Ştiri
Fiscul publică GHIDUL profesorului care dă meditații, declarația de venit trebuie depusă până pe 25 mai

Cei care încasează bani în numerar sau cu cardul au obligația de a avea casă de marcat. 

Ghidului privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice a fost publicat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

 

Documentul de 14 pagini explică pas cu pas ce trebuie să facă profesorii în cazul în care iau bani de la copii pentru aceste meditații. Printre obligațiile amintite de Fisc sunt cele de a declara veniturile, de a depune formularele prevăzute de lege în termenul stabilit și de a deține casă de marcat.

 

Primul pas pe care trebuie să-l facă profesorii care acordă meditații pe bani este să se autorizeze la Registrul Comerțului. Apoi, după autorizarea funcţionării, persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), potrivit edupedu.ro.

 

Persoanele fizice care realizează venituri din meditații au obligația de a depune Declarația unică până la data de 25 mai, se arată în document.

 

Meditațiile acordate în particular de cadre didactice din domeniul învățământului școlar, preuniversitar și universitar reprezintă operațiuni scutite de taxa pe valoare adăugată, se arată în actul oficial.

 

„În situația în care contribuabilul care obţine venituri din activități independente încasează integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, contravaloarea prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie, acesta are obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale”,

se arată în ghid.

 

În Declarația de venit contribuabilii au două opțiuni pentru determinarea venitului net anual:

-fie pe baza normelor de venit;

-fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

 

Ghidul publică și un exemplu pentru calculul normei de venit:

„O persoană fizică își începe activitatea la data de 01.01.2022 și va desfășura această activitate, în mod continuu, până la finele anului. În acest caz, pentru stabilirea impozitului pe venit este avută în vedere norma de venit de la locul de desfășurare a activității.

Norma anuală de venit, publicată pe site-ul ANAF, este în cuantum de 27.600 lei. Astfel, impozitul pe venit aferent venitului net anual se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului, impozitul datorat fiind 2.760 lei (27.600 lei x 10% = 2.760 lei)”.

 

Dacă activitatea se desfășoară pe perioade mai mici decât anul calendaristic, norma de venit aferentă activităţii se reduce proporţional, astfel încât să reflecte perioada de an calendaristic în care s-a desfăşurat activitatea respectivă.

 

Profesorul care dă meditații poate ajusta norma anuală de venit prin completarea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, dacă e și salariat.

 

De exemplu, o persoană fizică își începe activitatea la data de 01.01.2022, activitate ce se va desfășura în mod continuu până la finele anului. Norma anuală de venit este de 27.600 lei.

 

Contribuabilul este și salariat, cu normă întreagă, caz în care beneficiază de reducerea normei de venit potrivit coeficienților de corecție, în cotă de 50%.

 

Stabilirea normei anuale de venit prin ajustare se va calcula astfel: 27.600 lei x 50% = 13.800 lei (venitul net anual recalculat)

 

Impozitul pe venit aferent se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net annual recalculat, astfel: 13.800 lei x 10% = 1.380 lei (impozit)

 

Plata impozitului se efectuează la bugetul de stat până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

 

În cazul în care contribuabilul optează pentru determinarea venitului net pe bază de norme de venit, acesta are obligaţia să completeze Registrul de evidenţă fiscală, numai în partea referitoare la venituri şi nu are obligaţii privind evidenţa contabilă.

 

În situația în care contribuabilul a optat pentru stabilirea venitului net anual din activități independente, în sistem real, venitul net anual din activități independente se determină pe baza datelor din contabilitate, ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri. În acest caz „impozitul se determină de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil”.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Elevi de la două școli din Botoșani, paradă de costume eco și alte activități creative – GALERIE FOTO
S-au obișnuit online: Profesorii de la Botoșani, chiul de la unele activități: Nu stau să mă rog de nimeni

 

ULTIMĂ ORĂ: Tânăr de 23 de ani mușcat de cal, elicopterul SMURD chemat urgent la Botoșani  
Elicopterul SMURD a fost solicitat în urmă cu puțin timp Botoșani.
Prognoza meteo emisă pentru prima lună de vară: CUM va fi vremea în minivacanța de Rusalii
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 29 mai - 26 iunie 2023.
ASTĂZI: Lucrări la Barajul Stânca, apel către toți șoferii
Poliția de Frontieră a făcut anunțul în urmă cu puțin timp.
Șapte cadre medicale de la Botoșani solicită locuințe ANL – Lista
Proiectul de hotărâre privind aprobarea listei solicitanților va fi votat în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean.
Șeful Poliției de la Botoșani ne liniștește: FĂRĂ omoruri la comandă și reglări de conturi în județ
Infracțiunile de mare violență sunt puține la Botoșani și înregistrează chiar o scădere.
A plecat la ceruri un profesor din Botoșani care a format generații întregi de copii
Este doliu în Educație după ce s-a stins din viață un îndrăgit profesor.
Tot mai mulți botoșăneni circulă cu autobuzele Eltrans după lansarea aplicației care te ghidează prin oraș
Compania de transport public a făcut un prim pas spre digitalizare la finalul lunii martie, iar călătorii află în timp real informații despre circulația autobuzelor.
FAKE NEWS despre contaminarea radioactivă distribuit masiv, ISU face apel la cetățeni
Reprezentanții ISU fac un apel către cetățeni să se informeze doar din surse oficiale.
Botoșănean de 20 de ani prins circulând cu aproape 200 de km/h în localitate
Tânărul a rămas fără permis pentru 120 de zile, polițiștii aplicându-i și o amendă.
Raluca Turcan a făcut o descoperire: Angajaţii din privat ”abia îşi duc traiul de la o zi la alta”
Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, atrage atenţia asupra faptului că în mediul privat sunt numeroşi angajaţi cu venituri foarte mici.
Eveniment muzical de mare clasă la Seminarul Teologic din Botoșani – GALERIE FOTO
Organizat de Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, evenimentul a găzduit elevi de la mai multe școli din județul Botoșani.
Rareș Prisacariu a dus la școală trofeul câștigat la Românii au talent: Aceștia sunt minunații mei colegi! GALERIE FOTO
Rareș Prisacariu, câștigătorul sezonului 13 al concursului Românii au talent, a avut parte de o primire foarte frumoasă din partea colegilor de clasă.
Elevii botoșăneni sunt “Prietenii Pompierilor”: Echipele care vor reprezenta județul la etapa națională – GALERIE FOTO
120 de elevi s-au întrecut, astăzi, pentru trofeul “Prietenii Pompierilor”.
Se caută preot în Botoșani: Postul este vacant, dar parohia nu are biserică
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condițiile statutare de transfer.
Sara pe deal a unit sute de botoșăneni într-un loc în care interpreții și creația se întâlnesc și dau viață artei - GALERIE FOTO
Prima ediție a evenimentului a adus pe scenă artiști a căror muzică i-a binedispus pe melomanii botoșăneni și nu numai.
Botoșănean oprit de polițiștii suceveni, șoferul s-a întors acasă cu un dosar penal
Botoșăneanul a fost depistat cu probleme la mașină, el fiind acum cercetat penal.
Sexagenar prins cu trei persoane în mașină: polițiștii i-au interzis 6 luni să mai folosească automobilul
Agenții Serviciului Rutier au depistat, ieri, pe strada I.C. Brătianu, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 60 de ani, din comuna Sulița.
Polițiștii i-au golit unui botoșănean mașina plină de lemne
Ieri, în intervalul orar 16:00 - 20:00, Secția de Poliție Rurală 10 Ștefănești a desfășurat o acțiune pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră și pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic
Și-a luat... viteză! Polițiștii l-au oprit pentru una, au descoperit alta
O echipă a Serviciului Rutier a oprit pentru control, pe drumul național D.N. 29 C, în comuna Vârfu Câmpului, un autoturism care circula cu viteză peste limita legală.
Tânără ridicată din oraș și băgată după gratii pentru tâlhărie
În cursul zilei de vineri, cadrele Poliției Săveni au identificat o tânără, de 34 de ani, din oraș, pe numele căreia era emis, de către Judecătoria din localitate un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.
Cand profesorii au sa primeasca salarii decente,atunci sa vina fiscul cu ghidul! Parerea mea!
2 mai 2022, 13:58
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
24.6 o C
Dorohoi
23.3 o C
Bucecea
23.9 o C
Darabani
22.9 o C
Saveni
23.8 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.