Ştiri
Mitropolia reacţionează după protestul preotului şi credincioşilor de la Schit: Sfântul Ioan Gură de Aur n-a organizat nici mineriade, nici puciuri - GALERIE FOTO

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) şi-a trimis vineri reprezentant la Biserica Schit Orăşeni pentru a înfăptui decizia IPS Teofan de înlocuire a părintelui paroh Ioan Ungureanu.

Caz unicat la nivelul Mitropoliei


Preotul Marian Timofte, care a slujit cu ani în urmă la lăcaşul de cult ce se ridică în zona „capătul lui 1”, acum vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, a explicat că toate problemele de la biserica amintitului sat din comuna Cristeşti pleacă de la o interpretare eronată de către preotul paroh a unor hotărâre adoptate anul trecut la Sinodul Ortodox din Creta. Aceasta a făcut ca la nivelul MMB să nu mai existe nici măcar o singură parohie care să aibă un preot cu o asemenea atitudine şi că în toată ţara preoţii care au întrerupt pomenirea ierarhilor lor pot fi număraţi „doar pe degete” în condiţiile în care sunt peste 17.000 activi. El acuză o erezie, însă aceasta trebuie validată de un Sinod, lucru care nu s-a întâmplat.


„Tot ceea ce acuză părintele sunt doar interpretări personale, aflate într-o gravă eroare. Pune etichete şi proliferează calomnii, defăimări, jigniri, cu termeni necuveniţi”,


preot Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

A refuzat dialogul cu IPS Teofan


Acesta a explicat că IPS Teofan l-a invitat la o discuţie pe părintele de la Schit Orăşeni, însă preotul botoşănean a refuzat întâlnirea inclusiv atunci când mitropolitul s-a deplasat la Botoşani. La mai bine de jumătate de an de la refuzul de a-l pomeni în timpul slujbelor şi eşuând în tentativele de a stabili un dialog, MMB i-a aplicat în martie o sancţiune de avertisment şi dojană arhierească potrivit regulamentului de disciplină al preoţilor de la nivelul Bisericii Ortodoxe Române, punându-i-se totodată în vedere să intre în rânduială.


„Părintele a refuzat în continuare, astfel încât IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în conformitate cu canoanele bisericii, cu prevederile statutului Bisericii Ortodoxe Române şi a regulamentelor de aplicare a dispus oprirea de la slujirea tuturor lucrărilor sfinte şi chemarea în judecata Consistoriului Eparhial. Oprirea de la slujbă este până la clarificarea cercetării sale în cadrul Consistoriul Eparhial. Şi, de asemenea, a fost suspendat din toate atribuţiile administrative de preot paroh”,


preot Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

„Mi-au scuturat mâna de am zis că mi-o smulg din umăr”


preot marian timofteA fost desemnat un preot suplinitor, părintele Ioan Ungureanu a luat act de toate deciziile, însă a sunat mai mulţi oameni, unii care nici nu ar face parte din parohie.


„Au fost chemaţi de preot, instigaţi să se comporte într-un mod total lipsit de omenie şi de bună cuviinţă. Mi-au scuturat mâna de am zis că mi-o smulg din umăr, cu jigniri, cu strigăte, cu ton ridicat, cu răstiri, cu ameninţări, cu tot ceea ce îi place celui rău”,


preot Marian Timofte (foto stânga), vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.


Reprezentantul MMB a arătat că nepomenirea IPS Teofan este doar unul dintre mai multe motive care au generat măsura de suspendare a preotului, dar important fiindcă această înseamnă că preotul respectiv se rupe din comuniunea cu Biserica şi se plasează în afara acesteia. Calomnie, defăimare, insultă, instigare la fapte negative ale credincioşilor, nerespectarea rânduielilor liturgice, tipiconale la slujbă, schismă, sunt alte încălcări de care părintele este acuzat.

„Otrăveşte minţile oamenilor cu lucruri total neadevărate”


Preotul Marian Timofte a remarcat şi că acel comportament pe care l-a catalogat drept virulent şi agresiv al enoriaşilor a fost generat de lipsa de informare, de intoxicarea lor de către paroh.


„Mai multe persoane îmi spuneau aici că ei nu sunt de acord cu alt preot şi cu IPS pentru că IPS a semnat documentele Sinodului din Creta, unde, spun ei, cei care îl susţin pe preotul Ungureanu, în Creta s-ar fi semnat să se poată căsători bărbat cu bărbat şi femeie cu femeie. Nu există! La Sinodul din Creta nu au fost luate hotărâre cu caracter dogmatic, doctrinar, dar am remarcat intoxicarea şi faptul că otrăveşte minţile oamenilor cu lucruri total neadevărate”,


preot Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.


Acesta şi-a exprimat regretul că părintele, în loc să îi conducă pe oameni spre Hristos şi să folosească tactul pastoral, practică teroarea.


„Sunt mulţi credincioşi terorizaţi de el, sunt înspăimântaţi. De mai multe ori preotul şi soţia lui au aruncat ameninţări că rupe picioarele, că rupe bărbi, acesta a fost limbajul folosit”,


preot Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Exemplul Sfântului Ioan Gură de Aur


Reprezentantul MMB a recunoscut realizările administrative ale părintelui Ungureanu, concretizate printre altele cu renovarea bisericii şi înfiinţarea unui muzeu, dar a subliniat că majoritatea preoţilor au procedat astfel în aceşti ani, fiind o caracteristică a vremurilor. Oricum, pentru aceste realizări IPS Teofan s-a deplasat personal la Schit Orăşeni, a sfinţit biserica şi a acordat părintelui un rang onorific.


Preotul Marian Timofte a dat şi exemplul Sfântului Ioan Gură de Aur care a fost exilat pe nedrept în Armenia şi, cu toate că era foarte iubit de credincioşii din Constantinopol, „n-a organizat nici mineriade, nici puciuri, ci cu amărăciune, cu nădejdea că Dumnezeu îi va repara această nedreptate de a fi exilat pe nedrept, a plecat. N-a instigat poporul”.


Vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor a remarcat la părintele Ioan Ungureanu o plăcere de a se victimiza.

loading...
Oamenii cântă în ușa Bisericii, preotul contestat acuză : Este un abuz! - FOTO & VIDEO

 

Doi elevi botoșăneni au intrat cu media ZECE la liceu: COLEGIUL unde vor învăța
Elevii respectivi au finalizat studiile gimnaziale cu media 10 și de asemenea au obținut note maxime la Evaluarea Națională.
CUM a ajutat Guvernul mediul de afaceri, în pandemie? IATĂ răspunsul ministrului, la Botoșani – VIDEO
Violeta Alexandru a concluzionat întrunirea de la Formens și a arătat că a răspuns tuturor întrebărilor ce i-au fost adresate, pentru că încă de la început și-a dorit un dialog.
ADMITERE 2020: Elevii botoșăneni cu medii de DOI și TREI au intrat la liceu - LISTA
Ministerul Educației Naționale a publicat în urmă cu puțin timp rezultatele admiterii computerizate. 
Costel Șoptică, președintele PNL: Aș vrea să facem o altfel de politică la BotoșaniGALERIE FOTO
Președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, a adresat câteva cuvinte la începutul conferinței de presă susținută de ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Valeriu Iftime, din dreapta ministrului: Este un om care a simțit povara impozitelor GALERIE FOTO & VIDEO
Întrunirea pe care Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a intermediat-o între ministrul Muncii și mediul de afaceri botoșănean a durat mai bine de o oră. Și întrebările afaceriștilor au fost multe.
Zece cazuri noi de COVID la Botoșani, aproape 600 la nivel național – SITUAȚIA de astăzi pe județe
În ultimele 24 de ore la nivel național au fost înregistrate 592 de îmbolnăviri.
ASTĂZI: Botoșăneancă înjunghiată de fostul iubit, agresorul este căutat de Poliție
O femeie de 45 de ani din Albești, Botoșani, a fost atacată și înjunghiată de fostul concubin, vineri dimineață, când bărbatul a observat-o că lucrează în grădină.
PROGNOZA meteo: CUM va fi vremea luna aceasta
Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pe o lună.
Vești bune pentru șoferi: Mașinile noi cumpărate în România se vor înmatricula direct la vânzător  
Mașinile noi cumpărate în România se vor înmatricula direct la dealer-ul care vinde autoturismul. Proprietarii nu vor mai fi nevoiți să meargă la Serviciul de Înmatriculări Auto.
inpuff.ro
Loading...
ACUM: Ministrul Muncii, vizită la fabrica Formens – FOTO & VIDEO
Ministrul Muncii a ajuns în urmă cu puțin timp la sediul Formens.
ACUM: Ministrul Muncii așteptat la sediul Formens - FOTOGALERIE
Ministrul Muncii este așteptat să ajungă la Botoșani, într-o vizită de lucru.
Costel Lupașcu, deputat PSD: ”Românii trebuie să fie protejați”
Românii au fost abandonați complet în fața pandemiei de către Președinte și Guvernul său.
Elicopterul SMURD a aterizat pe stadion, pacient în stare gravă transportat la Iași
Medicii au solicitat echipajul SMURD după ce pacientul a acuzat dureri în piept.
Se pregătesc prime pentru angajații care lucrează de acasă
Angajații care lucrează de acasă în perioada stării de urgență sau de alertă ar putea beneficia de o primă de 2. 500 de lei.
Loading...
Încep lucrările la ambulatoriul din cadrul Secției Exterioare Obstetrică – Ginecologie: FOTO
Consiliul Județean Botoșani parcurge încă o etapă în cadrul procesului de implementare a unei investiții importante în infrastructura sanitară județeană.
Medic celebru, despre locul cel mai periculos unde te poți infecta cu noul coronavirus: ”Stați cât mai departe!”
Medicul avertizează populația României, pe fondul exploziei de infectări cu noul coronavirus.
Marius Budăi, PSD: Botoșănenii care au fost în șomaj tehnic, lăsați fără asigurare medicală de amatorismul Guvernului PNL!
Toți botoșănenii care s-au aflat în șomaj tehnic pe perioada stării de urgență și a stării de alertă nu mai sunt asigurați medical!
Teatrul ”Vasilache” așteaptă publicul, în weekend, la ”Rămăşagul lui Păcală”
Este noua premieră a Teatrului pentru Copii și Tineret ”Vasilache” din Botoșani.
ATENȚIE, dacă faci asta, iei amendă și rămâi fără mașină: ”Mi se pare foarte, foarte grav”
S-a schimbat legea, iar cei care au fost prinși asupra faptului au rămas șocați când li s-a adus la cunoștință că rămân și fără mașină.
Sătenii din Botoșani care nu vor să-şi vândă pământul străinilor: ”Este foarte important să fim stăpâni pe terenurile noastre, este o formă de patriotism”
Localnicii dintr-o comună botoşăneană refuză să vândă pământul investitorilor străini. Dacă decid totuşi să-l înstrăineze, îl oferă doar consătenilor.
Ce mineriada si puci vede porcul asta in sutana? Sclav ecumenist.
2 decembrie 2019, 20:36
Otrăviri, ecumenism, instigări, dojană arhierească (?), erezii, etc. Banii...bănuții...acesta este adevăratul motiv al mazilirii! Toți îl cunosc, toți îl știu, deopotrivă, preoți și enoriași, dar, cu aleasă ipocrizie, toți întorc capul si vorbesc despre orice altceva numai despre adevăratul motiv nu. Mă întreb, fiind în anul 2017, dacă biserica construită este atât de frumoasă iar locul este atât de bine gospodărit, merite care sunt, fără îndoială, ale preotului și ale comunității locale, de ce hotărârile importante se dictează doar de sus în jos? Nu ar trebui ca hotărârile în care sunt implicați mulți bani ai localnicilor să fie luate mai democratic? (Uite, ca să fac plăcere, am vorbit și eu "în rând cu lumea": am întors stiloul și am scris "hotărâri" și nu "ordine". Care, de-altfel este adevărul, he...he...)
8 mai 2017, 10:33
Auzi, polo, da Ioan acela gură de aur îsi deplasa fizicul cu Mercedes E Class? Sau Ioan gura de aur jupuit credincioșii cu fiece ocazie? Si apoi, daca vreti si tineri cu tot dinadinsul sa_l plătit pe mitropolit o puteti face si in privat.
7 mai 2017, 09:03
"....nepomenirea IPS Teofan este doar unul dintre mai multe motive care au generat măsura de suspendare a preotului,..." Are dreptate preotul de la Schit, păi de ce să facă cultul personalități?Aşa părinte! Nu te lăsa! Azi vrea pomenit, mâine vrea tabloul pe perete şi tot așa unde ajungem? Înapoi la Nicu şi Lenuța.
6 mai 2017, 14:25
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.