Ştiri
Cum a ajuns concubinajul la modă printre ţăranii din Botoșani: Când nu le mai convine pleacă fiecare în legea lui şi iau pe alţii şi tot aşa

Sărăcia, consumul de alcool şi noile mentalităţi au schimbat tradiţia căsătoriei în satele din judeţul Botoşani.

Dacă până acum trei decenii erau o ruşine, concubinajul a devenit o modă printre săteni, cu implicaţii sociale, spun specialiştii.

 

Până la începutul anilor 2000, în satele din judeţul Botoşani, căsătoria era sfântă. Orice cuplu trebuia să-şi oficializeze relaţia la cel mult două luni de la prima întâlnire. În caz contrar ruşinea şi stigmatul plana asupra întregii familii.

 

„Dacă trăiau fără cununie erau consideraţi oameni de nimic. Destrăbălaţi, fără căpătâi. Ruşinea, ruşinii”, spune Dumitru Lionte, un bătrân de 80 de ani din satul Cristeşti.

 

Pe parcursul a numai două decenii, însă, această tradiţie aproape că a dispărut în lumea satului botoşănean. Statisticile arată că numărul de căsătorii înregistrate s-a redus la jumătate, cu toate că oamenii au continuat să-şi unească destinele. Fără acte, însă, scrie Adevărul.

 

 

„Când nu le mai convine, pleacă fiecare în legea lui”

 

Constantin Gabur, ofiţer al stării civile din Botoşani şi totodată însărcinat cu evidenţa populaţiei, spune că fenomenul are ca efect şi o creştere explozivă a numărului copiilor rezultaţi din relaţiile cuplurilor necăsătorite.

 

„Pot spune că aproximativ doi din zece copii provin din aceste cupluri necăsătorite”, precizează acesta.

 

Autorităţile locale din comunele botoşănene spun că numărul căsătoriilor a scăzut dramatic şi că oamenii preferă să stea împreună fără forme legale.

 

„Sunt mult mai puţine căsătorii. Este un fenomen într-adevăr. Concubinajul este noua modă, culmea şi la ţară, unde înainte ruşine. Cred că de vreo 20 de ani se întâmplă lucrurile astea. Fac copii, stau împreună dar nu fac acte. Trăiesc aşa”, spune Dumitru Chelaru, primarul comunei Pomârla.

 

Alţi primari spun că au ajuns să se mai căsătorească doar tinerii din familiile cele mai bune ale satului, adică copii de preoţi, profesori, funcţionari sau oameni cu ceva stare întorşi din străinătate. Restul trăiesc masiv în concubinaj. Ba chiar se ajunge la situaţia în care un bărbat sau o femeie să aibă mai mulţi copii din mai multe relaţii de concubinaj cu parteneri din acelaşi sat.

 

„Se cuplează cum pot şi cum le dictează şi interesul. Femeile sărmane pe lângă cei care mai au măcar o amărâtă de căsuţă, un purcel, nişte găini. Bărbaţii, mai ales cei văduvi sau singuri, să aibă cine le clăti o haine sau găti un borş, şi să aibă şi ei femeie acasă, înţelegi matale. Dacă stau fără acte, când nu le mai convine pleacă fiecare în legea lui şi iau pe alţii şi tot aşa”, mărturiseşte nea Stelică, un sătean din zona Coşula.

 

 

„Preferă să stea fără nicio obligaţie”

 

Sătenii în vârstă şi consideraţi gospodari ai satelor privesc cu îngrijorare ceea ce se întâmplă. Aceştia spun că mulţi săteni refuză să se căsătorească fiindcă preferă o viaţă fără obligaţii. În caz că nu se mai înţeleg cu partenera pot pleca fără să mai umble pe la tribunale, iar în lumea satului dovedirea paternităţii este o treabă puţin cunoscută şi prea costisitoare ca să-şi bată cineva capul cu ea.

 

„Preferă să stea aşa, fără nicio obligaţie. Deja îi lege să nu se mai căsătorească. Dacă se iau unul cu altul au responsabilităţi. Şi mai ales bărbaţii nu vor bătaie de cap. Să nu spuie cât rachiu să bea şi pe unde să nu mai umble. Nu vor să aibă obligaţii, să fie legaţi unul de altul. Mulţi pleacă în afară şi gata nu-i mai vede nimeni. Lasă copii, lasă tot. Pleacă mame, îi lasă cu taţii, dar şi mai mult invers. Dacă sunt căsătoriţi îi ţine în loc, îi aşteaptă Tribunalul, îi dă celălalt la poliţie că a fugit din familie, mai plătesc pensie. Aşa şi-a luat pălăria şi duşi îs”, ne explică tanti Florica din Cristeşti.

 

 

Ce spun specialiştii

 

Specialiştii sunt de părere că această schimbare de optică şi tradiţie în lumea rurală botoşăneană ţine de un cumul de factori, arată sursa citată.

 

Felicia Mihai, specialist în asistenţă socială şi şef complex servicii comunitare în cadrul DGASPC Botoşani, spune că pe primul loc sunt factorii psihosociali.

 

„Din cauza problemelor, traumelor pe care le-au suportat în primii şapte ani de viaţă, au sechele emoţionale pe termen lung. Aceşti oameni au incapacitatea de a rămâne într-o relaţie, de a-şi consolida o căsnicie şi de a merge pe un alt model familial decât cel văzut în familia biologică. Nu au pârghiile emoţionale de a întemeia o căsătorie fiindcă au temeri de a rămâne într-o astfel de căsnicie, iar fără legalizarea căsătoriei au posibilitatea aceea de a evada. Nu poate dărui ceea ce nu a primit. Sărăcia evident joacă un rol ca în toate filmele actuale, dar nu joacă rolul primordial, ci mai mult de factori psihosociali. Consumul de alcool joacă de asemenea un rol dar are la bază aceeaşi factori”, precizează Felicia Mihai.

 

Consecinţele unei vieţi petrecute în concubinaj, mai ales atunci când cuplul se luptă cu sărăcia, iar la mijloc se află şi copii (cel mai adesea), sunt multiple, mai ales în plan economic şi social. Aceste cupluri nu pot face împrumuturi, nu pot accesa anumite programe, iar copiii uneori nu au un tutore legal stabilit.

 

„Îşi pune amprenta pe toate planurile atât social, economic cât şi psihologic în tot contextul familial al unui cuplu. În situaţia în care familia este consolidată printr-un act juridic atunci ar beneficia şi de alte facilităţi în plan social şi economic”, precizează Felicia Mihai.

 

loading...
Rupi logodna? Ce se întâmplă cu inelul - DECIZIA unei instanțe din Botoșani
Cerere în căsătorie de Ziua Națională: Un jandarm botoșănean i-a oferit inelul iubitei în aplauzele tuturor – VIDEO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Puține îmbolnăviri la Botoșani în ultimele 24 de ore – LOCALITĂȚILE cu noi cazuri
Autoritățile sanitare de la Botoșani au transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele ore.
Norocul a lovit din nou în Botoșani: Încă un premiu câștigat la loto
Botoșănenii, tot mai norocoși la loterie.
Peste 60 de sancțiuni în doar 48 de ore, polițiștii au bătut și la ușa botoșănenilor aflați în carantină
Polițiștii botoșăneni continuă acțiunile pentru limitarea răspândirii virusului.
Patronul unei firme cu magazine în Botoșani: E foarte greu să ne plătim angajaţii, care îşi doresc şi măriri de salarii
Compania deţine abator, o fabrică, 17 magazine proprii şi un parc auto cu peste 30 de maşini.
Peste 700 de locuri de muncă disponibile la Botoșani -  LISTA
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței (AJOFM) de Muncă a transmis lista locurilor de muncă vacante la data de 6 decembrie 2021.
COD GALBEN de ninsori și vânt puternic la Botoșani, ATENȚIE dacă plecați la drum
Puneți în mașină lucruri necesare în caz de urgență: lanțuri antiderapante, lopată pentru zăpadă, lanternă, un sac cu nisip, apă, pături, încărcător pentru telefon.
Sărbătoare într-o parohie din Botoșani, diaconul Justinian a fost hirotonit preot
Credincioșii s-au adunat duminică dimineața la biserica din sat pentru a se ruga împreună cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
Starețul unei mănăstiri din Moldova a încetat din viață, era duhovnicul multor botoșăneni
A decedat duminică la chilia din incinta așezământului monahal.
Cu alcoolemie de 1,10 la volan, a spulberat un pieton, apoi a părăsit locul faptei
Polițiștii au descoperit, la scurt timp, că tânărul de 29 de ani nu avea nici permis de conducere.
Loading...
Șofer reținut de polițiști: CUM a fost surprins circulând
În cursul zilei de sâmbătă, polițiștii din Pomârla au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui botoșănean.
Cum deosebim lebăda de vară de lebăda de iarnă: Imagini feerice surprinse în Botoșani - FOTOGALERIE
Specialiștii atrag atenția că hrănirea lebedelor pe timp de iarnă de către oameni, cu pâine și alte produse de panificație, poate duce la complicații gastrice grave.
De astăzi: Păşunatul interzis până pe 24 aprilie, care sunt EXCEPȚIILE
Pășunatul este interzis începând de luni, 6 decembrie, la nivel național, în baza unei legislații intrate în vigoare în prima parte a acestui an.
Părintele Cleopa în Bucovina: A fost sfințită chilia duhovnicului botoșănean propus pentru canonizare - GALERIE FOTO
Părintele Cleopa a viețuit ca pustnic în locuri diferite din zona Moldovei din cauza prigonirii monahismului de către regimul comunist.
Rafila ne spune cum vom petrece Revelionul: Nu vor fi luate măsuri stupide
Însă, spune ministrul Sănătății, oamenii trebuie să se protejeze în continuare.
Loading...
Decizie istorică anunțată de ministrul botoșănean: CE se întâmplă cu persoanele cu membre amputate
Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, care a precizat că va emite în scurt timp un ordin de ministru.
PSD: Viața botoșăneană din 1918 prezentată de social-democrați - VIDEO
Pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României, PSD Botoșani a demarat un proiect menit să facă legătură dintre trecut și prezent, care să contribuie la întărirea conștiinței naționale a botoșănenilor.
Reghecampf, înainte de meciul cu FC Botoșani: În acest meci agresivitatea va fi pe primul plan
Universitatea Craiova întâlneşte, luni, de la ora 20:30, în deplasare, pe FC Botoşani, într-o partidă contând pentru etapa a 18-a a Ligii I.
LA MULȚI ANI, Nicolae! – Astăzi este prăznuit cel mai îndrăgit sfânt din calendar
Toată lumea ştie că în noaptea de 5 spre 6 decembrie vine Moş Nicolae şi aduce daruri. Acest lucru se întâmplă în spaţiul creştin, unde s-a păstrat cultul sfinţilor, dar chiar şi în zonele unde nu mai sunt cinstiţi nu a fost îndepărtată evlavia popu­lară faţă de cel ce aduce daruri.
Podul din Botoșani construit pe vremea lui Ștefan cel Mare: După 500 de ani, rămâne și astăzi cea mai trainică lucrare din Botoșani – GALERIE FOTO
Construit în anul 1503, podul este și astăzi mândria sătenilor.
Postul lăsat liber de preotul Garnizoanei declarat vacant începând cu 3 decembrie, alte trei parohii disponibile
Patru parohii din județul Botoșani sunt vacante la final de an.
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu are nicio legătură culoarea politică referitor la mine, eu nefăcând parte din niciun partid politic. Pur și simplu am văzut anunțul pe internet și am încercat. Să lucrez mai mult, totul este spre binele meu, spre a avea ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9483 lei
USD
Dolarul SUA
4.3786 lei
CHF
Francul elveţian
4.7500 lei
GBP
Lira sterlină
5.8051 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8668 lei
XAU
Gramul de aur
250.8945 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2470 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3562 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0780 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4205 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1945 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6654 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.6 o C
Dorohoi
2.0 o C
Bucecea
2.0 o C
Darabani
1.2 o C
Saveni
2.6 o C
Ştefăneşti
6.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.