Ştiri
Nicolae Manolescu 80 și despre cele trei feluri de a începe să scrii poezie - Noul număr al revistei ”Hyperion” poate fi citit AICI

Cel mai recent număr al revistei Hyperion este dedicat președintelui Uniunii Scriitorilor din România, criticul literar Nicolae Manolescu.

A apărut un nou număr al revistei de cultură Hyperion (10-11-12/2019), publicație aflată sub egida Uniunii Scriitorilor din România, cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani, în parteneriat cu Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii ”Mihai Eminescu”, editor Fundația Culturală ”Hyperion – Caiete botoșănene”.

 

Criticul Nicolae Manolescu împlineşte pe 27 noiembrie 2019 optzeci de ani. Revista „Hyperion“ îi urează în acest mod „La mulţi ani cu sănătate“, publicând în paginile ei, unind rubricile Invitatul revistei şi Aniversări, douăzeci şi trei de articole semnate de scriitori români din diverse promoţii literare, argumentează redactorul-șef al revistei, Gellu Dorian.

 

Mai bine de 40 de pagini rulează revista de cultură, semnăturile fiind ele însele decupate din elita literară. Au scris despre Nicolae Manolescu, în diverse note (mai acute sau mai grave) scriitorul Gellu Dorian (Nicolae Manolescu și instituția Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu”), Nicolae Leahu (Laudatio cu prilejul conferirii titlului de Doctor Honoris Cauza al universității de Stat ”Alecu Russo” din Bălți academicianului Nicolae Manolescu), Anatol Moraru (Omagiu lui Nicolae Manolescu), Alex Ștefănescu (Nicolae Manolescu/A fi sau a nu fi le lista lui Manolescu), Mircea A. Diaconu (Lista și mai ales Decalogul lui Nicolae Manolescu), Dan Cristea-Enache (Bildungsroman), Răzvan Voncu (Despre memorialistul Nicolae Manolescu), Vasile Spiridon (Pentru un Eminescu al vremii noastre), Nicolae Oprea (A trăi pentru a citi și a scrie), Arcadie Suceveanu (O personalitate iradiantă), Leo Butnaru (Generozitatea maestrului), Adrian Popescu (Patru piloni, un nume), Liviu Ioan Stoiciu (”Optzecistul” Nicolae Manolescu), Adrian Lesenciuc (Nicolae Manolescu și propensiunea spre critica de direcție), Theodor Damian (Nicolae Manolescu la New York), Lucian Vasiliu (Treptele Capitoliului), Cassian Maria Spiridon (Despre metamorfozele lui Nicolae Manolescu), Daniel Corbu (Despre Nicolae Manolescu și aureola unui mare critic și istoric literar), Ioan Radu Văcărescu (Viața, cititul și scrisul), Bogdan Ghiu (Criticul-instituție, sau antrenorul în literatură), Ovidiu Pecican (Nicolae Manolescu 80), Nicolae Corlat (Nicolae Manolescu, criticul și administratorul).

 

În debutul revistei, Gellu Dorian, redactor-șef al revistei Hyperion, pune Accentul pe ”Asaltul asupra poeziei”. Editorialistul identifică ”trei feluri de-a începe să scrii poezie”.

 

”Primul ar fi şi cel mai sigur în nimerirea căii spre împlinire poetică. În această categorie intră cei care simt din capul locului o chemare spre ceva ce pare de nerealizat, de neconceput, după ce actul de cunoaştere devine conştient, iar perseverarea conştiincioasă. În astfel de inşi se află poetul, cel care poate scoate din sine talentul, nu din afara lui. Aceştia sunt cei din categoria datus nascendi, cei care pot crea, fără să-şi propună în mod expres, paradigma poetică sau să deschidă o nouă cale poetică, o inovare prin consolidarea celor deja impuse. Aceştia nu se vor rupe niciodată de tradiţia consacrată, de ceea ce există valoros înaintea lor. Ei nu vor spune niciodată că lumea începe cu ei, nici măcar că o nouă lume trebuie să o înlocuiască definitiv pe cea existentă. Ei sunt continuatori, pentru că în structura lor intelectuală este formată, este ascunsă veriga care leagă şirul ce trebuie să fie nesfîrşit, nu schismatic, al poeţilor unei literaturi. Ei sunt şi cei mai cultivaţi, cei care sunt pregătiţi să asimileze totul, să dea totul şi să aştepte, să caute ceea ce urmează după ei, să lege astfel o altă verigă a lanţului. Nu sunt mulţi şi, din păcate, risipitori cu sine, cu timpul dat lor spre a fi înmulţit, veşnicit. (…)

 

Cealaltă categorie, poate şi cea mai numeroasă şi uneori de luat în seamă, este cea a jumătăţilor de măsură, adică n-au talent cît trebuie, dar şi-l cultivă, sau dacă au talent nu şi-l iau prea serios în seamă, dar le place să se ştie că au talent şi sunt cineva. Aceştia se nasc un pic mai greu, traşi cu forcepsul, chinuit. Neavînd chemare, dar intrînd în sferele în care poezia fermentează, cea la care rîvnesc, dar nu înţeleg de la început de ce, dar sunt frămîntaţi de succesele unora sau altora ce par, de regulă în conştiinţa lor, mai slabi decît ei sau cel puţin şi ei ar putea fi ca ei, precum cei care au un cît de cît succes, neştiind în fond ce e talentul, aceştia au nevoie nu numai la început ci de fiecare dată de un model, de o formulă în jurul căreia să graviteze, fără de care nu pot declanşa în sinea lor actul creaţiei, creaţie pentru care nu au o conştiinţă artistică formată şi nu o vor avea niciodată. Ei nu prea au ce spune, ce comunica, dar vor să o facă cu orice preţ. Ei nu sunt nici veleitari, nici diletanţi, ci se înscriu în categoria poeta artifex, categorie din care, în cele mai bune cazuri, pot ieşi exemplare de calitate, care, din păcate, se vor stinge repede, la fel de repede ca modelele lor, care, de regulă, sunt luate tot din această categorie. Aici mai pot intra poeţii mimetici, cei care nu pot ieşi din model, ci epigonizează la nesfîrşit, fără să emuleze, aşa cum o pot face cei din categoria artifex. Pot fi virtuoşi chiar, ca instrumentiştii care pot cînta fără partituri în faţă piese muzicale, fără a se observa greşelile care, inevitabil, apar. Ei îşi caută admiratorii cu disperare, gîfîie, cum se spune, după glorie, sunt mereu în alergare, în goană, cu sufletul la gură. (…)

 

A treia categorie este cea a veleitarilor. Aceştia sunt fără număr, şi se nasc de la cea mai fragedă vîrstă pînă la cea mai senilă. Au convingeri osificate din naştere. Sunt susţinuţi de familie, de prieteni, la fel de pricepuţi în poezie ca ei. Nu pot fi modelaţi, sunt extrem de agresivi şi dominaţi de o reală idiosincrazie la tot ce poate fi cu adevărat talentat, nou. Ei nu înţeleg deloc ce este talentul în sine, ce e poezia, ce e versul, cum se face ca acesta să fie scris corect, în limba maternă. Nu cunosc nici o regulă ce ţine de actul creaţiei, de actul scrierii. Gramatica e o matematică greu de înţeles, drept pentru care o folosesc şi o încalcă la orice pas. Dar asta nu contează pentru ei. Dar au conştiinţa că tot ce emit, în viu grai sau în scris, este de excepţie, de valoare, demn de luat în seamă. Reacţia lor la orice fel de refuz este una virulentă, pînă la înfricoşarea adversarului, cu insistenţe ce depăşesc orice tenacitate. Lipsa totală de valoare estetică este caracteristica de bază, dacă nu chiar unica. Din rîndul acestora nu se poate ivi nimic bun, iar numărul lor mare reprezintă şi procentul de analfabetism funcţional în domeniu. În realitate, pentru cei ce se ocupă în mod serios de evaluarea literaturii prezentului aceştia nu contează. Deşi ei sunt la tot pasul, pentru cei ce se ocupă profesionist de literatură, aceştia nu există”.

 

Revista Hyperion poate fi citită integral AICI

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
BĂTAIE în stradă, între doi bărbați din Botoșani, observată prin camerele video ale orașului
Doi bărbați din Botoșani s-au luat la bătaie în plină stradă, însă oamenii legii au ajuns în zonă, fără să fie chemați prin apel la 112.
Primarul Cătălin Flutur pentru cei care nu cred în COVID: Le doresc ca niciunul dintre ei să nu…
Pericolul cauzat de virusul SARS-COV-2 este departe de a se fi încheiat. Dimpotrivă, România la acest moment se află într-o situație mai gravă decât la începutul epidemiei.
Peste 2 milioane de euro alocați de Guvern pentru primăriile din Botoșani afectate de furtuni
În timp record, la nivelul județului Botoșani, comisiile constituite prin Ordin al Prefectului județului, Dan Nechifor, au evaluat pagubele produse de fenomenele hidrometeorologice din perioada 15 iunie -5 iulie, al căror cuantum estimativ s-a concretizat într-un proiect de Hotărâre de Guvern transmis de îndată primului ministru al României.
Alegerile locale din 27 septembrie, Flutur: Câți vor avea curajul să meargă la vot?
Într-o perioadă în care a fost adoptată legea alegerilor locale, primarul Cătălin Flutur susține că șansele să se țină alegerile locale în septembrie sunt undeva la 50%.
Prefectul trimite echipe în teren, la depozitele care împart ajutoare europene
Demarat la începutul lunii iulie, Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) 2014-2020 din fondul de ajutor european, derulat cu sprijinul Guvernului României a ajuns, la data prezentei, la un stadiu destul de avansat.
Primăria REPARTIZEAZĂ locuințe ANL noi în cartierul de pe Șoseaua Iașului
În conferința de presă susținută în Amfiteatrul de la Cornișa, primarul Cătălin Flutur a făcut un anunț care interesează mai ales familiile tinere de la Botoșani.
Mașinile cu volanul pe partea dreaptă, în România! RAR, precizări despre situația acestor autovehicule
Registrul Auto Român (RAR) explică în detaliu tot ce trebuie să știți despre statutul legal al autovehiculelor cu volanul pe partea dreaptă și cum poate primi un astfel de autovehicul Cartea de Identitate a Autovehiculului (CIV) pentru a fi înmatriculat în România.
O nouă creștere alarmantă a cazurilor de coronavirus, SITUAȚIA pe județe
Grupul de Comunicare Strategică vine cu un nou bilanţ alarmant, foarte aproape de ziua de sâmbătă, când au fost înregistrate 698 de cazuri.
Seminarul Teologic Dorohoi organizează a doua sesiune de admitere
Este vorba despre admiterea pentru clasele a IX-a, anul școlar 2020-2021.
inpuff.ro
Loading...
Nelu Tătaru: Starea de alertă după 15 iulie este aproape iminentă
Guvernul estimează că în următoarele 14 zile se vor înregistra între aproximativ 500 și 700 de noi cazuri de COVID-19 în România.
Lovitură pentru hoții de lemne, CE se întâmplă cu mașinile și utilajele folosite pentru transporturi ilegale
În această lună ajunge la votul final din Camera Deputaților Codul Silvic.
Psiholog din Botoșani, funcționar public, în vizorul ANI: CUM a încălcat legea
Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate și conflictul de interese în materie administrativă în cazul a 10 persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010 și a sesizat organele de urmărire penală în alte două cazuri.
La 10 ani de la moartea Mădălinei Manole, tatăl artistei plânge după nepot: Unde e copilul de nu a venit şi el, e la Botoşani?
Astăzi, 14 iulie, se împlinesc 10 ani de la moartea Mădălinei Manole. În urma ei a rămas un fiu care trăiește alături de tatăl său, botoșăneanul Petru Mircea.
Actorul care l-a interpretat pe Eminescu în filmul ”Luceafărul”, diagnosticat cu leucemie: APEL pentru donare de sânge - VIDEO
Și botoșănenii pot dona sânge pentru actorul care l-a întruchipat strălucit pe Mihai Eminescu.
Loading...
Lucian Trufin, senator PSD: Eu nu votez un proiect de lege al Guvernului plin de abuzuri împotriva românilor
Decizia Curții Constituționale din 25 iunie a fost una clară: izolarea și carantinarea pot fi aplicate doar prin lege, nicidecum printr-un ordin de ministru.
Avertismentul unui medic: ”Atenție! Mulți au ajuns la urgențe cu mușcături de la aceste insecte periculoase”
Recomandarea medicului e să ajungeți cât mai repede la un consult dacă aveți pe piele semnele unei astfel de mușcături.
Trei zile cu ”Dănilă Prepeleac”, un spectacol cu actori și păpuși
Spectacolele au loc în aer liber.
ALDE Botoșani: Solicităm directorului DGASPC să înceteze cu presiunile politice pentru membrii ALDE!
Odată cu apropierea alegerilor locale din toamnă, unele partide politice nu mai țin cont de nimic atunci când vine vorba de interesele partidului, ajungându-se la presiuni pentru anumiți candidați ai ALDE, acuză președintele partidului.
Vară capricioasă: Temperaturile scad brusc și revin ploile
Post important scos la concurs la o primărie din Botoșani, candidatul trebuie să cunoască bine limba engleză
Candidatul va avea de trecut o singură probă.
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mai rea decât coronavirusul va fi reacția oamenilor vulnerabili psihic. Care vor avea (deja au) manifestări extrem de violente. Creșterea numărului de îmbolnăviri va obliga guvernul să impună restricții, restricțiile vor ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8430 lei
USD
Dolarul SUA
4.2615 lei
CHF
Francul elveţian
4.5370 lei
GBP
Lira sterlină
5.3361 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9708 lei
XAU
Gramul de aur
246.6921 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3631 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9616 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1276 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1814 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6506 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.