Ştiri
”Lockdown” sau când durerea devine spectacol. O poveste în carantină la Botoșani – FOTO&VIDEO

”Lockdown” nu este o cronică a pandemiei, ne spune într-un interviu însuși autorul textului, dar este ”o cronică a ceea ce s-a întâmplat în casă în timpul pandemiei”. 

Teatrul ”Mihai Eminescu”, prin regizorul Vlad Cepoi, a adus în fața publicului botoșănean un produs artistic a cărui miză nu este doar conceperea regizorală, nici arta actorului înfășurată pe calapodul vreunei povești.

 

”Lockdown” (o poveste în carantină) este un spectacol care, prin mijloace artistice, recompune fâșii din viața noastră. Din viața ultimilor doi ani, când – la nivel macro - omenirea părea că s-a oprit în loc. La nivelul fiecărei ființe, însă, lumea a suferit transformări colosale. Carantina a fost oglinda în care toți ne-am privit, în care toți ne-am căutat.

 

Au fost doi ani în care familia a devenit microuniversul în care s-au redimensionat prioritățile, în care s-au eliberat anxietăți, suferințe, în care fie a renăscut dragostea, fie s-a instalat ura. 

 

Ideea lui Dennis Kelly de a se strecura în intimitatea unui cuplu și de a le radiografia sentimentele înconjurate tot mai mult de sârma ghimpată a carantinei a dat naștere unui scenariu care respectă întocmai rigorile unui text menit să devină spectacol.

 

Familia se transformă într-un teritoriu nu neapărat ostil, cât deschis oricărei strategii de luptă, fie că ea, lupta, se dă în notă politică, în opinii ordinar expuse sau prețios angajate în contextul zilelor pandemice. Acesta era, la începutul carantinei, spațiul în care se desfășura viața cuplului Ea-El alături de copilul lor Arthur.

 

”Lockdown” este de la un capăt la altul un dialog ce capătă pe alocuri accente hilare sau grave, dar și înduioșătoare până la dramatic. Și totuși, de la regizorul Vlad Cepoi aflăm că și-a dorit un spectacol la care privitorul să reflecteze la prezent.

 

”Cel mai percutant mod de a te raporta la realitate este racordarea nemijlocită la prezent. Simțind, analizând și observând realitatea dintr-un moment dat, primești o informație nealterată despre ceea ce se întâmplă în jurul tău”, spune regizorul spectacolului montat pe scena de la Botoșani.

 

Regizorul preia intenția autorului și prăbușește cel de-al patrulea zid al unei case normale, lăsând spectatorul să pătrundă în intimitatea familiei, să fie martor la crizele celor doi soți care, deși nu se suportă, ne dau de înțeles că mai stau împreună doar pentru copilul lor. 

 

Însă carantina, deși în primă instanță îi duce în pragul unei și mai iminente despărțiri, nu face decât să îi scoată din blocajul sentimental. Și să își deschidă inima unul către celălalt. Asistăm la un ciclu emoțional înlăuntrul căruia, pe măsură ce el se rostogolește, își face loc spectatorul însuși. Pentru că replicile, durerile, descătușările devin comune, recognoscibile, sunt ale tuturor celor prinși în ghimpii izolării.

 

Spectatorul din sală știe încotro se îndreaptă acțiunea și are timp să își dozeze emoțiile, amintirile, să își reanalizeze pierderile. Unii cu imense sfâșieri sufletești, alții cu reminiscențe de furie la adresa unor instituții ale statului. 

 

”Lockdown” nu este o cronică a pandemiei, ne spune într-un interviu însuși autorul textului, dar este ”o cronică a ceea ce s-a întâmplat în casă în timpul pandemiei”. 

 

 

 

 

Vlad Cepoi a ales pentru acest spectacol cuplul de actori Andreea Moțcu (Ea) Bogdan Horga (EL), alăturându-l celor doi și pe Matei Horga, în rolul lui Arthur. O distribuție care, așezată în spațiul scenic din sala Cinematografului Unirii, recompune povestea multor familii, din oricare colț al lumii acesteia.

 

Sarcasmul Ei se îmbină cu accesele de furie prin care El se manifestă într-o căsnicie în care amândoi par să fie prizonieri de dragul unui copil.

 

Ea este femeia independentă, modernă, care se adaptează vremurilor, dar pentru care singurul rost în interiorul familiei este creșterea copilului. El, de partea cealaltă, ne aduce înainte un personaj care pendulează între seriozitate și duioșie, care trage după sine tradiția muncii sănătoase moștenite de la tatăl său.

 

Se urăsc, se disprețuiesc, se atacă reciproc. Și totuși, un sentiment nou își face loc și scoate la iveală o latură nouă a celor doi: compasiunea, empatia.

 

Cheia întregului spectacol vine din comunicare sinceră, din exprimarea sentimentelor, cu durerea care unește și devine alinare.

 

Bogdan Horga se folosește de toate armele actoricești pentru a câștiga duelul familial cu partenera sa de scenă. Personajul său umple scena – vizual sau vocal, creează momente de umor și nu de puține ori își lasă descoperite sentimentele pentru soția sa. Andreea Moțcu dovedește, la rându-i, o inteligență artistică dezvoltată, desigur, și în anii de scenă petrecuți la Botoșani. Dozează excelent duritatea femeii aflată în permanentă defensivă, din care nu lipsesc, totuși, accentele de atac, dar oferă spațiul necesar partenerului de scenă. Durerea este cea care, în final, deschide ușa inimii.  

 

Ea își pierde mama, care moare într-un azil asistată doar de un tânăr din personalul medical. Dramatismul situației, limitele drastice impuse de carantină, pierderea celei mai dragi ființe și imposibilitatea de a acționa dau naștere scenei de final care, scoasă din contextul scenic sau regizoral, este în fapt povestea care s-a petrecut în mii și mii de familii, fie că vorbim de Londra, New York sau Botoșani. Întrebările fără răspuns, restricțiile draconice, inumane, lipsa oricărei explicații logice acolo unde până și logica se fisura flagrant, toate au dus la derularea acelorași scenarii.

 

Este fragmentul cel mai încărcat de emoție al întregului spectacol. Actor și spectator se află față în față, dar de aceeași parte a durerii. Întrebările, disperările, lacrimile, zbuciumul sufletesc sunt aceleași.

 

Andreea Moțcu reușește un fragment de teatru care se confundă cu viața însăși. Nu face economie de nimic, cuvintele-cascadă se năpustesc minute în șir, în fața unui public încremenit. Sunt acolo toate întrebările-fără-răspuns care s-au auzit în ultimii ani în spațiul public.

 

De remarcat scenografia semnată de Mihai Pastramagiu, cel care a reușit să creeze un interior care contrastează cu presiunea pe care moartea, carantina, izolarea o așază în spațiul scenic. De la culoare până la simplitatea întregului decor, de la elementele funcționale (apa care curge la robinet, bucătăria utilată minimal, dar funcțională etc.) până la modalitatea de folosire a unui spațiu ce pare mai degrabă neadecvat unui spectacol de teatru profesionist.  

 

 

 

 

”Lockdown” este mai mult decât o poveste din carantină. Este o felie de viață care doare, mai ales acolo unde virusul a ucis mame, fii, colegi de muncă sau iubite în floarea vârstei.

 

”Lockdown” este deopotrivă și despre întrebările fără răspuns, dar și despre durerea care unește acolo unde moartea desparte.

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

Șofer săltat de polițiști și băgat în arest: A refuzat stabilirea alcoolemiei în sânge
Un botoșănean a fost reținut de oamenii legii pentru refuz de prelevare de mostre biologice de sânge. Totul s-a întâmplat în cursul zilei de vineri.
Ce este o casă de pariuri cu licență ONJN
(P) Cu cat vorbim mai mult despre un stil responsabil de pariere, cu atat mai des ar trebui sa aducem in discutie termenul de ONJN. In acest an s-a vorbit mai mult ca niciodata despre ONJN, ceea ce ne arata ca pariorii au fost mai dornici precum oricand sa descopere informatii de ajutor pentru ei.
Razie a polițiștilor în piețe și târguri, au confiscat inclusiv... bani
Cadrele Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au organizat ieri o acțiune împreună cu polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice.
NOAPTEA TRECUTĂ: Șoferiță prinsă beată la volan pe Calea Națională
În noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 01:30, polițiștii din cadrul Biroului de Ordine Publică Botoșani au oprit un autoturism pentru control, pe Calea Națională din municipiu.  
Tânăr prins drogat la volan pe strada Onicescu
În cursul zilei de vineri, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe strada Octav Onicescu, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 29 de ani.
Botoșănean reținut pentru hărțuirea unei tinere: CE a fost în stare să-i facă pentru a o convinge să întrețină relații sexuale cu el
La data de 2 decembrie 2022, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 46 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de hărțuire sexuală.
Antrenorul din acte al FC Botoșani ar fi schimbat tactica după egalare: O oarecare naivitate
Meciul FC Botoșani – FCSB disputat în urmă cu două zile pe ”Municipal” a pus față în față două echipe în care antrenorii principali, Mihai Ciobanu, respectiv Leo Strizu, îndeplinesc doar în teorie acest rol întrucât cluburile nu au găsit tehnicieni care să îndeplinească cerințele Federației Române de Fotbal, adică să dețină licență Pro.
Părinte găsit mort în curtea bisericii, tatăl său, preot plecat din Botoșani, a avut aceeași soartă
Marți la amiază polițiștii din Pojorâta au fost anunțați că Benedict Cuciureanu, de 56 ani, preot paroh al Bisericii Sfântul Nicolae din comuna Sadova, a fost găsit decedat în curtea lăcașului de cult.
Antrenorul FCSB, penibil după meciul cu Botoșaniul: A remarcat un jucător care era pe bancă și a uitat de numele unui secund - Zi, că-mi scapă numele - VIDEO
Noul antrenor al FCSB, trimis la întâlnirile obligatorii cu presa pentru că deține licența PRO, a venit și la flash-interviurile după victoria cu 3 – 2 de la Botoșani. Leo Strizu a avut câteva declarații șocante, care au evidențiat ceea ce și Gigi Becali spunea și anume că nu tehnicianul din acte face echipa.
2 decembrie: Un tânăr teribilist a făcut accident, iar o familie a rămas pe drumuri – VIDEO sumarul zilei
Iată știrile de astăzi, 2 decembrie 2022.
Bărbat dat jos dintr-un microbuz – CE au descoperit polițiștii la control
Oamenii legii continuă cercetările în acest caz.
Concurență serioasă la Spitalul Județean: 21 de candidați râvnesc un singur post
Un post scos la concurs în cadrul celei mai mari unități medicale din județ suscită interesul mai multor botoșăneni.
Se oprește apa pe mai multe străzi din municipiu
Anunțul a fost făcut de către reprezentanții companiei de apă printr-un comunicat de presă.
Intrați în lumea magică a darurilor de Crăciun! Cadouri pentru toată lumea în magazinul Moșului – GALERIE FOTO 
(P) Tocmai am sărbătorit Ziua Națională a României și ne îndreptăm cu pași repezi spre mult îndrăgitele sărbători de iarnă. Pentru începutul săptămânii viitoare ne pregătim ciorapii în așteptarea lui Moș Nicolae, pentru ca apoi să ne lustruim ghetele cu speranța că Moș Crăciun va trece prin casele noastre. 
Nenorocire pentru o mamă și trei copii: Casa în care stăteau cu chirie a luat foc – FOTOGALERIE
O mamă și trei copii au rămas fără acoperiș deasupra capului, după ce casa unde locuiau cu chirie a fost distrusă în urma unui incendiu.
Lucrări pe o stradă cu probleme, primarul: Vom avea covor asfaltic pe toată lungimea
Anunțul a fost făcut astăzi, 2 decembrie 2022, de către primarul Cosmin Andrei.
Becali își bate joc de antrenor după noua victorie cu Botoșaniul: Pentru ce îl întrebați cine face echipa? Nu știți?
Gigi Becali, patronul echipei FCSB, l-a umilit pe Leo Strizu, noul antrenor principal al roș-albaștrilor, după meciul cu FC Botoșani.
Amendă de 10.000 de lei dată de Garda de Mediu în urma unei reclamații – FOTOGALERIE
Comisarii au stabilit și măsuri în vederea remedierii neregulilor găsite.
Un botoșănean care și-a înjunghiat fratele la beție ajunge la Tribunal
După conflict, bărbatul rănit a avut nevoie de aproximativ o lună de îngrijiri medicale.
Șapte noi rute vor fi lansate, două dintre ele de pe Aeroportul Iași - DESTINAȚIA
Ministerul Transporturilor și-a dat acordul în acest sens.
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
De Sfântul Nicolae copiii vor primi un pachețel simbolic cu dulciuri din partea mea. Le-am cumpărat biscuiți, bombonele, ciocolățică și o napolitană. De Crăciun vor primi un dar din partea Primăriei. Așa că, nu vom mai strâ ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9297 lei
USD
Dolarul SUA
4.6851 lei
CHF
Francul elveţian
5.0142 lei
GBP
Lira sterlină
5.7419 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4938 lei
XAU
Gramul de aur
271.1673 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2044 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1935 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4860 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6629 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.2 o C
Dorohoi
0.1 o C
Bucecea
0.1 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.4 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.