Ştiri
Mărturisiri impresionante despre hăul sufletelor abandonate:  Deja e pe viață și pe moarte / Multe femei intră în relații 'de iubire' fără discernământ

De Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, o botoșăneancă a decis să scrie despre propria experiență în lucrul cu victimele care ajung în grija statului după ce trec prin experiențe la granița dintre viață și moarte.

Carmen Smit activează în cadrul programului "VENUS - Împreună pentru o viață în siguranță (detalii aici: www.anes.gov.ro). Este consilier vocațional în cadrul acestui proiect destinat victimelor violenței în familie, implementat la Botoșani printr-un  parteneriat între ANES și DGASPC.

 

Din cele aprox. 70 de cazuri, de anul trecut până în prezent, înscrise în proiect, sunt unele care i-au rămas adânc imprimate in memorie.

 

”M-au frapat prin cruzime, violență, fragilitate...Noi, asistenții sociali, avem zone ale profesiei unde ne "mișcăm" siguri pe noi, empatici, intuitivi. Dar sunt și acele zone mlăștinoase, obscure, unde te oprești să tragi adânc aer în piept înainte de a deschide ușa.

Iar tabloul, dincolo de ușă, e uneori devastator: ea aproape strânsă de gât de el; el spânzurat de grindă, sub ochii copiilor; ea alergând iarna în stradă, cu copilul sugar în brațe și celălalt preșcolar de mână, strigând după ajutor; copii de 10, 12 ani care sună la 112 pentru că "nu mai suportă"; privire tristă și matură de adolescent, după ce tocmai s-a bătut cu tata ca să o salveze pe mama...Și altele”,

Carmen Smit, consilier vocațional

 

Persoanele abuzate sunt majoritatea femei, iar agresorul e bărbat. Nu că nu ar exista cazuri și invers, spune consilierul vocațional.

 

O analiză asupra dinamicii relațiilor, spune Carmen Smit, o privire de anasamblu asupra celor care poartă după ei aceste relații toxice, scoate la iveală situații complicate, suflete rănite, dar vorbește și despre felul în care aceste persoane ”repetă pattern-ul familiei de origine”, despre violența care naște și perpetuează violența.

 

”Și am mers înapoi, pe firul poveștii, de la momentul în care el, sub un impuls greu de înțeles, își strânge degetele în jurul gâtului ei - și am mers înapoi, mult înapoi, am trecut de lovituri, de prima palmă, de jigniri, de manipulare, de control, de abuzul emoțional, financiar, poate și sexual, social...și am mers mai înapoi, la momentul inițial, când s-au privit prima dată. Acolo poate s-a aprins o scânteie la ea, sau la el, sau la amândoi. Apoi au vorbit, au zâmbit, au râs. Poate au dansat, au cântat. S-au îndrăgostit.

Din păcate, multe femei intră în relații "de iubire" fără discernământ, cu stima de sine în faliment. Investesc timp, energie și sentimente într-un om pe care nu-l cunosc. Mă uimește ușurința cu care, după nici două săptămâni, se mută la el (vin chiar din alt județ), ajung să aibă relații intime, să facă copii cu un străin. Iar el nu a promis nici măcar "exclusivitate sexuală", condiție minimă, părerea mea, pentru a începe o relație sexuală cu cineva. Multe sunt atât de tinere...Tu ți-ai da cheia de la mașină unui străin, zicându-i: "Poftim, foloseste-o după bunul plac!". Sau cheia de la casă. Clar, nu!! La fel și cu corpul femeii. De ce-ar intra în relații sexuale cu un străin? E absurd”,

Carmen Smit, consilier vocațional

 

 

”Unele înțeleg. Altele nu...”

 

Unele trăiesc până la capăt coșmarul. Altele găsesc puterea de a se desprinde de iadul în care, nu de puține ori, sunt prinși și copii.

 

Însă este greu de înțeles ce se întâmplă cu aceste femei, inconștiența cu care intră în tot soiul de relații fără minima prudență, nici măcar cea care ar trebui să le trezească instinctul de supraviețuire.

 

Dincolo de informațiile superficiale pe care ți le faci în câteva întâlniri, sunt altele, profunde, care țin de principii, de experiența de viață, de copilărie, de concepția despre lume, de caracter. Care necesită timp și disponibilitate. Unele nici nu află că el are dosar penal..., spune Carmen Smit.

 

”Să ne întoarcem la momentul în care el are degetele strânse în jurul gâtului ei. Abia acolo, poate, se produce un declic. Noi le spunem fără menajamente: "Data viitoare, copiii rămân fără mamă!". Deja e pe viață și pe moarte. Unele înțeleg. Altele nu...

Se împacă și de 11 ori. El "jură" la biserică să nu mai bea. Ea îl iartă. Neștiind că astfel, "legitimează" violența. Ele invocă faptul că ordinul de protecție nu le protejează. Cazurile sunt variate. În mare parte triste. Lipsă de educație. Lipsă de experiență profesională.4, 6 clase absolvite. Poate 8.

Puține iau taurul de coarne, divorțează, îi dau lui "block" peste tot, găsesc și mențin un job și își cresc copiii în liniște. Suportând alt stigmat din partea comunității noastre profund misogine: al femeii singure și neapărat "ușoare".

Pe ele, mai ales, îmi vine să le îmbrățișez strâns. Se descoperă pe sine, suferă, au demnitate, dau block oricărui nenorocit care vrea "relație serioasă și discretă". Dacă e discretă, e neasumata. Ele știu, învață că merită mult! Să fie protejate, iubite, tratate cu respect, înțelese. Ele își descoperă puterea interioară.

Fac minuni aceste femei, în mica lor comunitate. Duc greul unei gospodării, creșterii copiilor și ajutorării semenilor. Ca ele, sunt multe. De multe ori mute, tăcute. Anonime. Pe ele mi-ar plăcea să se pună reflectoarele, în sensul bun. Pentru că sunt izvor de inspirație și putere personală”,

Carmen Smit, consilier vocațional

 

loading...
Prefectura va fi iluminată în portocaliu: Ne alăturăm luptei împotriva tuturor formelor de violență asupra fetelor și femeilor

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Starea de alertă a fost prelungită cu măsuri de relaxare, publicul are acces la ceremoniile de Ziua Națională - DOCUMENT
Guvernul a adoptat vineri, 26 noiembrie, hotărârea privind prelungirea stării de alerte dar a introdus mai multe relaxări valabile în special pentru persoanele vaccinate sau trecute recent prin boală.
Școlile care vor fi în scenariu online după minivacanța de 1 Decembrie - DOCUMENT
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a publicat ratele de vaccinare din fiecare școală și modul de funcționare după minivacanța de 1 Decembrie.
Vin banii: Ada Macovei, mesaj pentru profesorii care au făcut pregătire suplimentară cu elevii
Inspectorul şcolar general a semnat astăzi ordinele de plată pentru tranșa solicitată în cadrul Programului național de activități remediale pentru elevi, “Școală după școală”, în valoare de 644.011 lei pentru activitățile desfășurate în luna aprilie. 
COD GALBEN la Botoșani emis de meteorologi pentru următoarele ore
Județul Botoșani se află sub avertizare meteo de tip Cod Galben.
Botoșăneanul din MAI decorat de președintele Klaus Iohannis pentru al doilea an la rând
Subsecretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Gheorghe Sorescu, va fi decorat de către președintele Klaus Iohannis.
Pompierii răspund la telefon și în minivacanța de 1 Decembrie și vin cu SFATURI pentru populație
Pompierii botoșăneni vor fi la datorie, în perioada 27 noiembrie - 1 decembrie 2021. Misiunea acestora este de a asigura un răspuns eficient și rapid în cazul producerii unor situații de urgență și de a interveni, în caz de nevoie, pentru acordarea primului ajutor medical.
Medic din Botoșani, reclamat că era să omoare o femeie după ce i-a prescris prea multe antibiotice
O anchetă a Direcției de Sănătate Publică a scos la iveală că unii medici de la Spitalul Județean din Botoșani le-ar fi dat pacienților prea multe antibiotice, iar uneori prea puternice.
S-a decis: 29 noiembrie va fi zi LIBERĂ, începe minivacanța de cinci zile
Guvernul a decis că 29 noiembrie va fi zi liberă.
Programul casieriilor Nova Apaserv în perioada 29 noiembrie - 1 decembrie
Nova Apaserv a transmis programul casieriilor în perioada mini-vacanței de 1 Decembrie.
Loading...
ACUM: Polițiștii au renunțat la protest, colegii au venit degeaba să-i supravegheze - FOTOGALERIE
Polițiștii nu au mai ieșit în stradă, așa cum anunțaseră inițial.
Programul casieriilor Modern Calor în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie
Programul de lucru cu publicul va fi reluat joi, 2 decembrie.
MODIFICARE în Codul Rutier: Ce se întâmplă dacă împrumuți cuiva mașina și refuzi să dai Poliției datele solicitate
Cei care își împrumută mașina altor persoane vor risca o sancțiune mai dură în situația în care nu comunică, la cererea poliției rutiere, datele respectivilor șoferi de ocazie.
ANUNȚ Primăria Mihai Eminescu privind începerea pregătirilor pentru sezonul rece
Primaria comunei Mihai Eminescu va anunta ca in baza Ordinului nr. 313/01.10.2021 emis de Prefectura Botosani,  incepand cu data de 16.11.2021 Unitatea Administrativ Teritoriala a inceput pregatirea activitatilor specifice sezonului rece.
Post scos la concurs de Jandarmeria Botoșani: Nu se solicită vechime în muncă sau specialitate
Candidații pot depune dosarul de concurs până la data de 14 decembrie 2021.
Loading...
Aleșii „cu picioarele în apă rece” după ce prefectul a atacat și hotărârea cu accesul copiilor pe terenurile de sport – VIDEO
Prefectul Dan Nechifor a formulat o plângere prealabilă și la hotărârea Consiliului Local privitoare la accesul gratuit al tuturor copiilor pe terenurile de sport ale unităților de învățământ din municipiul Botoșani.
Programul săptămânii 26 noiembrie – 2 decembrie la Happy Cinema Botoșani
Premierele săptămânii sunt: Casa Gucci, Encanto și Resident Evil. Iar în avanpremieră puteți viziona Vânătorii de fantome: Moștenirea.
Primăria cumpără un teren destinat unei școli gimnaziale din municipiu
Achiziția este necesară pentru realizarea unei zone pentru practicarea sportului în aer liber.
Au fost semnate contractele pentru deszăpezirea drumurilor județene – FOTO
În toate bazele de deszăpezire se va începe aprovizionarea cu material antiderapant și cu toate utilajele necesare, în funcție de evoluția vremii.
Semne bune înainte de minivacanța de 1 Decembrie: Botoșaniul cu incidența în scădere – SITUAȚIA de vineri
Înainte de mini-vacanța de 1 Decembrie, Direcția de Sănătate Publică Botoșani transmite o nouă raportare a cazurilor noi apărute în ultimele 24 de ore.
ACUM: Aleșii locali sunt în dezbateri, se pregătește un concurs, liberalii spun că-i ilegal
Ședința ordinară a Consiliului Local pentru luna noiembrie a început la ora 10:00, cu sesiunea de interpelări, care nu a fost una aglomerată.
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În programul de Guvernare am zis că în 120 de zile o să anunțăm calendarul pentru pensii. Nu mi-am permis să dau speranțe pe care nu pot să le îndeplinesc. Acei 200 de lei se vor acorda. Acel sprijin pentru pensiile mici, de ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.3869 lei
CHF
Francul elveţian
4.7398 lei
GBP
Lira sterlină
5.8407 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8469 lei
XAU
Gramul de aur
255.1246 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3444 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1289 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4377 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1929 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.6 o C
Dorohoi
12.7 o C
Bucecea
11.9 o C
Darabani
12.2 o C
Saveni
13.1 o C
Ştefăneşti
7.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.