Ştiri
O nouă seară simfonică la Botoșani, povești de dragoste și magia valsului în sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO

Vineri, 19 februarie 2021, orchestra Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani a evoluat sub bagheta dirijorului Petronius Negrescu, invitatul serii fiind violonistul Florin Ionescu-Galați, solist permanent al instituției de cultură.

Un dirijor experimentat, un virtuos violonist, repertoriu divers, dar bine armonizat, și un public fidel muzicii simfonice. Așa ar putea fi caracterizată seara de vineri.

 

Format în Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (1990-1995), specializările Regie de teatru muzical, Pedagogie muzicală şi Jazz, Petronius Negrescu a activat inițial ca muzician de jazz, susţinând numeroase concerte și realizând foarte multe înregistrări de radio şi televiziune. Însă din anul 2000 se dedică aproape în întregime artei dirijorale, parcurgând etape de studiu în particular, de masterat şi de doctorat. În anul 2008 a beneficiat de o bursa post-universitara în S.U.A., unde a fost asistent dirijor al maestrului Larry Livingston, şi a participat ca instrumentist în Orchestra Idellwild Festival, cu care a concertat la celebra Disney Hall. În prezent este profesor la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș, Facultatea de Muzică.

 

Florin Ionescu-Galaţi este considerat a fi unul dintre vârfurile generaţiei sale. Din anul 2015 este solist permanent al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani. Născut la Bucureşti, în anul 1970, a început studiul viorii la vârsta de patru ani, sub îndrumarea tatălui său, cunoscutul violonist şi dirijor I. Ionescu-Galaţi.

 

Apariţia în public alături de Orchestra Naţională Radio, la vârsta de zece ani, cu concertul de vioară de Kabalevski, prevestea un talent neobişnuit ce avea să devină curând cunoscut. A studiat la Şcoala de Muzică din Braşov cu profesorul Radu Hamzea şi a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Ştefan Gheorghiu. Cariera sa internaţională, începută în 1982, s-a derulat spectaculos în recitaluri şi concerte alături de ansambluri cunoscute ca: orchestrele simfonice de la Graz, Saarbrucken, Marsilia, München, Genova, Atena, Istanbul, Ankara, Izmir, Chişinău, orchestrele radio din Basel, Bucureşti, etc., în săli de renume din Europa, SUA şi Japonia, precum „Gasteig” şi „Herkule” din München, „Carnegie Hall” din New York, „Beethoven Halle” – Bonn, „Santory Hall” – Tokyo.

 

 

Public numeros în sala de concert

 

Sala Filarmonicii ”George Enescu” a primit, vineri, parcă și mai mult public decât în săptămânile anterioare. Purtând măști, respectând normele impuse, presărați printre scaunele ”interzise” cu bandă, melomanii nu renunță la seara de muzică simfonică.

 

Călătoria muzicală a debutat cu Uvertura operei ”Dido și Aeneas”, de Henry Purcell (1659-1695), operă alcătuită dintr-un prolog și trei acte, pe un libret de Nahum Tate. Considerată drept cea mai bună lucrare în cultura engleză de la sfârșitul secolului XVII, opera spune povestea de dragoste dintre eroul troian Aeneas și regina din Cartagina Dido.

 

Momentul așteptat al serii a fost cel al Concertului pentru vioară și orchestră în mi major, BWV 1042, de J. S. Bach (1685-1750). Florin Ionescu-Galați, solist permanent al Filarmonicii „George Enescu”, și-a purtat publicul în lumea fascinantă a muzicii lui Bach. Este potrivit să amintim că Bach a fost un compozitor al barocului într-o vreme în care muzica începea să iasă din biserică și din curtea regală și pătrundea în orașe. Se cristaliza o clasă de mijloc dornică de divertisment muzical. Iar compozitorii păreau și ei dispuși să ofere noului public lucrări care să le asigure succesul. Se cânta muzică simfonică chiar și în cafenele (Bach însuși a dirijat concerte săptămânale într-o cafenea din Leipzig).

 

Bach a devenit curând unul dintre cei mai căutați compozitori, însă moartea avea să îl ducă într-un ușor con de umbră, muzica lui fiind scoasă din repertorii. A revenit în atenția publicului datorită fiilor săi, care au știut să îi mențină vie amintirea. ”Marea dezvoltare a tehnicii violonistice, datorată școlii italiene, precum și cultivarea virtuozității de către maeștrii germani au pregătit drumul creației violonistice bachiene”, aflăm din caietul-program al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani.

 

Publicul meloman a aplaudat îndelung prestația violonistului și a orchestrei deopotrivă, răsplătind astfel o interpretare de excepție.

 

A urmat muzica lui Anatoly Lyadov (1855-1914), cu Opt cântece populare rusești (Cântare religioasă, Colindul de Crăciun, Cântec melancolic, Cântec umoristic, Legenda păsărilor, Cântec de leagăn, Cântec de dans, Cântec de dans în cerc), dar și Poemul simfonic ”Kikimora”, op.63.

 

Miniaturile orchestrale ale celor Opt cântece populare rusești (scrise în 1906) oferă un conținut muzical complex, lucrările compozitorului rus dezvoltând principiile simfoniei de cameră.

 

Imediat ce aplauzele s-au stins, sala a fost luată în stăpânire de muzica lui Serghei Rachmaninov (1873-1943). Vocaliza, op.34, nr. 14, în interpretarea orchestrei botoșănene, a adus mai aproape un compozitor de o factură aparte, cu o extraordinară forță de exprimare.

 

”Niciodată n-am să trădez melodia, care este firul conducător al muzicii. Ea răsună permanent în fiinţa mea, şi prin intermediul ei percep întreaga lume înconjurătoare”, ne transmite compozitorul Vocalizei.

 

Despre Rachmaninov se spunea în vremea lui că ”nu are egal”. Interpretările lui, ne spun criticii, ”sunau ca și când ar fi fost elaborate în colaborare cu Dumnezeu – varianta finală a unei lucrări care urma să fie veșnic cântată așa și nu altfel”.

 

Finalul concertului de vineri a stat sub semnul lui P.I. Ceaikovski (1840-1893). Dirijorul Petronius Negrescu și Filarmonica ”George Enescu” au creat un adevărat moment de grație, aducând în sală atmosfera balurilor de la curte. Și asta pentru că acordurile Valsului nr.9, op. 40 (orch. D. Goia), au cuprins publicul într-un vârtej aproape hipnotizant.

 

De altfel, publicul meloman aflat vineri seară în sala Filarmonicii botoșănene a remarcat deopotrivă armonizarea repertoriului, discreția muzicii și calitatea interpretării, fie că e vorba despre orchestră, fie că ne referim la violonistul Florin Ionescu-Galați.

 

 

Concertul viitor, cu pian, Mozart și Beethoven

 

Concertul viitor are loc vineri, 26 februarie, ora 18.30.

Dirijor Daniel Manasi, invitat pianistul Daniel Dascălu.

În program: W.A. Mozart (Uvertura operei ”Răpirea din Serai” și Simfonia nr. 35, în re major, ”Haffner”), L.van Beethoven (Concertul pentru pian și orchestră nr.4, în sol major, op. 58).

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

Urmărește-ne și pe Google News

Rareș Prisacariu a dus la școală trofeul câștigat la Românii au talent: Aceștia sunt minunații mei colegi! GALERIE FOTO
Rareș Prisacariu, câștigătorul sezonului 13 al concursului Românii au talent, a avut parte de o primire foarte frumoasă din partea colegilor de clasă.
Elevii botoșăneni sunt “Prietenii Pompierilor”: Echipele care vor reprezenta județul la etapa națională – GALERIE FOTO
120 de elevi s-au întrecut, astăzi, pentru trofeul “Prietenii Pompierilor”.
Se caută preot în Botoșani: Postul este vacant, dar parohia nu are biserică
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condițiile statutare de transfer.
Sara pe deal a unit sute de botoșăneni într-un loc în care interpreții și creația se întâlnesc și dau viață artei - GALERIE FOTO
Prima ediție a evenimentului a adus pe scenă artiști a căror muzică i-a binedispus pe melomanii botoșăneni și nu numai.
Botoșănean oprit de polițiștii suceveni, șoferul s-a întors acasă cu un dosar penal
Botoșăneanul a fost depistat cu probleme la mașină, el fiind acum cercetat penal.
Sexagenar prins cu trei persoane în mașină: polițiștii i-au interzis 6 luni să mai folosească automobilul
Agenții Serviciului Rutier au depistat, ieri, pe strada I.C. Brătianu, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 60 de ani, din comuna Sulița.
Polițiștii i-au golit unui botoșănean mașina plină de lemne
Ieri, în intervalul orar 16:00 - 20:00, Secția de Poliție Rurală 10 Ștefănești a desfășurat o acțiune pentru impunerea unui climat de siguranță rutieră și pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic
Și-a luat... viteză! Polițiștii l-au oprit pentru una, au descoperit alta
O echipă a Serviciului Rutier a oprit pentru control, pe drumul național D.N. 29 C, în comuna Vârfu Câmpului, un autoturism care circula cu viteză peste limita legală.
Tânără ridicată din oraș și băgată după gratii pentru tâlhărie
În cursul zilei de vineri, cadrele Poliției Săveni au identificat o tânără, de 34 de ani, din oraș, pe numele căreia era emis, de către Judecătoria din localitate un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.
Descindere în casa unui botoșănean care efectua intervenții chirurgicale nepermise asupra câinilor
Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au pus, vineri, în executare un mandat de percheziție domiciliară, în comuna Gorbănești, la locuința unei persoane bănuită de comiterea infracțiunii de ”intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal”, precum cuparea urechilor și codotomie, tăierea cozii.
Primăria vrea să transforme Botoșaniul în ”Orașul Copiilor” de 1 Iunie: Autobuz magic, prinți și prințese pe pietonal, târg, filme gratuite, șah gigant și multe altele - FOTOGALERIE
Confetti, baloane, concursuri, spectacole și producții cinematografice, ateliere și defilarea personajelor de poveste, toate acestea dar și multe altele vor fi puse la dispoziția copiilor, din dorința Primăriei Municipiului Botoșani de a crea, pentru cei mici, de ziua lor, „o lume de poveste”, se arată într-un comunicat trimis de instituție.
Încă o afacere pe spatele refugiaților: patru suceveni au șantajat și bătut transportatorii din Cernăuți ca să plătească taxă de protecție
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava împreună cu polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat joi patru percheziții domiciliare într-un dosar privind constituirea unui grup infracțional organizat și șantaj.
Unul dintre cei mai mari lideri sindicali din România îi cere demisia ministrului Budăi: Nu a făcut decât să bulverseze toate sistemele, pensiile publice, pensiile speciale, legea salarizării bugetare
Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” înglobează peste jumătate de milion de lucrători, iar președintele Bogdan Hossu a lansat un atac dur la adresa ministrului PSD al Muncii, Marius Budăi, solicitându-i din nou să renunțe la funcție.
Botoșănenii au comandat anul trecut de 6 ori mai mulți burgeri față de 2021, seara e nebunie
În 2022, românii au comandat prin intermediul Glovo peste 9 milioane de burgeri, cu 40% mai mult față de anul precedent. Consumatorii din județul Botoșani au avut un rol important în această creștere.
Deputatul USR Andrei Drancă: Incredibil! Guvernul Ciucă nu găsește bani pentru profesori, dar găsește pentru funcționarii din administrație
Ordonanța de urgență adoptată vineri de Guvernul Ciucă nu doar că este foarte departe de doleanțele profesorilor aflați în grevă generală, dar reprezintă și o sfidare adusă acestora: funcționarii din administrație vor primi, de-a valma, o majorare a salariilor cu aproape 10%, arată USR-iștii într-un comunicat trimis redacției.
Șefii polițiilor de frontieră din România și Ucraina s-au întâlnit la Botoșani, de la combaterea contrabandei la scăderea timpilor de așteptare în vămi – FOTOGALERIE
În perioada 25 – 26 mai, la Botoşani s-a desfăşurat întâlnirea bianuală de lucru a şefilor structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Române de la graniţa cu Ucraina cu omologii din cadrul Serviciului Frontierei de Stat al Ucrainei, în baza Tratatului dintre cele două state privind regimul frontierei de stat româno - ucrainene, colaborare şi asistenţă mutuală în problemele de frontieră.
Misiune specială a pompierilor: Ziua Copilului sărbătorită în avans – GALERIE FOTO
Sute de copii din Darabani au sărbătorit, în avans, Ziua Internațională a Copilului, alături de pompieri.
Profesoară cu 20 ani de activitate la catedră, izbucnire în fața prefectului: Dragii noștri conducători să coboare în școala reală
Livia Petrune are petrecuți la catedră 20 de ani și a făcut parte din delegația care s-a întâlnit cu prefectul în timpul protestului de vineri, 26 mai 2023.
PROTEST la București, gloanțe în Parlament, AUR-iștii botoșăneni atacă un proiect de lege pe care nici nu l-au citit: Educația sexuală să înceapă de la 6 luni  - VIDEO
Peste 200 de botoșăneni au ajuns la București la începutul acestei luni pentru protestul împotriva proiectului de lege privitor la combaterea separării copilului de părinți. La votul din Camera Deputaților, botoșăneanca Ariadna Cîrligeanu a intrat în sală cu gloanțe.
Șefii de la Botoșani, discursuri „motivaționale” în fața a sute de elevi: Aveți încredere în voi/Urmează ani de liceu cu emoții la română VIDEO
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) organizează timp de două zile Târgul Liceelor.  Deschiderea oficială a avut loc vineri începând cu ora 10:00 în sala de sport a Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”.
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.2 o C
Dorohoi
15.1 o C
Bucecea
16.5 o C
Darabani
14.6 o C
Saveni
15.4 o C
Ştefăneşti
15.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.