Ştiri
Măsurile dispuse la nivelul județului Botoșani pentru minivacanța prilejuită de Sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe

În aceste zile, polițiștii botoșăneni, jandarmii, polițiștii de frontieră și pompierii vor fi la datorie, pentru ca cetățenii să se bucure de zilele libere, prilejuite de minivacanța de Rusalii, în siguranță.

Peste 250 de polițiști vor acționa, împreună cu alte structuri, atât în stradă, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru descurajarea oricăror fapte antisociale, cât și constituiți în echipe de cercetare penală, pentru a desfășura activitățile specifice în momentul în care se va impune acest lucru.

 

Scopul prezenței noastre în spațiul public este unul preventiv, facem apel către cetățeni să respecte regulile de conviețuire socială, drepturile și libertățile celorlalți, pentru a evita astfel să fie implicați în evenimente nedorite.

 

Din experiență, putem spune că excesul de alcool a contribuit, de cele mai multe ori, la comiterea de fapte antisociale, motiv pentru care vă recomandăm să fiți moderați și sub nicio formă, să nu vă urcați la volanul autovehiculelor dacă ați consumat orice cantitate de alcool.

 

Vom avea o prezență activă în zonele în care s-au înregistrat evenimente antisociale, în principiu, cu violență, pentru a preveni astfel de fapte, iar în situația în care aceste evenimente nu vot putea fi prevenite, nu vom ezita să luăm, cele mai drastice măsuri prevăzute de lege, față de persoanele care se fac responsabile de comiterea acestora.

 

Sunt vizate locurile în care se formează aglomerări de persoane, cluburile, discotecile, zonele de agrement.

 

Polițiștii rutieri vor fi, de asemenea,  prezenți pe arterele din județ, cu 11 autospeciale, dotate cu aparate radar, etilotest și DrugTest, pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere și pentru depistarea persoanelor care conduc sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. Împreună cu polițiștii vor acționa și cei din cadrul Biroului de Combatere a Criminalității Organizate.

 

Dacă sunteți victima vreunei infracțiuni sau asistați la comiterea unuei astfel de fapte, nu ezitați să apelați 112 sau să vă adresați celui mai apropiat polițist.

 

 

În minivacanța de Rusalii, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani își va concentra efortul atât în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță  la manifestările religioase cu participare numeroasă, cât și pentru menținerea liniștii publice, în cadrul misiunilor executate în cooperare cu efective de poliție.

 

Jandarmii botoșăneni vor fi prezenți la Mănăstirea Sfânta Treime din Știubieni, Mănăstirea Sfânta Treime din Balș și la Biserica Sfânta Treime din municipiul Botoșani, unde vor acționa pentru prevenirea faptelor de natură penală și contravențională la hramurile organizate în ziua de luni.

 

De asemenea, jandarmii vor monitoriza zonele de agrement și vor avea în atenție habitatele piscicole naturale din județ, controalele efectuate împreună cu Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Botoșani urmărind prevenirea și combaterea braconajului piscicol și cinegetic.

 

Având în vederea încheierea anului școlar, le dorim copiilor să aibă o vară cât mai frumoasă și îi asigurăm că, la terminarea vacanței, ne vor găsi în apropierea școlilor din competență, pentru preîntâmpinarea unor posibile evenimente ce ar putea afecta siguranța elevilor și actul educațional.

 

Recomandăm elevilor să nu se implice în incidente nedorite pe timpul concediilor petrecute împreună cu părinții sau în taberele școlare, să apeleze cu încredere la cea mai apropiată patrulă de ordine publică, în mod direct sau să solicite sprijinul autorităților prin apel la numărul unic de urgență 112 în cazul unor fapte antisociale care îi afectează pe ei sau pe cei din jur.

 

 

Pompierii și salvatorii SMURD vor fi la datorie, în județul Botoșani, în perioada 11-13 iunie a.c. Aceștia vor fi pregătiți să acționeze pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor sau a animalelor din medii ostile vieții, în situația în care se vor înregistra astfel de cazuri și pentru acordarea primului ajutor medical.

 

Profitând de zilele libere, multe persoane vor merge în zonele turistice.        

 

Acestora le recomandăm să respecte toate măsurile de siguranță, atât pe timpul deplasării către obiective, cât și pe durata sejurului.

 

În această perioadă, o atenție deosebită trebuie acordată copiilor, care din dorința de a se bucura de vară și de vacanța care a început deja, merg la scăldat. Nu de puține ori aceștia aleg zonele neamenajate. Aceste locuri pot fi periculoase, în special pentru persoanele care nu știu să înoate foarte bine, deoarece curenții sunt puternici, malurile abrupte, iar nivelul apei se schimbă brusc.

 

Pentru a preveni evenimentele, recomandăm tuturor cetăţenilor să respecte următoarele măsuri de siguranță atunci când merg la scăldat:

 

-         frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;

-         evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;

-         evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi;

-         nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;

-         nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare;

-         nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;

-         nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;

-         echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

 

Persoanelor care aleg să petreacă timpul la iarbă verde, le reamintim faptul că trebuie să respecte măsurile de prevenire a incendiilor și să aibă mare grijă la modul în care pregătesc grătarul.

 

Precizăm faptul că este interzisă folosirea focului deschis la mai puțin de 10 metri faţă de locurile în care există materiale combustibile (lemn, hârtie etc.) sau la mai puțin de 40 de metri faţă de zonele cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili etc.)

 

Astfel, sfătuim cetățenii să aprindă focul la distanțe de siguranță, doar în locurile special amenajate și fără să folosească substanţe inflamabile. Nu trebuie aprinse focare direct pe sol pentru că flăcările se pot extinde la vegetație, într-o clipă de neatenție.

 

Arderea trebuie supravegheată continuu, deoarece vântul ar putea schimba direcţia flăcărilor și chiar duce scânteile la distanţe mai mari, către zone împădurite sau cu vegetaţie uscată.

 

Este recomandat ca cetățenii să aibă la dispoziţie mijloace de primă intervenţie pentru stingerea rapidă a focului: un stingător de incendiu sau o rezervă de apă.

 

Înainte de a pleca spre casă, locul pregătirii grătarului va fi verificat cu mare atenţie. Jarul trebuie stins, iar cenușa acoperită cu pământ.

 

Nu în ultimul rând, copiii trebuie supravegheați permanent pentru a nu se juca cu focul sau în apropierea acestuia.

 

Orice început de incendiu observat trebuie să fie anunţat la numărul unic de urgenţă 112, pentru a fi lichidat de către pompieri înainte de a produce pagube materiale sau pierderi de vieţi omeneşti.

 

 

Având în vedere că, în acest sfârşit de săptămână, se celebrează sărbătoarea Rusaliilor şi, totodată, debutează vacanţa de vară pentru copii,  Poliţia de Frontieră Română şi-a adaptat misiunile  în scopul fluidizării traficului în punctele de trecere a frontierei, precum şi pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat.

 

Polițiștii de frontieră acționează alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţa publică în zona de competenţă.

 

Poliţiştii de frontieră vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat, precum şi pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

 

Din experienţa anilor anteriori, este preconizată o creştere a valorilor de trafic în punctele importante de trecere a frontierei, sens in care, în funcţie de dinamica traficului, au fost dispuse măsuri pentru suplimentarea arterelor de control până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, respectiv suplimentarea personalului.

 

Pentru evitarea aglomerărilor, recomandăm participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei.

 

O situație aparte se înregistrează în ceea ce privește traficul de mărfuri, deoarece în această perioadă se constată o creştere a numărului mijloacelor de transport marfă, in mod special la graniţa cu R. Moldova si Ucraina.

 

Menţionăm că, timpul pentru efectuarea controlului documentelor de către polițiștii de frontieră asupra camioanelor se păstrează în media de 5 minute/camion, iar în această perioadă, este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei deschise pentru astfel de mijloace de transport.

 

Având în vedere că graniţa cu R. Moldova si Ucraina reprezintă frontiera externă a Uniunii Europene, la acești timpi, se mai adaugă și cei necesari efectuării controlului celorlalte autorități.

 

În acest context, recomandăm consultarea aplicaţiei Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a instituţiei politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

 

loading...
Rusaliile aduc ploi, Cod Galben până duminică seara la Botoșani
Urmează o nouă minivacanță pentru bugetari

 

Florin Țurcanu a reacționat după acuzațiile că ar conduce „din umbră” societatea Nova Apaserv
Fostul președinte al Consiliului Județean, actualmente în structura de conducere a Filialei Județene ALDE Botoșani a reacționat în urma unui comunicat de presă transmis de USR.
Românul care a trăit coșmarul pușcăriilor din China ajunge la Botoșani în cadrul unui pelerinaj de 100 de zile prin țară
2.922 de kilometri pentru 2.922 de zile de detenție, în pelerinaj fiind incluse principalele locuri de detenție, tortură și exterminare a foștilor deținuți politici din România.
O fată de 15 ani a plecat de acasă, de două săptămâni nu a mai dat nici un semn
Dacă ați văzut-o pe Petronela, sunați la 112 sau anunțați urgent cea mai apropiată unitate de Poliție.
MAI caută doi medici pentru Botoșani, CUM se face recrutarea
Posturile de medic specialist  sunt prevăzute cu gradul profesional maxim de comisar de poliție.
Cu alcoolemie 1,38 mg la volan: Prins de polițiști după ce a produs un accident rutier
Accidentul a fost produs de un botoșănean de 52 de ani.
RESTRICȚII la apă în patru comune, afectați vor fi și cetățenii din Dorohoi
Din cauza creșterii consumului de apă, resursele din rezervoarele de înmagazinare ale Nova Apaserv S.A Botoșani se epuizează cu rapiditate, fiind necesară refacerea periodică a acestora.
Mai bine de doi ani de închisoare și amendă de 1.800 de lei, după o ispravă în trafic
Botoșăneanul de 30 de ani a fost ridicat de acasă și dus direct la Penitenciar.
Protestatarii s-au întâlnit cu autoritățile, CE revendicări au avut în fața prefectului – GALERIE FOTO
Drepturi salariale, plata sporurilor, dar și corelarea salariilor angajaților au fost câteva dintre problemele ridicate de sindicaliștii care au ieșit astăzi în Piața Revoluției pentru a-și striga nemulțumirile.
ACCIDENT pe Calea Națională: Copil lovit pe trecerea de pietoni, polițiști anunțați prin 112
În urma impactului, minorul a fost transportat la spital.
Loading...
ACUM: Protest în Piața Revoluției, puzderie de angajați cu pancarte și stegulețe: Muncă da și plata ba - FOTO & VIDEO
Un protest are loc în aceste momente în Piața Revoluției din municipiul Botoșani.
Doi porci și zeci de păsări au murit, la un pas de a arde toată casa după ce o fetiță de 5 ani s-a jucat cu chibriturile
21 de intervenții ale pompierilor botoșăneni, în ultimele 24 de ore.
Călugăr mort la 44 de ani, înmormântat la Mănăstirea Gorovei: Om bun, om cu inimă bună, orfan, neînțelesGALERIE FOTO
S-a stins cu doar câteva zile înainte de a împlini 44 de ani.
Lecturi de poezie la Memorialul Ipotești: Mariana Codruț în dialog cu Bogdan Crețu
În cadrul Școlii de vară pentru tineri cercetători filologi (doctoranzi și masteranzi), care a ajuns la ediția a IV-a și se desfășoară la Memorialul Ipotești în perioada 27 iunie – 3 iulie 2022, se va organiza o întâlnire cu poeta Mariana Codruț și criticul literar Bogdan Crețu.
Camion răsturnat pe un drum din județ, piatră împrăștiată pe carosabil
Un accident rutier produs pe un drum din județ a perturbat traficul în zonă preț de câteva ore.
Loading...
La mulţi ani, Petru, la mulţi ani, Pavel! Obiceiuri şi tradiţii la marea sărbătoare
Apostolii Petru şi Pavel (sau Paul), patronii spirituali ai penitenciarelor, sunt sărbătoriţi pe 29 iunie.
Primăria din Botoșani care a cumpărat un SUV de 40.000 de euro, dar riscă să fie executată silit
Autorităţile locale spun că această achiziţie îi ajută să facă economie la buget, dar în acelaşi timp primăria este în pragul executării silite.
Cea mai mare cumpănă prin care a trecut o artistă din Botoșani: Eu m-am dus peste apă, m-a scăpat de la moarte
Trecutul din mediul rural a venit, la pachet, cu o groază de peripeții pe care artista nu le-a ratat. Iar una dintre povești era chiar să se sfârșească tragic.
Căutat în toată Europa: Botoșănean arestat pe Aeroportul Internaţional din Bacău
Un bărbat din judeţul Botoşani, dat în urmărire internaţională, a fost prins imediat de a coborât din avion.
ACCIDENT pe drumul Suceava-Botoșani, după ce un șofer a intrat pe contrasens
Un bărbat a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe, după un accident rutier petrecut pe DN 29 Suceava-Botoșani.
2022, un an excelent pentru a cumpăra un televizor inteligent
(P) Cu ocazia Cupe Mondiale din Qatar din acest an, producătorii de televizoare inteligente se așteaptă la o creștere a vânzărilor acestora, deoarece, în general, într-un an de Cupă Mondială, interesul pentru achiziționarea acestui tip de bunuri de folosință îndelungată crește.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mă rog la bunul Dumnezeu să prind eu vremea în viaţă când se va reface Mitropolia Bucovinei la Suceava, pentru că merităm. Noi am avut-o. Sunteţi aici preoţi, care alături de noi, de mireni, avem această obligaţie să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9430 lei
USD
Dolarul SUA
4.7005 lei
CHF
Francul elveţian
4.9319 lei
GBP
Lira sterlină
5.7237 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4468 lei
XAU
Gramul de aur
274.3717 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2440 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2478 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6495 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1998 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
34.6 o C
Dorohoi
34.7 o C
Bucecea
33.9 o C
Darabani
29.7 o C
Saveni
33.2 o C
Ştefăneşti
29.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.