Ştiri
Dr. Dragoș Median, medic oncolog: Chirurgia cancerelor ovariene este una dintre cele mai complexe / Un chirurg se formează în timp

Născut în Botoșani, Dragoș Median este medic oncolog, cu experiență de mulți ani în tratamentul cancerului mamar și al cancerelor ginecologice.

Este membru certificat al Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO), al Balkan Union of Oncology (B.U.O.N.) și al Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO).

 

”Specializarea într-o singură direcție oncologică a permis medicilor și asistentelor de aici câștigarea unei experiențe clinice deosebite, prin concentrarea unui număr crescut de cazuri cu patologie similară”, spune medicul oncolog într-un interviu acordat pentru Spațiul Medical.

 

Dr. Dragoș Median activează în cadrul Spitalului Filantropia din București.

 

”Toate aceste sarcini sunt îndeplinite de navigator”

 

 

- Care este rolul unui navigator pentru pacienții cu boli oncologice?

 

Dragoș Median: Cantitatea de informații noi pe care le primește un pacient oncologic este colosală: pe de o parte sunt informațiile medicale, oferite de medici, asistente, diverse materiale informative – referitoare la tratamente, obiectivele propuse, efectele secundare, pe de altă parte sunt informațiile mai puțin medicale – tratamente alternative, diverse regimuri alimentare, etc. pe care familia, prietenii, colegii încearcă să le transmită. Acestea se adaugă unei presiuni uriașe a fiecăruia dintre pacienți de a-și pune lucrurile în ordine, de a încerca să își mențină un curs firesc al vieții personale și profesionale, de a rezolva diverse probleme financiare neprevăzute etc.

 

În aceste condiții, existența unei persoane care să faciliteze înțelegerea diferitelor etape de tratament, cu beneficiile și riscurile fiecăreia dintre ele, care să ajute la planificarea acestora, care să acorde sprijinul moral și psihologic necesar, devine esențială. Toate aceste sarcini sunt îndeplinite de navigator.

 

În sistemele bine organizate, navigatorul sprijină pacienții oncologici în luarea unor decizii, îi ajută să înțeleagă necesitatea unor terapii și să depășească mai ușor fiecare etapă de tratament. În sistemele dezorganizate, cum este cel medical românesc, rolul navigatorului devine și mai important. El/ea trebuie să realizeze toate acele legături pe care sistemul medical nu le are: colaborarea dintre specialiștii implicați în tratarea unui caz, realizarea programărilor într-o manieră optimă, monitorizarea complianței la tratament sau a unor efecte secundare importante clinic, adeseori oferirea suportului psihologic necesar. Din păcate, deși acest concept este unul cu ceva vechime, în România există puține persoane calificate pentru această profesie și puține locuri în care acestea își desfășoară activitatea. Pe de altă parte, faptul că există un interes crescând pentru acest subiect, mă face să rămân optimist în ceea ce privește dezvoltarea acestei categorii profesionale.

 

 

- De ce este nevoie de crearea unor centre specializate de chirurgie oncologică ginecologică?

 

Dragoș Median: Concentrarea unui număr mare de cazuri într-o singură instituție medicală duce la creșterea experienței personalului medical cu acel tip de patologie și obținerea unor rezultate din ce în ce mai bune. Aceasta afirmație este valabilă pentru orice tip de afecțiune oncologică și pentru orice specialitate medicală implicată în tratarea pacienților cu neoplazii.

 

În cazul oncologiei ginecologice, rolul chirurgiei este fundamental. Un chirurg se formează în timp, prin exercițiu, iar aceste condiții nu se pot realiza decât în centre în care există o adresabilitate crescută. Chirurgia cancerelor ovariene, spre exemplu, este una dintre cele mai complexe. Experiența altor țări a arătat că rezultatele obținute (în termeni de supraviețuire a pacienților) diferă semnificativ între centrele/echipele care se operează aceasta patologie în mod frecvent (> 24 de operații anual) și cele care o fac sporadic. De aceea, în lume, s-a urmărit crearea unor instituții specializate în tratarea acestei patologii. Astfel, în Cehia s-a reușit în ultimii 10 ani crearea unei rețele care cuprinde 12 centre de oncologie ginecologică și către care se adresează peste 85% dintre pacienții cu aceste afecțiuni. Rezultatele obținute au fost din ce în ce mai bune, experiența căpătată a fost raportată în articole din revistele de specialitate, iar Cehia este acum una dintre țările în care se pregătesc medici specializați în ginecologie oncologică din întreaga Europă.

 

Același raționament se aplică și în cazul tratamentelor medicale. În România, lipsa unor astfel de centre face ca intervențiile chirurgicale oncologice să fie făcute în orice spital care are o secție de ginecologie. Adesea aceste intervenții sunt realizate suboptimal, iar complicațiile ce urmează sunt dificil de gestionat, viața pacienților fiind  afectată în mod negativ.

 

loading...
Botoșăneanul care a dezvăluit de ce Moldova are cel mai tare program spațial din lume: Mă întreabă lumea dacă nu cumva… - FOTO&VIDEO
Povestea emoționantă a unui medic ucrainean care profesează în România: Copiii mei sunt acolo

 

 

Încă o avarie: Se oprește apa în mai multe localități
O nouă avarie anunțată de societatea Nova ApaServ.
PNL Botoșani: Noi măsuri pentru oameni și companii
Guvernul României, condus de liberalul Nicolae Ciucă, continuă să protejeze românii de creșterile de prețuri, așa cum și-a asumat în pachetul Sprijin pentru România, și ia măsuri care stimulează economia.
Polițiștii botoșăneni alături de copiii din tabără - FOTO
Activitățile din Tabăra Agafton vor continua pe toată perioada verii, polițiștii dorind să stea de vorbă cu cât mai mulți copii, pentru a-i ajuta să înțeleagă consecințele adoptării unor comportamente nesănătoase și a-i ajuta să găsească alternative sănătoase.
TRAGEDIE: Botoșănean din Italia, mort într-un tragic accident chiar de ziua lui, doi copii au rămas fără tată
Două fetițe mici au rămas acum fără tată și o femeie tânără își plânge soțul.
ACUM: Oaspeți la Maternitatea Botoșani, s-a donat aparatură de aproape 900.000 de lei - FOTOGALERIE
Aparatură modernă pentru Secția de Neonatologie a Spitalului Județean Mavromati.
Județul Botoșani, sub două alerte de Cod Galben: Caniculă și vijelii
Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări pentru județul Botoșani.
ACUM: Doamna care a „încercat marea cu degetul” în afaceri la Botoșăneanul TV, între succes și eșecuri – FOTOGALERIE & VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din anul 2004, după ce a renunțat la un loc de muncă care-i oferea stabilitate.
Tatăl Roxanei, suceveanca ucisă de rechin în Egipt, a aflat de la știri despre tragedie: Singura ei bucurie erau călătoriile
În timp ce, la Suceava, rudele se pregătesc de înmormântare, oficialii din Egipt încearcă să afle ce anume ar fi momit prădătorul marin atât de aproape de zonele cu oameni.
Concursuri-fulger înainte de îngheţarea angajărilor la stat, nici Budăi nu se lasă mai prejos
Ministerele au dat drumul la zeci de concursuri în ultimele zile înainte de îngheţarea angajărilor la stat, intrată în vigoare la 1 iulie şi aplicabilă cel puţin pentru şase luni.
Loading...
Doar 14 ucraineni în centrele de refugiați din Botoșani, SITUAȚIA de marți la frontieră
În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 50 de persoane și 14 vehicule.
Justiția din Botoșani pierde un magistrat de seamă: La prima vedere ar putea părea o știre banală, însă în realitate…
Colegii din Justiție spun că ”magistratura pierde un judecător care s-a luptat de-a lungul anilor pentru devoalarea abuzurilor și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale”.
Gândurile unei absolvente din Botoșani către viitorul licean: Deși pare absurd, eu te încurajez să te ocupi de tine, apoi de școală
”Școala nu m-a învățat nimic”, spun unii dintre cei care au finalizat cursurile liceale. ”Școala m-a învățat să mă descurc singură”, spune Ionela Alexandra, la scurt timp după ce a trecut cu brio de examenul maturității.  
Se dau toţi banii înapoi: Guvernul a decis OFICIAL
Sute de mii de lei vor intra direct pe card.
Ne întoarcem la mască! Ministrul Sănătății: Unele măsuri autoritare nu și-au atins scopul și au format o iritare în rândul populației
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, recomandă din nou masca în spațiile închise.
Loading...
MODIFICĂRI la Codul rutier: Dispare o faptă de comportament agresiv, ce se întâmplă cu perioadele de suspendare a permisului auto
Codul rutier urmează să fie “îmblânzit”, potrivit unui proiect de lege ce va ajunge curând la votul decisiv al deputaților cu propunere de adoptare, o parte dintre măsurile apărute spre începutul anului urmând să fie modificate sau chiar să dispară.
Selecționata României la fotbal s-a impus cu un scor minim în fața Finlandei
(P) Meciul a fost jucat în cadrul Ligii Națiunilor - în Grupa 3 din Divizia B, în a 3-a zi de meciuri România a primit acasă selectionata Finlandei. Această victorie este una deosebit de importantă pentru tricolori deoarece semnifică prima victorie a României în cadrul acestui turneu. Înainte de acest meci, selectionata noastră a suferit 2 înfrângeri consecutive - în meciul împotriva selecționatei Bosniei și Herțegovinei și împotriva selecționatei Muntenegru.
SUMARUL zilei: Apartamente din Centrul Vechi vândute pe sub mână / Actriță din Botoșani în film cu Mircea Bravo / Femeia ucisă de rechin era angajată la Fisc
Locul în care pare că nu se întâmplă nimic este de multe scena unor întâmplări ieșite comun, fie că vorbim despre administrația publică, fie că privim către alte domenii.
Ministrul Sănătății vorbește din nou de valuri: Vârful acestui val în Europa va fi undeva la sfârșitul lunii iulie / Noi avem un decalaj de circa două săptămâni
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni că vârful valului de infectări cu noul virus în România ar putea fi atins între 14 şi 21 august, la două săptămâni faţă de perioada estimată pentru restul Uniunii Europene.
Corul militar al Garnizoanei Botoșani a dedicat un cântec Sfântului Ștefan cel Mare - VIDEO
Corul militar „Răzeșii” al Batalionului 335 Artilerie „Alexandru Cel Bun” din Botoșani a dedicat un cântec Sfântului Ștefan cel Mare.
ANUNȚ PUBLIC Licitație imobile din Flămânzi
STUDIUM GREEN S.R.L., înființată și funcționând în conformitate cu legile din România, cu sediul social pe str. Theodor Mihali, nr. 39-43, spațiul comercial 1, parter, municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj, înregistrată la Registrul Comerțului cu nr. J12/1547/2003, Identificator Unic la Nivel European (EUID) ROONRC. J12/1547/2003, având codul fiscal RO15500551, cont bancar RO04BTRLRONCRT0367428601, deschis la Banca Transilvania, legal reprezentată de Bob Dorin George,
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dna Ada Macovei nu trebuia schimbată de acolo. Dacă tot am schimbat-o trebuia să pui PSD și era PSD. Să schimbăm cu un liberal de-al nostru, nu trebuia să acceptăm acest lucru pentru că ea chiar și-a făcut treaba acolo la ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9449 lei
USD
Dolarul SUA
4.8088 lei
CHF
Francul elveţian
4.9770 lei
GBP
Lira sterlină
5.7845 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5413 lei
XAU
Gramul de aur
278.6640 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2473 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2170 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2642 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7184 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1998 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
34.6 o C
Dorohoi
34.7 o C
Bucecea
33.9 o C
Darabani
24.1 o C
Saveni
35.1 o C
Ştefăneşti
29.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.