Nu sunt basme, sunt poveștile încărcate cu durere de la cei ce cunosc cele mai mari orori ale secolului trecut.
Știai, de exemplu, că în primăvara anului 1943, 745 de evrei din Botoșani au plătit o „taxă pe zăpadă”? Sau că cei care voiau să își exercite meseria erau obligați să achite taxe uriașe pentru a primi aprobare? Toate aceste taxe au dus la sărăcirea populației și la tragedii, scrie Monitorul de Cluj.
Știai, de exemplu, că la începutul lui iulie 1941, bărbaţii evrei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani din Ploieşti au fost închişi în 80 de imobile, duși la un centru de recrutare și apoi trimiși pe jos spre lagărul de la Teiş, din judeţul Dâmboviţa, în apropiere de Târgovişte?
Sâmbătă, 17 iunie 2023, sunteți invitați să descoperiți poveștile de viață din perioada Holocaustului, ale evreilor și romilor din Botoșani.
Vom începe la ora 11:00, la Hotel Rapsodia, cu un dialog despre istorii locale și vom continua de la ora 12:30, pe Pietonalul Unirii, cu inaugurarea expoziției de bandă desenată la realizarea căreia au contribuit elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani.
La dezbarere vor fi prezenți: Dorin Dobrincu, istoric, fost director general al Arhivelor Naționale ale României, Ana Bărbulescu, doctor în sociologie la Universitatea din București și cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, și un elev din Botoșani, dintre cei care au contribuit la realizarea benzilor desenate despre Holocaust.
Accesul la eveniment este liber și gratuit.
„Imagini din trecut. Holocaustul în Botoșani” este o expoziție de bandă desenată realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel” în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale.
În Botoșani, proiectul este implementat și cu sprijinul Fundației Asociația Comunităților Marginalizate.
(Sursa foto - depositphotos.com)
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024