Ştiri
DEZVĂLUIRE: Cum a pus Budăi umărul cu Firea la creșterea banilor de la stat pentru căminele de bătrâni

Costurile de îngrijire a bătrânilor și bolnavilor în azilele de stat sau private au fost majorate, printr-o Hotărâre de Guvern.

Istoria unei Hotărâri de Guvern de care frații Godei au profitat în afacerea cu azilurile

 

Un lucru necesar s-a transformat, în unele cazuri, într-o activitate inumană și ticăloasă. Nu vrem să le facem un proces de intenție miniștrilor Gabriela Firea și Marius Budăi, dar nu putem trece cu vederea că, după ce s-a „închis” pandemia și s-au putut muta pacienții – bătrâni și bolnavi – de colo-colo, s-a pregătit și o Hotărâre de Guvern care să majoreze costurile de îngrijire a lor în unități de stat și private. Mai mult cele private au devenit beneficiare, fiindcă statul nu a investit în construcția de clădiri pentru cazurile sociale, mai ales pentru persoanele cu handicap neuro-psihic grav. Cu siguranță, acesta a fost unul dintre motivele serioase pentru care colegii din Guvern și din partid le-au cerut să demisioneze, scrie Evenimentul Zilei.

 

Ultima modificare a standardelor de cost pentru serviciile sociale a dat-o Guvernul Ludovic Orban, în 27 mai 2020, prin HG 426/2020, publicată în Monitorul Oficial în 2 iulie 2020. Motivarea este următoarea:

 

„În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 80 alin. (3) teza I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al art. 134 alin. (3) din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare”.

 

 

Apoi, premierul Nicolae Ciucă și restul miniștrilor din domeniu au fost convinși să modifice normele, adică costurile alocate, la propunerea miniștrilor Familiei și Muncii, respectiv Gabriela Firea și Marius Budăi.

 

Proiectul de modificare a HG din 2020 a fost inițiat de miniștrii Firea și Budăi

 

HG nr. 1.253 din 12 octombrie 2022, pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.426/2020 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale, a fost publicată în Monitorul Oficial din 20 octombrie 2022.

 

„În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre:

 

ARTICOL UNIC

 

Hotărârea Guvernului nr. 426/2020 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 465 din 2 iunie 2020, se modifică după cum urmează:

 

1.Articolul 4 va avea următorul cuprins:

 

Standardul de cost este prevăzut în anexele nr. 1-4, după cum urmează:

 

a) anexa nr. 1, pentru serviciile sociale destinate protecției și promovării drepturilor copilului;

b) anexa nr. 2, pentru serviciile sociale destinate protecției și promovării drepturilor persoanelor adulte cu dizabilități;

c) anexa nr. 3, pentru serviciile sociale destinate persoanelor vârstnice;

d) anexa nr. 4, pentru serviciile sociale destinate prevenirii și combaterii violenței în familie.

 

Articolul 6 va avea următorul cuprins:

 

În funcție de dinamica cheltuielilor ce compun standardele de cost prevăzute în anexele nr. 1-4, precum și de particularitățile în evoluție ale serviciilor sociale și de standardele de calitate aferente, prezenta hotărâre se modifică și se completează în mod corespunzător, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și, după caz, a Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

 

Anexele nr. 1–5 se modifică și se înlocuiesc cu anexele nr. 1-4 la prezenta hotărâre”.

 

HG nr. 1.253 din 12 octombrie 2022, pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.426/2020 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale, a fost publicată în Monitorul Oficial din 20 octombrie 2022.

 

Hotărârea de Guvern prin care s-au modificat doar anexele, adică costurile către cei care îngrijeau beneficiarii sociali

 

Hotărârea este semnată de prim-ministru Nicolae Ionel Ciucă și de miniștrii Gabriela Firea, Marius Constantin Budăi, Adrian Câciu și secretarul de stat Marian Țole pentru ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

 

Vom arăta și sumele modificate de la o HG la alta, dar este bine de știut conținutul HG din 2020, articolele cele mai importante care se referă la modul de finanțare.

 

Legea prevede și finanțări de la consiliile județene și locale, de la primării, dar și de la ONG-uri

 

HG 426 din 2020 prevede la articolele 2 și 3 modalitățile de finanțare. Aceste dispoziții se regăsesc și în HG din 2022, doar la bani s-a umblat în anexe.

 

Costurile pentru îngrijirea copiilor și bătrânilor cu nevoi speciale s-au modificat substanțial în proiectul miniștrilor Budăi și Firea. Sunt specificate, în anexe, ajutoarele financiare pe care le vor primi și centrele private, precum și cine va face aceste plăți.

 

„ART. 2

 

(2)Standardul de cost reprezintă costul normativ utilizat de autorităţile administraţiei publice locale în cadrul procesului de contractare a serviciilor sociale de la furnizorii privaţi.

 

(3) În cadrul procesului de contractare a serviciilor sociale de la furnizorii privaţi prevăzut la alin. (2), standardul de cost prevăzut la pct. 3 şi 4 din anexa nr. 1 va fi diminuat cu valoarea anuală a alocaţiei lunare de plasament acordată în baza prevederilor art. 128 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

 

ART. 3

 

În situaţia în care, datorită nevoilor specifice şi situaţiilor particulare ale beneficiarilor de servicii sociale, costurile necesare furnizării serviciului respectiv depăşesc nivelul prevăzut de standardul de cost, consiliile judeţene, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi consiliile locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor alocă sumele necesare din venituri proprii sau din alte surse atrase, în condiţiile legii (n.r. ONG-uri și sponsori)”.

 

În general, din documentările făcute, primăriile alocau bani doar pentru persoanele îngrijite la domiciliu, după ce inițiau hotărâri de consiliu. Aici costurile erau mult mai mici. În 2020, suma anuală per bolnav era de 14.728 lei, iar în 2022 s-a majorat la 18.720 lei.

 

De la 13.370 euro anual, la aproape 17.000 de euro pentru un pacient cu handicap grav

 

În HG  426/2020 , promovată de cabinetul Ludovic Orban, cu Raluca Turcan la Ministerul Muncii, suma alocată anual pentru persoanele cu cel mai grav handicap, internate în centru, pleaca de la maximum 66.853 și ajungea la 14.728 lei pentru îngrijirea pacientului la domiciliu. Sumele sunt stabilite în funcție de gradul de handicap, timpul petrecut în centru și locul întreținerii bătrânului și sunt trecute în anexele hotărârilor. Întotdeauna în HG se precizează că din suma alocată 80% reprezintă cheltuieli cu personalul.

 

„Cheltuielile de personal reprezintă maximum 80% din valoarea standardului de cost”. De aceea era simplu pentru cei care au administrat „caminele groazei” să treacă în acte personal fictiv, iar salariul angajatului inexistent să rămână în buzunarele lor. Controlul temeinic al funcționarilor de la Direcțiile de Asistență Socială (DGASPC), de la ITM, de la Agenția specializată și responsabilă a Ministerului Muncii era aproape inexistent, iar lucrul acesta se știa în întreaga rețea care se ocupa de îngrijirea bătrânilor, copiilor sau victimelor violenței domestice.

 

Hotărârea nr. 1253/2022 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 426/2020 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale a venit cu anexe care au modificat substanțial sumele. Astfel, maximul anual de 66.853 lei (circa 13.370 euro) a ajuns la 84.488 lei (aproape 17.000 euro). Pentru patronii „căminelor groazei”, un plus de aproape 4.000 de euro pentru un bolnav neuro-psihic, adus de la Bălăceanca sau racolat din familii, reprezenta un venit frumos, în condițiile în care nu plătea personal angajat conform legii, așa cum susțin anchetatorii.

 

(Sursa foto - Libertatea)

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
O femeie care avea într-un rucsac 100.000 de dolari va da explicații Poliției
VESTE BUNĂ: Valoarea tichetelor de masă va CREȘTE la 40 de lei

 

 

 

 

Tânără rămasă fără telefon în autobuz, un botoșănean a fost REȚINUT
Botoșăneanul care nu este la prima abatere de acest fel. 
RAZIE cu polițiști și jandarmi: Sute de persoane legitimate, șoferi și scandalagii amendați
Valoarea amenzilor date de oamenii legii este de 26.000 de lei. 
ASTĂZI: Tânăr amendat cu 2.000 de lei, polițiștii i-au confiscat și marfa
Tânărul este din județul Suceava și a fost oprit la control pe un drum din Botoșani.
„Aroma Caffe” s-a deschis în Uvertura Mall, inaugurare cu mascotă și gratuități pentru clienți – FOTO & VIDEO
(P) Deschiderea oficială a avut loc astăzi, 9 decembrie 2023, la ora 12:00, într-o atmosferă primitoare unde cafeaua a fost la loc de cinste.
„Pirat” auto amendat cu 1.000 de lei după ce a fost oprit pe o stradă din municipiu
Bărbatul a fost prins cu cinci persoane în mașină.
Alexandershop, feeria sărbătorilor de iarnă în magazinul unde găsești cadoul potrivit de Crăciun – GALERIE FOTO
(P) Cu toții știm că se apropie sezonul sărbătorilor de iarnă și odată cu el vine și bucuria de a face cadouri celor dragi. O provocare pentru mulți dintre noi este găsirea cadoului perfect, care să exprime iubirea și aprecierea noastră. Dar nu trebuie să vă faceți griji, pentru că Alexandershop este magazinul unde veți găsi cu siguranță cadoul potrivit de Crăciun.
Pacient de la Psihiatrie înecat cu mâncare: Echipajul TIM, misiune de salvare cu succes
Echipajul de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) a fost solicitat la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean „Mavromati”.
Șfaițer a reușit să-i vândă cu 200.000 de euro un fotbalist lui Becali: E un jucător în care am crezut
Gigi Becali a anunțat că a transferat un jucător de la Poli Iași.
Senatorul AUR: România este la un pas de o situație critică în energie
Redăm mai jos comunicatul transmis de către senatorul AUR, Dorinel Cosma. 
Avarie la Leorda: Presiune scăzută în municipiu, alte localități NU au apă deloc
Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp de reprezentanții companiei de apă.
Căpitan din Botoșani condus pe ultimul drum cu onoruri militare – FOTOGALERIE
Înmormântare cu onoruri militare pentru un căpitan originar din Botoșani.
RECORDUL” botoșăneanului Florin Andone: NU nimerește poarta, dar este campionul faulturilor
Florin Andone e primul într-un clasament caracteristic mai mult fundașilor.
Familie, la un pas să rămână FĂRĂ casă în plină iarnă
Pompierii au reușit să stingă flăcările, înainte ca acestea să se extindă.
Tânăr din Botoșani prins drogat la volan de polițiștii suceveni
Polițiștii l-au oprit pentru un control de rutină, iar în urma testării s-a întocmit dosar penal.
Se fac angajări în două școli din Botoșani – LISTA posturilor
Pe final de an în câteva instituții se fac angajări.
„Fii bun, nu doar de Crăciun”, iar Iulius Mall te premiază!
La Iulius Mall Suceava ai parte de o întreagă experiență senzorială, în special în această perioadă. Decorațiunile de Crăciun, atmosfera de sărbătoare, dar și serviciile pe care le punem la dispoziție te îndeamnă să „Fii bun, nu doar de Crăciun”.
Cum să decorați festiv zona de tv din casă?
(P) Sezonul rece este un prilej minunat de redecorare interioară. De aceea, vrem să vă ajutăm să fiți on-trend cu cele mai moderne tendințe și să amenajați cu stil zona în care țineți televizorul. Indiferent că este vorba despre living sau dormitor, cu următoarele sfaturi oferite de noi vă veți impresiona familia, dar și musafirii. În rândurile ce urmează, vă vom da câteva ponturi în legătură cu cele mai atrăgătoare ornamente ale sezonului, pentru ca dumneavoastră să vă puteți inspira. Să începem!
”Aroma Caffe” deschide o nouă cafenea în cel mai mare centru comercial din Botoșani – FOTOGALERIE
(P) Rețeaua de cafenele ”Aroma Caffe” fondată de antreprenorul botoșănean Alberto Calistru se extinde și își întărește astfel poziția de lider de piață la Botoșani.
Amenzi de peste 100.000 de lei pentru un operator prins FĂRĂ autorizație de mediu – GALERIE FOTO
Controlul a fost realizat în colaborare cu Biroul Județean de Poliție Transporturi.
Cresc salariile profesorilor din ianuarie, ministrul Educației NU știe încă procentul: Permiteți-mi să nu speculez
Creșterea salarială convenită cu sindicatele ar fi de 20% pentru profesori și angajații din Învățământ, pentru anul 2024, confirmă Ligia Deca, ministra Educației.
Si cind te uiti la Budai zici ca-i .... neinstruit.Dar daca-i bagi degetul in gura te musca iar daca-l duci la gara il duce capul sa se urca-n tren.Oare ajunge pe mina DNA-ului sau se musamalizeaza ca sa nu pice si altii mai sus ca el si care i-au dat girul si l-au protejat pentru BANI PENTRU PARTID.AM ZIS !!!
27 iulie 2023, 11:21
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Noi interzicem cu desăvârșire folosirea petardelor de către copii. Sunt situații în țară unde copiii și-au pierdut degetele, și-au pierdut ochii. Deci părinții trebuie să fie atenți. Părinții sunt responsabili și părin ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9677 lei
USD
Dolarul SUA
4.6059 lei
CHF
Francul elveţian
5.2613 lei
GBP
Lira sterlină
5.7949 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1911 lei
XAU
Gramul de aur
300.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2995 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0452 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3929 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.9 o C
Dorohoi
-4.8 o C
Bucecea
-4.8 o C
Darabani
-5.4 o C
Saveni
-4.0 o C
Ştefăneşti
1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.