Ştiri
Doi jandarmi condamnați definitiv după ce au snopit în bătaie doi tineri, chiar în sediul Poliției: În seara asta eu sunt Dumnezeul tău

Una dintre victime a fost lovită peste față în mașina care se deplasa către Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani.

Decizia este definitivă

 

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat pe B.C.C. la un an și 10 luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de purtare abuzivă și fals intelectual. Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani.

 

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile la una din următoarele două instituţii publice: Primăria municipiului Botoşani sau la Biblioteca Judeţeană ”Mihai Eminescu” Botoșani.

 

În același dosar a fost condamnat și I.A. la un an și cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunea de complicitate la infracțiunea de purtare abuzivă. Termenul de supraveghere stabilit este de doi ani.

 

Inculpații sunt obligați să plătească în solidar suma de 4.000 lei, către persoana vătămată, cu titlu de daune morale.

 

Alți cinci inculpați au fost achitați pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de purtare abuzivă.

 

Le-a fost solicitat sprijinul la miezul nopții

 

În zilele de 27 – 28 mai 2018, în intervalul orar 18:00 – 6:00, echipajul de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani format din jandarmii inculpați și încă trei jandarmi, împreună cu un martor, s-a aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza municipiului Botoșani, ca echipă de intervenție.

 

În jurul orei 00:00, acestora li s-a solicitat sprijinul de către o patrulă de ordine publică formată din dintr-un polițist (inculpat în dosar) și un alt polițist (martor în dosar), pentru a legitima și eventual a lua măsuri legale față de mai mulți tineri recalcitranți care consumau băuturi alcoolice pe strada Sucevei din municipiul Botoșani. Mai exact, scandalul avea loc în fața unei săli de păcănele.

 

Înaintea acestei intervenții, polițiștii i-au avertizat pe tinerii gălăgioși că, prin consumul de băuturi alcoolice în public și prin ascultarea de muzică la volum ridicat la casetofonul audio al unui autoturism parcat în zonă, tulbură ordinea și liniștea publică.

 

Jandarmii s-au deplasat la fața locului cu autoutilitara de serviciu. Când au ajuns și au văzut că cele sesizate se confirmă, au trecut imediat la legitimarea tinerilor care tulburau ordinea și liniștea publică, consumau băuturi alcoolice (bere) în public, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, fapt recunoscut de aceștia cu prilejul audierilor și pentru care au fost sancționați contravențional. Din cauza faptului că unii dintre ei au încercat să fugă sau să se baricadeze în interiorul autoturismelor parcate, s-a procedat la încătușarea a cel puțin unuia dintre ei și imobilizarea celorlalți.

 

Acțiunea militarilor a fost una de scurtă durată și fermă, fără a cauza leziuni vreunuia dintre tinerii identificați, din declarațiile inculpaților ce se coroborează cu celelalte mijloace de probă administrate rezultând că înainte de intervenția jandarmilor niciunul dintre tineri nu prezenta leziuni pe corp, ei participând anterior la activități recreative (fotbal, grătar, ș.a.).

 

Cele două persoane vătămate, fiind în stare de ebrietate, au fost urcate în autospeciala jandarmeriei, iar unul dintre inculpați s-a urcat pe locul din dreapta-față, unde de regulă el stă în calitatea sa de conducător de echipaj.

 

Ceilalți tineri audiați ca martori în prezenta cauză au fost conduși la sediul Poliției municipiului Botoșani de patrulele de ordine publică formate din cei doi polițiști menționați mai sus.

 

După ce autospeciala de jandarmilor s-a pus în mișcare, la volan aflându-se al cincilea inculpat, asupra uneia dintre victime, care s-a manifestat violent verbal la adresa jandarmilor, au fost exercitate violențe în sensul lovirii cu pumnii, picioarele și bastonul din dotare în zona coastelor și a brațelor de inculpatul care se afla pe bancheta din fața persoanei vătămate. Coroborându-se declarațiile victimei cu cele ale jandarmilor, se pare ce în timpul agresiunii, persoana vătămată, care stătea pe banchetă lângă un plutonier major achitat în dosar, a fost călcată pe picior în învălmășeala creată de ea, deoarece se agita și a fost lovită cu pumnul în zona coastelor de inculpat, scrie Știrea Sucevei.

 

După ce a fost introdusă în camera de instruire a agenților din sediul Poliției Municipiului Botoșani, victima i-a reproșat plutonierului major I.A. că l-a lovit în autospeciala jandarmilor.

 

În timpul agresiunii, ceilalți militari jandarmi nu au intervenit, așa cum aveau obligația potrivit art. 39 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române care prevede că:

 

„Personalul militar din Jandarmeria Română are dreptul și obligația să intervină și în afara orelor de program a atribuțiilor de serviciu și a competentei teritoriale a structurilor din care face parte, atunci când ia cunoștință de pregătirea sau de săvârșirea unei infracțiuni, acționând pentru conservarea urmelor, prinderea făptuitorului, ridicarea corpurilor delicte, a celorlalte mijloace materiale de probă și predarea imediată a acestora autorităților competente”,

întărind astfel rezoluția infracțională a agresorului, existând o coeziune la nivelul laturii subiective.

 

Potrivit declarației celeilalte persoane vătămate, în timp ce inculpatul I.A. exercita lovituri cu pumnul peste față victimei, jandarmul mascat aflat pe banchetă în dreapta sa i-a imobilizat mâna la spate, spunându-i să se uite în altă parte și să tacă.

 

În circa șapte minute autospeciala care transporta persoanele vătămate a ajuns la sediul Poliței municipiului Botoșani. Camerele de supraveghere ale acestei instituții surprind imagini ale scărilor și ale holului de la intrare, din care se poate observa cum la ora 00:27, intra una dintre victime (imobilizată la brațe de către doi plutonieri majori, printre care I.A.), fiind urmată de cea de-a doua victimă (imobilizat de un braț de plutonier) și se deplasează pe holul aflat în stânga intrării fiind introduși în sala de instruire a agenților, aflată în capătul holului și având geamurile către exterior.

 

În perioada în care victima s-a aflat în custodia organelor de odine publică (jandarmi și polițiști) în interiorul Poliției municipiului Botoșani, în noaptea de 27/28 mai 2018, asupra acesteia s-au exercitat violențe de către inculpații plutonierul major I.A. și plutonierul B.C.C. în prezența a doi inculpați achițati în dosar, respectiv un plutonier major și un agent șef de Poliție, acesta din urmă neintervenind în stoparea agresiunii așa cum prevede art. 28 alin. 4 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române care prevede că

 

 „Poliţistul este obligat să intervină si în afara orelor de program, a atribuţiilor sale de serviciu și a competentei teritoriale a unităţii din care face parte, când ia cunoştinţă de existenta unei infracţiuni flagrante, precum și pentru conservarea probelor în cazul altor infracţiuni a căror cercetare va fi efectuată de organele competente”

în cazul de faţă purtarea abuzivă a militarilor.

 

Potrivit certificatului medico-legal, victima a prezentat echimoze și excoriații (fronto-temporal stâng, echimoză violacee de 10/7 cm, la nivelul pavilionului urechii stângi, în h superioară, pe fața internă, echimoză violacee de 2/1 cm, la nivelul pavilionului urechii drepte, în 1/2 superioară, pe fața internă, echimoză violacee de 2,5/1 cm, pe hemibuza inferioară stângă, vestibular, echimoză violacee de 1/0,4 cm, pe hemibuza superioară stângă, echimoză violacee de 0,5/0,4 cm, pe hemitoracele anterior drept, subclavicular echimoză viloaceu-verzuie de 4/2 cm, pe hemitoracele anterior stâng, supraclavicular, două echimoze violacei de 3/1 și 2/1 cm, pe cotul drept, patru excoriații cu dimensiuni cuprinse între 0,3 cm diametru și 4/1 cm, pe antebrațul drept, anterior, în 1/3 superioară, excoriație liniară de 2 cm pe fond tumefiat echimotic violaceu de 3 cm diametru, axilar drept, pe fața internă a brațului, multiple echimoze violacei ovalare de mici dimensiuni dispuse pe o suprafață de 6/3 cm, pe brațul stâng, în 1/2 superioară, fața posterioară, internă și anterioară multiple echimoze violacei cu dimensiuni cuprinse între 1 cm diametru și 4/2 cm, în epigastru, echimoză violaceu-verzuie de 9/4 cm, scapular stâng, două echimoze violacei palide de 2 respectiv 3 cm diametru) ce s-au putut produce prin lovire cu mijloace contondente, iar excoriațiile la nivelul cotului drept s-au putut produce prin lovire de corpuri dure și pot data din noaptea de 27/28.05.2018.

 

Pentru vindecare, victima a avut nevoie de un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale.

 

Declarația persoanei vătămate, privind cele întâmplate în sediul Poliției Municipiului Botoșani

 

„Cât polițistul stătea la masă și completa procesul-verbal, cei doi jandarmi, în timp ce îmi spuneau să sunt șmecher, m-au trântit la pământ, în fața unui fișet metalic și m-au lovit cu pumnii și picioarele peste tot corpul, după care, m-au ridicat și m-au pus pe un scaun în fața polițistului care nu a schițat niciun gest și nu le-a spus să se oprească, deși a văzut toată agresiunea. După ce m-au pus pe scaun, a continuat să mă lovească, inițial cu piciorul în partea stângă a feței, trântindu-mă la pământ, iar apoi m-a lovit de circa 30 de ori după cap, în zona occipitală, spunându-mi ‹În seara asta eu sunt Dumnezeul tău!› ca răspuns la rugămințile mele de a înceta că există un Dumnezeu”,

a spus victima.

 

Declarația celeilalte persoane vătămate, privind cele întâmplate în Sediul Poliției Municipiului Botoșani

 

„B.C.C a început a-l lovi cu pumnul de foarte multe ori victima în zona capului și a trunchiului (coaste) (…). În momentul în care victima i-a spus că există un Dumnezeu, a replicat ‹Eu sunt Dumnezeul tău în seara asta!› și a început a-l lovi și mai tare. I.A.  mi-a spus să întorc capul și să mă uit pe fereastră, iar în momentul în care eu am refuzat întrebându-l de ce îl lovesc, I.A. a început a mă lovi cu pumnul în zona feței. Îmi aduc aminte că la un moment dat în cameră au intrat alți doi jandarmi, unul dintre ei gras și chelios, care au văzut cum C.I.A. era lovit de B.C.C., dar nu au luat nicio atitudine, doar uitându-se”,

a spus cea de-a doua victimă.

 

Declarația unui sergent major, martor la cele întâmplate în Sediul Poliției Municipiului Botoșani

 

”Unul dintre jandarmii prezenți, i-a aplicat o palmă peste partea stângă a feței lui X (persoană vătămată), acesta căzând și începând a urla. Toate aceste violențe au avut loc în primele minute după intrarea în camera de instruire. După ce am ieșit la o țigară și am revenit în zona intrării în camera de instruire am văzut pe hol pe Y (persoană vătămată) însoțit de un polițist, iar X (persoană vătămată) se ținea cu mâna de pometele stâng”,

 a spus sergentul major, martorul care a scăpat nepedepsit pentru că nu a oprit agresiunea.

 

Declarația unui martor, prieteni cu victimele

 

„Atât eu cât și W, în timp ce stăteam la masă cu polițistul Z am auzit din camera aflată în stânga intrării cum persoanele vătămate strigau să nu mai fie lovite și întrebau ‹De ce dai mă?› Personal am auzit multe zgomote, unele dintre ele înfundate, altele stridente, specifice loviturilor cu palma, cu obiecte sau lovituri de fișet de tablă. Jandarmii vorbeau foarte urât în sensul că înjurau și țipau la cei doi din încăpere, iar la un moment dat polițistul s-a ridicat de la masa unde scria amenzile, a deschis ușa de la camera unde erau prietenii mei și le-a spus jandarmilor ceva, cred că să se oprească, deoarece după acest moment nu am mai auzit lovituri, ci doar înjurături”,

a spus un prieten de-al victimelor, ce era ținut pe hol.

 

În toată această poveste, din toți purtătorii de veșminte milițienești, un singur polițist și-a respectat obligația legală, cel puțin parțial, și a intervenit verbal în momentul consumării agresiunilor, acestea încetând imediat după intervenția sa. Pentru a-i salva pe smardoii în uniforme, l-a prima declarație polițistul a mințit, spunând că prietenii victimelor nu spun adevărul, susținând că acesta a intrat în ”Camera Groazei” spunându-le sălbaticilor plătiți de MAI:

 

”Băi se aude de afară, nu mai dați în ei, opriți-vă!”. După supunerea polițistului la o testare cu aparatul poligraf, a rezultat că acesta a mințit la întrebările relevanța referitoare la strigătul către jandarmii încordați și milițianul spectator.

 

Citește articolul integral AICI

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
AREST la domiciliu pentru un botoșănean care a lovit un polițist cu toporul în cap, după o altă bătaie sângeroasă
Bătaie ca-n filme în fața unui bar: Trei tineri au fost REȚINUȚI

 

 

Șoselele și-au luat tribut și anul acesta cu femeia zdrobită de asfalt
Numărul conducătorilor auto implicați în accidentele rutiere constatate de polițiști este în scădere.Polițiștii botoșăneni au prezentat o situație a ultimilor cinci ani și, din fericire, la Botoșani este înregistrat un trend descendent al acestor evenimente.
Un botoșănean care s-a crezut șofer prins cu minciuni de polițiștii suceveni
Ghinion pentru un botoșănean oprit la control în județul Suceava. 
Dorința secretă pentru Moș Crăciun: Farmacia Anca lansează un nou concurs pentru copii
(P) Copiii sunt așteptați duminică, 10 decembrie, la Farmacia Anca 4, de pe strada Independenței.
ANUNȚ Primăria comunei Mihai Eminescu cu privire la parcarea mașinilor pe domeniul public în momentul deszăpezirii
Primăria comunei Mihai Eminescu vă anunță că în baza Reglementarii tehnice ‘’Normativ privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor Publice’’ indicativ AND 525-2013, elaborată de Compania Națională de Autostrăzi şi Drumuri Naționale din România - S.A. din 17.06.2013, începând cu data de 16.11.2023 Unitatea Administrativ Teritoriala a început pregătirea activităților specifice sezonului rece.
Copii mutilați din cauza petardelor – MESAJ de la Poliția Botoșani pentru părinți
„Festivalul petardelor” a început deja la Botoșani, zona în care sunt auzite aceste pocnete fiind preponderent Centrul Istoric al orașului.
Județul Botoșani ferit momentan de epidemia de rujeolă
În urma a șase cazuri înregistrate la Secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani se constată că la acest moment nu există pacienți internați cu rujeolă.
Un botoșănean a fost ales rectorul unei universități din Iași
La noile alegeri, botoșăneanul a fost votat într-un procent de 88%. 
Iohannis a promulgat legea cu MAJORAREA salariilor angajaților de la Casa de Asigurări
Legea prin care se majorează veniturile personalului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost promulgată, joi, de preşedintele Klaus Iohannis.
Comportamentul suspect al unui șofer botoșănean care conducea „o bombă cu ceas”
Un echipaj de Poliție a oprit autoturismul condus de șoferul din Botoșani pentru un control de rutină.Modul în care a reacționat bărbatul le-a ridicat polițiștilor o serie de întrebări.
Poliția Botoșani în căutarea vânzătorilor ilegali de artificii sau petarde
Pentru că am pășit deja în luna decembrie, una specifică pentru utilizarea materialelor pirotehnice de orice fel, polițiștii botoșăneni au demarat acțiunile de control care vizează comerțul cu aceste obiecte considerate periculoase în cazul în care nu sunt folosite corect.
Parc fotovoltaic și energie verde pentru spitale, CJ-ul a depus proiecte de 2 milioane de euro
Consiliul Județean Botoșani și două unități subordonate au depus pentru finanțarea din Fondul pentru Modernizare trei proiecte. Acestea vizează realizarea unui parc fotovoltaic și a două centrale fotovoltaice.
„În căutarea lui Eminescu’’ prin expoziția taberei de fotografie
Memorialul Ipotești invită toți botoșănenii în perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024 să-l descopere pe poetul nepereche.
Botoșănean, la un pas de moarte pe câmp: Doi polițiști vigilenți i-au salvat viața
Doi polițiști cu suflet mare au reușit să-l salveze pe respectivul bărbat. 
5 lucruri pe care să le ai în vedere în rutina de îngrijire personală
(P) A avea grijă de tine însăți este o dovadă că te prețuiești și te respecți, că îți dorești să fii un adult sănătos atât din punct de vedere fizic, cât și mental. Este important să te prioritizezi și să pui pe primul loc grija față de tine - nu este, nicidecum, un act narcisist, ci faptul că îți acorzi atenția cuvenită presupune că-ți dorești să te bucuri de tine și de tot ceea ce ai în jur într-un mod sănătos.
USR Botoșani: Pierdem din nou bani europeni, iar primarul Cosmin Andrei nu știe cum să-și ascundă neputința
O altă serie de investiții din fonduri europene își pierde finanțarea din cauza lucrărilor întârziate, iar Primăria Botoșani a cerut acordul Consiliului Local pentru acoperirea sumelor necesare din banii botoșănenilor.
7 activități pentru a întări relația de cuplu
(P) Trăim în secolul vitezei, unde agitația cotidiană poate avea un impact negativ asupra relației de cuplu. De asemenea, stresul și rutina pot fi și ele factori perturbatori, iar investiția în timp de calitate alături de persoana iubită este necesară pentru a consolida conexiunile din cuplu.
Sfaturi practice pentru a bea mai multă apă în fiecare zi
(P) Apa este esențială pentru buna funcționare a organismului și pentru starea generală de sănătate. Deși afirmația de mai sus este un lucru cunoscut de către majoritatea oamenilor, puține persoane au un consum adecvat de apă, în fiecare zi. De la menținerea hidratării la eliminarea promptă a deșeurilor metabolice, apa este esențială. Iată cum poți să crești cantitatea de apă pe care o consumi în fiecare zi și cum să beneficiezi de impactul pozitiv al hidratării asupra organismului.
Casa pentru copiii Alexandrei Ivanov începe ușor să prindă contur – GALERIE FOTO
Noi informații au fost transmise pe rețelele de socializare despre stadiul lucrărilor la casa construită pentru copiii Alexandrei Ivanov.
Bețivul serii! Botoșănean REȚINUT de polițiști după ce a fost prins de DOUĂ ori turmentat la volan în doar câteva ore
Botoșăneanul a fost surprins băut la volan miercuri, 6 decembrie 2023, pe străzile din municipiul reședință de județ.
PNL Botoșani: Eficientizăm controalele vamale – Birourile vamale vor fi dotate cu scanere performante
Birourile vamale de frontieră vor fi dotate cu 26 de sisteme performante de scanare, care vor fi montate la începutul anului viitor. Contractul pentru achiziția a 26 sisteme noi de scanare pentru Autoritatea Vamală Română este semnat.
Agresorii trebuie să facă muncă în folosul comunității la groapa de gunoi, nu la bibliotecă. Iar pedeapsa chiar este mică pentru ceea ce au făcut!
22 septembrie 2023, 10:15
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
”Mă duc la Craiova să câştig şi cred că pot să câştig. Vorba lui Dorinel Munteanu, de ce să-mi fie frică? Dacă stăm bine fizic, câştigăm. Fotbalistic cred că suntem la nivelul lor, nu cred că sunt atât de talentaţi î ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9679 lei
USD
Dolarul SUA
4.6140 lei
CHF
Francul elveţian
5.2769 lei
GBP
Lira sterlină
5.8029 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1866 lei
XAU
Gramul de aur
301.7158 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2595 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3050 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0289 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3946 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6664 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.1 o C
Dorohoi
-3.6 o C
Bucecea
-2.6 o C
Darabani
-4.3 o C
Saveni
-2.6 o C
Ştefăneşti
0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.