Ştiri
Într-o liniște „asurzitoare” consilierii au votat o investiție de 2,7 milioane de euro la depozitul „model” al județului – VIDEO

Aparenta investiție este pentru evitarea unei catastrofe ecologice la depozitul de la Stăuceni despre care șefii județului arată că este un „model de bune practici”.

Depozitul de la Stăuceni mai „papă” 2,7 milioane de euro 

 

În ședința ordinară de Consiliu Județean de astăzi, 27 noiembrie 2023, aleșii de la Județ au avut spre dezbatere proiectul de hotărâre ”Lucrări de intervenție în primă urgenţă pentru consolidarea și punerea în siguranță a depozitului de deşeuri din cadrul CIMD Stăuceni, judeţul Botoșani”.

 

Practic, prin această investiție urmează a fi efectuate lucrări de consolidare la digul estic din prima celulă unde există riscul unor fisuri care ar crea deversări de levigat și implicit poluarea masivă a mediului înconjurător.

Neluarea măsurilor pentru prevenirea deversărilor poate duce la închiderea acestui depozit ecologic.

 

Consiliul Județean a alocat o sumă de 13.669.153,01 lei, inclusiv TVA, adică echivalentul a aproximativ 2,7 milioane de euro pentru efectuarea intervențiilor necesare. Niciun consilier județean nu a simțit nevoia să intervină pe marginea acestui vot prin care o sumă impresionantă este direcționată către depozitul de deșeuri de la Stăuceni, unde au fost înregistrate numeroase probleme care au atras amenzi din partea instituțiilor de control.

 

De altfel tot anul acesta, prin vară, Consiliul Județean a prelungit perioada de administrare a depozitului pentru firma suceveană Diasil, pentru încă patru ani: Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani

 

Despre depozitul de la Stăuceni

 

Obiectivul de investiții Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CIMD) Stăuceni a făcut obiectul Contractului de lucrări nr. 14364/29 septembrie 2011, implementat în cadrul proiectului investițional ,,Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Botoșani”, finanțat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu.

 

Recepția la terminarea lucrărilor s-a efectuat la data de 28 martie 2014, după care a urmat o perioadă de 60 de luni de notificare a defectelor (perioada de garanție), iar recepția finală s-a efectuat la data de 10 iulie 2019. Atât în perioada de notificare a defectelor, cât și după aceasta, s-au semnalat fisuri și tasări pe drumul perimetral situat pe digul estic, care, deși au fost tratate prin acoperire cu mastic bituminos la indicațiile proiectantului general, s-au accentuat, existând riscul unei alunecări importante a versantului, cu urmări grave în ceea ce privește siguranța depozitului de deșeuri și a facilităților care deservesc stația de tratare a levigatului.

 

Astfel, proiectul investițional urmărește executarea lucrărilor de consolidare necesare punerii în siguranță a construcțiilor existente pe digul estic, respectiv a facilităților din cadrul Stației de tratare a levigatului, precum şi a depozitului de deșeuri, aceste lucrări fiind necesare atât pentru evitarea poluării mediului înconjurător, cât și pentru diminuarea riscului existent de accidente majore în care sunt implicate substanțe periculoase, cauzat de funcționarea la capacitate a instalației de tratare.

 

Nerealizarea în timp cât mai scurt a lucrărilor de consolidare necesare punerii în siguranță a versantului estic va conduce la accentuarea fenomenelor de alunecare, fapt ce poate afecta grav construcțiile existente pe dig, care fac parte din stația de tratare a levigatului, conductele de legătură dintre acestea, deteriorarea membranei de etanșare a depozitului, cu impact negativ major asupra mediului.

 

În justificarea necesității și oportunității realizării acestui proiect de investiții se au în vedere următoarele aspecte:

 

- realizarea proiectului investițional reprezintă un demers de respectare a prevederilor legale privind implementarea concluziilor și recomandărilor din expertiza tehnică efectuată pe acest amplasament;

- necesitatea de a evita o amenințare iminentă cu un prejudiciu în zona limitrofă CIMD Stăuceni, respectiv evitarea contaminării apelor subterane și de suprafața cu levigat, ca urmare a alunecărilor de teren cauzate de eroziuni de teren în adâncime (cota -11 m până la -15 m) care afectează celula de depozitare CIMD Stăuceni și a unor fenomene meteo de precipitații abundente, scurgeri de pe versanți, care accentuează eroziunea la adâncime;

- adoptarea de acțiuni și măsuri cu caracter pro-activ, pentru evitarea distrugerii bunurilor publice ale județului, singurul depozit ecologic regional;

- evitarea închiderii depozitului ecologic județean de depozitare a deșeurilor.

 

Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
USR-iștii au dat năvală în plen și au cerut demiterea șefilor de la Apă, cu ei de față – VIDEO 

 

 

Probleme pentru un titular de la FCSB înainte de meciul cu FC Botoșani
Elias Charalambous are bătăi de cap chiar înainte de meciul cu FC Botoșani de duminică, 25 februarie 2024.
Durere la moartea unei mămici de 42 de ani: Un simbol al iubirii necondiționate și al spiritului neînfrânt
Asociația „Salvează o Inimă” a organizat o campanie de strângere de fonduri, însă din nefericire femeia s-a stins din viață vineri, 23 februarie 2024.
Carte realizată în memoria Alexandrei Ivanov cu poezii și mărturii tulburătoare: Lansăm o invitație pentru toți...
Invitație lansată pentru toate persoanele care au cunoscut-o pe Alexandra Ivanov, tânără moartă la Maternitatea Botoșani.
Necaz la vamă pentru un șofer prins cu o mașină „fantomă”
Polițiștii de frontieră continuă cercetările în acest caz. 
Asfalt turnat pe o stradă de la periferia orașului – FOTOGALERIE
Finanțarea este asigurată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Un oraș din Suceava a devenit oficial stațiune turistică
Lista noilor stațiuni a fost publicată deja în Monitorul Oficial.
Doina Federovici, printre nominalizări: Ciolacu vrea mai multe doamne în funcțiile de top din administrație  
Declarațiile au fost făcute la Conferinţa judeţeană de alegeri a PSD Mureş. 
Cu polițiștii pe urmele lui: Un botoșănean s-a izbit cu mașina într-un bar – FOTOGALERIE
Botoșăneanul nu a oprit la semnalele polițiștilor suceveni.
Bagaj suspect la Uvertura Mall, desfășurare de forțe seara trecută – VIDEO
A fost agitație vineri seară lângă cel mai mare centru comercial din Botoșani.
Iftime, enervat de amenințările cu exodul primarilor: Pleacă așa cu două valize de voturi în spate? / Ce, sunt singurii? VIDEO
Amenințările mai mult sau mai puțin voalate pe care unii primari le-au făcut după acțiunile declanșate de conducerea centrală privind impunerea lui Valeriu Iftime în funcția de președinte interimar al PNL Botoșani l-au enervat pe omul de afaceri.
Chirii majorate cu câțiva lei pentru specialiștii din Sănătate – LISTA prețurilor
Cuantumul actualizat al chiriilor va fi aprobat de către consilierii județeni în cadrul ședinței ordinare de miercuri, 28 februarie 2024.
Fotbalistul din Botoșani, salt spectaculos, de la Memorialul Ion Bordeanu la Liga 1 – VIDEO
Este unul dintre jucătorii de perspectivă de la FC Botoșani.
Săptămână încărcată de filme la Happy Cinema – PROGRAMUL
Cinematrograful din Uvertura Mall a anunțat numeroase filme ce vor fi proiectate în perioada 23-29 februarie 2024.
OFICIAL: Portarul bosniac a semnat cu FC Botoșani
Anunțul a fost făcut pe pagina oficială a clubului astăzi, 23 februarie 2024. 
ASTĂZI: Monica Adăscăliței reconfirmată pe funcția de manager a Spitalului Județean Mavromati
Primul mandat de interimat pentru medicul urgentist numit în funcția de conducere a celui mai mare spital al județului a expirat deja.
REZULTATE simulare Evaluarea Națională: Nicio medie de 10 la Botoșani – PROCENTUL de promovare la ambele probe
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Botoșani a primit rezultatele centralizate ale simulării Evaluării Naționale 2024.
Se închide patinoarul din parcul de agrement Cornișa, rămas bun cu mascota Minnie
Botoșănenii mai pot profita câteva zile de distracția pe gheață.
Examenul auto: „Sala” se va putea da oriunde în țară, instructor de la Botoșani - Așa se vor reduce timpii de așteptare
Camera Deputaților a adoptat la jumătatea lunii februarie a acestui an un proiect care prevede ca examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere să poată fi dat oriunde în țară, nu numai în localitatea de domiciliu a candidaților.
Botoșani, printre județele cu cele mai mici salarii din Moldova
Angajații vor avea de suferit și în următorii trei ani.
Elicopterul SMURD chemat pentru un botoșănean în stare gravă
Aeronava sanitară a fost chemată astăzi, 23 februarie 2024, în cel de-al doilea municipiu al județului. 
Dar IGSul ce a facut, aceasta institutie spectatoare care sta in genunchi in fata politicienilor? Mafia gunoaielor ofera felii de tort si contractele se prelungesc. Lucrarile de consolidare la o firma de casa care habar n-are si dupa 5 ani este nevoie de alte lucrari de pentru oprirea alunecarilor de teren.
28 noiembrie 2023, 14:14
Incompetenta ne costa!, salarii umflate la cei care au urmarit realizarea proiectului, sporuri, rezultatul?, o lucrare proasta facuta si dirigentata de habarnisti sah spagari, care ne costa alte milioane care in mod sigur nu rezolva greseala de proiectare, executie, urmeaza alte meleoane de platit, pana vom fi notificati de comisia europeana ca trb reciclate acele deseuri si valorificate prin incinerare.Adica trb construite incineratoare tot pe banii nostri.Vai de capul managementului acestor proiecte, varza, bani cheltuiti aiurea din care s-au infruptat consultantii cu zeci de milioane de la niste tarani care habar nu au pe ce lume traiesc, atata ca le plac salariile si titlure de directori.
28 noiembrie 2023, 10:35
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
13.5 o C
Dorohoi
12.1 o C
Bucecea
11.1 o C
Darabani
10.4 o C
Saveni
14.3 o C
Ştefăneşti
12.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.