Ştiri
Lecția de viață a lui Mirjam Bercovici, supraviețuitoare a Holocaustului - Atât i-am cerut: să nu facă bancuri cu evrei

Înainte de a deveni doctor în medicină, oncolog renumit, Mirjam Bercovici a fost pianistă în orchestra de la Botoșani, înființată în 1944 de avocatul Weber.

Mirjam Bercovici, 96 de ani, e mai mult decât o supraviețuitoare a Holocaustului. E un om care s-a încăpățânat să trăiască după propriile alegeri, în ciuda vremurilor și a tiparelor.

 

În octombrie 1941, la câteva zile după ce împlinise 18 ani, a fost deportată, împreună cu familia, din Câmpulung Moldovenesc la Djurin, în Ucraina. Și-a pierdut bunicii paterni la câteva luni după deportare. În lagăr, a ținut un jurnal, publicat apoi, întâi în germană, apoi în română. După război, a devenit medic, doctor în medicină, șef de secție la Oncologie Pediatrică, la Spitalul Fundeni.

 

- După ce v-ați întors din lagăr, v-ați mai simțit persecutată?
- Când m-am întors, m-am simțit persecutată de sărăcia mea. Am venit desculță, slabă ca dracu, bolnavă la cap… Eu sunt un om care doarme de zeci de ani numai cu somnifere. Și acum dorm cu două somnifere, unul pentru adormit și unul pentru dormit.

 

- Cum a fost revenirea în societate?
- A fost foarte grea reintegrarea, inclusiv la rudele mele, la bunici. Bunicul, după două săptămâni, a dat drumul la femeie de serviciu. A crezut că i-a venit o femeie de serviciu. Și a zis: “Trebuie repede măritată fata asta!”. Eu mi-am căutat serviciu. După două săptămâni, mi-am găsit de lucru la Primăria Botoșani, ca translator de limba rusă. Deși nu știam suficient, scriam prost… Acum nu știu nici atâta. Asta a fost.

 

- V-ați întors la școală?
- Da. Colegii neevrei se retrăseseră cu armata. În Botoșani a fost un hiatus, au fost doar rușii, din aprilie 1944 până în 23 august 1944. Colegii evrei, eram de la Liceul Carmen Sylva, liceu de fete renumit, mă priveau ca pe o curiozitate. Mă înmormântaseră deja. Renunțaseră la mine. Mai ales că alesesem un alt tip de societate decât erau ei. Am ales o societate sub clasa lor socială. Pe soțul meu, care era dintr-o familie foarte săracă. Din Calicime, cartierul evreilor săraci din Botoșani. Soțul meu era fiul unui croitor de pantaloni, un om foarte sărac. Asta a fost prima discriminare.

 

- Apoi?
- Am terminat liceul, cele două clase care-mi lipseau. Apoi am plecat la Iași, la Facultatea de Medicină, în 1945 nu s-a dat concurs. Încet-încet, am reînceput să învăț. Nu mai știam să învăț, nu mai știam să citesc… Trei ani în care ți-ai scos cititul din cap… Circulau două cărți în ghetou…

 

- Ce cărți?
- Stefan Zweig, “Amok”, și “Pe aripile vântului”, mi se pare. Circulau tot aceleași cărți… Nici un ziar… Să nu vezi o literă… Eu am citit de copil mic, nu știu când am învățat germană, ebraică… Am cântat la pian 12 ani. Doamna Renate Weber e fiica avocatului Weber care a făcut în vara anului 1944 o orchestră la Botoșani. Și am fost solistă de pian acolo. Și am jurat că nu mai pun mâna pe pian de atunci.

 

- De ce?
- Îmi ruginiseră degetele. N-am mai putut cânta la pian. Asta a fost.

 

- Acum citesc tot mai puțini oameni, se cumpără tot mai puține cărți, la noi…
- Nici eu nu mai cumpăr cărți așa multe. Sunt o veche cititoare de Dilema. Librăriile sunt, de fapt, niște papetării. Librăriile le găsești în chioșcuri. Se vinde ceea ce se cere. Și se cer gunoaie… Dar, totuși, de exemplu, Cărtărescu nu pot citi. Cu toată bunăvoința, tot ce aș face… Vreau să citesc Cărtărescu… Ei, nu pot! Nu e pe înțelesul meu. Dar pot citi alte cărți… În nemțește, mai ales.

 

- “Lista lui Schindler” cum vi se pare?
- Am văzut filmul de vreo cinci ori. E făcut de un evreu, care a descoperit foarte târziu că e evreu. E un film făcut cu suflet, cu artiști mari. Mă rog, e film, nu-i realitate. Dar Schindler a existat, a salvat evrei. Și sora mea și cu mine suntem preocupate, în momentul de față, ca acei ucraineni care ne-au ajutat în timpul deportării să fie recunoscuți ca “drepți între popoare”.

 

- Doar o familie de ucraineni v-a ajutat, dintre toți oamenii întâlniți pe drum. De ce?
- Antisemitismul e o problemă vastă, nu sunt eu în măsură… Vă spun doar atât, că m-ați întrebat dacă am mai simțit antisemitism după deportare. Vasăzică, am intrat în facultate. De-abia în anul IV-V am început să învăț la posibilitățile mele. Și-am terminat printre primii trei, am rămas în București. Pe atunci, studenții la Medicină trebuiau să stea la țară trei ani. Am rămas în București pentru că aveam note foarte bune. Cu o condiție: atunci când e nevoie, să plec la țară.

 

- Și a fost nevoie?
- Am făcut teren cât cuprinde. Aveam deja copil. Nu idealizez perioada comunistă, în nici un caz. Dar am fost în Oltenia, într-o campanie împotriva tuberculozei, unde am văzut un județ întreg, toți copiii, pentru că sunt pediatru. S-a făcut atunci. Am fost în Tulcea. Nu pot să uit un localnic rus lipovean. Am făcut tuturor radiografie. Lui i s-a găsit apă la plămâni, pleurezie. A zis: “Nu se poate, eu nu beau niciodată apă!”. Așa mi-am făcut termenul de țară, am trecut prin toate examenele și concursurile posibile.

 

- Și doctoratul…
- Târziu m-am apucat de doctorat, după ce scrisesem nu știu câte lucrări. Ei, am început la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului Emilia Irza, în Tei. Am făcut pe Salvare o campanie antigripală. Apoi m-am mutat la Spitalul Fundeni, de unde am ieșit la pensie. Ca studentă, l-am avut coleg de an pe unul care a făcut o percheziție la noi, la Câmpulung, de Yom Kippur. S-a făcut că nu mă vede. L-am ignorat. Ce era să fac? Tot Câmpulungul m-a văzut când mergeam la gară, tot Câmpulungul era.

 

- Ați mai fost acolo după deportare?
- Am încercat. Cu sora mea, am luat o mașină, am mers la Câmpulung. Ea a coborât, eu n-am putut. N-am putut fizic. Înapoi la Fundeni… Norocul meu era că profesorul Gheorghe Goldiș nu era antisemit deloc, avea prieteni evrei. Atât i-am cerut: să nu facă bancuri cu evrei. Niciodată în fața mea. Să nu vorbească despre evrei.

 

Interviul complet realizat de Libertatea AICI

 

loading...
Seară culturală la Botoșani pentru comemorarea victimelor Holocaustului: ”Nu trebuie uitat”

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un MARE șantier se deschide la Botoșani, șefii Primăriei își cer scuze de la cetățeni
Săptămâna viitoare mai multe străzi principale din municipiul Botoșani vor fi „șănțuite”.
AFACERILE cu statul au devenit păguboase: Trei firme vor rezilierea unui contract cu CJ-ul
Vânătoarea din trecut după tot felul de contracte cu statul s-a mai domolit ba chiar s-a dus la limita extremă.
Se caută inspector la o instituție publică din Botoșani
Un nou post vacant la o instituție din Botoșani a fost scos la concurs de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP).
Botoșănean în stare gravă, elicopterul SMURD chemat din nou la Botoșani
Pacientul a fost transportat la Iași.
SUTE de botoșăneni mor răpuși de tot felul de boli - AFECȚIUNILE care-i bagă în mormânt
Anual își găsesc sfârșitul la Botoșani sute de persoane. Unele dintre ele după o lungă suferință, altele după o moarte fulgerătoare.
Weekend SIMFONIC la Botoșani, cu arii celebre și soliști de renume - VIDEO
Iubitorii muzicii simfonice sunt invitați, începând de joi, la concertele estivale care vor avea loc pe Pietonalul Unirii și în amfiteatrul de la Cornișa.
Peripețiile unui botoșănean la Suceava, care s-a trezit cu mașina spartă: Incredibil CINE era hoțul
Făptașul a fost reținut pentru 24 de ore.
Botoșănean blocat în trafic de polițiști: CE a ieșit la iveală la controlul documentelor
Un autoturism care circula, luni, pe strada Marchian din municipiul Botoșani, a atras atenția polițiștilor.
Minune englezească: Mașină radiată și dezmembrată, CIRCULA pe o stradă din Botoșani
Tânărul șofer s-a ales cu dosar penal.
Bărbat proiectat pe asfalt, șoferiță cu dosar penal: CUM circula pe drumul județean victima accidentului
Șoferița ghinionistă este cercetată pentru vătămare corporală din culpă.
Fraudă INFORMATICĂ de mari dimensiuni, doi botoșăneni trimiși în judecată
Metoda nu este una nouă ori deosebit de ingenioasă, însă a dat roade, prejudiciul fiind de ordinul sutelor de mii de euro.
Botoșănean în stare gravă transferat cu elicopterul la Brașov, după ce a fost REFUZAT la Iași
Bărbatul avea arsuri de gradul II şi III la mâini și la picioare şi avea nevoie de îngrijire specifică marelui ars.
Dacă știi MESERIE ești căutat în Europa: Sute de locuri de muncă pentru botoșăneni
De la culegător de fructe și faianțar până la antrenor de gimnastică ritmică sau specialist IT.
IMAGINILE dezastrului: Locatari evacuați, apartament distrus de flăcări - GALERIE FOTO
Incendiul izbucnit în această dimineață într-un apartament din municipiul Botoșani a lăsat în urmă imagini de coșmar.
Astăzi îl cinstim pe Octav Onicescu, GENIUL în matematici născut la Botoșani
Născut pe 20 august 1892, la Botoșani, Octav Onicescu este primul român care își trece doctoratul în matematici la Roma, obținând calificativul Magna cum laude în fața unei comisii alcătuite din 11 profesori universitari.
ACUM: Apartament cuprins de flăcări, bătrân salvat de un pompier aflat în timpul liber - GALERIE FOTO
Mai multe echipaje de intervenție se află în aceste momente pe strada Parcul Tineretului, din municipiul Botoșani.
Ea este Ioana și locuiește pe STRADĂ: Tu ce poți face pentru ea?
A crescut în unul din centrele de plasament din Botoșani, dar nu s-a gândit niciodată că de fapt va duce dorul acelui loc unde avea un pat, un duș și o masă caldă, adică lucruri pe care nu credea vreodată că le-ar putea pierde.
Mare surpriză la celălalt concurs de la Prefectură, șefa cancelariei s-a retras – EXPLICAȚIILE deciziei
Dacă social-democrata Andreea Andrei a participat la concursurile organizate luni de Prefectură pentru ocuparea unor posturi vacante, secretarul executiv al PSD Botoșani s-a retras chiar în ziua în care ar fi trebuit să susțină proba scrisă.
Enache i-a tras țeapă lui Becali: Trebuia să îmi mai răspundă la telefon
Fostul antrenor al FC Botoșani devine, astfel, cel de-al șaselea nume care îl refuză pe Becali în doar trei săptămâni.
FAZA ZILEI: Moldoveanca generoasă a arătat tot, fără jenă
O blondă a atras toate privirile la meciul FC Botoşani - U Craiova.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
V-a plăcut SummerFest-ul organizat la Parcul Cornișa?
Da
Nu
Nu am participat
Declaraţia zilei
„Situația este valabilă în toată țara, nu numai într-un anumit județ. Vă dăm exemplu cu activitățile din luna în august în școli, mai avem activitatea de inspecție care se face prin corpul de control al ministrului. Avem ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7305 lei
USD
Dolarul SUA
4.2682 lei
CHF
Francul elveţian
4.3593 lei
GBP
Lira sterlină
5.1654 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0142 lei
XAU
Gramul de aur
206.3020 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2418 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4457 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8919 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2029 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1834 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6345 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.