Ştiri
În premieră la Botoșani: ”Între chin și amin”, un film cutremurător despre moarte și Înviere în închisorile comuniste - FOTO & VIDEO

Reeducarea celor care nu și-au lepădat credința și nu au aderat la Partidul Comunist presupunea bătăi și torturi zilnice. Se încerca transformarea victimelor în călăi. Când metoda a reușit, cei torturați ajungeau la rândul lor să tortureze.

Cinema Unirea Botoșani, puțin înainte de ora 19.00. În sus și în jos, pe pietonal, puhoi de lume. Covorul roșu se furișează parcă stingher din cinematograf și, treaptă cu treaptă, duce și aduce oameni. Zumzăială de tot soiul, adolescenți cu telefoane pâlpâind continuu, bunici care vin ținându-se de mână, preoți purtând după ei gloate de tineri la fel de neastâmpărați ca cei sosiți deja. Profesori.

 

Este ora la care, în fața televizoarelor, se așteaptă marea dezbatere a unuia dintre candidații la prezidențialele de duminică. Două lumi. ”Viitorul şi trecutul/ Sunt a filei două feţe,/ Vede-n capăt începutul/ Cine ştie să le-nveţe”.

 

 

Premieră de gală ”Între chin și amin”. Un film de Toma Enache despre Experimentul Pitești

 

Sala plină. Mica întârziere pare anume menită să consume agitația și foiala. Telefoanele încă pâlpâie în sală, râsete și tot soiul de icneli adolescentine.

Toma Enache apare în fața publicului. În vorba lui se amestecă vocile neastâmpărate ale celor tineri, care nu sunt convinși că filmul ce stă să înceapă merită cu adevărat timpul și atenția lor.

 

”Ce veți vedea în această seară este doar o mică parte din grozăviile și nenorocirile care s-au petrecut la Pitești după 1949. Din nefericire, multe din întâmplările pe care le veți vedea în film sunt foarte reale. Mă bucur că sunt și foarte mulți tineri aici. Nu știu câți ați citit ceva despre Experimentul Pitești, despre reeducarea prin tortură. Dar chiar dacă este un film dur, îmbină partea de rai, colțul de rai pe care fiecare dintre noi îl avem, casa noastră, familia noastră, și infernul de la pușcăria de la Pitești. Acest film nu a fost făcut ca o răzbunare, ci în memoria tuturor celor care au pătimit în temnițele comuniste”,

Toma Enache, regizorul filmului ”Între chin și amin”

 

Filmul începe după alte clipe care se prelungesc în zumzetul sălii. Abia când întunericul topește fiecare luminiță de telefon și stinge toată vorba, pe ecran imaginile prind să se deruleze.

 

Primul cadru. Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, și regizorul Toma Enache, oameni care par să avertizeze spectatorul că ceea ce va urmări nu este o ficțiune.

 

”Între chin și amin” nu este un film pe care să îl așezi în calapodul unei critici obișnuite. Este absurd, de pildă, să decupezi un personaj și să-l analizezi din perspectiva jocului actoricesc. În filmul lui Toma Enache actorii nu interpretează. Nici nu (se) joacă. E un fel de transă în care sunt prinși de la un capăt la altul al peliculei. E acea lume răsturnată pe care regizorul o folosește foarte des de-a lungul poveștii, obligând parcă spectatorul să fie părtaș la întreaga simțire a personajelor.

Imaginile sunt puternice. Sunt dure, acea duritate care sfâșie în carne vie. Acea duritate care provoacă rău fizic doar privind. Și totuși, cei familiarizați cu paginile de memorialistică dedicate Experimentului Pitești știu că ”mai mult și mai mari decât acestea” s-au petrecut între zidurile pușcăriilor comuniste.

 

Foiala a încetat de mult în sală. Liniștea este spartă doar de mâinile care șterg lacrimi, de suspinele ce umplu tot mai mult aerul dintre oameni.

 

Pentru că filmul lui Toma Enache declanșează cutremure sufletești. După două ore, nu ai cum să mai fii cel care intra în sala de cinema.

 

Au dovedit-o din plin chipurile oamenilor, în special ale celor tineri, la finalul filmului. Orice urmă de zâmbet a dispărut pentru a face loc înțelegerii.

 

A fost nevoie de un film pentru ca undeva, într-un cotlon al inimii, să se aprindă lumina.

 

”Mă gândesc cu groază că oricare dintre noi putea să fie în 49 în locul lui Tase Caraman. Mă gândesc cu groază că oricare dintre copiii noștri ar putea fi în locul lui Tase Caraman vreodată. Trebuie să facem orice putem ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple. Au fraudat alegerile în 47 și după aceea ce erau să facă? Toți cei care erau contra trebuiau arestați. Elita României a fost închisă atunci în pușcării”,

Toma Enache, regizorul filmului

Un film care apare, iată, la 30 de ani de la căderea comunismului. Este ușa deschisă către o istorie necesară, o istorie care din păcate este nevoită să își facă loc, să se impună, să sară în ochi pentru a fi luată în seamă. Și, trebuie spus, o istorie care se autosusține financiar întrucât cinematografia românească are întotdeauna alte priorități.

 

”Îmi era jenă că la 30 de ani de la căderea comunismului nu avem un film care să onoreze memoria eroilor din acea perioadă. Toți întreabă: de ce nu se face? Trebuie să ne întrebăm mai mult de ce nu se face. Cine distribuie acei bani pentru filme românești? Cine l-a pus pe acel om în acea instituție, să o conducă? Cei pe care noi i-am ales! Ei determină cine conduce tv, cine conduce radioul, cine conduce Centrul Național al Cinematografiei s.a.m.d. Timp de 49 de zile, cu acest film, am întâlnit acea parte frumoasă a României, care se recunoaște în valorile acelor oameni care au pătimit”,

Toma Enache

 

Actorul Dragoș Stoica a venit în fața publicului după ce interpretase, în film, rolul unuia dintre gardienii din aparatul de represiune. A întărit, la rândul său, cele rostite de Toma Enache.

 

”Anual, Centrul Național al Cinematografiei alocă 10 milioane de euro pentru proiecte cinematografice. Subiectul acestui film a fost cotat cu nota 2, adică șanse zero de a fi realizat vreodată. În condițiile în care în fiecare an se schimbă membrii comisiei. Într-un an unul face film și ceilalți îi dau finanțare, în următorul an se schimbă locurile. Și de aceea îi mulțumesc soției lui Toma Enache, Cătălina Enache, care este și producătorul general al filmului, pentru înțelegerea pe care a avut-o de a face praf banii familiei pentru realizarea acestui film”,

Dragoș Stoica, actor

 

A mărturisit apoi ce au însemnat pentru el cele 5 săptămâni în Fortul 13 de la Jilava, unde au avut loc filmările.

 

”Am stat 5 săptămâni la Jilava, la Fortul 13. Colegii care au jucat rolul deținuților se târau la propriu prin mizerie, apă, mucegai, praf, dar deși aveam masa asigurată și deși am stat numai 5 săptămâni ne-a fost greu. Mă gândesc cum au trăit acești oameni ani de zile în pușcăriile comuniste. Prezența dvs. aici este ca o reverență față de suferința deținuților din pușcării”,

Dragoș Stoica, actor

 

Constantin Cotimanis a interpretat „una dintre cele mai odioase ființe care a călcat în picioare istoria acestui popor”.

 

„Între chin și amin… Da… Așa a fost perioada istorică în care filmul nostru își are rădăcinile, așa am fost și eu atunci când Toma Enache mi-a propus să joc una dintre cele mai odioase ființe care a călcat în picioare istoria acestui popor. Am făcut-o pentru că am simțit că trebuie să lăsăm mărturie, să ne cerem iertare pentru tot ce s-a întâmplat și nu trebuie să se mai întâmple. Amin!”, a mărturisit Constantin Cotimanis după filmări.

 Vali V. Popescu a fost Tase Caraman. Nereeducabil. Unul dintre miile de oameni care au rezistat în pușcării pentru că nu au renunțat niciodată la credință. Spune că a fost greu, dar a meritat.

 

„Am știut de la început că va fi greu, așa a și fost, însă a meritat tot efortul. Chiar dacă acest efort a fost poate nesemnificativ în comparație cu ceea ce au pătimit adevărații protagoniști. După zilele de filmare de la Corbu am simțit că am fost aruncat în iad când am ajuns la Jilava.(…) La un moment dat, pe la jumătatea filmărilor, acumulasem atâta tensiune încât simțeam că o să explodez. M-am întrebat în acel moment dacă nu cumva eram nepotrivit pentru acel rol. Am ieșit din clădirea plină de mucegai și m-am așezat pe un palet acoperit cu o pătură de lână. După câteva momente în care am tras puternic aer în piept a început să-mi sune în minte un cântec bisericesc pe care îl ascultam seara, în căști, la Corbu. Atunci am știut că sunt exact unde trebuie și că oricât de dificil ar fi, trebuie să rezist. Sunt convins că experiența pe care am trăit-o la acest film va rămâne drept reper pentru mine mulți ani de acum înainte, un reper la care mă raportez cu bucurie și cu durere în același timp ”, a povestit Vali V. Popescu.

 

„Experimentul de la Pitești” a făcut mii de victime. Reeducarea celor care nu și-au lepădat credința și nu au aderat la Partidul Comunist presupunea bătăi și torturi zilnice. Se încerca transformarea victimelor în călăi. Când metoda a reușit, cei torturați ajungeau la rândul lor să tortureze.

Kira Hagi spune că filmul va rămâne pentru ea un reper. Cu momente pe care nu le va uita niciodată. 

 

„Pentru mine, filmul acesta va rămâne un punct de reper în maturizarea mea emoțională. De la citirea scenariului și filmarea la Jilava până la oamenii pe care i-am cunoscut ulterior și care aveau povești despre Experimentul Pitești, toate sunt momente puternice, pe care mi le voi aminti toată viața”,  a spus Kira Hagi.

 

Filmul „Între chin și amin” nu reprezintă un capăt, ci o bucată de drum. Pe care cei tineri, mai ales, nu pot merge singuri. Dovadă că, marți seara, după mai bine de două ore și jumătate de film și discuții, un tânăr a întrebat nedumerit: ”Și totuși, am văzut în film că era interzisă religia. De ce era interzisă?!”.

 

O întrebare de la care trebuie să pornească un nou film, cel al educației reale în școala românească. Care trebuie să continue apoi în societatea românească. Și să nu se oprească aici.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
BĂTAIE în stradă, între doi bărbați din Botoșani, observată prin camerele video ale orașului
Doi bărbați din Botoșani s-au luat la bătaie în plină stradă, însă oamenii legii au ajuns în zonă, fără să fie chemați prin apel la 112.
Primarul Cătălin Flutur pentru cei care nu cred în COVID: Le doresc ca niciunul dintre ei să nu…
Pericolul cauzat de virusul SARS-COV-2 este departe de a se fi încheiat. Dimpotrivă, România la acest moment se află într-o situație mai gravă decât la începutul epidemiei.
Peste 2 milioane de euro alocați de Guvern pentru primăriile din Botoșani afectate de furtuni
În timp record, la nivelul județului Botoșani, comisiile constituite prin Ordin al Prefectului județului, Dan Nechifor, au evaluat pagubele produse de fenomenele hidrometeorologice din perioada 15 iunie -5 iulie, al căror cuantum estimativ s-a concretizat într-un proiect de Hotărâre de Guvern transmis de îndată primului ministru al României.
Alegerile locale din 27 septembrie, Flutur: Câți vor avea curajul să meargă la vot?
Într-o perioadă în care a fost adoptată legea alegerilor locale, primarul Cătălin Flutur susține că șansele să se țină alegerile locale în septembrie sunt undeva la 50%.
Prefectul trimite echipe în teren, la depozitele care împart ajutoare europene
Demarat la începutul lunii iulie, Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) 2014-2020 din fondul de ajutor european, derulat cu sprijinul Guvernului României a ajuns, la data prezentei, la un stadiu destul de avansat.
Primăria REPARTIZEAZĂ locuințe ANL noi în cartierul de pe Șoseaua Iașului
În conferința de presă susținută în Amfiteatrul de la Cornișa, primarul Cătălin Flutur a făcut un anunț care interesează mai ales familiile tinere de la Botoșani.
Mașinile cu volanul pe partea dreaptă, în România! RAR, precizări despre situația acestor autovehicule
Registrul Auto Român (RAR) explică în detaliu tot ce trebuie să știți despre statutul legal al autovehiculelor cu volanul pe partea dreaptă și cum poate primi un astfel de autovehicul Cartea de Identitate a Autovehiculului (CIV) pentru a fi înmatriculat în România.
O nouă creștere alarmantă a cazurilor de coronavirus, SITUAȚIA pe județe
Grupul de Comunicare Strategică vine cu un nou bilanţ alarmant, foarte aproape de ziua de sâmbătă, când au fost înregistrate 698 de cazuri.
Seminarul Teologic Dorohoi organizează a doua sesiune de admitere
Este vorba despre admiterea pentru clasele a IX-a, anul școlar 2020-2021.
inpuff.ro
Loading...
Nelu Tătaru: Starea de alertă după 15 iulie este aproape iminentă
Guvernul estimează că în următoarele 14 zile se vor înregistra între aproximativ 500 și 700 de noi cazuri de COVID-19 în România.
Lovitură pentru hoții de lemne, CE se întâmplă cu mașinile și utilajele folosite pentru transporturi ilegale
În această lună ajunge la votul final din Camera Deputaților Codul Silvic.
Psiholog din Botoșani, funcționar public, în vizorul ANI: CUM a încălcat legea
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate și conflictul de interese în materie administrativă în cazul a 10 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010 și a sesizat organele de urmărire penală în alte două cazuri.
La 10 ani de la moartea Mădălinei Manole, tatăl artistei plânge după nepot: Unde e copilul de nu a venit şi el, e la Botoşani?
Astăzi, 14 iulie, se împlinesc 10 ani de la moartea Mădălinei Manole. În urma ei a rămas un fiu care trăiește alături de tatăl său, botoșăneanul Petru Mircea.
Actorul care l-a interpretat pe Eminescu în filmul ”Luceafărul”, diagnosticat cu leucemie: APEL pentru donare de sânge - VIDEO
Și botoșănenii pot dona sânge pentru actorul care l-a întruchipat strălucit pe Mihai Eminescu.
Loading...
Lucian Trufin, senator PSD: Eu nu votez un proiect de lege al Guvernului plin de abuzuri împotriva românilor
Decizia Curții Constituționale din 25 iunie a fost una clară: izolarea și carantinarea pot fi aplicate doar prin lege, nicidecum printr-un ordin de ministru.
Avertismentul unui medic: ”Atenție! Mulți au ajuns la urgențe cu mușcături de la aceste insecte periculoase”
Recomandarea medicului e să ajungeți cât mai repede la un consult dacă aveți pe piele semnele unei astfel de mușcături.
Trei zile cu ”Dănilă Prepeleac”, un spectacol cu actori și păpuși
Spectacolele au loc în aer liber.
ALDE Botoșani: Solicităm directorului DGASPC să înceteze cu presiunile politice pentru membrii ALDE!
Odată cu apropierea alegerilor locale din toamnă, unele partide politice nu mai țin cont de nimic atunci când vine vorba de interesele partidului, ajungându-se la presiuni pentru anumiți candidați ai ALDE, acuză președintele partidului.
Vară capricioasă: Temperaturile scad brusc și revin ploile
Post important scos la concurs la o primărie din Botoșani, candidatul trebuie să cunoască bine limba engleză
Candidatul va avea de trecut o singură probă.
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mai rea decât coronavirusul va fi reacția oamenilor vulnerabili psihic. Care vor avea (deja au) manifestări extrem de violente. Creșterea numărului de îmbolnăviri va obliga guvernul să impună restricții, restricțiile vor ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8430 lei
USD
Dolarul SUA
4.2615 lei
CHF
Francul elveţian
4.5370 lei
GBP
Lira sterlină
5.3361 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9708 lei
XAU
Gramul de aur
246.6921 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3631 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9616 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1276 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1814 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6506 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.