Ştiri
Cum a ajuns concubinajul la modă printre ţăranii din Botoșani: Când nu le mai convine pleacă fiecare în legea lui şi iau pe alţii şi tot aşa

Sărăcia, consumul de alcool şi noile mentalităţi au schimbat tradiţia căsătoriei în satele din judeţul Botoşani.

Dacă până acum trei decenii erau o ruşine, concubinajul a devenit o modă printre săteni, cu implicaţii sociale, spun specialiştii.

 

Până la începutul anilor 2000, în satele din judeţul Botoşani, căsătoria era sfântă. Orice cuplu trebuia să-şi oficializeze relaţia la cel mult două luni de la prima întâlnire. În caz contrar ruşinea şi stigmatul plana asupra întregii familii.

 

„Dacă trăiau fără cununie erau consideraţi oameni de nimic. Destrăbălaţi, fără căpătâi. Ruşinea, ruşinii”, spune Dumitru Lionte, un bătrân de 80 de ani din satul Cristeşti.

 

Pe parcursul a numai două decenii, însă, această tradiţie aproape că a dispărut în lumea satului botoşănean. Statisticile arată că numărul de căsătorii înregistrate s-a redus la jumătate, cu toate că oamenii au continuat să-şi unească destinele. Fără acte, însă, scrie Adevărul.

 

 

„Când nu le mai convine, pleacă fiecare în legea lui”

 

Constantin Gabur, ofiţer al stării civile din Botoşani şi totodată însărcinat cu evidenţa populaţiei, spune că fenomenul are ca efect şi o creştere explozivă a numărului copiilor rezultaţi din relaţiile cuplurilor necăsătorite.

 

„Pot spune că aproximativ doi din zece copii provin din aceste cupluri necăsătorite”, precizează acesta.

 

Autorităţile locale din comunele botoşănene spun că numărul căsătoriilor a scăzut dramatic şi că oamenii preferă să stea împreună fără forme legale.

 

„Sunt mult mai puţine căsătorii. Este un fenomen într-adevăr. Concubinajul este noua modă, culmea şi la ţară, unde înainte ruşine. Cred că de vreo 20 de ani se întâmplă lucrurile astea. Fac copii, stau împreună dar nu fac acte. Trăiesc aşa”, spune Dumitru Chelaru, primarul comunei Pomârla.

 

Alţi primari spun că au ajuns să se mai căsătorească doar tinerii din familiile cele mai bune ale satului, adică copii de preoţi, profesori, funcţionari sau oameni cu ceva stare întorşi din străinătate. Restul trăiesc masiv în concubinaj. Ba chiar se ajunge la situaţia în care un bărbat sau o femeie să aibă mai mulţi copii din mai multe relaţii de concubinaj cu parteneri din acelaşi sat.

 

„Se cuplează cum pot şi cum le dictează şi interesul. Femeile sărmane pe lângă cei care mai au măcar o amărâtă de căsuţă, un purcel, nişte găini. Bărbaţii, mai ales cei văduvi sau singuri, să aibă cine le clăti o haine sau găti un borş, şi să aibă şi ei femeie acasă, înţelegi matale. Dacă stau fără acte, când nu le mai convine pleacă fiecare în legea lui şi iau pe alţii şi tot aşa”, mărturiseşte nea Stelică, un sătean din zona Coşula.

 

 

„Preferă să stea fără nicio obligaţie”

 

Sătenii în vârstă şi consideraţi gospodari ai satelor privesc cu îngrijorare ceea ce se întâmplă. Aceştia spun că mulţi săteni refuză să se căsătorească fiindcă preferă o viaţă fără obligaţii. În caz că nu se mai înţeleg cu partenera pot pleca fără să mai umble pe la tribunale, iar în lumea satului dovedirea paternităţii este o treabă puţin cunoscută şi prea costisitoare ca să-şi bată cineva capul cu ea.

 

„Preferă să stea aşa, fără nicio obligaţie. Deja îi lege să nu se mai căsătorească. Dacă se iau unul cu altul au responsabilităţi. Şi mai ales bărbaţii nu vor bătaie de cap. Să nu spuie cât rachiu să bea şi pe unde să nu mai umble. Nu vor să aibă obligaţii, să fie legaţi unul de altul. Mulţi pleacă în afară şi gata nu-i mai vede nimeni. Lasă copii, lasă tot. Pleacă mame, îi lasă cu taţii, dar şi mai mult invers. Dacă sunt căsătoriţi îi ţine în loc, îi aşteaptă Tribunalul, îi dă celălalt la poliţie că a fugit din familie, mai plătesc pensie. Aşa şi-a luat pălăria şi duşi îs”, ne explică tanti Florica din Cristeşti.

 

 

Ce spun specialiştii

 

Specialiştii sunt de părere că această schimbare de optică şi tradiţie în lumea rurală botoşăneană ţine de un cumul de factori, arată sursa citată.

 

Felicia Mihai, specialist în asistenţă socială şi şef complex servicii comunitare în cadrul DGASPC Botoşani, spune că pe primul loc sunt factorii psihosociali.

 

„Din cauza problemelor, traumelor pe care le-au suportat în primii şapte ani de viaţă, au sechele emoţionale pe termen lung. Aceşti oameni au incapacitatea de a rămâne într-o relaţie, de a-şi consolida o căsnicie şi de a merge pe un alt model familial decât cel văzut în familia biologică. Nu au pârghiile emoţionale de a întemeia o căsătorie fiindcă au temeri de a rămâne într-o astfel de căsnicie, iar fără legalizarea căsătoriei au posibilitatea aceea de a evada. Nu poate dărui ceea ce nu a primit. Sărăcia evident joacă un rol ca în toate filmele actuale, dar nu joacă rolul primordial, ci mai mult de factori psihosociali. Consumul de alcool joacă de asemenea un rol dar are la bază aceeaşi factori”, precizează Felicia Mihai.

 

Consecinţele unei vieţi petrecute în concubinaj, mai ales atunci când cuplul se luptă cu sărăcia, iar la mijloc se află şi copii (cel mai adesea), sunt multiple, mai ales în plan economic şi social. Aceste cupluri nu pot face împrumuturi, nu pot accesa anumite programe, iar copiii uneori nu au un tutore legal stabilit.

 

„Îşi pune amprenta pe toate planurile atât social, economic cât şi psihologic în tot contextul familial al unui cuplu. În situaţia în care familia este consolidată printr-un act juridic atunci ar beneficia şi de alte facilităţi în plan social şi economic”, precizează Felicia Mihai.

 

loading...
Rupi logodna? Ce se întâmplă cu inelul - DECIZIA unei instanțe din Botoșani
Cerere în căsătorie de Ziua Națională: Un jandarm botoșănean i-a oferit inelul iubitei în aplauzele tuturor – VIDEO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Ministrul Educației, despre desființarea inspectoratelor școlare: Mă tem că …
Ministrul Sorin Cîmpeanu a oferit un punct de vedere cu privire la desființarea inspectoratelor școlare.
Șofer mort în accident, a lovit un botoșănean apoi a luat la rând copacii de pe marginea drumului – FOTO & VIDEO
Un botoșănean a fost lovit cu mașina de către un șofer care a decedat la spital. 
Botoșaniul, din nou județ verde: A scăzut rata de infectare, probleme mari într-o comună
Grupul de Comunicare Strategică a transmis situația epidemiologică de la nivel național.
Expoziție permanentă dedicată marelui poet la Memorialul Ipotești – GALERIE FOTO
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu a vernisat în cadrul Zilelor Eminescu, Ediția ianuarie 2021, expoziția permanentă intitulată Botoșani – Ipotești, secolul XIX, aflată în holul Muzeului Tematic Mihai Eminescu.
Dosar penal pentru un șofer din Botoșani oprit de polițiști
Control cu probleme pentru un bărbat de 53 de ani.
Circ în fața polițiștilor: CUM a fost surprins un botoșănean circulând în trafic
Polițiștii continuă cercetările în acest caz.
RAZII în trafic: Pietoni amendați, șoferi trași pe dreapta și lăsați fără permis
Au fost aplicate amenzi de 7.800 de lei.
Ministrul Educației a semnat ordinul: CE se întâmplă cu clasele de liceu
Astfel, inspectoratele şcolare vor transmite până la data de 1 februarie 2021 la Ministerul Educaţiei proiectele planurilor de școlarizare revizuite conform noilor reglementări.
Un afacerist din Botoșani este dat în urmărire internațională
Un om de afaceri născut la Botoșani a fost dat în urmărire de polițiști.
Loading...
Botoșăneni ridicați de polițiști dintr-un bloc după chefuri de pomină
Oamenii au sunat la Poliție.
BĂTĂLIE pe posturile de asistent de la Mavromati – CÂȚI candidați s-au înscris
Posturile de la Spitalul Mavromati suscită în continuare interesul botoșănenilor.
Strigătul DISPERAT al unui botoșănean: La aflarea diagnosticului am vrut să mă sinucid / Nu am pe nimeni care să mă ajute și îmi este teamă, te rog, ajută-mă!
Are 36 de ani, este din Botoșani și suferă de o boală cruntă.
Suporterii Dinamo, gest uriaș pentru jucători: CUM se va deplasa echipa la Botoșani
Dinamo se va deplasa la Botoșani în cele mai bune condiții, datorită suporterilor-acționari.
Drumul de la Est la Vest al unei botoșănence: Masca e la ordinea zilei și în non-UE, să nu care cumva să-mi pierd obișnuința românească - FOTOGALERIE
Observă locuri, oameni, tezaurizează într-un mod personal și plin de umor întâmplările cotidianului.
Loading...
Pompierul-student salvator la 22 de ani: În lupta cu flăcările știi că pericolul te așteptă la fiecare pas, e ca și cum aș fi legat la ochi
Născut la Dorohoi, Rareș salvează vieți la Iași. Este pompier, paramedic SMURD, în același timp și student. În mijlocul flăcărilor, în ger sau arșiță, botoșăneanul spune că a visat de la 3-4 ani să devină salvator. Următorul vis? Ca peste ani să se întoarcă acasă, unde să își administreze propria fermă de cai.
Botoșănean condamnat la închisoare, dibuit într-o localitate aflată în carantină din celălalt capăt de țară
Un tânăr din Botoșani, care a fugit timp de trei luni de pușcărie, a fost prins de un echipaj de jandarmi.
Zâmbetul din mijlocul sărăciei: Tatăl în închisoare, mama crește singură șapte copii – GALERIE FOTO
Opt suflete într-o cameră cu trei paturi, o sobă din tablă, un aragaz şi două mese. Fetiţele cele mici nici măcar nu realizează greutăţile familiei, ele se bucură de faptul că familia este împreună şi duc dorul tatălui.
Hidroplasto obține primul contract pentru lucrările de pe Autostrada A2! – GALERIE FOTO
Compania Hidroplasto Botoșani  a obținut un nou contract de instalare a dispozitivelor pentru acoperirea rosturilor de dilatație, de această dată pentru o autostradă.
O asociație din Botoșani cumpără rulote pentru ca fermierii să își poată vinde brânza sau mieii de Paști
Deja au fost comandate patru rulote mobile pentru ca producătorii autohtoni din județ să-și poată valorifica produsele în cele mai tranzitate zone.
Botoșăneancă luată din plin pe capotă pe trecerea de pietoni, parbrizul spart, ea la spital – FOTO
Accidentele pe trecererile de pieton ale orașului par să nu se mai termine.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
"Din nefericire, avem persoane care beneficiază de ajutorul social, de venitul minim garantat, beneficiază și de ajutorul pentru sprijinirea familiei, au și alocațiile pentru copii, au și ajutorul pentru încălzire. Am făcut o ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8740 lei
USD
Dolarul SUA
4.0034 lei
CHF
Francul elveţian
4.5255 lei
GBP
Lira sterlină
5.4696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8612 lei
XAU
Gramul de aur
238.5807 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2300 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3656 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0904 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1524 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
4.5 o C
Dorohoi
5.0 o C
Bucecea
4.5 o C
Darabani
4.4 o C
Saveni
5.7 o C
Ştefăneşti
5.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.