Ştiri
Doar trei se află în România, una într-o biserică din Botoșani: ASTĂZI este cinstită această Icoană

Astăzi, în calendarul ortodox este cinstită una dintre cele mai iubite icoane ale Maicii Domnului. Doar trei copii ale icoanei se află în România, una dintre ele într-o biserică din Botoșani.

Pe 18 august este cinstită Icoana Maicii Domnului Pantanassa - izbăvitoarea de cancer.

 

”Pantanassa” este, începând cu anul 1988, una dintre cele şapte icoane făcătoare de minuni ale Mănăstirii Vatoped.

 

Prima icoană „Pantanassa”, pictată pe lemn, portabilă, a fost zugrăvită în secolul al XVII-lea de iconari din obștea chiliei Nea Skiti din Sfântul Munte. Aici, la această chilie se formase o şcoală a rugăciunii, a nevoinţei şi a practicii ascetice, care ajunse la cele mai înalte culmi duhovniceşti la sfârşitul secolului al XIX-lea, în timpul stăreţiei Cuviosului Iosif Sihastrul.

 

Acest cuvios părinte era un mare cinstitor al Maicii Domnului şi împreună cu obştea acestei „mici mănăstiri” săvârşea multe slujbe și privegheri în faţa icoanei Pantanassa.

 

Dragostea cuviosului Iosif Sihastrul pentru Maica Domnului era mai presus de orice descriere. Ochii săi vărsau lacrimi la simpla auzire a numelui ei sau şi numai atunci când vedea icoana ei sau cânta vreo cântare închinată ei, aflăm povestea dintr-o postare a parohiei Pacea din Botoșani.

 

„Eu nu pot să sărut doar o singură dată icoana Maicii Domnului şi să plec, spunea cuviosul, căci atunci când mă apropii de icoană, ca un magnet mă atrage către ea. Şi ca o suflare de viaţă vine în sufletul meu, umplându-mă de Har şi nedându-mi voie să mă depărtez. Dragoste, iubire dumnezeiască, foc arzător care, de îndată ce intri în biserică, te întâmpină, atunci când este o icoană făcătoare de minuni, şi te cuprinde o suflare cu bună mireasmă, încât rămâi re întregi răpit în extaz, ieşit din sine, în Raiul cel bine mirositor. Atât de mult Har dăruieşte icoana Maicii Domnului Pantanassa celor care îşi păstrează trupul curat”.

 

O ruga de mult timp ca să îl ia, pentru a se odihni. Adeseori ţinea în braţe icoana ei şi cu lacrimi fierbinţi o ruga: „Când vei veni la mine? Când vei lua sufletul meu?”

 

Iar Maica Domnului, pentru a arăta câtă dragoste şi evlavie avea Stareţul faţă de ea, a luat sufletul cuvios al Stareţului chiar în ziua Adormirii ei, pe 15 august.

 

Dar cinstirea Icoanei Maicii Domnului Pantanassa nu s-a încheiat, căci stareţul adormit în Domnul își formase un ucenic evlavios, tot Iosif, numit mai târziu Vatopedinul.

 

Începând din anul 1948 până în anul 1988, s-a nevoit în rugăciune la chilia monahilor Nea Skiti, cinstitorul Maicii Domnului şi al Sfintei Icoane Pantanassa, acest cuvios părinte Iosif Vatopedinul.

 

În anul 1988, cuviosul Iosif Vatopedinul, împreună cu toată obştea de la Nea Skiti, cu toate odoarele și cu Sfânta Icoană Pantanassa a Maicii Domnului, s-au stabilit la Mănăstirea Vatoped, oferind astfel un suflu nou acestei mănăstiri. Aici se aflau acum şapte icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, izvorâtoare de har dumnezeiesc.

 

„Harul nu are putere dacă nu este precedat de libertatea personalităţii umane, spunea cuviosul Iosif. Omul trebuie să dovedească de bună-voie ce preferă. Dacă preferă să iubească pe Dumnezeu, atunci acţionează dumnezeiescul har, care distruge pe omul cel vechi şi modelează pe cel nou, după Hristos“.

 

Pentru cinstirea icoanei Pantanassa, Maica Domnului a mai arătat două semne minunate  la  adormirea cuviosului Iosif Vatopedinul, în data de 1 iulie 2009.

 

 

 

 

Prima minune este chiar data trecerii la cele veşnice, adică ajunul sărbătorii veşmântului  Maicii Domnului la Biserica din Vlaherne. A doua minune este „Zâmbetul de după moarte”, adică după moartea sa, bătrânul Iosif „a zâmbit“ timp de 45 de minute, după care buzele au revenit la poziţia iniţială.

 

Icoana Maicii Domnului Pantanassa este cu adevărat făcătoare de minuni și astăzi în vremurile acestea zbuciumate.  Această icoană are de la Dumnezeu şi harul deosebit de a vindeca  boli incurabile.

 

Sunt foarte multe cazuri de bolnavi de cancer vindecaţi recent, iar mărturiile celor care au cinstit cu vrednicie pe Maica Domnului pictată în această icoană și s-au rugat ei cu credinţă, au făcut să i se atribuie denumirea „vindecătoare de cancer”.

 

De asemenea, multe minuni au avut  loc în ultimii  ani în Rusia, după ce au fost aduse trei icoane Pantanassa.

 

 

Trei icoane în România, una dintre ele la Botoșani

 

Maica Domnului are de acum icoane Pantanassa vindecătoare de cancer şi în România.

 

Una se află la Biserica  Rusă  din  Bucureşti, a doua la Sfânta Mănăstire Oaşa din judeţul Alba.

 

Iar a treia la Biserica din satul Manoleşti Vale, județul Botoșani.

 

”Îndemnăm pe credincioşi să alerge cu credinţă la ajutorul acestor icoane, cerând Maicii Domnului vindecare sufletească şi trupească”,

transmit preoții botoșăneni.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Zeci de tentative de suicid la Botoșani: Combinații fatale în rândul adolescentelor după decepții în dragoste
Cele mai multe tentative de suicid au fost pe fondul consumului de alcool și medicamente.
Botoșănenii vin buluc la Urgențe pentru a se testa: Prefectul a băgat șefii spitalelor în ședință - FOTOGALERIE
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții spitalelor din Botoșani.
Sute de cazuri noi la Botoșani, rata în municipiu se apropie de 14 la mie – SITUAȚIA pe localități
Direcția de Sănătate Publică (DSP) a transmis situația cazurilor noi înregistrate la Botoșani în ultimele 24 de ore.
VEȘTI excelente din Laponia: Pompierul maratonist este lider la jumătatea competiției - FOTO
Iulian Rotariu nu doar că rezistă cu brio condițiilor vitrege de la Cercul Polar, dar se menține și pe poziția de lider al competiției chiar și după ce a parcurs jumătate din distanță.
Botoșăneanul în vârstă de 23 de ani, cu avere de 2 milioane de euro: Trebuia să mă descurc singur
Cel mai tânăr milionar din Silicon Valley divulgă secretul succesului.
Actorul botoșănean care a urcat pe scenă orb: Destin parcă desprins din teatrul antic!
A sperat mereu că se va întâmpla o minune, că îşi va recăpăta văzul, că va învinge boala. Nu a fost să fie astfel.
Zeci de filmulețe circulă în mediul online cu șiruri de vehicule militare pe șoselele din România – REACȚIA Ministerului Apărării - VIDEO
Filmele arătând coloane militare, apărute și răspândite pe rețelele sociale, sunt însoțite de mesaje potrivit cărora România s-ar pregăti de o confruntare cu Ucraina.
Peste 500 de locuri de muncă disponibile la Botoșani – LISTA posturilor
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a transmis lista locurilor de muncă vacante la data de 25 ianuarie 2022.
Darabaniul a înghețat astăzi la minus 15 grade – CÂTE grade au fost în municipiul Botoșani
Dimineața zilei de astăzi, 25 ianuarie, este de departe cea mai rece din iarna 2021-2022, cel puțin până la această dată.
Loading...
ATENȚIE, șoferi! Apă pe drumul către Tg. Frumos de la o conductă spartă, probleme sunt și pe DN 29D – FOTO
Sunt probleme pe două sectoare de drumuri naționale, șoferii fiind îndemnați să circule cu atenție în zonele vizate.
Specialist în chirurgie vasculară angajat la Spitalul Județean, un alt post va fi scos curând la concurs
Botoșănenii vor beneficia de luna viitoare de serviciile unui medic specialist în chirurgie vasculară.
TRAGEDIE în această dimineață: Femeie arsă de vie din cauza unui jar căzut din sobă - VIDEO
Trupul carbonizat al femeii a fost găsit în interior, sub tavanul prăbușit.
Amenzi de 30.000 de lei pentru drifturi în municipiu, polițiștii au reținut și 13 permise de conducere
Sancțiuni în valoare de 60.000 de lei aplicate de polițiștii rutieri în două zile.
A vrut să treacă granița ilegal, dar a ajuns la spitalul din Dorohoi în stare gravă
Cetăţeanul afgan în vârstă de 21 de ani a fost salvat de poliţiştii de frontieră botoșăneni.
Loading...
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Populația se imunizează și prin boală și vaccinare
Medicul Alexandru Rafila spune că nu vede necesară o a patra doză de vaccin, dacă acesta nu este adaptat tulpinilor aflate în circulație.
Greșeala banală, făcută în trafic, care îți poate aduce o amendă usturătoare
Poți fi amendat dacă faci această greșeală aparent banală, în timp ce te afli în trafic.
Botoșăneanul care i-a fost profesor lui George Simion: Parcă nici nu ar fi fost la cursurile mele / Nu pare să fi învățat nimic
I-a fost profesor lui George Simion la Iași.
Poetul care s-a frânt în durere ar fi împlinit astăzi 55 de ani: A reușit să încânte și să aline multe suflete GALERIE FOTO
Ar fi împlinit, astăzi, 55 de ani. A trăit doar 49, dar poeziile sale au rămas mărturie unei vieți nu doar greu încercate, ci și ca destin literar menit să ducă mai departe povestea unui om.
Unii cu primele, alții cu regretele după Botoșani - Sepsi: Jucătorii au fost răsplătiți mereu / Ne-am luat gândul de la play-off
FC Botoșani a învins-o pe Sepsi Sf. Gheorghe, scor 1-0, și a făcut încă un pas important spre play-off-ul Ligii 1.
Ștefan Mandachi și metrul de autostradă irosit: Cu cine e ”UNITĂ” Moldova? / Unită cu sărăcia!
Omul de afaceri Ștefan Mandachi a răbufnit, în ziua în care românii au sărbătorit Unirea Principatelor Române, cu privire la indiferența politicienilor față de Moldova.
Sa facem diferența între icoane Pantanassa, copii originale (pictate in Sfânta Mănăstire Vatoped, cu binecuvântarea starețului Efrem) și copii pictate de pictori iconari, dar nu la Vatoped (astfel de icoane sunt foarte multe, dar de mare folos și acestea). Copii după original, pictate la Vatoped, sunt totuși mai multe și la noi in țară; cea mai recent adusa (septembrie, 2021) este la Biserica Albă din orașul Marghita, din județul Bihor; mai este și la Mănăstirea Râmeț...
2 octombrie 2021, 18:03
Mai exista o icoana a Maicii Domnului Pantanassa la Biserica Sfantul Nicolae -Lunca -Varfu Campului adusa de parintele Ceahlau Gheorghe-Gicu.
18 august 2021, 14:23
Sa reamintim ca Icoana Maicii Domnului Pantanassa a fost adusa de la Manastirea Vatoped in satul Manolesti Vale de Preotul Marian Macuc paroh al Bisericii ,, Nasterea Maicii Domnului,, Pacea din Botosani, fost paroh al Bisericii din satul Manolesti Vale.
18 august 2021, 14:18
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Față de PNDL vrem să folosim niște criterii specifice pentru că sunt totuși niște diferențe, inclusiv legate de județ. Și pot să vă dau câteva cifre. În județul Botoșani populația care nu este deservită de apă și ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3816 lei
CHF
Francul elveţian
4.7642 lei
GBP
Lira sterlină
5.9008 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8403 lei
XAU
Gramul de aur
258.9166 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2424 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3716 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1268 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4669 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2019 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6641 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.2 o C
Dorohoi
0.6 o C
Bucecea
1.8 o C
Darabani
0.2 o C
Saveni
1.2 o C
Ştefăneşti
-2.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.