Uleiul CBD, cunoscut si sub numele de ulei de canabis, este un produs naturist obtinut din compusii activi din planta de canepa. De cativa ani, cercetatorii au studiat folosirea acestui produs in scopuri terapeutice, iar rezultatele s-au dovedit a fi cu adevarat impresionante. Iata cateva detalii care sa te ajute sa intelegi mai usor ce este si cum poate fi folosit cu succes in tratamente uleiul de canabis!
Multe persoane confunda CBD-ul (canabidiolul) cu marijuana. Acest lucru se intampla deoarece, pana de curand, cel mai cunoscut compus activ din cannabis era THC-ul, care are efecte psihoactive cand este fumat sau ingerat.
In schimb, uleiul de canabis este total diferit. In primul rand, nu are efecte psihoactive, insemnand ca nu influenteaza deloc starea mentala a persoanei care il foloseste. In al doilea rand, cercetatorii au ajuns la concluzia ca cele mai multe produse ce contin ulei de canabis pot produce schimbari semnificative la nivelul corpului uman, alaturi de o serie de beneficii medicale.
Cea mai usoara metoda este extractia din canepa, ce contine o cantitate mare de CBD, insa un procent foarte mic de THC. Astfel, acesta este legal in majoritatea tarilor din lume, inclusiv in Romania.
Toti compusii activi din cannabis, numiti canabinoizi, pot produce efecte asupra organismului prin atasarea la anumiti receptori. In plus, corpul uman are un sistem endocanabinoid, prezent la tot regnul animal, avand doi receptori pentru canabinoizi, numiti CB1 si CB2. In timp ce primul dintre ei este localizat la nivelul creierului, avand legaturi cu coordonarea, emotiile, apetitul si alte functii, CB2 face parte din sistemul imunitar, controland durerea si inflamatiile.
La inceput, cercetatorii au crezut ca uleiul de cannabis se ataseaza la acesti receptori, insa, in urma studiilor, s-a ajuns la concluzia ca CBD-ul nu se ataseaza la niciunul dintre ei, in schimb "directionand" organismul sa produca mai multi canabinoizi.
Exista o mare varietate de raspunsuri la aceasta substanta, in functie de organismul fiecarei persoane. Multi folosesc medicamente si pastile pentru a reduce efectul inflamatiilor si al durerilor cronice. Cu toate acestea, multi sunt de parere ca uleiul de canabis ofera o alternativa naturala la acestea, fara riscul efectelor adverse.
Studiile efectuate au scos la iveala faptul ca produsele pe baza de ulei de canabis ajuta la renuntarea la vicii, precum fumatul sau alcoolul. Astfel, un studiu-pilot publicat in Addictive Behaviors a demonstrat ca fumatorii ce au inhalat ulei de canabis au redus numarul de tigari fumate, precum si pofta pentru nicotina.
In plus, deja exista mai multe medicamente aprobate pe baza de ulei de canabis, care sunt folosite cu succes ca remediu impotriva epilepsiei, reducand episoadele spasmodice si intensitatea acestora.
Alte rezultate notabile au fost inregistrate in lupta contra bolilor neurodegenerative, sclerozei si altor boli de natura neurologica. De asemenea, unii cercetatori sunt de acord ca uleiul de cannabis poate combate cancerul, reducand frecventa cu care se raspandesc celulele maligne si ajutand la distrugerea lor.
Un alt avantaj este dat si de faptul ca acesta nu produce dependenta si nu exista cazuri de supradozaj. In cazul ingerarii unei cantitati cu mult peste limita normala, se va resimti o stare de somnolenta si de relaxare, benefic pentru cei ce sufera de insomnii.
In prezent exista numeroase studii ce au ca scop producerea unui medicament pe baza de ulei de canabis, ce poate fi folosit ca remediu impotriva diabetului de tip 1. Alt studiu promitator cauta sa dezvolte un medicament pe baza de ulei de canabis impotriva acneei.
Pentru mai multe detalii, poti consulta pagina dedicata de pe site-ul Legalizeit.ro, unde vei gasi o gama impresionanta de produse pe baza de ulei de canabis, de la extracte pure, la tincturi si ceaiuri, sau chiar bomboane!
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Declarația zilei 13 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 13, 2024
Oana Sava
Nov 13, 2024