Comisia de la Veneția a publicat un cod cod de bune practici în materie electorală.
Cu recomandări pentru state pentru a se evita situații de încălcări ale Constituției.
Este argumentul principal pentru care Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) se opune comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare.
Explicația a venit astăzi de la AUR Botoșani din vocea unui jurist prospăt cooptat în echipa Organizației Municipale.
„Nu sunt permise modificări la legea electorală cu 12 luni înainte de data stabilită pentru alegeri. Este adevărat, acest cod nu este obligatoriu, este o recomandare dar este adoptat de un organism european, un organism al Consiliului Europei alcătuit din experți independenți din domeniul dreptului constituțional”,
Mihaela Lazăr, jurist
Iar limitele care trebuie avute în vedere sunt pentru ca „dreptul de a alege și dreptul de a fi ales” să nu fie încălcate.
În 2012 s-ar fi încercat de fosta Uniune Socială Liberală (USL) comasarea alegerilor locale cu cele generale însă pe atunci a fost invocată o excepție de neconstituționalitate și s-a renunțat la idee.
În decizia nr. 51 / 25 ianuarie 2012 s-a explicat restrângerea exercițiului acestui drept constituțional prin faptul că exista o limitare a cheltuielilor bugetare în context de criză economică incontestabilă, argument care este folosit și acum, 14 ani mai târziu: „Realitatea, o știm foarte bine, sunt niște jocuri politice și nicidecum grija coaliției pentru bugetul țării”.
În aceeași decizie, Curtea Constituțională a arătat că argumentul financiar nu este suficient pentru a susține o serie de măsuri care să afecteze principii ale statului de drept.
„Va fi o procedură foarte greoaie pentru alegători. Gândiți-vă că alegătorul va primi cinci buletine de vot. Gândiți-vă la alegătorul de rând cu studii medii, intră în cabina de vot, nu mai știe ce alege, primar, președinte de CJ, europarlamentar. Alegătorul va fi într-o confuzie totală și asta îi îngrădește dreptul de a alege pentru că el nu va mai ști ce mai alege”,
Mihaela Lazăr, jurist
Mai mult, pe lângă Hotărârea de Guvern privitoare la comasarea alegerilor ar urma să fie necesare și o serie de modificări din Codul Administrativ, pentru a se evita restrângerea mandatelor aleșilor locali.
De asemenea, mesajul electoral va ajunge greu la alegătorul pentru care se va crea o confuzie în a distinge investițiile necesare pe plan local și importanța strategiilor adoptate în Parlamentul European.
Iar pentru asta, cei din AUR susțin că se opun comasării alegerilor.
Zeci de vitezomani AMENDAȚI de polițiști la Botoșani: S-au reținut câteva permise - VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Farmacia Anca, aproape de copii! Petrecere magică de Halloween cu paradă de costume și multe premii
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Un primar confirmă, apometre lăsate necitite cu anii de către Nova Apaserv: Fraților, eu nu am furat
Gabriela Erdic
Oct 31, 2024
Pregătiri pentru iarnă: De la utilaje și tone de sare la locuri de cazare - MESAJUL pompierilor
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024
Dezvoltare personală pentru copii: descoperire de sine și progrese în socializare
Redacția Botoșăneanul
Oct 31, 2024