Ştiri
La Botoșani viețuiește cea mai longevivă stareță din Patriarhia Română: Îi văd pe cei de la județ stând lângă noi, că înainte erau tare potrivnici și acum îi văd lângă noi

Ajunsă la peste jumătate de secol de stăreție, fiind cea mai longevivă stareță din Patriarhia Română, maica mărturisește blând că toate le-a făcut din dragoste.

Așezată în sudul județului Botoșani, între codrii bogați ai Moldovei, dincolo de Siret, după drumul ce șerpuiește prin pădure, Mănăstirea Vorona reprezintă o vatră a vieții monahale românești.

 

Este cunoscută sub denumirea de Mănăstirea Vorona, dată fiind și comuna unde se află, ansamblul mănăstiresc datând din secolul al XVI-lea, când pe aceste meleaguri monahi din părțile Moldovei, dar și ale Rusiei sau chiar Greciei au căutat o zonă retrasă ce urma să le devină loc de rugăciune, astfel încât au ctitorit o mică biserică de lemn având ca hram Nașterea Maicii Domnului.

 

După cel de-Al Doilea Război Mondial, viața monahală și biserica au fost afectate de instaurarea noului regim ateu, care, în anii de puternică represiune, își propusese să Îl elimine pe Dumnezeu din inimile oamenilor. Astfel, și ceea ce era una dintre cele mai mari și importante mănăstiri din Moldova va cunoaște începând cu anul 1959 o perioadă de regres odată cu Decretul 410/1959. Decretul prevedea ca mii de călugări să părăsească mănăstirile, bărbații până în 55 de ani și femeile până în 50 de ani. Acest lucru a făcut ca mănăstirea să fie închisă. Obiectele cu valoare de patrimoniu de la schit au fost confiscate de către stat. Bisericile au fost încuiate, iar chiliile transformate în depozite de cereale ale CAP-ului.

 

Printre monahiile alungate din viața de mănăstire odată cu Decretul nr. 410 se număra și maica Teofana Scântei. Aceasta avea să contribuie la recondiționarea Mănăstirii Vorona și la refacerea vieții monahale de aici, deoarece nouă ani mai târziu de la cumplitul decret lăcașul de cult a fost redeschis, ca mănăstire de maici, sfinția sa fiind numită stareță, scrie Ziarul Lumina.

 

 

De la opt ani în mănăstire

 

Maica Teofana Scântei s-a născut pe 30 iunie 1934, în satul Chișcăreni din Săveni, județul Botoșani. A fost al șaptelea copil al părinților Costache și Maria Scântei și a primit la Botez numele Fevronia. Maica Teofana a ales calea monahismului la vârsta de 8 ani, când, mânată fiind de dragostea pentru Dumnezeu și pentru Sfânta Biserică, a plecat la Mănăstirea Agafton. După o perioadă petrecută acolo, a urmat să facă ascultare la Mănăstirea Râșca, unde funcționa un atelier de covoare. A crescut sub îndrumarea duhovnicului său, părintele Paisie Olaru, iar tunderea în monahism a avut loc în 1954. Unul dintre cele mai dureroase momente pentru aceasta a fost atunci când a trebuit să părăsească mănăstirea din cauza decretului comunist, fiind nevoită să plece chiar în ziua de Sfânta Filoteea de la Argeș, pe 7 decembrie.

 

 

 

 

Maica nu și-a pierdut niciodată nădejdea că se va întoarce într-o zi în mănăstire, astfel încât a mers în audiență chiar la Mitropolitul Moldovei, viitorul Patriarh Iustin Moisescu, alături de alte patru maici, cerând reîntoarcerea în mănăstire. Atunci când maica Teofana a cerut să revină în mănăstire, Mitropolitul a spus că nu îi stă în putință să facă acest lucru chiar atunci, însă nu avea să uite stăruința maicii. Când acesta decide să redeschidă Mănăstirea Vorona în anul 1968, își amintește de râvna maicii Teofana și, voind să transforme Vorona în mănăstire de maici, decide să o pună stareță pe aceasta. Tot în același an se redeschide și Mănăstirea Sihăstria Voronei, ca mănăstire de călugări.

 

Maica Teofana primește ascultarea de stareță și are misiunea să refacă viața monahală din mănăstire, dar totodată să readucă la frumusețea de altădată ansamblul, deoarece cât timp a fost închis, acesta a servit ca anexă a CAP-ului, dar și ca staul pentru animale, iar Biserica Adormirii Maicii Domnului ca depozit pentru cereale. Au urmat ample lucrări de restaurare pe care maica le-a dus la bun sfârșit prin multă muncă și rugăciune, după cum ea însăși rezumă smerit.

 

Ajunsă la 53 de ani de stăreție, fiind cea mai longevivă stareță din Patriarhia Română, maica  mărturisește blând că toate le-a făcut din dragoste:

 

„Am muncit, prin muncă le-am dus pe toate. Nu mi s-a părut greu, că le-am făcut cu dragoste. Pentru mine toate au fost frumoase. Și dacă ar fi să mă întorc înapoi la 30 de ani, tot așa aș face”.

 

Patriarhul Teoctist mărturisea despre maica stareță că de nu ar fi găsit-o pe maica Teofana aici, nu și-ar fi împlinit visul de a vedea Mănăstirea Vorona în straie noi și transformată într-un colț de Rai. De altfel, maica prin munca sa a reușit să facă din acest loc o minunată vatră monahală, prosperă și trainică, dar și deosebit de frumoasă.

 

În 50 de ani, în timpul stăreției aceleiași vrednice maici, Mănăstirea Vorona a cunoscut o perioadă de înflorire prin restaurarea celor trei biserici, prin construirea a trei case monahale şi amenajarea unei noi gospodării anexe, dar și prin sporirea vieții duhovnicești și prin organizarea a numeroase acţiuni filantropice. În prezent, pe lângă cele trei biserici, în ansamblul mănăstiresc sunt numeroase corpuri de chilii, o livadă bogată și sute de flori colorate. În imediata apropiere a bisericilor este un frumos lac împrejmuit de bătrânele sălcii pletoase, astfel fiind completat peisajul idilic al Raiului de la Vorona.

 

Una dintre cele mai frumoase remarci făcute de către sfinția sa, odată cu sărbătorirea hramului de anul acesta, a fost următoarea:

 

„Nu-mi vine a crede că acum îi văd pe cei de la județ stând lângă noi, că înainte erau tare potrivnici și acum îi văd lângă noi”.

 

 

80 de ani de călugărie

 

Astfel, în cei aproape 80 de ani de călugărie, maica Teofana a văzut cum un regim aspru și sumbru a vrut să scoată biserica și monahismul din viața țării noastre și a văzut și cum totul se întoarce, asemenea cuvintelor psalmistului: „Cei ce urâți Sionul, rușinați veți fi de Domnul”.

 

Singurul sfat al maicii pentru credincioși este să fie smeriți.

 

„Dintre toate cuvintele de folos pe care le-am întâlnit de-a lungul vieții, cel mai de preț este smerenia. Ce este smerenia? Este ridicarea sufletului. Cu cât te smerești mai mult, cu atât te apropii mai mult de Dumnezeu. Dacă ești îngâmfat, ai pierdut. Iar pentru a dobândi smerenia, luptă!”

 

Cât despre faptul că acum tot mai puțini tineri aleg calea monahismului și cu atât mai mult fetele nu mai vin la mănăstire, maica spune că situația aceasta e cauzată de lipsa de îndrumare a tineretului.

 

„Acum fetele nu mai vin la mănăstire. Se duc după câștig. S-a slăbit credința, nu mai are cine educa copiii, căci înainte se învăța din familie și școală, dar acum, dacă tineretul nu e îndrumat, rămâne așa. Dar cine vrea să urmeze calea aceasta să știe că trebuie să respecte rânduielile”.

 

Hramul principal al mănăstirii a fost sărbătorit pe 8 septembrie, de Nașterea Maicii Domnului, fiind unul dintre cele mai mari și mai frumoase din Moldova.

 

 

Citește și: Sute de oameni la Mănăstirea Vorona, ceremonial religios impresionant săvârșit de Nichifor Botoșăneanul: De acum Dumnezeu ne-a rămas și Maica Sfântă – VIDEO & GALERIE FOTO

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
loading...
Mitropolitul Moldovei a venit la Vorona pentru a înmâna cea mai înaltă distincție Maicii Teofana – GALERIE FOTO
Maica Voronei împlinește astăzi 88 de ani: Spiritual, Botoșaniul este cel mai bogat județ - FOTO

 

Ședință nouă, probleme vechi: Prefectul asaltat de nemulțumirile sindicaliștilor – VIDEO
Astăzi la sediul Instituției Prefectului s-a întrunit din nou Comisia de Dialog Social unde au fost dezbătute principalele probleme cu care se confruntă angajații din mai multe domenii de activitate cum ar fi Sănătate, Învățământ, Poliție.
4 modele de pulovere bărbătești pe care fiecare bărbat ar trebui să le aibă în garderoba lui
(P) Un pulover este o piesă vestimentară indispensabilă în sezonul de toamnă și iarnă. Modelele mai subțiri sunt perfecte și pentru zilele reci de primăvară și vară, când ai nevoie doar de ceva ce ai putea purta peste un tricou sau o cămașă elegantă. În ghidul de mai jos, vor fi prezentate cele mai populare modele de pulovere pentru bărbați și cu ce arată cel mai bine. Profită de sfaturile de mai jos și vezi cum să arăți la modă în orice perioadă a anului!
Nu rata noile premiere la Happy Cinema Botoșani – PROGRAMUL săptămânii 7 – 13 octombrie
Săptămâna viitoare aduce la Botoșani două avanpremiere, însă de astăzi, 7 octombrie, cinefilii sunt așteptați la nu mai puțin de cinci premiere.
Modern Calor: Se depun cererile pentru ajutoare de încălzire – DOCUMENTELE necesare
Societatea Modern Calor S.A. anunță că, începând cu data de luni, 17 octombrie 2022, se pot depune cererile completate în vederea acordării ajutoarelor de încălzire aferente sezonului rece 2022-2023 pentru clienții racordați la sistemul centralizat de încălzire.
Femeie din Botoșani preluată URGENT de aeronava SMURD
Pacienta va fi transportată într-un centru universitar pentru intervenție urgentă de specialitate.
Substanțe chimice periculoase găsite la o societate comercială, patronul cercetat penal - FOTO
Polițiștii au întocmit dosar penal pentru nerespectarea legislației privind protecția mediului.
L-a păcălit să-i dea cheile de la mașină, a urcat la volan și s-a făcut nevăzut
Botoșăneanul de 29 de ani este cercetat acum pentru trei infracțiuni, el fiind deja reținut de polițiști.  
ACCIDENT cu două mașini din Botoșani, șoferița de 25 de ani a ajuns la spital
Tânăra de 25 de ani a fost rănită în urma impactului, ea fiind transportată la spital.
PSD Botoșani: Lucrări ample angajate de drumari pe sectorul Dorohoi – Vârfu Câmpului - GALERIE FOTO
Infrastructura rutieră este principala prioritate a echipei Organizației Județene a Partidului Social Democrat Botoșani.
Tinerii dintr-un complex de apartamente, vizitați de specialiștii Antidrog
Specialiștii Antidrog au desfășurat activități preventive pentru tinerii aflați în complexul de apartamente ”Cireșarii” din Botoșani.
Vei primi înapoi banii plătiţi în plus la facturile la energie electrică, asigură ANRE, dar cu o CONDIȚIE
Restituirea sumelor ar trebui să se facă în februarie 2023. Însă numai dacă faceți economie la energia electrică și vă încadrați în noile plafoane!
Roți blocate, amenzi și avertismente aplicate de polițiștii locali în Botoșani
Nu mai puțin de 22 de autovehicule au fost blocate, joi dimineață, polițiștii locali aplicând și 20 de sancțiuni contravenționale.
Se adâncește misterul în cazul militarului găsit împușcat, sora lui Andrei face noi dezvăluiri: Am primit de la procuror un portofel gol!
S-a sinucis, a fost împușcat, a fost un accident? Avea probleme în dragoste, era în depresie? Se lupta cu lipsurile de orice fel? Întrebări la care familia răspunde și susține cu tărie: Andrei NU s-a sinucis!
Candidații pentru permisul auto, evaluați și de examinatori autorizaţi, nu doar de polițiști
Codul Rutier ar putea fi modificat, astfel încât să reglementeze profesia de examinator autorizat și să permită și altor persoane, în afară de polițiști, s-o practice.
Sărăcia, viciile și abuzurile macină satele botoșănene: Eu deja nu mai sufăr că sunt sărac / Nu înțeleg că-și fac rău cu mâna lor
Pentru cele mai multe comunități rurale din Botoșani, sărăcia extremă, viciile și abuzurile sunt la ordinea zilei.
Se majorează salariile pentru polițiști și profesori, dar nu sunt singurii bugetari care au parte de vești bune
De asemenea, salariul minim brut ar urma să fie majorat la 3.000 de lei.
Într-o singură zi: Poliţiştii suceveni au umplut celulele din arest, au mai trimis şi la Botoşani
Nu mai puțin de 14 rețineri în arest într-o singură zi pentru bătăi, contrabandă, furt și refuz testare alcoolemie.
Bărbatul căutat de o armată de oameni găsit după mai bine de o lună
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au făcut anunțul în urmă cu puțin timp.
6 octombrie: Gală de kickboxing la Botoșani, inaugurare de supermarket și concurs de tot râsul la spital – VIDEO
Iată principalele știri ale zilei de 6 octombrie.
ANUNȚ de MEDIU Extindere și recompartimentare pensiune turistică 
SC ENOS COD SRL anunţă publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Extindere și recompartimentare pensiune turistică”, propus a fi amplasat în sat Zăicești, comuna Bălușeni, județul Botoșani.
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Am scos de trei ori la concurs postul de medic pediatrie neurologică și nu s-a înscris nimeni. Este într-adevăr cred o specialitate și mai rară. Rog pe toată lumea care are copii la facultate să aleagă la Rezidențiat aceast ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9410 lei
USD
Dolarul SUA
5.0408 lei
CHF
Francul elveţian
5.0873 lei
GBP
Lira sterlină
5.6488 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4791 lei
XAU
Gramul de aur
277.3997 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2572 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1660 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2373 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6767 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2014 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6642 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.6 o C
Dorohoi
19.4 o C
Bucecea
19.9 o C
Darabani
19.0 o C
Saveni
19.9 o C
Ştefăneşti
22.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.