Ştiri
Iustina Irimia, artist și ”cetățean” devotat, își cântă Flămânziul natal – GALERIE FOTO&VIDEO

2020 este un an care a afectat puternic domeniul cultural-artistic și industria de spectacole. Cu toate acestea, unii artiști se încăpățânează să creeze și să aducă în fața publicului materiale noi și proiecte de anvergură.

Iustina Irimia, una dintre Fetele din Botoșani, și-a mutat activitatea în mediul online, acolo unde a postat în acest an, pentru urmăritorii canalului ei de Youtube, pe lângă vloguri și proiecte „altfel”, șapte cântece populare, două individuale: Viața omului (Am un gând ce nu-mi dă pace) și Bine-i neamul să-l sporești!, dar și un colaj intitulat Din Flămânzi mi-e cântecul, alcătuit din cinci cântece autentice, scoase din lada de zestre a folclorului muzical din Flămânzi, localitatea ei natală. Putem spune, așadar, că este cel mai fructuos an al carierei Iustinei, care numără deja peste 20 de ani.

 

Ideea colajului, izvorâtă din dragostea și recunoștința față de locul copilăriei, a apărut cu mult timp în urmă, însă datorită faptului că Orașul Flămânzi i-a oferit titlul de Cetățean de Onoare în 2020, Iustina a decis să accelereze demersurile pentru ca proiectul despre Flămânziul ei drag să prindă contur cât mai repede, astfel încât a mers acasă la Flămânzi, s-a pregătit temeinic și și-a făcut lecțiile pentru cel mai important proiect muzical din cariera sa artistică.

 

Fostă membră a Ansamblului Folcloric „Trei generații” din Flămânzi, unul dintre cele mai longevive din județ (72 de ani) s-a consultat cu fostul coordonator al ansamblului, Mihai Atodiresei, care i-a povestit mai multe despre acest ansamblu, ale cărui melodii de dans au fost inspirația Iustinei pentru materialul lansat pe Youtube în luna septembrie a.c. Bunăoară, putem menționa că Ansamblul „Trei generații” din Flămânzi s-a înființat în anul 1948 la inițiativa lui Dumitru Crețu (Moș Toader), fiind acompaniat de câțiva lăutari locali și cuprinde trei grupe de dansatori – bătrâni, tineri și copii – care își dau mâna în dans, într-un mod emoționant și unic în toată lumea.

 

Suita jocurilor din Flămânzi, cuprinde opt dansuri: sârba cu năframă (celebra Sârbă din Flămânzi, scoasă la lumină de îndrăgita Laura Lavric), sârba bătrânilor (a cărei linie melodică a fost fructificată de Elena Mândrescu), sârba tinerilor, sârba copiilor, corăgheasca, hora în doi, mărgineanca, bătuta într-o parte și în două părți. Corăgheasca și mărgineanca sunt jocuri bărbătești, hora și bătuta sunt jocuri de perechi, iar sârbele realizează o trecere în prim-plan a fiecărei generații de dansatori, însă uniți mereu de chemarea năfrămii care-i adună. Dansurile și liniile melodice sunt specifice zonei folclorice a Flămânziului, însă au devenit cunoscute și sunt preluate de ansambluri din toată țara. În perioada 2008-2012, ansamblul a fost premiat cu cele mai importante distincții la manifestările culturale la care a participat.

 

Cântecele din calupul prezentat de Iustina sunt:

 

1. Mărgineanca din Flămânzi (linia melodică a jocului mărgineanca)

2. Dumitraș și Ilenuța (linia melodică a horei în doi)

3. Corăgheasca din Flămânzi (linia melodică a jocului corăgheasca)

4. Mândru-i jocul din Flămânzi (linia melodică a bătutei)

5. Sârba copiilor (liniile melodice ale sârbei tinerilor și copiilor)

 

Materialul muzical și videografic a putut fi realizat cu sprijinul prietenilor și colaboratorilor Iustinei Irimia, cărora le mulțumește: Răzvan Mitoceanu (orchestrator), Mariana Honceru și Mihai Pascar (texteri), Didi Iachim (inginer de sunet), Alin Ursulean (videograf), Ghenadie Prisacaru (fotograf), Cristian-Ilie Tofan (grafician), Roxana Anițoiu (machiaj), Anca Borhan (coafură), costum (Petronela Axintioaiei), Ansamblul folcloric „Trei generații” din Flămânzi, grupurile vocale „Codreanca” și „Stejarii din Flămânzi” (coordonator Dumitru Cluci), Ansamblul „Doina Costeștilor” (coordonator pr. Ioan Cașcaval), taraf autentic (Niculai Amarandei, Niculai Florea, Valentin Bălășanu, Ionică Alupii, Cristian Bosâncianu, Eduard Sandu). Filmările au avut loc în cel mai înalt punct geografic al localității Flămâzni - Dealul Holmului, iar concepul și regia îi aparțin în totalitate protagonistei, care a purtat un costum vechi, inedit și deosebit de valoros pentru patrimoniul tradițional zonal.

 

„Din Flămânzi mi-e cântecul întrucât aici m-am născut, aici am crescut, aici îmi sunt rădăcinile și familia, aici au fost puse bazele educației, ale credinței și ale pasiunii mele. Am învățat de mică să mă exprim prin cântec, iar prin acest colaj doresc să-mi arăt recunoștința față de toți oamenii minunați ai acestui meleag binecuvântat din sudul județului Botoșani, care la 1907 și-au arătat dârzenia și demnitatea în fața țării, care au valorificat de-a lungul generațiilor folclorul în toate valențele lui și care, de 30 de ani încoace, m-au învestit cu încredere și mi-au dat aripi să zor în lumea largă ca să povestesc tuturor despre frumusețea Flămânziului meu drag!”,

Iustina Irimia, artistă de muzică populară

 

Poftiți, așadar, prin intermediul cântecului popular moldovenesc autentic, acasă la IUSTINA IRIMIA, în Flămânzi – VIDEO jos

 

loading...
Artista de la Prisacani iubită de botoșăneni a ajuns pe acoperișul României cu ia cusută de bunica Anica – GALERIE FOTO & VIDEO
Minunea din viața familiei Cenușă! Crăciunul perfect sărbătorit în familie într-o atmosferă de împlinire sufletească! FOTO&VIDEO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Prof. Mihaela Huncă, candidat PRO România Botoșani la Camera Deputaților: Sărbătorim cu toții astăzi Ziua Sfântului Apostol Andrei - Creștinătorul neamului românesc și ocrotitorul României
”Le urez tuturor celor care își sărbătoresc numele multă sănătate de care avem cu toții nevoie și liniște sufletească. La mulți ani!"
Mobilizare exemplară pentru dr. Malancea, voluntarii lui Daniel Câșlariu s-au prezentat de dimineață la Centrul de transfuzii – GALERIE FOTO
Apelul făcut duminică seară către botoșăneni nu a rămas fără ecou.
Doina Federovici: Credința poporului român este vie și de nestrămutat, indiferent de obstacolele puse de oamenii politici aflați la putere!
Toți creștinii îl pomenim astăzi pe Sfântul Andrei, Ocrotitorul românilor!
Cătălin Silegeanu: În 6 Decembrie nu decizi doar pentru următorii 4 ani
Un vot Pro România înseamnă un vot pentru locul de muncă al tău sau al vecinului tău. Un vot pentru o economie funcțională, nu ținută pe perfuzii.
REACȚIA City Gallery la petiția inițiată de botoșăneni: Ne onorează și ne obligă. Vă mulțumim!
Reprezentanții Galeriei au și un mesaj pentru administrația județeană: opțiunea finală în legătură cu spațiul în care funcționează în prezent City Gallery trebuie să țină cont de necesitățile artiștilor.
LA MULȚI ANI! Îl cinstim astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitor și părinte spiritual al românilor - VIDEO
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis în anul 1995 ca ziua de 30 noiembrie să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în anul 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României. Din anul 2001 ziua cinstirii sale a devenit sărbătoare națională bisericească, iar din 2012, ziua de 30 noiembrie a fost declarată zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
ACCIDENT grav după o depășire imprudentă – GALERIE FOTO&VIDEO
Mașină făcută praf, șoferul a scăpat teafăr.
SFIDARE! De o săptămână apa curge 'sub nasul' celor de la Nova Apaserv, NIMENI nu intervine - VIDEO
Respectiva avarie s-a produs pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani.
Botoșănean condamnat: A vrut să mituiască un polițist cu un miel și 1.000 de lei
Șpaga a fost oferită șefului de post. Numai că polițistul l-a denunțat.
Loading...
Ioana Constantin (PMP): Școlile trebuie redeschise; nu putem izola educația
Pregătirea şcolilor pentru a reprimi elevii şi dascălii, asigurarea transportului în condiţii de siguranţă trebuie să fie prioritate la nivelul investiţiilor.
URGENT: Apel pentru medicul Radu Malancea
Starea medicului Radu Malancea, fostul manager al Spitalului Mavromati, este gravă.
DOLIU la Direcția de Sănătate Publică Botoșani: S-a stins din viață la 50 de ani
Încă o veste tristă pentru sistemul de sănătate botoșănean, după ce medicul Radu Malancea a suferit, astăzi, o disecție de aortă și se află în stare gravă.
Eugen Tomac (PMP): Biserica trebuie păstrată deschisă și implicată în procesul de combatare a efectelor pandemiei
Românii trebuie să aibă libertatea de a trece pragul bisericilor oricând doresc. Firește, respectând regulile atât de necesare în limitarea răspândirii bolii, spune liderul PMP.
DOLIU în Educația botoșăneană, încă un dascăl a urcat către stele: Prea devreme, prea te-a grăbit virusul ăsta!
Educația botoșăneană mai pierde un dascăl, un om care a trudit pentru generații de copii.
Loading...
Botoșaniul din nou pe lista deceselor, SITUAȚIA pe județe
Până astăzi, 29 noiembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 471.536 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).
Accident pe trecerea de pietoni în apropiere de Hand of Help - GALERIE FOTO
În urmă cu puțin timp a avut loc un accident foarte aproape de zona în care în urmă cu două zile a ars o mașină.
”Surprize” pentru șoferi într-un cartier din Botoșani: Urât gest! Rușinică
Au parcat mașinile în cartier și le-au găsit… împodobite.
Localitățile din Botoșani cu cele mai mari RATE de infectare
Trei comune din județul Botoșani figurează cu zero cazuri de coronavirus, la fel fiind și rata de incidență pentru perioada 15-28 noiembrie 2020.
Cel mai norocos botoșănean: CÂȚI bani a câștigat la Loto
A jucat și a câștigat.
Nu mai iartă pe nimeni: În doar 24 de ore, 100 de botoșăneni amendați pentru că nu purtau mască
Au fost verificate 347 de obiective și controlate 126 de vehicule destinate transportului public în comun.
astratex.ro
Sondaj
Cu cine votați la alegerile parlamentare?
Partidul Mișcarea Populară
Partidul Național Liberal
Partidul Pro România
Partidul Social Democrat
Uniunea Salvați România
Altul
Declaraţia zilei
„V-as putea da răspunsul PSD-ului care spune că instituția lor nu rezolvă asemenea cereri acum nici nu știu ce să înțeleg. Nu au înțeles că este vorba despre un protocol sau nu înțeleg ce înseamnă o cerere că noi în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
27 noiembrie 2020
EUR
Euro
4.8735 lei
USD
Dolarul SUA
4.0875 lei
CHF
Francul elveţian
4.5081 lei
GBP
Lira sterlină
5.4471 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9287 lei
XAU
Gramul de aur
237.6576 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2376 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3462 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0148 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1463 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1862 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6549 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.3 o C
Dorohoi
-0.1 o C
Bucecea
-0.7 o C
Darabani
0.4 o C
Saveni
-0.3 o C
Ştefăneşti
1.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.