Ştiri
O nouă seară simfonică la Botoșani, povești de dragoste și magia valsului în sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO

Vineri, 19 februarie 2021, orchestra Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani a evoluat sub bagheta dirijorului Petronius Negrescu, invitatul serii fiind violonistul Florin Ionescu-Galați, solist permanent al instituției de cultură.

Un dirijor experimentat, un virtuos violonist, repertoriu divers, dar bine armonizat, și un public fidel muzicii simfonice. Așa ar putea fi caracterizată seara de vineri.

 

Format în Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (1990-1995), specializările Regie de teatru muzical, Pedagogie muzicală şi Jazz, Petronius Negrescu a activat inițial ca muzician de jazz, susţinând numeroase concerte și realizând foarte multe înregistrări de radio şi televiziune. Însă din anul 2000 se dedică aproape în întregime artei dirijorale, parcurgând etape de studiu în particular, de masterat şi de doctorat. În anul 2008 a beneficiat de o bursa post-universitara în S.U.A., unde a fost asistent dirijor al maestrului Larry Livingston, şi a participat ca instrumentist în Orchestra Idellwild Festival, cu care a concertat la celebra Disney Hall. În prezent este profesor la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș, Facultatea de Muzică.

 

Florin Ionescu-Galaţi este considerat a fi unul dintre vârfurile generaţiei sale. Din anul 2015 este solist permanent al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani. Născut la Bucureşti, în anul 1970, a început studiul viorii la vârsta de patru ani, sub îndrumarea tatălui său, cunoscutul violonist şi dirijor I. Ionescu-Galaţi.

 

Apariţia în public alături de Orchestra Naţională Radio, la vârsta de zece ani, cu concertul de vioară de Kabalevski, prevestea un talent neobişnuit ce avea să devină curând cunoscut. A studiat la Şcoala de Muzică din Braşov cu profesorul Radu Hamzea şi a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Ştefan Gheorghiu. Cariera sa internaţională, începută în 1982, s-a derulat spectaculos în recitaluri şi concerte alături de ansambluri cunoscute ca: orchestrele simfonice de la Graz, Saarbrucken, Marsilia, München, Genova, Atena, Istanbul, Ankara, Izmir, Chişinău, orchestrele radio din Basel, Bucureşti, etc., în săli de renume din Europa, SUA şi Japonia, precum „Gasteig” şi „Herkule” din München, „Carnegie Hall” din New York, „Beethoven Halle” – Bonn, „Santory Hall” – Tokyo.

 

 

Public numeros în sala de concert

 

Sala Filarmonicii ”George Enescu” a primit, vineri, parcă și mai mult public decât în săptămânile anterioare. Purtând măști, respectând normele impuse, presărați printre scaunele ”interzise” cu bandă, melomanii nu renunță la seara de muzică simfonică.

 

Călătoria muzicală a debutat cu Uvertura operei ”Dido și Aeneas”, de Henry Purcell (1659-1695), operă alcătuită dintr-un prolog și trei acte, pe un libret de Nahum Tate. Considerată drept cea mai bună lucrare în cultura engleză de la sfârșitul secolului XVII, opera spune povestea de dragoste dintre eroul troian Aeneas și regina din Cartagina Dido.

 

Momentul așteptat al serii a fost cel al Concertului pentru vioară și orchestră în mi major, BWV 1042, de J. S. Bach (1685-1750). Florin Ionescu-Galați, solist permanent al Filarmonicii „George Enescu”, și-a purtat publicul în lumea fascinantă a muzicii lui Bach. Este potrivit să amintim că Bach a fost un compozitor al barocului într-o vreme în care muzica începea să iasă din biserică și din curtea regală și pătrundea în orașe. Se cristaliza o clasă de mijloc dornică de divertisment muzical. Iar compozitorii păreau și ei dispuși să ofere noului public lucrări care să le asigure succesul. Se cânta muzică simfonică chiar și în cafenele (Bach însuși a dirijat concerte săptămânale într-o cafenea din Leipzig).

 

Bach a devenit curând unul dintre cei mai căutați compozitori, însă moartea avea să îl ducă într-un ușor con de umbră, muzica lui fiind scoasă din repertorii. A revenit în atenția publicului datorită fiilor săi, care au știut să îi mențină vie amintirea. ”Marea dezvoltare a tehnicii violonistice, datorată școlii italiene, precum și cultivarea virtuozității de către maeștrii germani au pregătit drumul creației violonistice bachiene”, aflăm din caietul-program al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani.

 

Publicul meloman a aplaudat îndelung prestația violonistului și a orchestrei deopotrivă, răsplătind astfel o interpretare de excepție.

 

A urmat muzica lui Anatoly Lyadov (1855-1914), cu Opt cântece populare rusești (Cântare religioasă, Colindul de Crăciun, Cântec melancolic, Cântec umoristic, Legenda păsărilor, Cântec de leagăn, Cântec de dans, Cântec de dans în cerc), dar și Poemul simfonic ”Kikimora”, op.63.

 

Miniaturile orchestrale ale celor Opt cântece populare rusești (scrise în 1906) oferă un conținut muzical complex, lucrările compozitorului rus dezvoltând principiile simfoniei de cameră.

 

Imediat ce aplauzele s-au stins, sala a fost luată în stăpânire de muzica lui Serghei Rachmaninov (1873-1943). Vocaliza, op.34, nr. 14, în interpretarea orchestrei botoșănene, a adus mai aproape un compozitor de o factură aparte, cu o extraordinară forță de exprimare.

 

”Niciodată n-am să trădez melodia, care este firul conducător al muzicii. Ea răsună permanent în fiinţa mea, şi prin intermediul ei percep întreaga lume înconjurătoare”, ne transmite compozitorul Vocalizei.

 

Despre Rachmaninov se spunea în vremea lui că ”nu are egal”. Interpretările lui, ne spun criticii, ”sunau ca și când ar fi fost elaborate în colaborare cu Dumnezeu – varianta finală a unei lucrări care urma să fie veșnic cântată așa și nu altfel”.

 

Finalul concertului de vineri a stat sub semnul lui P.I. Ceaikovski (1840-1893). Dirijorul Petronius Negrescu și Filarmonica ”George Enescu” au creat un adevărat moment de grație, aducând în sală atmosfera balurilor de la curte. Și asta pentru că acordurile Valsului nr.9, op. 40 (orch. D. Goia), au cuprins publicul într-un vârtej aproape hipnotizant.

 

De altfel, publicul meloman aflat vineri seară în sala Filarmonicii botoșănene a remarcat deopotrivă armonizarea repertoriului, discreția muzicii și calitatea interpretării, fie că e vorba despre orchestră, fie că ne referim la violonistul Florin Ionescu-Galați.

 

 

Concertul viitor, cu pian, Mozart și Beethoven

 

Concertul viitor are loc vineri, 26 februarie, ora 18.30.

Dirijor Daniel Manasi, invitat pianistul Daniel Dascălu.

În program: W.A. Mozart (Uvertura operei ”Răpirea din Serai” și Simfonia nr. 35, în re major, ”Haffner”), L.van Beethoven (Concertul pentru pian și orchestră nr.4, în sol major, op. 58).

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
Ministrul Educației cere sprijin pentru decontarea navetei profesorilor
Ligia Deca a trimis o adresă către ministrului Dezvoltării pentru asigurarea cheltuielilor de transport pentru anumite cateogorii de cadre didactice.
ANUNȚ Consiliul Local Botoșani convocat pe 28 februarie în ședință ordinară
Se convocă, în şedinţă ordinară, Consiliul Local al Municipiului Botoşani, pentru data de 28.02.2024, ora 11,00,  în sala  de ședințe „Mihai Eminescu” din sediul Primăriei.
Ai medicamente expirate? Pot fi duse la Spitalul Județean – PROGRAMUL de colectare
Medicamentele expirate fac parte din categoria deșeurilor menajere periculoase.
Aveți probleme cu somnul? Saltelele cu memorie sunt remediul. Iată cum!
(P) Dacă am ști că există o metodă prin care să ne facem somnul mai odihnitor, cu siguranță am acționa în consecință. Este evident, elementul principal aici este salteaua. Așadar, când ați verificat ultima oară calitatea acesteia? De altfel, nici nu este nevoie de măsuri anume, pentru că imediat veți simți când suprafața sa nu mai poate oferi suportul optim.
Botoșăneni invitați la Târgul Mărțișorului de pe Pietonalul Unirii - CÂND are loc
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Botoșani va expune numeroase lucrări artistice și mărțișoare ale meșterilor din patru județe.
Cumpărarea unei mașini cu mulți kilometri la bord: 5 probleme tehnice cu care te poți confrunta
(P) O mașină cu un număr însemnat de kilometri la bord poate avea destule probleme tehnice costisitoare. Ține cont de informațiile următoare, pentru a evita să cumperi o mașină rulată cu un preț accesibil, dar care, ulterior, îți poate scoate mulți bani din portofel.
5 metode prin care îți poți îngriji grădina în sezonul rece
(P) Chiar dacă în sezonul rece timpul petrecut în grădină este mult mai limitat față de vară, există câteva lucruri de care ar fi indicat să ții cont, astfel încât grădina ta să fie îngrijită în permanență. În plus, dacă îi oferi grija necesară și în timpul iernii, este foarte probabil ca, odată cu venirea primăverii și reluarea activităților, să-ți fie mai ușor să gestionezi ceea ce ai de făcut.
Cancerul care lovește în tot mai mulți tineri, APELUL unui medic botoșănean: Ajung în stadii avansate la noi
În cadrul unei conferințe de presă, medicul Adrian Dondaș a făcut un apel către pacienți să nu se prezinte tardiv la spital.
AVARIE: Se oprește apa pe două străzi din oraș
Anunțul a fost făcut de compania de apă.
Medicul Kiss a rămas iar singur la Neurochirurgie, o doctoriță a plecat de la Spitalul Județean
Compartimentul de Neurochirurgie al Spitalului Județean „Mavromati” se confruntă cu deficit de medici.
DEZVĂLUIRI ȘOCANTE: din raportul IML - Alexandra Ivanov putea fi salvată printr-o procedură banală
Raportul de necropsie oferă se pare răspunsurile necesare care elucidează moartea tinerei Alexandra Ivanov.
Compartimentul de la „Mavromati” unde ajung pacienți tăiați cu drujba și cu alte boli grave, sute de oameni salvați de un singur medic - GALERIE FOTO
Singurul medic de pe Compartimentul Chirurgie oro-maxilo-facială este Adrian Dondaș. 
Primul turneu din Gala „Ion Bordeanu” câștigat de copiii de la AFC Junior sub ochii primarului și vedetelor de la FC Botoșani – VIDEO&FOTO
În 2024 Memorialul Ion Bordeanu organizat de Asociația Județeană de Fotbal (AJF) se desfășoară la Sala Polivalentă Elisabeta Lipă.
Noua directoare de îngrijiri de la „Mavromati: Este un colos spitalul acesta / Problema cea mai mare este...
Începând cu jumătatea lunii februarie a anului 2024, noul director de îngrijiri de la Spitalul Județean „Mavromati” este Geanina Temciuc.
Raluca Turcan vrea ca fostele închisori comuniste să fie incluse în patrimoniul UNESCO
Ministrul Culturii afirmă că locurile marcate de victimele regimului comunist sunt un simbol al acestora.
Acțiunea BLOCADA: Șoferi rămași pietoni și sute de amenzi
Polițiștii au acționat împreună cu jandarmii botoșăneni., în cadrul activităților fiind aplicate peste 160 de sancțiuni.
Elicopter SMURD chemat la Botoșani pentru un bebeluș
Aparatul aerian medical urmează să aterizeze pe heliportul din municipiul Botoșani.
Alexandra Huțu: „Peste 17 milioane de euro atrași în județul Botoșani din PNRR pentru proiecte de extindere a sistemelor de apă și canalizare!”
Deputatul social democrat botoșănean Alexandra Huțu, membru în Comisia pentru mediu și în Comisia pentru administrație publică, a anunțat astăzi că Ministerul Mediului a selectat proiectele depuse de autoritățile locale botoșănene pentru extinderea sistemelor de apă și canalizare.
Bărbat amendat de polițiști cu 20.000 de lei pentru contrabandă de țigări
Zeci de pachete de țigări au fost identificate asupra bărbatului.
Lucian Trufin: Aducțiunea de apă Prut-Bașeu va fi realizată
Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a demarat demersurile pentru punerea în aplicare a unei investiții de o importanță majoră pentru sectorul agricol al județului Botoșani: realizarea aducțiunii de apă Prut-Bașeu, care va asigura alimentarea cu apă a trei amenajări de irigații. Prin această inițiativă, peste 10.000 de hectare de teren agricol vor beneficia de irigații.
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Pe Olga o cunosc de foarte mult timp. O cunosc de vreo 13 ani. Este o femeie absolut minunată și orice bărbat ar fi norocos să fie într-o relație cu ea. Îmi este o prietenă foarte bună și îmi aduce multă liniște în perioada ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
5.6 o C
Dorohoi
5.5 o C
Bucecea
4.0 o C
Darabani
3.4 o C
Saveni
6.0 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.