Ştiri
Mitropolia reacţionează după protestul preotului şi credincioşilor de la Schit: Sfântul Ioan Gură de Aur n-a organizat nici mineriade, nici puciuri - GALERIE FOTO

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) şi-a trimis vineri reprezentant la Biserica Schit Orăşeni pentru a înfăptui decizia IPS Teofan de înlocuire a părintelui paroh Ioan Ungureanu.

Caz unicat la nivelul Mitropoliei


Preotul Marian Timofte, care a slujit cu ani în urmă la lăcaşul de cult ce se ridică în zona „capătul lui 1”, acum vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, a explicat că toate problemele de la biserica amintitului sat din comuna Cristeşti pleacă de la o interpretare eronată de către preotul paroh a unor hotărâre adoptate anul trecut la Sinodul Ortodox din Creta. Aceasta a făcut ca la nivelul MMB să nu mai existe nici măcar o singură parohie care să aibă un preot cu o asemenea atitudine şi că în toată ţara preoţii care au întrerupt pomenirea ierarhilor lor pot fi număraţi „doar pe degete” în condiţiile în care sunt peste 17.000 activi. El acuză o erezie, însă aceasta trebuie validată de un Sinod, lucru care nu s-a întâmplat.


„Tot ceea ce acuză părintele sunt doar interpretări personale, aflate într-o gravă eroare. Pune etichete şi proliferează calomnii, defăimări, jigniri, cu termeni necuveniţi”,


preot Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

A refuzat dialogul cu IPS Teofan


Acesta a explicat că IPS Teofan l-a invitat la o discuţie pe părintele de la Schit Orăşeni, însă preotul botoşănean a refuzat întâlnirea inclusiv atunci când mitropolitul s-a deplasat la Botoşani. La mai bine de jumătate de an de la refuzul de a-l pomeni în timpul slujbelor şi eşuând în tentativele de a stabili un dialog, MMB i-a aplicat în martie o sancţiune de avertisment şi dojană arhierească potrivit regulamentului de disciplină al preoţilor de la nivelul Bisericii Ortodoxe Române, punându-i-se totodată în vedere să intre în rânduială.


„Părintele a refuzat în continuare, astfel încât IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în conformitate cu canoanele bisericii, cu prevederile statutului Bisericii Ortodoxe Române şi a regulamentelor de aplicare a dispus oprirea de la slujirea tuturor lucrărilor sfinte şi chemarea în judecata Consistoriului Eparhial. Oprirea de la slujbă este până la clarificarea cercetării sale în cadrul Consistoriul Eparhial. Şi, de asemenea, a fost suspendat din toate atribuţiile administrative de preot paroh”,


preot Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

„Mi-au scuturat mâna de am zis că mi-o smulg din umăr”


preot marian timofteA fost desemnat un preot suplinitor, părintele Ioan Ungureanu a luat act de toate deciziile, însă a sunat mai mulţi oameni, unii care nici nu ar face parte din parohie.


„Au fost chemaţi de preot, instigaţi să se comporte într-un mod total lipsit de omenie şi de bună cuviinţă. Mi-au scuturat mâna de am zis că mi-o smulg din umăr, cu jigniri, cu strigăte, cu ton ridicat, cu răstiri, cu ameninţări, cu tot ceea ce îi place celui rău”,


preot Marian Timofte (foto stânga), vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.


Reprezentantul MMB a arătat că nepomenirea IPS Teofan este doar unul dintre mai multe motive care au generat măsura de suspendare a preotului, dar important fiindcă această înseamnă că preotul respectiv se rupe din comuniunea cu Biserica şi se plasează în afara acesteia. Calomnie, defăimare, insultă, instigare la fapte negative ale credincioşilor, nerespectarea rânduielilor liturgice, tipiconale la slujbă, schismă, sunt alte încălcări de care părintele este acuzat.

„Otrăveşte minţile oamenilor cu lucruri total neadevărate”


Preotul Marian Timofte a remarcat şi că acel comportament pe care l-a catalogat drept virulent şi agresiv al enoriaşilor a fost generat de lipsa de informare, de intoxicarea lor de către paroh.


„Mai multe persoane îmi spuneau aici că ei nu sunt de acord cu alt preot şi cu IPS pentru că IPS a semnat documentele Sinodului din Creta, unde, spun ei, cei care îl susţin pe preotul Ungureanu, în Creta s-ar fi semnat să se poată căsători bărbat cu bărbat şi femeie cu femeie. Nu există! La Sinodul din Creta nu au fost luate hotărâre cu caracter dogmatic, doctrinar, dar am remarcat intoxicarea şi faptul că otrăveşte minţile oamenilor cu lucruri total neadevărate”,


preot Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.


Acesta şi-a exprimat regretul că părintele, în loc să îi conducă pe oameni spre Hristos şi să folosească tactul pastoral, practică teroarea.


„Sunt mulţi credincioşi terorizaţi de el, sunt înspăimântaţi. De mai multe ori preotul şi soţia lui au aruncat ameninţări că rupe picioarele, că rupe bărbi, acesta a fost limbajul folosit”,


preot Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Exemplul Sfântului Ioan Gură de Aur


Reprezentantul MMB a recunoscut realizările administrative ale părintelui Ungureanu, concretizate printre altele cu renovarea bisericii şi înfiinţarea unui muzeu, dar a subliniat că majoritatea preoţilor au procedat astfel în aceşti ani, fiind o caracteristică a vremurilor. Oricum, pentru aceste realizări IPS Teofan s-a deplasat personal la Schit Orăşeni, a sfinţit biserica şi a acordat părintelui un rang onorific.


Preotul Marian Timofte a dat şi exemplul Sfântului Ioan Gură de Aur care a fost exilat pe nedrept în Armenia şi, cu toate că era foarte iubit de credincioşii din Constantinopol, „n-a organizat nici mineriade, nici puciuri, ci cu amărăciune, cu nădejdea că Dumnezeu îi va repara această nedreptate de a fi exilat pe nedrept, a plecat. N-a instigat poporul”.


Vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor a remarcat la părintele Ioan Ungureanu o plăcere de a se victimiza.

loading...
Oamenii cântă în ușa Bisericii, preotul contestat acuză : Este un abuz! - FOTO & VIDEO

 

Daniel, băiatul de care a auzit toată țara, a ajuns la peste 5.000 de copii – FOTO&VIDEO
Pe Daniel l-am văzut pentru prima dată la un protest organizat în fața Consiliului Județean Botoșani pentru drumurile proaste din județ. Cumva, atunci, microfonul a ajuns la el. Și și-a dat seama că are o calitate, cea de orator și, mai mult decât atât, oamenii chiar îl ascultă.
Unicul magazin cu țigări electronice din Botoșani a fost deschis în Uvertura Mall
Țigara Ego, lanțul puternic de magazine specializate în dispozitive și accesorii pentru vapat, a deschis, în prag de sărbători, prima sa insulă cu țigări electronice din Botoșani și singurul magazin de acest gen din oraș, în Uvertura Mall.
CRUZIME la 20 de ani, o fată din Botoșani și-a spintecat fetița și a aruncat-o în WC
Al doilea caz care șochează comunitatea botoșăneană și care este comis de o fată, asupra propriului copil. După Gabriela Boghian, fata de 19 ani care a născut și și-a aruncat copilul nou-născut într-un canal, o alta a recurs la acest gest extrem de crud.
Ceartă în familie terminată cu moartea soțului, femeie trimisă în judecată
Magistrații au considerat că femeia i-a provocat soțului răni care au dus la moartea acestuia.
Mașină de lângă cea ARSĂ în incendiu afectată de flăcări, pompierii au stabilit CAUZA
Pompierii botoșăneni au fost solicitați astăzi, puțin după ora 12.00, să intervină pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un autoturism aflat în trafic pe strada Ion Pillat, din municipiul Botoșani.
Becali îi ironizează pe adversari: Sunt tare de tot dacă am reuşit, de la Muntele Athos, să mă opun amânării meciului Botoşani – CFR Cluj
Învinsă în campionat de Botoşani, scor 1-2, CFR Cluj a pierdut poziţia de lider în campionat, iar Gigi Becali râde de echipa lui Dan Petrescu.
Daună totală la mașina cuprinsă de flăcări, au rămas caroseria și resturi de roți - VIDEO
Pompierii botoșăneni au ajuns la fața locului și au stins incendiul izbucnit la un automobil. 
ACUM: Flăcări uriașe la o mașină pe o stradă din municipiul Botoșani – FOTO & VIDEO
Imagini înfricoșătoare în aceste momente pe strada Ion Pillat din municipiul reședință de județ.
Botoșănean de 20 de ani, arestat preventiv după ce a sfidat instanța
Tânărul a fost dus direct în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă  al IPJ Botoşani.
600 de sancțiuni în timpul unor RAZII pe șoselele din Botoșani: Mai mult de jumătate sunt pentru viteză la volan
Situația este una mai mult decât îngrijorătoare, în condițiile în care aproape zilnic se produs accidente pe șosele, cauza fiind viteza în trafic.
Botoșănean oprit pe stradă din cauza sacoșelor voluminoase pe care le trăgea după el, i s-a întocmit dosar penal - FOTO
Polițiștii au fost atrași de comportamentul neobișnuit al bărbatului, mai ales când a dat nas în nas cu oamenii legii.
Garda Forestieră Botoșani NU iartă: Lemn confiscat și amenzi de zeci de mii de lei
Afacerile ilegale cu lemn, de pe raza județului Botoșani, au intrat în vizorul inspectorilor de la Garda de Mediu.
Ridicat de acasă, tânăr de 21 de ani băgat după gratii după o tentativă de omor
Polițiștii i-au bătut în poartă imediat ce Tribunalul a emis mandatul de executare a pedepsei.
CÂTĂ mâncare aruncăm de sărbători: Alimente care ar hrăni timp de 20 de ani un oraș întreg
Cifrele sunt incredibile. Iar cea mai multă mâncare se irosește de Crăciun și de Paști.
ACCIDENT pe drumul Botoșani-Suceava: TIR ”parcat” în șanțul de pe marginea drumului - FOTO
Un accident rutier s-a produs în această dimineață pe un drum foarte circulat din județ.
Comunicat Mihaela Huncă, deputat Pro România: Românii sunt din nou prizonierii jocurilor politice dintre cele două partide mari!
Se tergiversează alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Pro România suspectează un posibil blat între PSD și PNL!
CINE îi face plângere lui Gabriel Oprișanu și CARE alt medic botoșănean a purtat cătușe din cauza lui
Concursuri măsluite și achiziții suspecte în spitale, acestea sunt acuzațiile care ajung în această dimineață la DNA.
Se rupe lanțul de iubire? Polițiștii AMENINȚĂ că ies în stradă după sărbători
Imediat după instalare, ministrul de Interne şi premierul îi asigurau pe polițiști că-și vor primi toate sporurile și drepturile salariale, însă Executivul a întors-o acum.
Se anunță concedieri masive: Clienţi politici, nepoţi, iubite sau alte legături cu demnitarii vor trebui să-şi vadă de drum
Unele voci importante din guvernul liberal au vorbit deja despre zeci de mii de oameni care vor rămâne pe drumuri.
”Regele” cocainei, prins în flagrant în timp ce primea un colet cu droguri, au urmat percheziții în Iași și Botoșani
A fost lăsat să îşi aducă marfa cu autocarul şi a fost ridicat imediat ce a pus mâna pe coletul în care se afla cocaina, în valoare de cel puţin 10.000 de euro.
Ce mineriada si puci vede porcul asta in sutana? Sclav ecumenist.
2 decembrie 2019, 20:36
Otrăviri, ecumenism, instigări, dojană arhierească (?), erezii, etc. Banii...bănuții...acesta este adevăratul motiv al mazilirii! Toți îl cunosc, toți îl știu, deopotrivă, preoți și enoriași, dar, cu aleasă ipocrizie, toți întorc capul si vorbesc despre orice altceva numai despre adevăratul motiv nu. Mă întreb, fiind în anul 2017, dacă biserica construită este atât de frumoasă iar locul este atât de bine gospodărit, merite care sunt, fără îndoială, ale preotului și ale comunității locale, de ce hotărârile importante se dictează doar de sus în jos? Nu ar trebui ca hotărârile în care sunt implicați mulți bani ai localnicilor să fie luate mai democratic? (Uite, ca să fac plăcere, am vorbit și eu "în rând cu lumea": am întors stiloul și am scris "hotărâri" și nu "ordine". Care, de-altfel este adevărul, he...he...)
8 mai 2017, 10:33
Auzi, polo, da Ioan acela gură de aur îsi deplasa fizicul cu Mercedes E Class? Sau Ioan gura de aur jupuit credincioșii cu fiece ocazie? Si apoi, daca vreti si tineri cu tot dinadinsul sa_l plătit pe mitropolit o puteti face si in privat.
7 mai 2017, 09:03
"....nepomenirea IPS Teofan este doar unul dintre mai multe motive care au generat măsura de suspendare a preotului,..." Are dreptate preotul de la Schit, păi de ce să facă cultul personalități?Aşa părinte! Nu te lăsa! Azi vrea pomenit, mâine vrea tabloul pe perete şi tot așa unde ajungem? Înapoi la Nicu şi Lenuța.
6 mai 2017, 14:25
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Regretăm faptul că PNL,un partid pe care îl cunoșteam că este format din oameni echilibrați, care aveau și înțelegeau necesitatea de a respecta cetățeanul și de nu a fi atât de doritori după funcții și să aibă atâtea ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7787 lei
USD
Dolarul SUA
4.3149 lei
CHF
Francul elveţian
4.3771 lei
GBP
Lira sterlină
5.6852 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9741 lei
XAU
Gramul de aur
203.2034 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2480 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4411 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9402 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2596 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1872 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.