Ştiri
Nicolae Manolescu 80 și despre cele trei feluri de a începe să scrii poezie - Noul număr al revistei ”Hyperion” poate fi citit AICI

Cel mai recent număr al revistei Hyperion este dedicat președintelui Uniunii Scriitorilor din România, criticul literar Nicolae Manolescu.

A apărut un nou număr al revistei de cultură Hyperion (10-11-12/2019), publicație aflată sub egida Uniunii Scriitorilor din România, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, în parteneriat cu Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii ”Mihai Eminescu”, editor Fundația Culturală ”Hyperion – Caiete botoșănene”.

 

Criticul Nicolae Manolescu împlineşte pe 27 noiembrie 2019 optzeci de ani. Revista „Hyperion“ îi urează în acest mod „La mulţi ani cu sănătate“, publicând în paginile ei, unind rubricile Invitatul revistei şi Aniversări, douăzeci şi trei de articole semnate de scriitori români din diverse promoţii literare, argumentează redactorul-șef al revistei, Gellu Dorian.

 

Mai bine de 40 de pagini rulează revista de cultură, semnăturile fiind ele însele decupate din elita literară. Au scris despre Nicolae Manolescu, în diverse note (mai acute sau mai grave) scriitorul Gellu Dorian (Nicolae Manolescu și instituția Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu”), Nicolae Leahu (Laudatio cu prilejul conferirii titlului de Doctor Honoris Cauza al universității de Stat ”Alecu Russo” din Bălți academicianului Nicolae Manolescu), Anatol Moraru (Omagiu lui Nicolae Manolescu), Alex Ștefănescu (Nicolae Manolescu/A fi sau a nu fi le lista lui Manolescu), Mircea A. Diaconu (Lista și mai ales Decalogul lui Nicolae Manolescu), Dan Cristea-Enache (Bildungsroman), Răzvan Voncu (Despre memorialistul Nicolae Manolescu), Vasile Spiridon (Pentru un Eminescu al vremii noastre), Nicolae Oprea (A trăi pentru a citi și a scrie), Arcadie Suceveanu (O personalitate iradiantă), Leo Butnaru (Generozitatea maestrului), Adrian Popescu (Patru piloni, un nume), Liviu Ioan Stoiciu (”Optzecistul” Nicolae Manolescu), Adrian Lesenciuc (Nicolae Manolescu și propensiunea spre critica de direcție), Theodor Damian (Nicolae Manolescu la New York), Lucian Vasiliu (Treptele Capitoliului), Cassian Maria Spiridon (Despre metamorfozele lui Nicolae Manolescu), Daniel Corbu (Despre Nicolae Manolescu și aureola unui mare critic și istoric literar), Ioan Radu Văcărescu (Viața, cititul și scrisul), Bogdan Ghiu (Criticul-instituție, sau antrenorul în literatură), Ovidiu Pecican (Nicolae Manolescu 80), Nicolae Corlat (Nicolae Manolescu, criticul și administratorul).

 

În debutul revistei, Gellu Dorian, redactor-șef al revistei Hyperion, pune Accentul pe ”Asaltul asupra poeziei”. Editorialistul identifică ”trei feluri de-a începe să scrii poezie”.

 

”Primul ar fi şi cel mai sigur în nimerirea căii spre împlinire poetică. În această categorie intră cei care simt din capul locului o chemare spre ceva ce pare de nerealizat, de neconceput, după ce actul de cunoaştere devine conştient, iar perseverarea conştiincioasă. În astfel de inşi se află poetul, cel care poate scoate din sine talentul, nu din afara lui. Aceştia sunt cei din categoria datus nascendi, cei care pot crea, fără să-şi propună în mod expres, paradigma poetică sau să deschidă o nouă cale poetică, o inovare prin consolidarea celor deja impuse. Aceştia nu se vor rupe niciodată de tradiţia consacrată, de ceea ce există valoros înaintea lor. Ei nu vor spune niciodată că lumea începe cu ei, nici măcar că o nouă lume trebuie să o înlocuiască definitiv pe cea existentă. Ei sunt continuatori, pentru că în structura lor intelectuală este formată, este ascunsă veriga care leagă şirul ce trebuie să fie nesfîrşit, nu schismatic, al poeţilor unei literaturi. Ei sunt şi cei mai cultivaţi, cei care sunt pregătiţi să asimileze totul, să dea totul şi să aştepte, să caute ceea ce urmează după ei, să lege astfel o altă verigă a lanţului. Nu sunt mulţi şi, din păcate, risipitori cu sine, cu timpul dat lor spre a fi înmulţit, veşnicit. (…)

 

Cealaltă categorie, poate şi cea mai numeroasă şi uneori de luat în seamă, este cea a jumătăţilor de măsură, adică n-au talent cît trebuie, dar şi-l cultivă, sau dacă au talent nu şi-l iau prea serios în seamă, dar le place să se ştie că au talent şi sunt cineva. Aceştia se nasc un pic mai greu, traşi cu forcepsul, chinuit. Neavînd chemare, dar intrînd în sferele în care poezia fermentează, cea la care rîvnesc, dar nu înţeleg de la început de ce, dar sunt frămîntaţi de succesele unora sau altora ce par, de regulă în conştiinţa lor, mai slabi decît ei sau cel puţin şi ei ar putea fi ca ei, precum cei care au un cît de cît succes, neştiind în fond ce e talentul, aceştia au nevoie nu numai la început ci de fiecare dată de un model, de o formulă în jurul căreia să graviteze, fără de care nu pot declanşa în sinea lor actul creaţiei, creaţie pentru care nu au o conştiinţă artistică formată şi nu o vor avea niciodată. Ei nu prea au ce spune, ce comunica, dar vor să o facă cu orice preţ. Ei nu sunt nici veleitari, nici diletanţi, ci se înscriu în categoria poeta artifex, categorie din care, în cele mai bune cazuri, pot ieşi exemplare de calitate, care, din păcate, se vor stinge repede, la fel de repede ca modelele lor, care, de regulă, sunt luate tot din această categorie. Aici mai pot intra poeţii mimetici, cei care nu pot ieşi din model, ci epigonizează la nesfîrşit, fără să emuleze, aşa cum o pot face cei din categoria artifex. Pot fi virtuoşi chiar, ca instrumentiştii care pot cînta fără partituri în faţă piese muzicale, fără a se observa greşelile care, inevitabil, apar. Ei îşi caută admiratorii cu disperare, gîfîie, cum se spune, după glorie, sunt mereu în alergare, în goană, cu sufletul la gură. (…)

 

A treia categorie este cea a veleitarilor. Aceştia sunt fără număr, şi se nasc de la cea mai fragedă vîrstă pînă la cea mai senilă. Au convingeri osificate din naştere. Sunt susţinuţi de familie, de prieteni, la fel de pricepuţi în poezie ca ei. Nu pot fi modelaţi, sunt extrem de agresivi şi dominaţi de o reală idiosincrazie la tot ce poate fi cu adevărat talentat, nou. Ei nu înţeleg deloc ce este talentul în sine, ce e poezia, ce e versul, cum se face ca acesta să fie scris corect, în limba maternă. Nu cunosc nici o regulă ce ţine de actul creaţiei, de actul scrierii. Gramatica e o matematică greu de înţeles, drept pentru care o folosesc şi o încalcă la orice pas. Dar asta nu contează pentru ei. Dar au conştiinţa că tot ce emit, în viu grai sau în scris, este de excepţie, de valoare, demn de luat în seamă. Reacţia lor la orice fel de refuz este una virulentă, pînă la înfricoşarea adversarului, cu insistenţe ce depăşesc orice tenacitate. Lipsa totală de valoare estetică este caracteristica de bază, dacă nu chiar unica. Din rîndul acestora nu se poate ivi nimic bun, iar numărul lor mare reprezintă şi procentul de analfabetism funcţional în domeniu. În realitate, pentru cei ce se ocupă în mod serios de evaluarea literaturii prezentului aceştia nu contează. Deşi ei sunt la tot pasul, pentru cei ce se ocupă profesionist de literatură, aceştia nu există”.

 

Revista Hyperion poate fi citită integral AICI

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Daniel, băiatul de care a auzit toată țara, a ajuns la peste 5.000 de copii – FOTO&VIDEO
Pe Daniel l-am văzut pentru prima dată la un protest organizat în fața Consiliului Județean Botoșani pentru drumurile proaste din județ. Cumva, atunci, microfonul a ajuns la el. Și și-a dat seama că are o calitate, cea de orator și, mai mult decât atât, oamenii chiar îl ascultă.
Unicul magazin cu țigări electronice din Botoșani a fost deschis în Uvertura Mall
Țigara Ego, lanțul puternic de magazine specializate în dispozitive și accesorii pentru vapat, a deschis, în prag de sărbători, prima sa insulă cu țigări electronice din Botoșani și singurul magazin de acest gen din oraș, în Uvertura Mall.
CRUZIME la 20 de ani, o fată din Botoșani și-a spintecat fetița și a aruncat-o în WC
Al doilea caz care șochează comunitatea botoșăneană și care este comis de o fată, asupra propriului copil. După Gabriela Boghian, fata de 19 ani care a născut și și-a aruncat copilul nou-născut într-un canal, o alta a recurs la acest gest extrem de crud.
Ceartă în familie terminată cu moartea soțului, femeie trimisă în judecată
Magistrații au considerat că femeia i-a provocat soțului răni care au dus la moartea acestuia.
Mașină de lângă cea ARSĂ în incendiu afectată de flăcări, pompierii au stabilit CAUZA
Pompierii botoșăneni au fost solicitați astăzi, puțin după ora 12.00, să intervină pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un autoturism aflat în trafic pe strada Ion Pillat, din municipiul Botoșani.
Becali îi ironizează pe adversari: Sunt tare de tot dacă am reuşit, de la Muntele Athos, să mă opun amânării meciului Botoşani – CFR Cluj
Învinsă în campionat de Botoşani, scor 1-2, CFR Cluj a pierdut poziţia de lider în campionat, iar Gigi Becali râde de echipa lui Dan Petrescu.
Daună totală la mașina cuprinsă de flăcări, au rămas caroseria și resturi de roți - VIDEO
Pompierii botoșăneni au ajuns la fața locului și au stins incendiul izbucnit la un automobil. 
ACUM: Flăcări uriașe la o mașină pe o stradă din municipiul Botoșani – FOTO & VIDEO
Imagini înfricoșătoare în aceste momente pe strada Ion Pillat din municipiul reședință de județ.
Botoșănean de 20 de ani, arestat preventiv după ce a sfidat instanța
Tânărul a fost dus direct în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă  al IPJ Botoşani.
600 de sancțiuni în timpul unor RAZII pe șoselele din Botoșani: Mai mult de jumătate sunt pentru viteză la volan
Situația este una mai mult decât îngrijorătoare, în condițiile în care aproape zilnic se produs accidente pe șosele, cauza fiind viteza în trafic.
Botoșănean oprit pe stradă din cauza sacoșelor voluminoase pe care le trăgea după el, i s-a întocmit dosar penal - FOTO
Polițiștii au fost atrași de comportamentul neobișnuit al bărbatului, mai ales când a dat nas în nas cu oamenii legii.
Garda Forestieră Botoșani NU iartă: Lemn confiscat și amenzi de zeci de mii de lei
Afacerile ilegale cu lemn, de pe raza județului Botoșani, au intrat în vizorul inspectorilor de la Garda de Mediu.
Ridicat de acasă, tânăr de 21 de ani băgat după gratii după o tentativă de omor
Polițiștii i-au bătut în poartă imediat ce Tribunalul a emis mandatul de executare a pedepsei.
CÂTĂ mâncare aruncăm de sărbători: Alimente care ar hrăni timp de 20 de ani un oraș întreg
Cifrele sunt incredibile. Iar cea mai multă mâncare se irosește de Crăciun și de Paști.
ACCIDENT pe drumul Botoșani-Suceava: TIR ”parcat” în șanțul de pe marginea drumului - FOTO
Un accident rutier s-a produs în această dimineață pe un drum foarte circulat din județ.
Comunicat Mihaela Huncă, deputat Pro România: Românii sunt din nou prizonierii jocurilor politice dintre cele două partide mari!
Se tergiversează alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Pro România suspectează un posibil blat între PSD și PNL!
CINE îi face plângere lui Gabriel Oprișanu și CARE alt medic botoșănean a purtat cătușe din cauza lui
Concursuri măsluite și achiziții suspecte în spitale, acestea sunt acuzațiile care ajung în această dimineață la DNA.
Se rupe lanțul de iubire? Polițiștii AMENINȚĂ că ies în stradă după sărbători
Imediat după instalare, ministrul de Interne şi premierul îi asigurau pe polițiști că-și vor primi toate sporurile și drepturile salariale, însă Executivul a întors-o acum.
Se anunță concedieri masive: Clienţi politici, nepoţi, iubite sau alte legături cu demnitarii vor trebui să-şi vadă de drum
Unele voci importante din guvernul liberal au vorbit deja despre zeci de mii de oameni care vor rămâne pe drumuri.
”Regele” cocainei, prins în flagrant în timp ce primea un colet cu droguri, au urmat percheziții în Iași și Botoșani
A fost lăsat să îşi aducă marfa cu autocarul şi a fost ridicat imediat ce a pus mâna pe coletul în care se afla cocaina, în valoare de cel puţin 10.000 de euro.
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Regretăm faptul că PNL,un partid pe care îl cunoșteam că este format din oameni echilibrați, care aveau și înțelegeau necesitatea de a respecta cetățeanul și de nu a fi atât de doritori după funcții și să aibă atâtea ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7787 lei
USD
Dolarul SUA
4.3149 lei
CHF
Francul elveţian
4.3771 lei
GBP
Lira sterlină
5.6852 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9741 lei
XAU
Gramul de aur
203.2034 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2480 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4411 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9402 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2596 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1872 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.