Ştiri
În lipovenime, cultura e la ea acasă: Marcel Alexa, Nadia Bârlădeanu și un vernisaj mai puțin obișnuit - GALERIE FOTO&VIDEO

După o perioadă în care pandemia a ținut în umbră evenimentele de orice fel, restricțiile impunând societății alte priorități decât cele cu care eram obișnuiți, botoșănenii au început să aprecieze mai mult întâlnirile culturale, fie ele expoziții sau lansări de carte.

Sâmbătă, 5 iunie 2021, zeci de botoșăneni au fost prezenți la vernisajul expoziției organizate la sediul Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, în aceeași zi în care era inaugurat și primul muzeu din România, al etniei lipovenilor, care intră în circuitul național.

 

Vernisajul a avut loc în prezența gazdelor, reprezentate de Ovidiu Ivanov, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, dar și a invitaților: deputatul Silviu Feodor - președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România, Leonte Ivanov - profesor universitar doctor, șeful Catedrei de Slavistică a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, din partea oficialităților fiind prezenți primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, și președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

 

 

Doi artiști, o singură expoziție

 

Lucrările de pe simeze sunt semnate de către doi artiști care, chiar dacă sunt apropiați ca vârstă, vin din zone diferite ale picturii, cu un bagaj personal care îi diferențiază, dar deopotrivă îi și unește.

 

Marcel Alexa și Nadia Bârlădeanu sunt elevi ai pictorului profesor Victor Hreniuc, ambii absolvind Școala Populară de Artă, însă la distanță de cel puțin două decenii.

 

Un pictor al luminii, ancorat într-un tradiționalism ancestral, Marcel Alexa rămâne exponentul valorilor clasice, fidel discursului plastic cu care și-a obișnuit privitorul. Nu refuză modernismul cu orice preț, dar nici nu îi acordă credit suprem. Tocmai de aceea, pictura lui Marcel Alexa, chiar dacă previzibilă și lipsită de spectacularul strălucitor, este mereu proaspătă, indiferent că ne introduce în lumea florilor sau a clăirilor vechi din urbea Botoșanilor.

 

Interioare țărănești, secvențe din arhitectura urbană, ocupații tradiționale din cultura populară sau simple case îmbrăcate în nostalgia timpului trecut, toate acestea fac din Marcel Alexa un pictor al universului patriarhal. Nu uităm nici florile, de la margarete și liliac la hortensii, petunii, bujori. Toate amplasate într-un aer cromatic specific, într-o lumină blândă, cu aplecare către detaliu. Aurel Dorcu aprecia îndeosebi, la pictura lui Marcel Alexa, ”desenul precis, cu o linie de contur frumoasă, culorile clase, luminoase, cu dominante de alb, roz, temperat și o lumină generoasă, conferind cromaticei aerul de poezie”.

 

Poate că cel mai valoros aspect al picturii lui Marcel Alexa îl reprezintă universul citadin de odinioară, fiind un adevărat cronicar plastic al Botoșanilor, după cum remarca, la vernisajul din 5 iunie, și istoricul Gheorghe Median.

 

”Pictura lui Marcel Alexa este legată extraordinar de mult de Botoșani. El este de aici, un om care nu a plecat niciodată din orașul natal, un om care are mare talent și care a simțit că trebuie să și-l pună în valoare pentru interesul botoșănenilor. Cea mai mare parte a lucrărilor lui Marcel prezintă aspecte din orașul Botoșani. Nu și-a ales orice fel de spații pe care să le reprezinte în tablouri, ci le-a ales pe cele vechi. Pe cele care ne reprezintă cel mai bine, care fac ca acum Botoșanii să fie deosebit de alte orașe. Și pentru că sunt zone care sunt supuse pericolului de degradare, pericolului de a fi demolate, de a se rupe o tradiție”,

Gheorghe Median, istoric

 

În lucrările lui, Marcel Alexa a imortalizat zone din oraș, cum ar fi Centrul Vechi, cu obiective care și-au câștigat în timp valoarea de patrimoniu arhitectural, și amintim aici de Hotelul Rareș sau Casa Ankele.

 

Gheorghe Median a remarcat, deopotrivă, și latura umană a artistului.

 

”Este de apreciat, cu atât mai mult cu cât este un băiat extrem de modest. Nu a făcut niciodată paradă de ceea ce face și recunoașterea valorii sale este dovedită de faptul că foarte mulți botoșăneni și nu numai au în case tablouri semnate de Marcel Alexa. Anul trecut, Centrul de Conservare și Promovare i-a tipărit un album, care desigur va rămâne în biblioteci, cu imagini care vor vorbi și despre Botoșani, și despre acest pictor pe care eu îl apreciez foarte tare”,

Gheorghe Median, istoric

 

Etnograful Steliana Băltuță a fost cea care a prezentat lucrările expuse de Nadia Bârlădeanu. Cu o formulă compozițională diferită de cea a lui Marcel Alexa, într-o atmosferă solară și coloristică prin excelență feminină, abordând universul citadin dintr-o altă perspectivă, Nadia Bârlădeanu se află încă în zona experimentului pictural.

 

”Doamna Nadia Bârlădeanu, la 49 de ani, a decis să fie elevă a Școlii de Artă Populară, la clasa pictorului Victor Hreniuc, pe lângă profesia din domeniul medical”,

Steliana Băltuță, etnograf

 

Nadia Bârlădeanu a expus în ultimii ani la Galeriile ”Stefan Luchian”, la Biblioteca Județeană ”Mihai Eminescu”, la Mediateca Bibliotecii, la Muzeul Județean Botoșani. În 2021 a participat la Anuala Artiștilor Plastici botoșăneni.

 

Lucrările sunt solare, chiar dacă la început nu putea să scape de o anumită culoare, dând o tentă ternă tablourilor, și acest fapt ne amintește de revolta impresioniștilor. Iată că au ajuns la culorile solare, minunate. Din punct de vedere tematic, Nadia Bârlădeanu are și peisaje, dar și compoziții, dar și portrete. Culoarea este prezentă și în rame, așadar o asociere continuă, o armonie de culoare, luminozitate. Iată și pictura arhitectonică, plouă cu raze, deci tot luminozitate”,

Steliana Băltuță

 

Expoziția poate fi văzută la sediul Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, acolo unde la sfârșitul săptămânii trecute a fost inaugurat și muzeul comunității.

 

loading...
Primul muzeu al lipovenilor din România care intră în circuitul național, evenimentul a reunit zeci de oameni / Explozie de bucurie cu Katiușa și Kalinka la Botoșani – GALERIE FOTO&VIDEO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
540.000 de lei! Trei licee din Botoșani primesc bani pentru tractoare și alte utilaje –  FOTOGALERIE
Vineri, 11 iunie 2021, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, s-a desfășurat ședința de lucru organizată de Biroul de învățământ liceal agricol cu directorii unităților de învățământ liceal agricol.
Peste 30.500 de cereri pentru subvenții depuse la APIA Botoșani
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani aduce la cunoștința opiniei publice că la data de 11 iunie 2021 s-a încheiat Campania de primire a cererilor unice de plată aferente anului 2021, inclusiv perioada de depunere cu penalități.
Medic nou la Spitalul de Recuperare, pacienții așteptați la consultații cu bilet de trimitere
Spitalul de Recuperare Sf Gheorghe și-a mărit echipa medicală.
LAUREAȚII Concursului Naţional de Poezie şi Interpretare Critică a Operei Eminesciene „Porni Luceafărul...” – GALERIE FOTO
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, în parteneriat cu Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” și Liceul de Arte „Ștefan Luchian” din Botoșani, au organizat cea de-a XL-a ediție a Concursului Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene „Porni luceafărul...”.
Revenim la normal: Weekend cu aproape 100 de sancțiuni în Botoșani
Scandal, consum de băuturi alcoolice sau adresare de injurii sunt câteva dintre abaterile constatate.   
Asociația Grup Civic a lui Daniel Câșlariu a ajuns în finala unei gale naționale
Înființată de doar câțiva ani, asociația condusă de tânărul Daniel Câșlariu a ajuns să fie cunoscută și la nivel național.
Maratoane de vaccinare în patru comune din Botoșani
De la începutul campaniei au fost organizate acțiuni de vaccinare și în alte comune.
AFACERE încurcată de jandarmi: Femeie prinsă în timp ce prelua marfă de contrabandă
Țigările de contrabandă găsite la controlul autovehiculului au fost confiscate.
Medici de la Urgențe înjurați de un scandalagiu, jandarmii l-au căutat după fișa medicală
2.000 de lei îl va costa pe botoșănean circul provocat în miezul nopții la UPU.
Loading...
Managerul de la Mavromati, apel către botoșăneni să doneze sânge: Trecem printr-o perioadă foarte grea
Conducerea Spitalului Județean Mavromati a făcut un apel către botoșănenii care pot dona sânge.
ASTĂZI: Șofer surprins de polițiști când a trecut pe roșu în intersecție – CE s-a mai descoperit la control
Polițiștii continuă cercetările.
RAZII la Bucecea: AMENZI pentru nereguli în trafic
Au fost verificate societăți comerciale și zeci de mașini.
Continuă modernizarea drumurilor județene: Le-am atras atenția să nu afecteze calitatea lucrărilorGALERIE FOTO
Lucrările la drumurile județene continuă pe sectoarele pe care au fost deschise șantiere în această primăvară.
AZI DIMINEAȚĂ: Mașină distrusă de flăcări, șoferul a ieșit rapid și a chemat pompierii – GALERIE FOTO
Șoferul a reușit să iasă din mașină
Loading...
ALDE: Incompetența naște monștri!
Sloganul cu care USR s-a lansat în politică ar trebui să fie adaptat la situația actuală a Guvernului din care fac parte și la măsurile pe care oamenii lor le propun. Fără incompetenți în funcții publice ar trebui să fie criteriul de evaluare pentru ocuparea unei funcții în Guvernul României. Doar că incompetența este la rang de cinste, mai ales când vine vorba de useriștii domnilor Barna și Cioloș.
ACCIDENT în municipiu, cum s-a dat de gol un botoșănean că a urcat beat la volan
Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
RAZII în trafic: Zeci de mașini verificate, permise reținute și mai multe amenzi date
Valoarea amenzilor este de peste 14.000 de lei.
Șofer de 71 de ani, beat la volan, tras pe dreapta de polițiști
Mașina se deplasa sinuos pe șosea, fapt care le-a atras atenția polițiștilor.
LEGENDELE locurilor: Bunica lui Mihai Eminescu a murit la 51 de ani, după ce s-a răsturnat cu trăsura pe timp de iarnă
Despre modul și circumstanțele în care a murit Paraschiva Iurașcu, bunica lui Mihai Eminescu, se pot spune multe, însă cert este că ea a fost înmormântată în cimitirul din curtea unei biserici de lemn veche de 300 de ani.
Acești polițiști vor beneficia de condiții mai bune pentru acordarea concediilor
Concediu în condiții mai avantajoase, raportat la vechimea pe care o au, potrivit unei hotărâri publicate vineri în Monitorul Oficial, care se aplică deja.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”Sunt mereu în cartiere, am dovedit acest lucru prin comunicările pe care le-am făcut, am audiențe aici la Primărie, primesc pe toată lumea, sunt mult mai deschis decât au fost cred, primarii din celelalte mandate tocmai pentru a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9188 lei
USD
Dolarul SUA
4.0604 lei
CHF
Francul elveţian
4.5162 lei
GBP
Lira sterlină
5.7235 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7034 lei
XAU
Gramul de aur
242.7733 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2287 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4097 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1337 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3408 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1937 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
14.6 o C
Dorohoi
13.9 o C
Bucecea
14.0 o C
Darabani
13.5 o C
Saveni
14.5 o C
Ştefăneşti
20.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.