Ştiri
Lecție de sănătate de la măicuța de 114 ani, din Agafton, pentru un mare om de știință botoșănean

Botoșănean după origine, fratele marelui Grigore Antipa, nu s-a sfiit să învețe de la oamenii care, dincolo de știința de carte, au purtat prin viață o școală mult mai de soi, cea a vieții duhovnicești.

Botoșănean după origine, fratele marelui Grigore Antipa, rector al Universității ieșene. Nicolae Leon este fondatorul parazitologiei românești, autorul primelor cercetări asupra epidemiologiei malariei din România, reprezentant al perioadei de consolidare a biologiei româneşti. Omul căruia cariera și notorietatea lui Grigore Antipa îi datorează enorm.

 

În anul 1933, în ”Note și amintiri”, Nicolae Leon ne lasă o impresionantă lecție de viață. Pe care Muzeul Județean Botoșani o readuce în actualitate chiar în zilele de început de post creștinesc (Postul Sfintei Marii).

 

Marele om de știință scrie, într-un mod de-a dreptul cuceritor, despre binefacerile… borșului:

 

”O paranteză, în caz ca aș muri subit în una din zile, rog pe cetitorii mei să nu exclame: ”Cu tot regimul lui de care a făcut atâta caz a murit la 70 de ani!". Trebue să aibă în vedere că 70 de ani ai mei echivalează cu o sută de ani, fiindcă eu m-am născut debil, așa că vârsta care pe am ajuns-o n-o datoresc decât regimului. Dacă n-aș fi dus acest regim sobru trebuia să fi murit demult când aveam 50 de ani! Dar ce este regimul alimentar rațional decât reîntoarcerea la posturile din trecut și la adagiul:

 

„Nu ai poftă de mâncare nu mânca, cel mai bun aperitiv este postul".

 

Am cunoscut la mănăstirea Agafton de lângă Botoșani o călugărita care avea 114 ani, sănătoasă, zveltă și voioasă. Am întrebat-o:

 

-Cu ce te ții așa de bine măiculiță, ce mănânci?

-Apoi, ce să mănânc? Borșișor.

-Cred că nu mănânci într-una numai borș!

-Încep prin Martie cu borș de urzici, apoi cu borș de stevie, de lobodă, de știr...

-Dar iarna?

-Iarna mănânc borș de sfeclă, cartofi, fasole si linte. Borșul te face ușor ca pana.

 

De minunele borșului auzisem încă din copilărie.

 

Se spunea ca în una din zile s-a prezentat doctorului Isak, d-rul Isak era medicul cel mai bun din Botoșani, un țăran bolnav de tuberculoză. Doctorul văzând că nu mai este nici o speranță de vindecare, i-a spus ca să scape de el : „Întoarce-te acasă, stai culcat afară toată ziua și mănâncă borș"!

 

După un an de zile se prezintă la Isak un român cu doi curcani.

 

-Ce este, bade?

-Sărut mânele, am venit să vă mulțumesc, eu sunt omul care am fost acuma un an, când tușam și scuipam sânge... am mâncat numai borș așa cum mi-ați spus și mulțumesc lui Dumnezeu, m-am făcut sănătos.

 

Astăzi s-a constatat și științific că borșul este un aliment higienic, conține multe vitamine.

 

Toate tratamentele moderne: băi de aer, băi de soare (helioterapie); plimbările cu picioarele goale, (cura lui Kneipp), nu sunt decât o revenire la viața primitivă.

 

Cine ține să ajungă vârsta normală de una sută ani, trebuie să ducă o viață cumpătată să-și schimbe deprinderile, să piardă pe cele rele, căutând să câștige altele bune”.

 

 

Fratele genial al lui Grigore Antipa

 

Nicolae Leon s-a născut pe 15 aprilie 1862, la Botoșani, și s-a stins din viaţă pe 4 octombrie 1931, la Iaşi.

 

S-a născut în Băiceni, din părinții Iorgu Leon și Zoe, născută Neculau. Mama Zoe s-a recăsătorit câțiva ani mai târziu cu avocatul Vasile Antipa, din Botoșani, cu care a avut un al doilea fiu, Grigore Antipa (1867-1944).

 

 

O întorsătură ce avea să marcheze destinul celor doi fraţi: pe când Nicolae avea 12 ani, iar Grigore 7, rămân orfani, ambii părinți murind la interval de câțiva ani. Copiii merg la pensionul „Margineanu” din Botoșani, ulterior transferându-se la Liceul „Institutele Unite” din Iași.

 

În anul 1881, Nicolae Leon începe studiile superioare de medicină la Iași. Nu le finalizează, pentru că se simte atras de științele naturale, astfel că se înscrie peste trei ani la Universitatea din Jena, unde se specializează în zoologie.

 

În România profesează câțiva ani ca profesor de liceu, apoi devine profesor titular la Catedra de zoologie medicală a Facultății de Medicină din Iași. A fost decan al Facultății de Medicină și rector al Universității ieșene între anii 1918 și 1920-1921.

 

Nicolae Leon înfiinţează primul laborator de parazitologie din țară, fiind primul profesor din România care a predat un curs de parazitologie. A realizat primele cercetări epidemiologice privind malaria în România, cercetări ce au stat la baza planurilor de eradicare a acestei boli, dar și de cunoașterea insectelor dăunătoare agriculturii.

 

Legătura dintre cei doi frați a fost foarte strânsă. Cei doi copii au petrecut în casele părintești din Strada Harapului (în prezent Bd. Eminescu). Grigore avea doar doi ani când a rămas orfan de tată, grija creşterii şi educării lui Grigore şi a fratelui său Nicolae Leon rămânând în seama mamei (Zoiţa Antipa) pe care mai târziu cei doi fii o apreciau că a fost o femeie "inteligentă, înţeleaptă, bună şi sfântă". Peste alţi cinci ani Grigore rămâne orfan şi de mamă. Moş Panaite-unchiul de mamă a devenit tutorele celor doi băieţi.

 

Convins de fratele său Nicolae, Grigore întrerupe cursurile universităţii ieşene şi pleacă împreună cu acesta la Jena, unde devine timp de şase ani elevul conştiincios al celebrului profesor Ernst Haeckel. La 9 martie 1891 Grigore Antipa şi-a susţinut examenul de doctorat, Ernst Haeckel acordându-i menţiunea Summa Cum Laude, acordată doar de trei ori în cariera sa.

 

loading...
El este fratele lui Grigore Antipa: GENIUL din Botoșani pe nedrept trecut în uitare

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Sabie medievală găsită la Stâncești: Sperăm să fie o descoperire epocală
Arma a fost pusă la dispoziţia autorităţilor, urmând a fi expertizată pentru se vedea dacă are valoare istorică.
Doar 18 cazuri noi la Botoșani în ultimele 24 de ore
Direcția de Sănătate Publică a transmis situația cazurilor noi înregistrate în ultimele 24 de ore.
Cinci botoșăneni ”culeși” de jandarmi în miez de noapte
Misiunile executate de jandarmii botoșăneni la sfârșitul săptămânii trecute s-au concretizat în aplicarea a nu mai puțin de 89 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 20.000 de lei.
ACUM: Șapte femei sărbătorite la sediul DGASPC - GALERIE FOTO
Un moment festiv are loc în aceste momente la sediul Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.
PSD Botoșani: Un 8 Martie altfel - GALERIE FOTO
Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită la nivel global, pe data de 8 martie.
ÎNGRIJORĂTOR: Pompierii botoșăneni, aproape 200 de misiuni în prima săptămână de primăvară
În prima săptămână a lunii martie, pompierii botoşăneni au avut 189 misiuni de protecţie a vieţii, mediului şi valorilor materiale, ceea ce înseamnă, în medie, 27 intervenții pe zi.
Vezi pe cineva în pericol și NU faci nimic? Ai putea ajunge la închisoare
Cei care nu ajută o persoană aflată în pericol sau care nu anunță autoritățile imediat despre ea riscă să ajungă în spatele gratiilor sau să fie amendați.
ATENȚIE, doamnelor și domnișoarelor: Polițiștii botoșăneni vă așteaptă cu ”amenzi” - FOTO
Surprize pentru șoferițe, în această dimineață.
Cătălin Silegeanu: La mulți ani, tuturor femeilor!
Această zi de 8 Martie, în care sărbătorim femeia, ne face să realizăm de fapt esența vieții, întrucât fără ea nu am fi existat!
Loading...
ACUM: Forfotă în Piața Centrală, zeci de botoșăneni în căutarea buchetului perfect - GALERIE FOTO
Este agitație în aceste momente în Piața Centrală din municipiul reședință de județ.
Încă o clădire pusă la pământ în municipiul Botoșani: A dispărut în doar două zileGALERIE FOTO
Imagine dezolantă în centrul municipiului Botoșani, în vecinătatea unui liceu.
Raiul din sufletul copiilor: Dar din dar pentru o mamă imobilizată la pat - FOTOGALERIE
Un nou ajutor pentru o mamă din Botoșani, imobilizată la pat în urma unui cumplit accident, a venit din partea copiilor dintr-o parohie din municipiu.
Botoșăneanul care a creat fascinanta lume a bețelor de chibrit: Ai impresia că lumea e perfectibilă, că aspiraţia te conduceGALERIE FOTO
Răbdare, migală, imaginație, spirit ludic, mesaj. Toate într-o lume care fascinează, într-un univers în care omul devine simplu privitor.
Stâlp rupt cu un Porsche, șoferul a dispărut după accident
Șoferul are la dispoziție 24 de ore pentru a se prezenta la poliție și a anunța evenimentul rutier.
Loading...
Noi precizări despre funcționarea școlilor în scenariul roșu: Maximum 15 elevi pentru clasa a VIII-a și 17 pentru liceu
Conducerile unităților de învățământ vor identifica, adaptat fiecărei situații, soluții adecvate pentru asigurarea procesului educațional online.
REACȚIE după incendiul uriaș la care au fost trimiși și pompierii botoșăneni: Îi îmbrățișez pe colegii mei și le sărut obrazul scuipat pe nedreptGALERIE FOTO
După incendiul de sâmbătă, lichidat după multe ore și cu o adevărată desfășurare de forțe, au rămas în urmă mulțumiri, recunoștință, dar și multe critici lansate în spațiul public.
Bugetarii nu vor mai putea încasa simultan și pensie și salariu de la stat – DETALII despre proiect
Angajații vor putea să muncească dacă doresc până la vârsta de 70 de ani.
Prefectul, după protestul împotriva vaccinării obligatorii: O astfel de lege trebuie gândită foarte bine și cu multă prudență
Protestatarii au transmis un memoriu reprezentantului Guvernului în teritoriu.
Arhivă impecabilă la o instituție din Botoșani, un angajat lăudat de ministrul Muncii - Își respectă munca și îi respectă pe oameni GALERIE FOTO
Matei Vieru lucrează de 13 ani în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) iar datorită lui arhiva instituției arată impecabil.
Masca de protecție NU mai este obligatorie la școală în două situații
Documentul va fi publicat în Monitorul Oficial.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
”O astfel de lege trebuie gândită foarte bine și cu multă prudență, pentru a nu prejudicia în nici un fel drepturile și libertățile fundamentale ale românilor. Personal sunt de acord cu dumneavoastră, oamenii trebuie să fie ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8838 lei
USD
Dolarul SUA
4.1118 lei
CHF
Francul elveţian
4.4060 lei
GBP
Lira sterlină
5.6917 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7890 lei
XAU
Gramul de aur
223.8171 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2309 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3297 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1502 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2419 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.2 o C
Dorohoi
-3.3 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-3.9 o C
Saveni
-3.2 o C
Ştefăneşti
-0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.