Site-ul www.botosaneanul.ro foloseşte cookie-uri pentru o mai bună funcţionare a aplicaţiei. Conform reglementărilor şi îndrumărilor privind cele mai bune practivi, orice utilizator din UE trebuie înştiinţat în această privinţă şi trebuie să îşi dea acordul privind această înştiinţare.
FOTOREPORTAJ la munte: Distracţie după sărbători cu schiuri, telescaun şi vin fiert
Mini vacanţa sărbătorilor de iarnă s-a prelungit pentru unii botoşăneni, care în primul week-end din noul an au luat cu asalt locurile de agrement din Bucovina. La mai puţin de 100 de kilometri de Botoşani, peisajul devine deja cu totul diferit, iar distracţiile se ţin lanţ.
Cazare la jumătate în ianuarie
Astfel, pentru a scăpa de caloriile de la mesele de sărbători dar şi cu bani mai puţini faţă de perioada Crăciunului sau Revelionului, botoşănenii au optat pentru un final de săptămână la munte în pensiunile sau hotelurile din Gura Humorului. Mai ales că hotelierii şi proprietarii pensiunilor au redus drastic din tarifele prestate la final de an, iar închirierea de exemplu a unei vile cu patru camere poate ajunge la puţin peste 500 de lei pentru două nopţi. Aşa că, pentru a nu gusta pe deplin din nostalgia petrecerilor de la sărbători dar şi pentru a se revigora pentru o nouă săptămână la serviciu, botoşănenii s-au urcat în maşini şi au ajuns de vineri, la munte.
Schiuri, ATV, săniuţe şi vin fiert
Printre grătarele făcute în aer liber date fiind temperaturile exterioare plăcute dar şi cu norocul unei ninsori multaşteptată, pârtiile au fost populate de sute de oameni care au optat, în funcţie de preferinţe, pentru diverse activităţi distractive. Cei mici, cu săniuţe aduse în portbagaj sau închiriate din locaţiile de profil s-au întrecut pe mini-pârtia situată lângă cea a schiorilor, sub privirile atente ale părinţilor. Tinerii, amatori de senzaţii tari au putut opta pentru un tur cu ATV- urile care au putut fi închiriate pentru câteva zeci de lei. Evident, cei mai mulţi au fost schiorii care aşteptau la rând la telescaun pentru a urca cu 10 lei şi a se putea ulterior avânta pe pârtie bucurându-se de aerul curat, zăpadă dar şi ninsoarea care a făcut ca ingredientele ieşirii montane să atingă perfecţiunea. Nu au contat vârsta sau sexul în cazul practicanţilor acestui sport alunecând pe schiuri taţi cu copii de numai câţiva anişori, dar şi tineri şi tinere pe snowboard. Familiştii, cu copiii în braţe, s-au bucurat de o urcare cu telescaunul pentru ca la capăt să poată admira peisajul, să bea un vin fiert vândut sus pe munte sau să se fotografieze cu oraşul la picioare. La coborâre s-au putut încălzi la restaurantele din zona de agrement cu o ciorbă caldă sau un ceai.
Gheorghe Iavorenciuc, sensibilul incurabil care s-a regăsit mai degrabă printre iubitorii de frumos, decât în politică. A ieșit din viața publică și a rămas în umbră lucrând la visul lui care i-a devenit realitate după trei ani de muncă.
Ideea a pornit de la o străfulgerare de moment: ce ar fi dacă…? A prins contur și după câteva telefoane s-a concretizat în poate unul dintre cele mai frumoase cadouri ce putea fi făcut unor copii speciali. Fetele de la Centrul Prietenia din municipiul Botoșani au din această vară o piscină în curte în care se distrează și se răcoresc în zilele caniculare.
Majoritatea oamenilor dezvoltă aproape involuntar o atitudine ostilă când văd uniforma albastră a polițiștilor. În trafic cu precădere, pentru că în alte situații oamenii legii sunt percepuți drept salvatori. Sunt cei sunați întotdeauna atunci când ceva merge rău.
În timp ce unii gătesc doar în familie, există și persoane care o fac în cantități industriale. Iar cei care se hrănesc din aceste bucate sunt de ordinul sutelor.
George avea vreo 16 ani când în Brăila, oraș în care se mutase tatăl său grec, venise circul Kratel din Cehia. A fost vrăjit de lumea magică a acrobaților și animalelor dresate că nu a mai vrut să plece de acolo și s-a angajat. Era extrem de pasionat, dar probabil că nu a bănuit vreodată că din mintea și mâinile sale va ieși un parc de distracții care va marca Botoșaniul și o bună parte a României.
Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere, ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
Nu de puține ori dăm importanța cuvenită doar medicilor sau asistenților și uităm de unele persoane care zilnic au grijă de pacienți chiar dacă în mod diferit, muncesc din greu și poate nu se bucură de aprecierea celorlalți. Astăzi, este despre ele, infirmierele de la Spitalul Județean Mavromati.
Sri Lanka. O privire rapidă pe Wikipedia, pentru că numele sună cunoscut, dar detaliile lipsesc. Este o țară insulară asiatică, situată în sudul Asiei, în Oceanul Indian cu capitala în Colombo. Țara are o populație de aproximativ 21 de milioane de locuitori. 44 dintre sri lankezi au ajuns tocmai la Botoșani, la 10.000 de kilometri distanță de casă aduși, într-un paradox dulce-amărui, de un italian. Iar de aici, începe farmecul acestui articol.
Botoșănenii, fie că sunt bolnavi sau nu, sună cu încredere la 112. Vorbim despre o încredere dusă uneori la extrem. Și astfel, din nefericire, medicii botoșăneni se confruntă cu tot mai multe afecțiuni închipuite ale pacienților.
Unii copii își doresc cel mai nou telefon apărut pe piață, alții nici măcar nu știu cum arată. Unii copii muncesc pentru a se întreține, alții nici nu știu ce înseamnă asta. Sunt copii și copii, unii mai fericiți decât alții, ”cu sau fără copilărie”.
Comuna „maternitate” de unde a pornit primul focar de pestă porcină africană din județul Botoșani este în continuare sub asediu. Cei care o apără sunt vizibili de la depărtare, dușmanul este însă unul nevăzut, sperie localnicii, fie că vorbim despre pădurile cu copaci anemici sau propriile cotețe unde oamenii și-au crescut porcii.
Penitenciarul Botoșani este locul unde se descoperă multe talente, abilități, aptitudini. Da, desigur, este și un loc al oamenilor răi, dar care se pot transforma în ființe umane altruiste, conștiente de ceea ce au făcut în trecut… sau nu. Astăzi am ales să ne concentrăm pe partea pozitivă a poveștii despre tot ce înseamnă detenție.
15 ianuarie 2019 - Ziua Culturii Naționale, dar și ziua în care se împlinesc 169 de ani de la nașterea la Botoşani a poetului nepereche, Mihai Eminescu. Poate pare surprinzător, dar există botoșăneni și mai cu seamă tineri care habar nu au cine a fost Mihai Eminescu.
Orașul nostru rămâne din ce în ce mai gol și trist. Sute de botoșăneni au plecat spre Italia, Germania sau Anglia după sărbători, pentru a-și croi un trai mai bun. În fiecare an, luna ianuarie este cea mai tristă pentru botoșănenii care sunt nevoiți să se despartă de casă pentru a-și relua activitatea la locul de muncă, care din păcate, este la mii de kilometri de cei dragi.
Dimineața zilei de 21 noiembrie 2018, Secția de Oncologie a Spitalului Județean Mavromati... O liniște apăsătoare domnește pe holuri și în saloane. Pentru cei mai mulți dintre pacienți este liniștea dinaintea furtunii. În timp ce un bărbat tocmai și-a dat sfârșitul în salon, alți zeci de pacienți se luptă cu o boală nemiloasă – cancerul.
Veste mare pentru liceul din cel mai sudic orăşel al judeţului: proiectul „Optimizarea instruirii practice în context european” depus în cadrul Programului Erasmus Plus a fost admis la finanţare.
Spre sfârşitul anilor ’80 făcea cursuri la Şcoala Populară de Arte. Aşa l-a cunoscut pe Ion Ilie, pe atunci director al Filarmonicii de Stat Botoşani, care observându-i ideile de spectacole şi simţindu-i înclinaţia spre impresariat i-a propus să vină pe acest post la prestigioasa instituţie de cultură.
S-a încălzit brusc, de la zăpadă am trecut repejor la ”mâneci scurte”, așa că merg și eu ca tot omul să schimb anvelopele. Și zic apoi, ”hai să o și spăl”. Gravă eroare!
La fix 40 de kilometri distanță de municipiul Botoșani se află comuna Cordăreni. Undeva dincolo de Dorohoi, drumul cu mașina este unul anevoios, nu din cauza a cine știe ce obstacole, ci doar a gropilor care fac distanța până acolo să fie parcursă în mai bine de o oră.
Intr-adevar, pentru cei carora le permite serviciul, luna ianuarie este una extrem de rentabila pentru concedii - preturi MULT mai mici decat in decembrie si clar mai putina aglomeratie.
”Acolo unde nu am știut, am cerut fără orgoliu sprijinul colegilor din aparatul de specialitate al prefectului și astfel am făcut și eu parte din familia lor. Le mulțumesc așadar pentru disponibilitatea de care au dat dovadă și ...