Ştiri
Elevii săraci din Botoșani au primit tablete pe ultima sută de metri: Stăm şi ne uităm ca proştii, ne este şi frică să nu fărâmăm ceva

Zeci de elevi din judeţul Botoşani riscă să rămână cu mediile neîncheiate fiindcă nu au putut participa la orele online. Autorităţile s-au gândit să rezolve abia acum problema, oferindu-le tablete fără să le explice cum să le folosească.

De teamă să nu le strice şi să fie apoi buni de plată, unii nici nu le-au scos din cutii.

 

În judeţul Botoşani, 4.900 de elevi nu au avut cum să participe la orele online. Majoritatea sunt copii din familii sărace şi îşi duc viaţa în sate uitate de lume sau în comunităţi sărace, fără conexiune la internet şi uneori chiar fără curent electric.

 

Dintre aceştia, 127 sunt pe cale să rămână cu mediile neîncheiate, fiindcă profesorii nu au apucat să le pună două note în scurta perioadă cât au fost la şcoală. Deşi situaţia acestor copii este cunoscută încă din primăvara anului 2020, abia cu două săptămâni înainte de sfârşitul primului semestru, autorităţile s-au gândit să rezolve într-un fel problema, scrie Adevărul.

 

Inspectoratul Şcolar Botoşani a cumpărat peste 3.000 de tablete şi le-a oferit copiilor care nu au putut frecventa orele online.

 

Măsurile luate de către autorităţi au stârnit însă revoltă în rândul sătenilor. Pe de o parte, familiile elevilor nevoiaşi spun că degeaba au primit dispozitivele la final de semestru, pentru că majoritatea nu ştiu să le folosească, se plâng că nu i-a învăţat nimeni cum funcţionează, iar în plus mulţi nici măcar nu au semnal la internet, ba unii nici măcar electricitate. Spun că se simt şi umiliţi pe deasupra, fiindcă nu au cum să obţină note de trecere în doar două săptămâni, după ce au pierdut luni de zile de şcoală. Pe de altă parte, familiile altor elevi din sat care nu au primit tablete se consideră discriminaţi şi cer şi ei dispozitive pentru copiii lor.

 

 

„Oricum rămâne corigent!”

 

Inspectoratul Şcolar Botoşani a achiziţionat 3.105 tablete pentru elevii care nu au pe ce face orele online şi pot rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată.

 

„Tabletele vor fi distribuite cu precădere în unităţile de învăţământ unde sunt elevi care nu au putut participa la orele online. Mai sunt în jur de 1.000 de elevi care rămân, chiar şi după această achiziţie, fără dispozitive. Tabletele sunt conectate cu date mobile, cu abonament plătit pe doi ani”, spune Gabriel Hârtie, inspector şcolar general la Botoşani.

 

Tabletele au fost distribuite elevilor de la ţară, încă de la începutul săptămânii trecute, însă o problemă este semnalul foarte slab din unele zone. De tabletă a beneficiat şi nepotul unei femei de aproximativ 65 de ani, din satul Mândreşti, comuna Ungureni. Săteanca spune că totul este doar o nouă umilinţă pentru copiii de la ţară şi că tabletele au fost date prea târziu.

 

„De ce nu le-a dat în noiembrie tablete? Ce să facă acum cu ele? Nepotul meu nu a mai avut aşa ceva. Stăm şi ne uităm ca proştii la tabletă. Ne este şi frică să nu fărâmăm ceva. Nu ştim, domne, să intrăm. Şi oricum rămâne corigent. Cum să facă el, săracul, în două săptămâni ce or făcut ăştilalţi atâtea luni? Bătaie de joc!”, spune bunica elevului din Mândreşti, adăugând că aproape niciun elev din zonă nu a reuşit să se descurce cu tableta şi să facă ore online.

 

Chiar şi profesorii recunosc că aceşti copii nu pot recupera materia în felul acesta.

 

„De recuperat nu au timp! Recuperarea se va face prin nişte programe remediale atunci când vor reveni la şcoala faţă în faţă”, precizează Alexandru Dascaliu, profesor şi director la Liceul Plopenii Mari din Ungureni.

 

 

„Tot îmi zice: bagă codu'”

 

Situaţie similară şi în cătunul Borzeşti. Familia Prodan are 10 copii. Trăiesc toţi într-o casă pricăjită, cu două camere şi toată familia are un singur telefon, model vechi. Trei dintre copii sunt la şcoală, dar niciunul nu a făcut nicio oră online. La începutul săptămânii trecute, au primit şi ei două tablete şi au fost anunţaţi că cei mici trebuie să intre la ore ca să poată fi evaluaţi ca să le fie încheiată situaţia şcolară. Asta după ce au pierdut aproape toată materia. Gabriela Prodan, mama copiilor, spune că au încercat toţi să se conecteze, dar fără succes.

 

„Am fost la şcoală şi am luat tableta. Trebuia ca fetele să intre ca să le încheie mediile. Ce să spună ele acolo săracile, dacă nu au făcut nicio oră, nu ştiu. Am tot încercat toţi să intrăm, dar nu mergea nimic. Dădeam la ce zic ei, acolo, la classroom. Tot îmi ziceau bagă codu! Eu băgam codul, dar nimic. Internetul merge numai oleacă. Trebuie să ţinem sus tableta să prindă un pic”, spune femeia.

 

După două zile de încercări, săteanca s-a resemnat.

 

„N-am ce face! Stau ca şi până acuma. Eu de unde să ştiu cum să umblu?”, mărturiseşte Gabriela Prodan.

 

Apoi, părinţii copiilor spun că stau cu frica-n sân, fiindcă au fost informaţi că tableta costă 1000 de lei.

 

„Dacă o strică, eu ce fac? De unde scot atâţia bani? O las acolo în cutie”, mărturiseşte şi tatăl copiilor.

 

Au fost şi părinţi care s-au plâns că au primit tablete defecte. În plus, această măsură „hei-rupistă” a iscat conflicte între săteni. Părinţii elevilor care au reuşit cu chiu cu vai să intre la orele online sunt revoltaţi că ei nu au primit tablete, arată sursa citată.

 

„Fata mea e premiantă. Am făcut mari eforturi să intre online. Pe telefoane sparte, împrumutate. Poate nu le-am luat dulciuri ca să încarc telefonul”, spune Matei Vasile, un alt sătean din Botoşani.

 

loading...
Peste 3.000 de elevi botoșăneni vor primi tablete

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Cea mai MICĂ rată de infectare în municipiul Botoșani din ultimele șase luni
Direcția de Sănătate Publică a transmis cel mai recent raport privind cazurile noi din județul Botoșani, în ultimele 24 de ore.
Şase preoţi au fost amendați după slujba de la Tudora, oficiată de protopopul de Botoşani
Şase preoţi din judeţul Botoşani au fost sancţionaţi de poliţişti ca urmare a organizării sau participării la slujba misionară la care au luat parte peste 100 de credincioşi, la care nu au fost respectate normele sanitare impuse în contextul pandemiei
Elsaco Electronic semnează un nou contract, în valoare de 52 de milioane de lei
Implementarea acestui proiect va îmbunătăți calitatea apei furnizate locuitorilor.
Micii spectatori sunt invitați la spectacol: Actorii Teatrului ”Vasilache” revin în sală
Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” se redeschide în acest weekend, la o capacitate de 30 la sută.
Se strică vremea, ANUNȚUL meteorologilor pentru următoarele patru zile
Începând de astăzi, ora 13.00, și până mâine dimineață, la ora 6.00, vom avea parte de instabilitate atmosferică. De asemenea, în următoarele patru zile, vremea va intra într-un proces de răcire.
Șofer de 19 ani prins beat la volan, polițiștii l-au simțit din prima clipă
Tânărul emana halenă alcoolică.
Regula pe care șoferii botoșăneni o încalcă cel mai des: Este și principala CAUZĂ a accidentelor rutiere - FOTO
Polițiștii rutieri au intensificat controalele în trafic.
Au dat-o la pace! Bugetul CJ-ului a fost aprobat fără prea multă patimă
Au depus un amendament la bugetul județului consilierii liberali, solicitarea financiară fiind citită de Viorel Iliuță.
ACUM: Doina Federovici, ultimatum pentru consilieri cu bugetul: Azi este ultima zi în care mai putem vota
A doua ședință pentru dezbaterea proiectului de buget propus de președintele Consiliului Județean Botoșani a început în urmă cu scurt timp.
Loading...
Poeți în dialog la Ipotești: Ioan Pintea și Paul Aretzu
În debutul Săptămânii Naționale a Bibliotecilor, pe data de 23 aprilie 2021, la ora 13.00, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” organizează lecturile Poeți în dialog.
DRAMĂ cumplită în familia băiatului de 12 ani, accidentat mortal de o șoferiță din Botoșani: Este al doilea copil pe care îl pierd
Accidentul s-a produs marți după-amiaza, iar cercetările preliminare ale polițiștilor indică faptul că băiatul a traversat strada regulamentar, pe locul marcat.
Alexandra Huțu: Guvernarea Dreptei a întârziat construcția primei platforme de aterizare dedicată salvărilor aeriene SMURD, obiectiv inițiat de PSD
Guvernarea PSD din perioada 2017-2019 a inclus în programul de extindere și modernizare a infrastructurii de operare a serviciilor de urgență pentru salvare aeriană și comunicații, construirea unei platforme de aterizare a elicopterelor în municipiul Botoșani.
Anchetă după o slujbă în biserică fără respectarea normelor de distanțare, chiar Mitropolia a făcut publice imaginile – VIDEO
Slujbă la Botoșani cu oameni care nu respectă distanțarea, Poliţia şi DSP au deschis o anchetă
Explicații după dubla eliminare: Ne-a înjurat de morți, de familie, tot meciul
FC Botoșani și Universitatea Craiova au remizat, scor 1-1, în runda a doua a play-off-ului, meci în care Radu Petrescu a acordat două cartonașe roșii, în aceeași fază, lui Eduard Florescu și Mihai Bălașa.
Loading...
Un șofer botoșănean a devenit vedetă pe internet: CE a scris pe procesul-verbal după ce a fost amendat - FOTO
Mesajul unui șofer din Botoșani care a fost amendat de Poliția Rutieră a ajuns viral pe rețelele de socializare, fiind distribuit de sute de internauți.
Nervi la finalul meciului FC Botoșani – U Craiova: Ăsta nu a fost fotbal, a fost o luptă!
FC Botoșani și CS Universitatea Craiova au remizat, scor 1-1, în runda secundă din play-off.
TULBURĂTOR: Care a fost ultimul articol scris de jurnalista din Botoșani, moartă la 29 de ani - FOTO&VIDEO
Jurnalista, care a activat de-a lungul timpului în mai multe redacții, printre care și Botoșăneanul sau Adevărul, a scris în ultima perioadă la Fanatik.
S-a stins din viață botoșăneanul considerat drept părintele manualelor de religie: A plecat spre Cer, pe care l-a slujit atât de puternic și adânc - FOTO
A plecat la cele veșnice la vârsta de 58 de ani.
Dramele botoșănenilor care-şi încheie viaţa la azil: Vorbesc cu pozele ca să-mi treacă dorul
Au ca singură mângâiere rugăciunea mută din faţa icoanelor şi pozele copiilor şi nepoţilor, deasupra cărora plâng sperând să-i mai vadă măcar o dată în viaţă.
Apelează la avocat Ivan Răzvan Claudiu pentru orice situație legislativă neprevăzută întâmpini în viață
(P) Nimeni nu este ferit de tragediile vieții. Când alții cred că văd din exterior o căsnicie fericită, nu știu de fapt ce se întâmplă între pereții casei. Nu știi când ești implicat într-un accident, în care sunt urmări grave, în care oamenii își pierd viața. Nici nu ai idee când te trădează partenerul de business, iar viața și afacerea ta sunt ruinate, cu pierderi considerabile. Acestea și multe altele se pot întâmpla oricui, iar în astfel de momente ai nevoie de un avocat competent ca avocatul Ivan Răzvan Claudiu.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„Când veți merge la slujba de Înviere stimați colegi gândiți-vă că prin votul dvs ați lăsat peste 1.000 de copii aflați în grija DGASPC Botoșani fără pască și ouă roșii pe masă, că ați lăsat peste 500 de bătrâni ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9255 lei
USD
Dolarul SUA
4.0911 lei
CHF
Francul elveţian
4.4662 lei
GBP
Lira sterlină
5.6870 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7858 lei
XAU
Gramul de aur
235.1457 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2277 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3555 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1684 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2737 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1904 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.7 o C
Dorohoi
17.9 o C
Bucecea
17.7 o C
Darabani
17.5 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
16.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.