Ştiri
EMOȚIONANT: Mesajul Patriarhului Daniel, rostit la căpătâiul părintelui-profesor Constantin Muha

Preotul-profesor Constantin Muha a fost condus pe ultimul drum sâmbătă, slujba de înmormântare fiind oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu un sobor de preoți.

Preotul Constantin Muha s-a stins din viață în dimineața zilei de 15 octombrie 2020, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19, fapt care a făcut ca ceremonialul de înmormântare să se desfășoare în condiții speciale.

 

Mesajul de condoleanțe din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române a fost transmis la slujba de înmormântare a părintelui profesor Constantin Muha, oficiată sâmbătă, 17 octombrie 2020, în biserica Sântul Dumitru şi Sfânta Cuvioasă Parascheva (Sfânta Vineri) din Dorohoi, județul Botoşani.

 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a început prin a spune că a primit cu multă durere vestea trecerii neașteptate din această viață a părintelui profesor Constantin Muha, ”slujitor devotat al Bisericii și al învățământului teologic românesc”.

 

Viața preotului Constantin Muha, continuă Patriarhul României, ”strălucitoare prin entuziasmul duhovnicesc și profesional”, a cunoscut coordonate și aspecte deosebite.

 

 

”S-a evidențiat ca un foarte bun tenor”

 

”Amintim în primul rând pregătirea sa teologică, începută la Seminarul de la Mănăstirea Neamț, continuată la Facultatea de Teologie Dumitru Stăniloae din Iași și aprofundată la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul din București. În timpul cursurilor universitare, l-am remarcat ca fiind studios, atent, evlavios, având preocupări pentru cântarea bisericească, tipic și ritualul liturgic. Încă din vremea anilor de Seminar de la Mănăstirea Neamț s-a evidențiat ca un foarte bun tenor, cântând în corul acestei unități de învățământ și apoi în cel al Facultății de Teologie din Iași. Alături de cele două coruri a participat la concerte și evenimente eclesiale din țară și străinătate”,

Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Părintele-profesor Constantin Muha a fost studentul actualului Patriarh, înaltul ierarh observând încă de atunci calitățile excepționale ale viitorului preot.

 

”În perioada cursurilor universitare de la Iași l-am avut student. Calitățile dovedite atunci, cultura teologică și elanul misionar l-au recomandat pentru slujirea Sfântului Altar, fiind hirotonit în treapta de diacon de către noi, în ziua de 6 decembrie 1994, la biserica Sfântul Nicolae din cartierul Copou-Iași. A doua zi, 7 decembrie, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Sfântul Nicolae din Dorohoi, în vechea Catedrală Mitropolitană Sfântul Gheorghe, de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Calinic (Botoșăneanul), pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor”,

Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

 

Sub ocrotirea Cuvioasei Parascheva

 

Vreme de 25 de ani a slujit cu credință, fiind sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva.

 

”În data de 1 mai 1995, a fost transferat la biserica Sfântul Dimitrie și Sfânta Cuvioasă Parascheva din Dorohoi, unde a activat până în prezent. Ca preot paroh a desfășurat o intensă activitate pastorală și administrativ-gospodărească. Sfânta Parascheva, căreia i-a slujit, l-a însoțit cu rugăciunea în ziua trecerii către Domnul, la puține ceasuri după prăznuirea din 14 octombrie (2020)”,

Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

După numirea ca profesor și director al Seminarului Teologic Sfântul Ioan Iacob din Dorohoi, părintele Constantin Muha a luptat cu greutățile începutului și apoi cu cele ale parcursului primilor ani, deosebit de dificili pentru această reînființată școală de teologie.

 

”La începutul activității noastre ca Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei am dorit să înființăm, iar unde a fost cazul să reactivăm mai multe școli de teologie pentru tinerii cu vocație sacerdotală, între aceste școli aflându-se și Seminarul din Dorohoi. Această unitate de învățământ, înființată de către părintele Dumitru Furtună, cu binecuvântarea Mitropolitului Pimen Georgescu al Moldovei, a funcționat inițial doar 10 ani, în perioada 1923-1933.

Întrucât fosta clădire a Seminarului a devenit între timp orfelinat pentru copiii defavorizați, Seminarul teologic reînființat a funcționat într-o altă locație, care a trebuit transformată, modernizată și adusă la standardul necesar, pentru ca tinerii elevi să aibă condițiile propice activităților școlare și vieții liturgice.

Un sfert de veac (1995-2020), părintele Constantin Muha s-a ostenit ca Seminarul pe care îl conducea să fie o școală de teologie și un mediu prielnic studiului, emulației și năzuințelor duhovnicești”,

Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

 

Greul nu l-a ocolit pe Părintele Muha

 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a amintit, în mesajul său, și momentele dificile întâmpinate de preotul dorohoian de-a lungul timpului.

 

”Au fost și momente grele care au marcat viața și activitatea lui, însă au fost depășite cu sfatul, binecuvântarea și efortul pe care, la îndemnul nostru, părintele le-a urmat în anii respectivi”,

Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

 

Recunoaștere profesională

 

Preotul profesor Constantin Muha a avut o evlavie deosebită față de Sfântul Ioan Iacob, care-și are obârșia aproape de Dorohoi, la Crăiniceni, cinstindu-i viața și opera, manifestând în toți acești ani un cult special pentru el în cadrul Seminarului, care îi și poartă numele, a continuat Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

Împreună cu elevii acestei școli de teologie a participat la numeroase slujbe misionare atât în satul natal al Sfântului Ioan Iacob, înainte ca acolo să fie ctitorită o mănăstire, cât și în multe alte parohii din zonă, contribuind astfel la întărirea credinței ortodoxe și a dragostei față de acest loc aflat la granița de nord-est a țării. De asemenea, alături de Corul Haris al Seminarului, a călătorit în două rânduri în localitatea Cholet din Franța, unde, în cadrul a diferite manifestări cultural-educaționale, a interpretat cântări religioase, patriotice și tradiționale românești.

 

”Cunoscând dragostea lui pentru Sfântul Ioan Iacob, l-am recomandat să facă parte din delegația Bisericii Ortodoxe Române care a participat în ziua de 31 ianuarie 2016 la canonizarea solemnă pe care Patriarhia Ierusalimului a săvârșit-o în biserica Mănăstirii Sfântul Cuvios Gheorghe din pustiul Hozeva.

Ținându-se cont de pregătirea profesională și dragostea jertfelnică de care dădea dovadă în propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu și în slujirea aproapelui, părintele Constantin Muha a fost ales în anul 2018 membru în Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Iașilor, iar din data de 1 septembrie 2020, inspector de specialitate la disciplina Religie, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani”,

Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

La final, Patriarhul Daniel și-a exprimat regretul pentru plecarea la cele veșnice a părintelui Constantin Muha, transmițând totodată condoleanțe familiei, foștilor colegi și tuturor celor care l-au cunoscut.

 

”Apreciind în mod deosebit râvna dovedită în slujirea preoțească și învățământul teologic din cadrul Seminarului Sfântul Ioan Iacob din Dorohoi, încredințăm îndurerata familie, foștii elevi, colegii și cunoscuții de rugăciunea și prețuirea noastră.

Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul lui acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit. Cu părintească binecuvântare și condoleanțe pentru familia îndoliată”,

Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

loading...
Înmormântare cu zeci de polițiști și jandarmi: Preotul mort de Covid adus la biserică doar înaintea înhumării, DSP-ul a obligat familia să-l depună la morgă – GALERIE FOTO
ACUM: Mitropolitul Moldovei oficiază slujba de înmormântare a părintelui inspector, preoții cu măști pe față – VIDEO & FOTOGALERIE

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Cosmin Andrei, primul discurs în calitate de primar al municipiului Botoșani: Dragi colegi, am scris istorie la BotoșaniVIDEO
Noul primar al municipiului reședință de județ a avut un discurs pregătit pentru ziua în care a fost învestit oficial și și-a preluat prerogativele de edil șef.
FAZA ZILEI: Bărbatul dat dispărut de familie, găsit la... închisoare
Bărbatul dat dispărut a fost găsit în alt penitenciar.
Botoșănean reținut după ce a incendiat un taxi
Un botoșănean a fost reținut după ce a incendiat un autoturism.
Doi soți din Botoșani au murit din cauza unui boiler improvizat: Pompierii trag un semnal de alarmă
Anul trecut, la începutul lunii februarie, trei copilași dintr-o comună botoșăneană rămâneau orfani de ambii părinți din cauza unui boiler improvizat.
Peste 4.700 de cazuri noi și un record negativ de 104 decese – SITUAȚIA pe județe
Până astăzi, 27octombrie, pe teritoriul României, au fostconfirmate217.216 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).  155.630 de pacienți au fost declarați vindecați.
Spitalul Suceava a căutat în NOUĂ unități medicale un loc la ATI pentru un pacient cu Covid, nici la Botoșani nu l-a primit
Situația devine critică în Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, unde luni dimineață erau ocupate toate locurile la Terapie Intensivă -Covid, cu cinci pacienți ventilați mecanic și cu 199 de pacienți internați în pavilioanele Covid de la spitalul vechi.
ACUM: Noul primar și o parte dintre consilierii locali depun jurământul de învestire – FOTO & VIDEO
Ceremonia are loc de la ora 12:00 la Casa de Cultură a Sindicatelor unde sala de spectacole generoasă ca suprafață permite distanțarea socială impusă de pandemia de Covid-19.
Autoritățile continuă controalele în Botoșani: Zeci de amenzi, aproape 1.000 de persoane legitimate
Noi activități desfășurate de polițiști pentru prevenirea și limitarea infectării cu Sars-Cov 2, în Botoșani.
Municipiul Botoșani se apropie de pragul critic de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori
Municipiul Botoşani se apropie de depăşirea pragului de trei cazuri de îmbolnăvire la mia de locuitori. În ultimele 24 de ore, încă 34 de cazuri au fost raportate.
Loading...
Au oprit mașina condusă de un șofer de 71 de ani și s-au crucit: CÂT arăta etilotestul
”Recoltă” bogată de bețivi la volan, toți cei depistați de polițiști alegându-se cu dosare penale.
Roxana Țurcanu: PNL a ajuns să se joace de-a ghicitoarea cu epidemia
Din păcate pentru noi toți, Guvernul PNL a ajuns să se joace de-a ghicitoarea cu epidemia, în condițiile în care nu există nicio strategie, niciun plan concret de măsuri în funcție de evoluția epidemiei, deși, zilnic aproape, toți repetă că situația va continua să se agraveze.
ACCIDENT în parcare: Victima a refuzat îngrijirile, dar când s-a trezit din beție a mers la spital
Polițiștii au găsit victima căzută într-o parcare din municipiu.
55 de cazuri și un deces în ultimele 24 de ore – LOCALITĂȚILE unde s-au înregistrat noi îmbolnăviri
Direcția de Sănătate Publică a transmis situația cazurilor noi de COVID înregistrate în ultimele 24 de ore.
Contrabandiști călcați de mascați, polițiștii au plecat încărcați după percheziții
Cinci mandate de percheziție domiciliară au fost puse în executare.
Loading...
Raluca Turcan îi încurajează pe români să își pârască vecinii care fac petreceri: E ceva absolut firesc
Vicepremierul spune că este vorba despre o practică folosită în multe țări.
Ramona Guraliuc, medic primar, șef UPU-SMURD, candidat PSD la Senat: „PSD este singurul partid responsabil care se gândește în primul rând la viața și sănătatea românilor”
Programul PSD pentru sănătatea românilor prevede înființarea unei rețele naționale de centre medicale comunitare pentru asigurarea accesului permanent, rapid, facil și neîngrădit al tuturor cetățenilor la asistență medicală primară.
Reacția Bisericii după ce Arafat a anunțat că nu vom putea sărbători Crăciunul: ”Total deplasat”
Ipoteza luată în calcul de către autorități, privind restricționarea sărbătorilor dedicate Crăciunului, a determinat Patriarhia Română să reacționeze dur.
Sute de consumatori rămân astăzi fără apă din cauza unei AVARII
Nova Apaserv își cere scuze față de abonații afectați.
ATENȚIE dacă vă îndreptați către Iași: Grav accident rutier cu trei victime, traficul este restricționat – GALERIE FOTO
Impactul a avut loc între un TIR și două autoturisme.
Weekend cu o nouă premieră la Teatrul Vasilache – GALERIE FOTO
Spectacolul se adresează tinerilor cu vârsta peste 14 ani.
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
„Stimați colegi, vă urez succes în parcursul dv. următor, parcurs politic sau profesional, și acestea fiind zise, ședința de astăzi s-a încheiat”,mesajul Cătălinei Lupașcu în ultima ședință de CL  ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8741 lei
USD
Dolarul SUA
4.1264 lei
CHF
Francul elveţian
4.5376 lei
GBP
Lira sterlină
5.3742 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9420 lei
XAU
Gramul de aur
252.0199 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2422 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3349 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9400 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1311 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1782 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.5 o C
Dorohoi
11.6 o C
Bucecea
11.4 o C
Darabani
12.2 o C
Saveni
11.5 o C
Ştefăneşti
10.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.