Istoricul botoșănean Sorin Iftimi a murit sâmbătă seara, la doar 56 de ani. Detalii despre imunizare, dar și despre starea acestuia în ultimele două săptămâni ies acum la iveală.
Sorin Iftimi s-ar fi vaccinat anti-Covid, deși avea simptome asociate unei răceli. Însă nimeni, în momentul imunizării, nu l-a oprit și nici nu i-a evaluat starea de sănătate. Acum, prietenii istoricului atrag atenția celor care vor să se vaccineze să trateze responsabil acest lucru și să comunice cadrelor medicale orice modificare a stării de sănătate în momentul imunizării.
În urmă cu două săptămâni, muzeograful a mers la o clinică privată, unde a solicitat un test Antigen, iar rezultatul a fost pozitiv. A fost ulterior internat în Spitalul Mobil din Lețcani și mutat apoi la ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Deși a fost internat două săptămâni, prietenii acestuia susțin că nu a fost intubat până sâmbătă dimineață.
Sorin Iftimi avea doar 56 de ani și era unul dintre cei mai îndrăgiți istorici ai Iașului și muzeograf la Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași. A fost absolvent al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Examenul de diplomă a fost susținut în sesiunea iunie 1993, cu notă 10. A fost apreciat de toți, iar felul în care spunea lucrurilor pe nume l-a adus de multe ori în față publicului.
Vestea trecerii sale la Domnul s-a răspândit rapid pe rețelele de socializare sâmbătă seară, cei care l-au cunoscut și îndrăgit arătându-se șocați de dispariția istoricului, relatează TeleM Iași.
Pentru a evita speculațiile, Florin Cîntic, directorul Arhivelor Naționale din Iași, a povestit cu lux de amănunte care a fost parcursul stării de sănătate a istoricului după ce a fost confirmat pozitiv cu Covid-19.
„Sorin Iftimi a făcut vaccinul Pfizer la centrul din Piața Unirii/Victoria, miercuri, 27 octombrie, pe o stare generală proastă, se simțea „răcit”. Acolo, la acel centru, nimeni nu l-a verificat sumar, fiindcă în starea lui Sorin era interzisă vaccinarea. Sâmbătă dimineață a mers la o clinică privată, unde a solicitat un test Antigen, iar peste 5 ore a primit răspunsul pozitiv. Seara, la 18,50 am chemat Salvarea, care l-a dus la Lețcani, într-un salon obișnuit. A fost mutat la ATI marți dimineață, 2 noiembrie. Apoi a fost mutat la ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase. Până sâmbătă, 13 noiembrie, dimineață, la ora 9,30, Sorin NU a fost intubat”,
a transmis Florin Cintic – Director Arhive Naționale Iași.
Managerul Operei Naționale din Iași a povestit că ultima oară când l-a văzut era cu totul pierdut, nu mai avea energie și a preferat să se facă repede nevăzut de la evenimentul la care participau împreună.
“Ne-am întâlnit în față clădirii în care urmă să intrăm. L-am văzut că strănută, purta masca și l-am întrebat dacă s-a vaccinat, mi-a zis că a făcut vaccinul în urmă cu o săptămână, asta rețin foarte bine. Avea o prezentare și nu l-am mai regăsit așa cum îl știam cu discursivitate. La un moment dat, pentru că își dădea seama că nu reușea să își mai stăpânească discursul din cauza stării de sănătate, a adresat scuze și s-a așezat la masa la care stăteam împreună”,
a zis Daniel Șandru – manager Opera Națională din Iași
Decesul a fost confirmat sâmbătă seara, la Spitalul de Boli infecțioase din Iași.
Sorin Iftimi s-a născut născut la 27 septembrie 1965, la Mileanca, județul Botoșani. Era istoric, muzeograf grd. IA, la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Era expert atestat în patrimoniu cultural mobil. Între 1988-1993 a urmat cursurile Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Direcțiile și domeniile de cercetare ale istoricului Sorin Iftimi: o primă direcție de cercetare a constituit-o studiul organizării administrative a Moldovei medievale, în speță al evoluției Ținutului Iași în secolele XIV-XVIII. Cercetarea, care a durat aproape patru ani, s-a finalizat prin redactarea tezei de licență cu acest subiect, sub îndrumarea regretatului prof. univ. dr. Ioan Caproșu.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024