Ştiri
Gellu Dorian: Complexul Eminescu

Complexul Eminescu este o stare de repulsie faţă de zona geografică din care a venit pe lume poetul. Repulsie pe care o au doar unii oameni de cultură şi în special din domeniul literaturii.

Nu neapărat faţă de poetul în sine sau faţă de opera lui – deşi dovezile celor care l-au detractat nu de mult, dar şi din timpul vieţii lui, ne contrazic şi fac vizibilă evidenţa urii funciare faţă de el şi opera lui –, ci faţă de cei ce trăiesc acum în această parte de ţară.

 

Eminescu s-a născut la Botoşani. Unii istorici literari spun că la Ipoteşti. Alţii, mai impulsivi şi reformatori, zic că la Dumbrăveni, ori pe la nu ştiu ce moşie pe care o administra Gheorghe Eminovici. De ce nu şi la Joldeşti, locul de naştere al mamei?

 

Naşterea unui om într-un loc anume nu-i dă valoare omului respectiv, ci acel om dă valoare locului, numai dacă el, omul, este cu adevărat o valoare inestimabilă. De aici şi disputa. Această nesiguranţă, reieşită din situaţia dezastruoasă a administraţiilor de atunci în ce priveşte evidenţa populaţiei, nu ar constitui motivul instalării „complexului Eminescu” în mintea celor ce-şi insuflă/asumă aproape inconştient această atitudine faţă de ceea ce reprezintă, în mod cultural, zona din care a venit poetul –  fie ca născut, fie ca format matur, la Iaşi, de exemplu –, ci o repulsie de instinct primar faţă de valorile de azi, iscată din complexul de inferioritate faţă de nemurirea lui Eminescu, înlocuit instantaneu cu cel de superioritate faţă de tot ce vine de acolo, din ţinutul moldav în cazul nostru.                 

 

Cînd Eminescu sosea în Iaşi, oraşul era dominat de un soi de cosmopolitism boieresc întîrziat, atît de bine ridiculizat de Vasile Alecsandri, dar şi contrapunctat de intelectuali de ţinută, care scoseseră nu de mult o primă revistă – Dacia literară –, cu un program care a devenit în perioada învăţămîntului de tip Spiru Haret, obiect de studiu, revistă cu trai scurt, dar importantă prin programul pe care i l-a proiectat Mihail Kogălniceanu, la care s-au adăugat personalităţile din jurul casei lui Vasile Pogor, cum ar fi Iacob Negruzzi şi Titu Maiorescu, loc al naşterii „Junimii”, în care s-a format Ion Creangă, şi a revistei Convorbiri literare. De asemenea, România literară, a lui Alecsandri, tot la Iaşi s-a născut, ori mai tîrziu, Viaţa Românească, a lui Constantin Stere sau Contemporanul lui Garabet Ibrăileanu... Şi nu putem încheia lista de fond a creării „complexului moldav Eminescu”, fără a spune că George Călinescu şi-a scris aici monumentala lui Istorie. La care se adaugă faptele istorice memorabile, prezente peste tot în Iaşul de azi. Şi atunci, ce mai rămîne pentru restul provinciilor româneşti, în care efectul „complexului Eminescu” se simte azi în detrimentul zonei moldave, leagăn de naştere a României moderne şi a culturii de mare calitate, perenă?

 

Rămîn, desigur, destul de multe, ar spune cu recunoaştere mai toţi moldavii, în speţă ieşenii, care fac şi azi gesturi importante în ceea ce înseamnă cultura vie. Însă dacă n-ar fi acest efect pervers, care, în mentalitatea evidentă a celor ce-l aplică, elimină din orice calcul valorile existente aici, folosindu-le doar atunci cînd interesul îi mînă spre intrarea în marea tradiţie a culturii româneşti, cu rădăcinile aici, în această provincie din ce în ce mai năpăstuită, fie de vreme şi vremaşi, fie de secetă şi sărăcie, de orice o face să fie mereu la coadă, uitată, lucrurile poate că ar căpăta o normalitate care să echilibreze situaţia, să schimbe mentalitatea.

 

Dacă tragem o privire prin toate Istoriile literaturii române, cele scrise în ultima vreme, vom observa urmele acestui complex definit sumar aici, dar evident în modul de acţiune atunci cînd este vorba de prezenţe în astfel de opuri. Dar nu numai în astfel de lucrări, care vor rămîne în timp cu cariile de rigoare, asumate de cei care le-au scris, dar şi în modul de formare a unor jurii vremelnice, care scot la iveală tocmai acest complex prin listele, aceleaşi, întocmite repetitiv, liste din care lipsesc cu ostentaţie numele importante ale zonei, care contează, orice ar spune un critic literar sau altul din acel anturaj. Scriitorii moldavi evidenţiaţi în astfel de lucrări sunt Mihai Ursachi şi Cezar Ivănescu, vag sau deloc Ioanid Romanescu şi Dan Laurenţiu, Cristian Simionescu sau Ovidiu Hotinceanu (cine mai ştie azi de acest important poet şaptezecist?). Cît despre optzecişti, încă în plină activitate, ce să spunem? Parcă nici n-ar exista. Lista lor este destul de lungă, însă măcar cei şase-şapte care chiar vor conta pe viitor să apară din cînd în cînd în atenţia celor ce învîrt morişca valorilor literare prezente. Comparativ, oricine cunoaşte situaţia poate constata dezechilibrul creat, dus mai departe de o inerţie menţinută de cei ce cred în gloria momentului, şi se conduc după dictonul latin carpe diem, ignorîndu-l pe cel italian, lansat de Mircea Eliade, care spune că valorile se aşază in illo tempore.

               

Ceea ce e mai trist este faptul că acest complex Eminescu nu este recunoscut şi asumat de cei ce-l practică. Şi nici nu au cum. Ca orice boală, însă, şi acest sindrom ar putea fi tratat. Dar cum nu este pe lista de boli a OMS-ului, nici vaccinul nu va fi creat prea curînd. Chestiunea e că epidemia există şi a afectat cam două treimi din România.

 

 

 

Cezar are nevoie URGENT de ajutor, părinții strigă disperați: Vă rugăm să ne ajutați să ne salvăm puiul!
Nicoleta și soțul ei au lucrat în Marea Britanie până la botezul celui mic, când au revenit în țară. Singuri nu au cum să strângă o sumă atât de mare, iar disperarea din sufletul lor este de înțeles numai dacă ești părinte.
Botoșăneanul șef de promoție la Silvicultură: Este o pasiune și învăț cu plăcere / Abia aștept să aplic ceea ce am învățat!
Vine după opt ani de studiu, pentru că a făcut și liceul silvic. Acum se pregătește de master și începe să urmărească anunțurile de angajare, pentru că are nevoie de un loc de muncă.
Păsări rămase fără părinți, salvate de comisarii de la Mediu - FOTOGALERIE
Un pui de șoim și doi de barză au fost salvați, zilele trecute, de comisarii Gărzii de Mediu din Botoșani.
A început Școala de vară la Parohia Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani
Luni, 4 iulie 2022, Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani a început cea de-a zecea ediție a Școlii de vară, deschizând porțile pentru 170 de participanți înscriși în proiect, copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani.
Elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, iar școlile nu vor mai putea colecta bani de la părinți
La fiecare disciplină școlară se va încheia anual o singură medie, numărul de note acordate anual fiecărui elev va fi stabilit de către profesor.
„Cel mai mare țepar”, reținut după ce ar fi făcut zeci de victime în toată zona Moldovei
A fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind bănuit de comiterea unui număr de 6 înșelăciuni.
Pompierii din Moldova se întrec la Botoşani - GALERIE FOTO
La această etapă va participa, în calitate de invitat special, lotul sportiv al pompierilor din Varna, Bulgaria.
ACUM: Bogdan Cărăușu prezintă la Botoșăneanul TV „Manifestul pentru Deșteptarea României” – VIDEO & GALERIE FOTO
În data de 24 iunie 2022, la Cercul Militar din Brașov, la inițiativa Asociației Neamunit, a fost lansată platforma „Liga pentru Deșteptarea României”, mișcare civică ce își propune să atragă implicarea cetățenilor, specialiștilor, organizațiilor civice și a asociațiilor profesionale, în scopul identificării soluțiilor optime în domeniile esențiale pentru viitorul României.
6 iulie la Botoșani: Bătaie ca în filmele cu gangsteri / A plouat și au apărut problemele / Mesaje în lacrimi pentru Cristian / Veste tristă de la Biblioteca Județeană
Primele ore ale zilei de 6 iulie au fost marcate de o confruntare ca în filme pe bulevardul Mihai Eminescu, terminată cu reținerea a 9 tineri:
Loading...
ULTIMA ORĂ: FC Botoșani aduce un mare talent de la FCSB
Gigi Becali și Valeriu Iftime ar fi bătut palma pentru transferul lui Ovidiu Perianu de la bucureșteni la moldoveni. Mijlocașul defensiv ar urma să evolueze la roș-alb-albaștri timp de un sezon, sub formă de împrumut.
S-a prelungit termenul de înscriere la concursul pentru pompieri: candidații, trecuți prin ”urcarea pe scară” și ”deplasarea în subsol întunecat”
Tinerii care doresc să ocupe unul din cele 39 de posturi de soldați profesioniști în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani au mai mult timp la dispoziție pentru a se înscrie la concurs și pentru a depune dosarul de recrutare.     
Furtuna a făcut ravagii în județ, grindină de mari dimensiuni în mai multe localități – GALERIE FOTO
Ploile au produs pagube în mai multe localități din județul Botoșani.
Zeci de copii născuți prematur la Maternitatea Botoșani: CE greutate a avut cel mai mic bebeluș
Situația a fost prezentată marți de medicul șef al Secției de Neonatologie, Carmen Zaboloteanu.
Polițiștii botoșăneni, în mijlocul copiilor la școala de vară – FOTO
Miercuri, 6 iulie, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au participat la activitățile din cadrul Școlii de vară organizată de Școala Gimnazială nr. 7 Botoșani. Printr-o serie de activități educative, polițiștii au urmărit informarea copiilor cu privire la potențialele pericole existente pe perioada vacanței de vară și furnizarea de soluții, prin metode educative specifice vârstei lor, pentru gestionarea acestora.
Loading...
ACUM: Incendiu la o clădire din municipiu, pompierii la fața locului - GALERIE FOTO
În aceste momente, pompierii botoșăneni acționează, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și cu autoplatforma de lucru la înălțime, pentru stingerea unui incendiu care a cuprins acoperișul unei clădiri din municipiul Botoșani.
Caravana „Ce vor românii?” ajunge la Botoșani, senatorul Cosma: Vă așteptăm în număr cât mai mare
Pe 13 iulie 2022, Caravana „Ce vor românii” va ajunge în județul Botoșani.
FOTO Intervenții după ruperea de nori: Copac căzut pe drum, pericol și la un bloc – UNDE a plouat cel mai mult
Codul portocaliu de furtună a avut și primele efecte, în județul Botoșani. În urmă cu puțin timp, pompierii au intervenit în municipiul Botoşani, acolo unde o coală de azbest a fost desprinsă de vânt din acoperișul unui bloc și putea să cadă peste trecători.
Ploaie puternică în municipiu, străzi inundate și mașini blocate – FOTOGALERIE
A fost rupere de nori miercuri după-amiază la Botoșani.
Pensionarul care a venit la Botoșani până ce a curs iar apa, ajunge din nou ministru
Liderii PSD au votat miercuri, 6 iulie, în unanimitate, în ședința Consiliului Politic Național (fostul CEx), cine va fi noul ministru al Agriculturii.
Trei foști parlamentari de Botoșani și-au câștigat pensiile speciale la Tribunal
Mai mulți parlamentari și-au recâștigat pensia specială în instanță. Printre ei figurează și botoșăneni.
Problema este ca poezia romana de astazi este in cautare de forme noi si nu stim ce va ramane din ea peste timp. Daca ar fi sa comparam versurile lui Eminescu cu versurile poetilor de azi am compara pietrele scumpe cu pietrele concasate care se pun la drumuri. Dintre castigatorii Premiului de poezie Eminescu din ultimii 30 de ani cati au dat poezii atat de frumoase incat sa ajunga sa fie studiate la scoala?
13 iunie 2022, 17:09
Câtă vreme Hyperionul-bibliotecar a avut acces la borcanul cu miere(parale) de la Primărie, care borcan i-a asigurat probabil(că nu e de ici de colo), finanțarea celor 24 de cărți,nu am auzit mârâieli.Acum, că Primăria a închis pușculița, sunt curios, câte volume vor mai fi editate!După mârâieli, sigur vor urma lătrături, pe care le va asculta doar Luna!
13 iunie 2022, 10:07
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Fiecare antrenor are calitățile lui. Eu pe cei pe care-i aduc încerc să găsesc ceva special. Cred că am nimerit multe lucruri la Mihai, îmi place mult cum relaționează cu jucătorii, că vrea să avem posesie. Eu cer spectacol ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9454 lei
USD
Dolarul SUA
4.8344 lei
CHF
Francul elveţian
4.9860 lei
GBP
Lira sterlină
5.7743 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5733 lei
XAU
Gramul de aur
274.3444 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2509 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2073 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2863 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7087 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1997 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.4 o C
Dorohoi
19.0 o C
Bucecea
19.8 o C
Darabani
18.5 o C
Saveni
19.3 o C
Ştefăneşti
16.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.