce în ce mai greu să aud ”Ehe, nu mai sunt actorii de altădată” - GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Rareș Prisacariu a dus la școală trofeul câștigat la Românii au talent: Aceștia sunt minunații mei colegi! GALERIE FOTO
Rareș Prisacariu, câștigătorul sezonului 13 al concursului Românii au talent, a avut parte de o primire foarte frumoasă din partea colegilor de clasă.
Elevii botoșăneni sunt “Prietenii Pompierilor”: Echipele care vor reprezenta județul la etapa națională – GALERIE FOTO
120 de elevi s-au întrecut, astăzi, pentru trofeul “Prietenii Pompierilor”.
Se caută preot în Botoșani: Postul este vacant, dar parohia nu are biserică
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condițiile statutare de transfer.
Sara pe deal a unit sute de botoșăneni într-un loc în care interpreții și creația se întâlnesc și dau viață artei - GALERIE FOTO
Prima ediție a evenimentului a adus pe scenă artiști a căror muzică i-a binedispus pe melomanii botoșăneni și nu numai.
Botoșănean oprit de polițiștii suceveni, șoferul s-a întors acasă cu un dosar penal
Botoșăneanul a fost depistat cu probleme la mașină, el fiind acum cercetat penal.
Sexagenar prins cu trei persoane în mașină: polițiștii i-au interzis 6 luni să mai folosească automobilul
Agenții Serviciului Rutier au depistat, ieri, pe strada I.C. Brătianu, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 60 de ani, din comuna Sulița.
Polițiștii i-au golit unui botoșănean mașina plină de lemne
Ieri, în intervalul orar 16:00 - 20:00, Secția de Poliție Rurală 10 Ștefănești a desfășurat o acțiune pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră și pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic
Și-a luat... viteză! Polițiștii l-au oprit pentru una, au descoperit alta
O echipă a Serviciului Rutier a oprit pentru control, pe drumul național D.N. 29 C, în comuna Vârfu Câmpului, un autoturism care circula cu viteză peste limita legală.
Tânără ridicată din oraș și băgată după gratii pentru tâlhărie
În cursul zilei de vineri, cadrele Poliției Săveni au identificat o tânără, de 34 de ani, din oraș, pe numele căreia era emis, de către Judecătoria din localitate un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.
Descindere în casa unui botoșănean care efectua intervenții chirurgicale nepermise asupra câinilor
Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au pus, vineri, în executare un mandat de percheziție domiciliară, în comuna Gorbănești, la locuința unei persoane bănuită de comiterea infracțiunii de ”intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal”, precum cuparea urechilor și codotomie, tăierea cozii.
Primăria vrea să transforme Botoșaniul în ”Orașul Copiilor” de 1 Iunie: Autobuz magic, prinți și prințese pe pietonal, târg, filme gratuite, șah gigant și multe altele - FOTOGALERIE
Confetti, baloane, concursuri, spectacole și producții cinematografice, ateliere și defilarea personajelor de poveste, toate acestea dar și multe altele vor fi puse la dispoziția copiilor, din dorința Primăriei Municipiului Botoșani de a crea, pentru cei mici, de ziua lor, „o lume de poveste”, se arată într-un comunicat trimis de instituție.
Încă o afacere pe spatele refugiaților: patru suceveni au șantajat și bătut transportatorii din Cernăuți ca să plătească taxă de protecție
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava împreună cu polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat joi patru percheziții domiciliare într-un dosar privind constituirea unui grup infracțional organizat și șantaj.
Unul dintre cei mai mari lideri sindicali din România îi cere demisia ministrului Budăi: Nu a făcut decât să bulverseze toate sistemele, pensiile publice, pensiile speciale, legea salarizării bugetare
Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” înglobează peste jumătate de milion de lucrători, iar președintele Bogdan Hossu a lansat un atac dur la adresa ministrului PSD al Muncii, Marius Budăi, solicitându-i din nou să renunțe la funcție.
Botoșănenii au comandat anul trecut de 6 ori mai mulți burgeri față de 2021, seara e nebunie
În 2022, românii au comandat prin intermediul Glovo peste 9 milioane de burgeri, cu 40% mai mult față de anul precedent. Consumatorii din județul Botoșani au avut un rol important în această creștere.
Deputatul USR Andrei Drancă: Incredibil! Guvernul Ciucă nu găsește bani pentru profesori, dar găsește pentru funcționarii din administrație
Ordonanța de urgență adoptată vineri de Guvernul Ciucă nu doar că este foarte departe de doleanțele profesorilor aflați în grevă generală, dar reprezintă și o sfidare adusă acestora: funcționarii din administrație vor primi, de-a valma, o majorare a salariilor cu aproape 10%, arată USR-iștii într-un comunicat trimis redacției.
Șefii polițiilor de frontieră din România și Ucraina s-au întâlnit la Botoșani, de la combaterea contrabandei la scăderea timpilor de așteptare în vămi – FOTOGALERIE
În perioada 25 – 26 mai, la Botoşani s-a desfăşurat întâlnirea bianuală de lucru a şefilor structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Române de la graniţa cu Ucraina cu omologii din cadrul Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, în baza Tratatului dintre cele două state privind regimul frontierei de stat româno - ucrainene, colaborare şi asistenţă mutuală în problemele de frontieră.
Misiune specială a pompierilor: Ziua Copilului sărbătorită în avans – GALERIE FOTO
Sute de copii din Darabani au sărbătorit, în avans, Ziua Internațională a Copilului, alături de pompieri.
Profesoară cu 20 ani de activitate la catedră, izbucnire în fața prefectului: Dragii noștri conducători să coboare în școala reală
Livia Petrune are petrecuți la catedră 20 de ani și a făcut parte din delegația care s-a întâlnit cu prefectul în timpul protestului de vineri, 26 mai 2023.
PROTEST la București, gloanțe în Parlament, AUR-iștii botoșăneni atacă un proiect de lege pe care nici nu l-au citit: Educația sexuală să înceapă de la 6 luni  - VIDEO
Peste 200 de botoșăneni au ajuns la București la începutul acestei luni pentru protestul împotriva proiectului de lege privitor la combaterea separării copilului de părinți. La votul din Camera Deputaților, botoșăneanca Ariadna Cîrligeanu a intrat în sală cu gloanțe.
Șefii de la Botoșani, discursuri „motivaționale” în fața a sute de elevi: Aveți încredere în voi/Urmează ani de liceu cu emoții la română VIDEO
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) organizează timp de două zile Târgul Liceelor.  Deschiderea oficială a avut loc vineri începând cu ora 10:00 în sala de sport a Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”.
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.2 o C
Dorohoi
15.1 o C
Bucecea
16.5 o C
Darabani
14.6 o C
Saveni
15.4 o C
Ştefăneşti
15.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.